Melder: Roland

Ik had me reeds dikwijls afgevraagd wat nu wel de reden zou kunnen zijn waarom juist enkel en alleen de Non O-A Visa’s en hun verlengingen worden geviseerd i.v.m. die bijkomende verzekeringskwesties. Maar blijkbaar zouden er wel eens “processen” aan de gang kunnen zijn die voorlopig het daglicht niet zien (hierna verder meer daarover).

In de context van de recente problematiek ivm die verzekeringsverplichting gekoppeld aan een Non O-A visum (en daaropvolgende verblijfsverlengingen) was ik overtuigd om Thailand te verlaten en terug binnen te komen via Visa Exeption en daarna dit te laten omzetten in een simpele Retirement-O status om van die “in-patiënt” verplichtingen af te komen. Dat leek het meest voor de hand liggende en veruit het goedkoopste. Echter was ik recent getuige van een gesprek tussen 2 Nederlanders en een Australiër (expats) waarvan een Nederlander beweerde “bevriend” te zijn met een immigratieambtenaar. Daar ze Nederlands spraken hield de Australiër zich eerder afzijdig.
Die beweerde dat “het hele gedoe” betreffende O-A eigenlijk slechts een tussenstap zou zijn naar een globaal nieuwe situatie weldra (maanden?, jaren? wie weet het).

Daaruit zou voortvloeien dat binnen afzienbare tijd het Non-O visum zou verdwijnen voor “Retirement” (+ verblijfsverlengingen) en enkel zou blijven voortbestaan voor “Thai marriage”. En zou O-A (met gekoppelde Thaise zorgverzekering, wat dacht je) dus enkel nog overblijven voor Retirement. Dat is allemaal goed en wel maar heeft me wel aan het nadenken gezet.

Stel dat ik mijn O-A nu opgeef door het land te verlaten zonder re-entry en terug te komen onder Visa Exemption of zelfs met een nieuw Non O- Visum, dan ben ik ogenschijnlijk wel van die verzekeringsverplichting af maar “weldra” als het voorgenoemde scenario zich zou voltrekken sta ik weer met lege handen en moet ik terug naar België om terug een nieuw O-A aan te vragen (met alle rompslomp van dien) en moet ik vooralsnog een extra Thaise verzekering aangaan.

In dit scenario zou er dus slechts één logische mogelijkheid overblijven, nl. mijn huidige Non-OA behouden en een extra Thaise verzekering (in- + out-patient) afsluiten niettegenstaande ik daar nooit gebruik zal van maken aangezien ik reeds een goede out-patient heb (LUMA) én wil behouden om niet in vele uitsluitingen te belanden.

Zal me dan jaarlijks een pak nutteloos geld gaan kosten maar heb geen keuze wil ik in de nabije toekomst niet terug in de problemen verzeilen. En daar heb ik als 70-plusser echt geen zin meer in. Dus al diegenen die nu (terecht) op hun twee oren slapen met hun Non-O zouden in dat geval weldra wel eens slapeloze nachten kunnen beleven eens het aangehaalde in werking zou treden.
Dus je ziet maar hoe een dubbeltje rollen kan. Wat er ook te gebeuren staat (wel of niet) verkies ik toch het zekere boven het onzekere. Hoewel mijn komende verlenging nog niet voor weldra is.

Een andere oplossing zou kunnen zijn een Elite Visa aan te schaffen, of… het er dan toch maar op te wagen met een Non–O.
Ik weet het beste Ronny dat je geen glazen bol hebt en ik ken eigenlijk niemand met een dergelijk gereedschap maar toch durf ik u te vragen wat uw bedenking is van desbetreffende. Want de gevolgen zouden wel groot kunnen zijn.

Met dank.


Reactie RonnyLatYa

Ik heb een hele tijd geleden, toen de ziekteverzekering voor O-A uitkwam dacht ik, mij al eens laten verleiden tot een persoonlijke visie over hoe ik de toekomst zag van het O en O-A visum. Ik heb die toen geschreven op het blog als reactie op een artikel.

Die visie komt bijna letterlijk overeen met het gesprek wat je hoorde tussen die twee Nederlanders. Toeval ? Ik denk het niet.

Ik schreef toen ook dat het O-A dan mogelijk zou uitgebreid kunnen worden met een Single entry. Nu bestaan het enkel in Multiple entry.

In de huidige nota is trouwens sprake van een Non-immigrant O-A Single entry en ik merkte toen op dat mogelijk iemand voor zijn beurt had gepraat, of dat het een missing was.

Maar nogmaals, dat was enkel een hersenkonkel van mezelf. Ik heb toen later zelfs geschreven dat ik die visie beter niet gegeven had, om te vermijden dat het zijn eigen leven zou gaan leiden….

Of het werkelijk in de toekomst die richting kan uitgaan. Ja, kan best.

Heeft het dan zin om nu over te stappen ? Wie zal het zeggen. Kan ook best zijn dat men zegt dat iedereen die onder de oude regeling valt, zijn regeling mag behouden. Pech als je dan niet overgestapt bent. Maar men kan ook zeggen dat iedereen in de toekomst een ziekteverzekering moet nemen. Misschien ook wel met een Thai marriage.

Dus…wie zal het zeggen ? Ik heb inderdaad geen glazen bol.

Momenteel ga ik er dus ook niet verder op in. Ik ga geen advies geven over wat iemand al dan niet moet doen. Er is momenteel geen enkele basis om dat advies te onderbouwen.

Wat de huidige situatie is weet je, wat de toekomst brengt weet je niet.

Ieder moet dat maar als basis nemen en zijn eigen conclusie trekken.

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “TB Immigration Info Brief 013/20: Non-immigrant O of O-A”

 1. David Hemmings zegt op

  Moet je geen helderziende of hersenkronkelaar voor zijn om te beseffen (vrezen) dat het die richting uitgaat en daar ” grandfathering ” blijkbaar niet zo veel meer gerespecteerd wordt of aanvaard , heb ik al langer mijn voornemen gepland om in half Mei 2022 hier vaarwel Thailand te zeggen en “nanny State” Belgie terug als thuislandje te nemen .
  Ik koop niks meer dat niet in een valies past ,lol

  En zal dan wel wat andere reisbestemmingen aandoen zo nu en dan …..”Oost-West thuisland best” , vooral als je al wat ouder wordt of bent ,en de Euros zijn al jaren daar gebleven , heb hier gepland condogeld leefgeld van gemaakt ….dus Dag Thai government ! Schiet maar verder in je eigen voet niet in de mijne 5555 !

  Wel triest voor diegenen die hier Thaise “ankers” hebben , kan wel dramas veroorzaken , gelukkig niet mijn geval .

  “Water staat mij hoegenaamd niet aan de lippen , maar voel precies mijn voetzolen nat beginnen worden …”

 2. Ono zegt op

  Laten we wel wezen: meldt geen problemen die er niet zijn! Wat is er aan de hand? Roland zegt dat ‘blijkbaar’ wel eens processen aan de gang zouden kunnen zijn! Een formulering als deze spreekt zich vooral zelf tegen. Want niets is blijkbaar aan de gang. Hoogstens ‘schijnbaar’ was er een gesprek tussen expats, van wie één iemand bevriend is met een immigration-officer.
  Natuurlijk is de vraag waarom en hoezo alleen Visum O-A gekoppeld is aan een verplichte in- en outpatient ziektekostenverzekering volledig terecht. Je kunt je dan inderdaad de vraag stellen of en zo ja wanneer Visum ‘O’ dit lot ook treft. Roland gaat zo ver nog niet, en zegt dat ‘O’ behouden blijft voor “Thai marriage”.
  Zijn er antwoorden te geven op dit soort vragen? Natuurlijk niet, want het zijn fictieve vraagstellingen. Roland geeft aan dat “weldra” een ‘globaal nieuwe situatie’ gaat ontstaan. “Binnen afzienbare tijd”, herhaalt hij. Omdat hij uitgaat van zijn eigen fictieve probleemstelling. Ronny daarentegen geeft het enige realistische en verstandige antwoord: ga uit van de huidige situatie, neem dat als basis voor overweging en besluitvorming!
  Overigens ben ik van mening dat aan elke verblijfsstatus in Thailand een verplichte ziektekostenverzekering dient te worden verbonden, tegen redelijke premiestelling, toegang gevend tot gezondheidszorg in regeringsziekenhuizen. Vrijwillig zelf af te sluiten aanvullende verzekeringen voor toegang tot particuliere ziekenhuiszorg. Zoals ook het geval als een Thai naar de EU wil. Bijvoorbeeld als partner van een Nederlander. Kortom: waarom in het omgekeerde geval ook niet?

  • Roland zegt op

   Beste Ono,
   Vooreerst laat me toe aan te geven dat ik slechts getuige was van dit gesprek en dit enkel hier stelde op de blog aan Ronny omdat het me dunkt wel enkele elementen bevat die waarheid kunnen worden zoals ook Ronny beaamd, “kunnen worden” betekend niet “zullen worden” maar wel interessant genoeg dacht ik om even bij stil te staan.
   Dat er dienaangaande “processen aan de gang zouden kunnen zijn” is blijkbaar niet uitgesloten.
   U zegt “niets is blijkbaar aan de gang”, doch dat kunt u ook niet uitsluiten.
   U beweert dat ik zeg “en zegt dat ‘O’ behouden blijft voor “Thai marriage”. Dat zeg ik helemaal niet! Ik spreek wel in de strikt voorwaardelijke zin, “daaruit ZOU voortvloeien…” en bovendien is het wat ik opving van de Nederlander, niet mijn persoonlijke stellingname.
   Ook zei u “Roland geeft aan dat “weldra” een ‘globaal nieuwe situatie’ gaat ontstaan.” Ook weer dit is niet waar, ik schreef nl. “eigenlijk slechts een tussenstap zou zijn naar een globaal nieuwe situatie weldra (maanden?, jaren? wie weet het)”…
   Dat maakt wel een heel verschil!
   Eigenlijk haalde ik het hele betoog van de Nederlander enkel aan om tot het tweede deel van mijn schrijven te komen. Dat was eigenlijk de kern van wat me bezig houd.
   Soms vraag ik me wel af hoeveel expats in dit (O-A) geval verkeren en hoe zij dat over het algemeen aanpakken, daar hoor ik op deze blog eigenlijk héél weinig over.
   Zijn het er veel? zijn het er weinig? daar heb ik helemaal geen zicht op.
   Nu lijkt het er op dat het er niet zo veel zijn en dat ze daar ook niet echt wakker over liggen, hoewel het toch wel ingrijpend is.

 3. Don zegt op

  De kwaliteit van deze Thaise verzekeringsmaatschappijen en met name in het later terugbetalen van gemaakte kosten lijkt mij dubieus op z’n minst.

  Om in Thailand te wonen zal je meer moeten gaan betalen en juist is om een buitenlandse medische verzekering voor in-patient te blijven behouden.

  • Roland zegt op

   Het is correct wat zei, de kwaliteit is zorgwekkend en bovendien hebt je in dergelijk geval (Visum O-A) zulk een bijkomende verzekering enkel nodig als bijkomend enkel en alleen om in orde te zijn met de recente nieuwe voorschriften.
   Wat inhoud dat je uiteraard je bestaande (degelijke) zorgverzekering behoud, dit om meerdere redenen zoals betrouwbaarheid, mogelijke uitsluitingen door bestaande kwalen bij nieuwe verzekering en de gedekte bedragen. Deze bedragen zijn ronduit belachelijk bij deze erkende Thaise verzekeringen en laten duidelijk zien dat ze enkel zijn ingevoerd om bepaalde lui hun zakken op te vullen, wil het woord corruptie niet in de mond nemen. Maar dat het een dubieuze ongezonde situatie betreft lijkt wel heel duidelijk.
   Ook wel opmerkelijk dat enkel een clubje van Thaise verzekeraars worden erkend en de anderen worden uitgesloten, vergt geen tekeningetje.
   In zulk geval betaalt je tussen pakweg 80.000 en 160.000 baht extra per jaar aan een dergelijke “verzekering”… droevige situatie.

 4. eugeen zegt op

  Twee maand geleden bracht de Belgische consul verslag uit aan de Belgen in Pattaya over gesprekken die de Ambassade had gehad met de Thaise overheid Hij liet verstaan dat men na OA ook voor O die ziekteverzekering zou vragen. De consul vertelde dat de ambassades elk jaar bezoek krijgen van de Thaise overheid die dan een lijst voorleggen van onbetaalde hospitaalkosten. De ambassades zeggen dan vriendelijk: dank u voor de informatie, maar wij betalen dat niet. Thailand is dat beu.

  • David H. zegt op

   @eugeen

   Is die lijst dan gedetailleerd ? En ook met nationaliteit en naam , dit ter reele verificatie . Anders zou het wel heel , heel makkelijk zijn om een “bijdrage” hopen te mogen ontvangen .

   Bestaan van de niet betalers zou voor de individuele Ambassades geen probleem zijn om zien of het bestaande onderdanen zijn .

   Als Thailand dat beu is , wel als Thailand dan de westerse verzekeringen aanvaard dan moet Thailand niks ophoesten , en dus ook niks beu worden !

   En hier zou minder weerstand tegen zijn van expats vermoed ik in geval van verplichting inzake .

  • Roland zegt op

   Dat ze jaarlijks onbetaalde hospitaalrekeningen hebben kan zijn maar pak dan diegenen aan die de openstaande rekeningen op hun naam hebben!
   Dat is eenvoudig te doen aangezien ze over alle gegevens beschikken van alle expats in Thailand, tevens kunnen ze gelden blokkeren van de bankrekeningen waarop de 800.000 of 400.000 THB geparkeerd staan.
   Ze beschikken over alles om dat doeltreffend aan te pakken, hebben de rekeningnummers en de banken waarop de gelden staan in hun bezit.
   Dus dat is onzin van die onbetaalde bedragen als reden voor die maatregel.
   Het is overduidelijk dat daar andere belangen achter verscholen zitten.
   Waarom anders moet die 800/400.000 THB dan wel dienen? Als een garantie, dus ….
   Ik begrijp niet dat de diverse Ambassades daar niet krachtiger tegen reageren.
   Alleen maar gezellige party’s organiseren en daar een leuke babbel hebben en (eventueel) de nodige glaasjes drinken kan toch niet de enige bedoeling zijn, we verdienen een meer krachtig opreden van diegenen die ons vertegenwoordigen dacht is zo.

  • Sjaakie zegt op

   Zou het niet eenvoudiger zijn dat Volksgezondheid de gedetailleerde info van onbetaalde rekeningen aan Immigration ter beschikking stelt en vervolgens Immigration de wanbetalers geen verlenging meer toestaat? Zie de wanbetalers al naar Immi rennen om hun dossier op te schonen.

 5. Hugo zegt op

  Er is sprake van horen zeggen “van wie één iemand bevriend is met een immigration-officer”
  Weet dan wel dat het mogelijk geklets is van een laaggeplaatste ambtenaar, hoewel Thai graag gewichtig doen.
  Dat hele verzekeringsdrama is een compleet verkeerd uitgewerkt systeem. Is het eigenlijk wel uitgewerkt?
  En waarom ook OPD verplicht stellen. 40K Baht dekking per jaar, wat moet je wel niet doen om dat op te krijgen aan dokters/poli bezoek?
  Mijn verzekering gaat met 50% omhoog en dat is dan om en nabij 30K Baht premie voor 40K dekking. Zijn ze gek! Ik heb geen luxe verzekeringin Thailand omdat ik toch ben uitgesloten van hart en vaatziekten en dan nog zou ik dadelijk €2600 kwijt zijn aan mijn verzekering. Wat kost het feitelijk in NL en BL?
  Non-O gaat zeker en vast ook op de schop. En grandfathering is er niet meer bij net als bij Non-OA is gebeurd.
  Groet.

  • David H. zegt op

   @Hugo
   En daarom trek ik de Thaise deur achter me toe binnen 2 jaar, men zal zo mijn non o ws. maar 1 jaar dat kunnen flikken ! Als men niet voor Aug 2020 de non o inlijft tenminste (mijn vervalmaand …)

   Juist September 2021 dan misschien eenmalig , alhoewel ik dan maar 8 maand hier nog zal zijn , we zien wel hoe we dat oplossen , mogelijk wel binnen de slimme wettelijk mogelijke lijntjes

 6. Marc965 zegt op

  Men kan beter ophouden met allerlei zaken te vermelden die een enkele houvast hebben, met cafe praat is niemand gediend.. toch?
  Wat ik wel weet uit betrouwbare bron is dat de gezondheidsverzekering een zaak was van het Ministerie van volksgezondheid en dat er niet nagedacht is over de praktische implementatie van de wet.
  Immigratie heeft dan ook laten weten dat indien de visumaanvrager geen verzekering kan voorleggen immigratie openstaat om te onderhandelen over een aanpassing v/d voorwaarden tot afgifte v/e visum wat dan in de praktijk zal betekenen dat je dan zal moeten bewijzen dat je over voldoende fondsen beschikt in Thailand om de rekeningen v/e eventuele ziekenhuisopname te betalen.

  En nog iets anders wat ook regelmatig ter sprake komt hier betreft de TM30 hebben de Thaise immigratiediensten toegegeven dat de wet zou moeten aangepast worden en dat een visum nooit geweigerd gaat worden indien niet voldaan is aan de melding.

  Dat is wat ik weet over deze zaken zoals ze zich nu voordoen , dat er dus nog het een en ander gaat veranderen in de toekomst dat is wel duidelijk en dat moet dus niet altijd negatief wezen.
  Rustig afwachten het kan allemaal nog best meevallen en van horen zeggen is er nog niemand slimmer geworden.
  Mvg Marc.

 7. willem Kalasin zegt op

  Ik ben bang dat er zo langzamerhand mensen zijn die genoegen scheppen met het verspreiden van berichten die nog door welke officiele instantie bevestigd zijn. Ik heb horen zeggen, ik hoorde een gesprek, enz.dit geeft een hoop onzekerheid en veroorzaakt bij sommigen onder ons misschien wel paniek. Stop met dit soort niet onderbouwde berichten. Laat mensen in rust leven, als de bom barst zijn we allemaal de klos. Of weten wij het als Nederlanders weer beter.

  • Roland zegt op

   Beste Willem, ik schep daar zeker en vast geen genoegen in, het bedroeft me alleen maar.
   Ik begrijp dat het niet leuk om lezen is maar dat was het ook niet voor mij om het te horen.
   Ik had ook niet de gelegenheid om me in dat gesprek te bewegen en bijkomende vragen aan ze te stellen.
   Maar ik dacht dat het Ronny misschien kon interesseren van wat er blijkbaar leeft onder expats en temeer de man beweerde bevriend te zijn met een ambtenaar maar het hoe en wat heb ik natuurlijk niet kunnen natrekken. Het is inderdaad van horen zeggen dat herken ik.

  • David H. zegt op

   @willem Kalasin

   Gelijk heb je , maar een beetje overweging voor een plan B of wel C kan geen kwaad dacht ik , kop in zand haalt ook niks uit ,

   Cafepraat is wat het is , maar afleidingen van bestaande veranderingen wijzen wel in een bepaald richtingsgedrag inzake Thailands veranderd welkomsgedrag van voorheen.

 8. Sjaakie zegt op

  @Marc965, Heel jammer dat je in je reactie iets vermeld te weten uit betrouwbare bron, maar de bron niet
  mededeelt, dat nu lijkt er op alsof je ten toongespreide kennis ook cafe praat is?
  Geef een bron, dan kan daaraan gerefereerd worden. Bedankt.
  Ik heb gelezen in de Bangkok Post bij monde van de minister van Volksgezondheid, dat Immigration bij het niet kunnen voorleggen van een zorgverzekering er gesproken kan worden over het verplicht aanhouden van een groter bedrag in je bankrekening. Later niets meer van gehoord. Misschien dat je dat nog eens kunt navragen bij je bron?.
  Dankjewel.

 9. Ruud zegt op

  Ik heb een hele andere visie over de invoering van de ziekteverzekering voor het Non-IMM-OA welke mijn inziens slechts als een excuus wordt gebruikt daar waar men in werkelijkheid de groep lang blijvers wil verkleinen en de instroom van lang blijvers wil afremmen. Dat er ziekenhuis rekeningen niet betaald zouden worden is natuurlijk complete onzin. Kom je in het ziekenhuis terecht dan vraagt men eerst naar je verzekering en als je die niet hebt zal men daarna naar je creditcard vragen en als laatste naar contant geld. Als er toch een onbetaalde rekening zou zijn dan kom je het land niet meer uit tot er betaald is. Daarom schuift de douane beambte je paspoort door de scanner om te zien of er wat met je aan de hand is. Tevens is het niet logisch om de ziekteverzekering alleen verplicht te stellen voor het Non-IMM-OA visum en niet voor ander visa. Maar wellicht is dat de volgende stap. Mocht het werkelijk zo zijn dat men de groep lang blijvers wil verkleinen en de instroom van lang blijvers wil afremmen dan heb ik nog wel een tip om dit proces te snellen. De inkomsten en of vermogen voor visa eisen zijn nooit geïndexeerd terwijl alles duurder wordt. Dus verhogen in stappen over een periode van 5 jaar naar 1.0000.0000 THB?

  • Hugo zegt op

   Ik zou zeggen Ruud; mondje dicht en snaveltje toe. Slapende honden wakker maken? Het is al erg genoeg zo.

 10. Onno zegt op

  Een goede Thaise kennis (49) van mijn vrouw gaat mei as met haar Nederlandse man (67) voorgoed terug naar Thailand. Hij was langere tijd in de WAO, nu AOW met klein pensioen, en na lang sparen ThB 800K op de bank. Ze hebben nog wat spaargeld, en maandelijks ongeveer € 1100 (= <ThB 40K) te besteden.
  Beiden is ter Thai ambassade Den Haag te verstaan gegeven absoluut niet aan die ThB800K te komen, want nodig om zijn verlenging van zijn verblijf veilig te stellen. Tevens is uitgelegd dat bij de huidige ThB-koers hem in Thailand geen "Thai-wife"-visum kan worden verstrekt. Plus dat omdat geen "O-A" mogelijk is er ook geen vereiste tot aanschaf ziektekostenverzekering bestaat.
  En tenslotte is hem uitgelegd dat bij ziekte en/of gebrek hij prima bij de plaatselijke "government hospital" terecht kan in geval van niet al te grote complicaties.
  Op zijn vraag wat te doen als wel een grote complicatie zich zou voordoen, kreeg hij als antwoord: Sir, if you not healthy and you wil be sick in the future, better don't go and stay home!"
  Kortom: er is geen enkele reden aan te nemen dat er veranderingen op til staan, en als je denkt een ziektekostenverzekering te moeten hebben en je kunt die niet betalen, laat staan ziekenhuiskosten vanwege ernstige gebreken/ziektes, dan is maar de vraag of 12 maanden per jaar permanent een juiste beslissing is!

 11. Hugo zegt op

  Dit snap ik niet helemaal. Ten eerste is het niet verplicht om de 800K een heel jaar op de rekening te hebben staan. De eerste 3 maanden ja en daarna 400K terwijl je wel op tijd natuurlijk die 800K weer moet aanvullen.
  Maar goed, gezien de financiele situatie van deze meneer is het mogelijk beter om er inderdaad niet aan te komen.
  Dan ten tweede; deze meneer kan gewoon op een visa exempt Thailand binnen komen, dan een 90 dagen non-O aanvragen en daarna een extensie voor een jaar gebaseerd op zgn spouse. Dan hoeft er ook nog maar 400K op de bank te staan.
  Groet

  • Onno zegt op

   Beste Hugo, ik geef weer wat ter ambassade is gezegd door de betrokken medewerker. Ik denk dat die man gelijk heeft, je zegt het zelf al: met minder dan ThB 40K p.mnd. is het ondoenlijk om een klein of groter deel van die Thb 800K weer aan te vullen in het geval dat bedrag onverhoopt/onverwacht dient te worden aangesproken. Uiteraard weet hij van een uitwijkmogelijkheid richting ThB 400K vanwege huwelijk met een Thaise vrouw. Verder weet ik van die kennis dat dit bedrag ook is bedoeld om in reserve te houden voor haar na zijn overlijden op termijn. Is dit alles voldoende voor je?

 12. mat zegt op

  Als je je zieken huis rekening niet direct kunt betalen, neemt het ziekenhuis je paspoort in als onderpand, dat krijg je niet terug voordat je rekening betaald is, als na verloop van tijd blijkt dat je die rekening echt niet kunt betalen wordt de politie ingeschakeld, en dan kost het je nog veel meer geld.
  Zelfs de 90 dagen melding wordt gedurende die periode door het ziekenhuis verzorgd,
  Zonder paspoort kun je het land niet verlaten, dus die stapel onbetaalde rekeningen zal wel mee vallen.
  Ik zie het gewoon als een volgende poging van de Thaise autoriteiten om het kaf van het koren te scheiden, en alleen een kapitaal krachtige groep expats over te houden, waarop, ze dan hun volgende geld verslindende maatregel los kunnen laten. Het feit dat alleen Thaise zieken kosten verzekeringen in aanmerking komen zegt wat dat betreft voldoende.
  De out patient maatregel begrijp ik al helemaal niet, alle kwalen die je al hebt worden uitgesloten, dus in mijn geval, de diabetes controles worden niet vergoed, en alle kwaaltjes die daaruit voort vloeien ook, maar dat is de enige reden dat ik met enige regelmaat op controle moet, dus die premie is puur weg gegooid geld, of moet ik hopen dat een of andere idioot met overhoop rijdt???
  Er is zelfs iemand hier die geopperd heeft het bedrag van 800K te verhogen naar 1 miljoen!!! met de huidige stand van de baht zou dat bedrag juist verlaagd moeten worden, maar het probleem is dat de autoriteiten alleen maar over ons praten maar niet met ons. Nu interesseerd onze mening ze toch niet, alleen ons geld is voor hun van belang, maar wij hebben geen stem in Thailand, buigen en ja zeggen is ons lot, en als ik dat vergelijk met de positie van buitenlanders in NL is dat verschil toch wel erg groot.
  Ik begrijp heel goed dat er farang zijn die hier een huis hebben gekocht, familie hebben, en dus niet zomaar op kunnen stappen als ze er genoeg van hebben, maar ik hou het zo lang vol als mogelijk is, maar als het echt de spuigaten uit loopt, pak ik mijn spulletjes en vertrek naar een ander land, wij zijn overal welkom met ons geld, en niet gebonden aan 1 land.
  Ik wil de redactie van Thailandblog dan ook vragen niet alles recht te praten wat krom is, en op te houden alle maatregelen van dit regime te verdedigen. wij worden gewoon uitgeknepen en zelfs soms vernederd door de ambtenaren die dit er allemaal door drukken, en dat mag gerust eens gezegd worden.

 13. teun zegt op

  Nou had ik destijds begrepen, dat Non O-A visumhouders – zoals iemand dat noemde – mensen waren, die “niets te verbergen hadden”. En dat Non O visumhouders een soort “dubieuze groep” was. VOORDAT iemand impulsief reageert: ik heb zelf een Non O visum.
  De grote vraag mijnerzijds is dus: waarom beginnen Thaise authoriteiten deze extra outpatient verzekering te eisen bij de Non O-A visumhouders? Logisch zou zijn om bij de “dubieuze” Non-O visumhouders met deze outpatient-verzekering als eis voor verlenging/extension of stay te beginnen. Zou deze groep Non O-A visumhouders dan toch minder betrouwbaar zijn aldus Thaise authoriteiten?

  Ikzelf heb destijds overigens gekozen voor het niet afsluiten van een OP-verzekering. Immers, in de meeste gevallen gaat het hooguit over een “dagbehandeling” en dus zijn kosten te overzien. Moet iemand worden opgenomen dan is er geen sprake meer van OP. En dus dekt je verzekering de kosten (eigen ervaring leert dat).
  Mochten de Thaise authoriteiten op enig moment ook bij Non O visumhouders met een eis tot OP-verzekering komen dan is dat waarschijnlijk geen echt probleem. Kies in dat geval voor een OP verzekering van een Thaise Maatschappij, waarbij de voorwaarden zo strikt zijn, dat vergoeding in de praktijk nauwelijks voorkomt. Dit soort OP-verzekering heeft meestal ook een navenant lage premie.

  Tot slot. Ik vind het heel vreemd, dat – tot nu toe – bij extension of stay in de afgelopen 10 jaar (in mijn geval) nog nooit gevraagd is naar mijn ziektekostenverzekering. Terwijl een verblijf in een ziekenhuis alhier (zeker als men niet in een staatsziekenhuis terecht komt) vele malen duurder is dan een OP behandeling. Als van deze opname de kosten niet worden betaald door de patient/verzekeraar is de schade veel groter.
  Het is m.i. niet meer dan normaal, dat voor welke visumhouder dan ook (Non O of Non O-A) het hebben van een ziektekostenverzekering een volstrekt gerechtvaardigde eis is van de Thaise Authoriteiten.
  Daarnaast zou iedere weldenkende visumhouder zelfs zonder vereiste van Thaise authoriteiten een ziektekostenverzekering moeten hebben.

 14. ruud zegt op

  De discussie over de zorgverzekering is vrij zinloos.
  Niemand weet wat er gaat gebeuren en “wat… als…” is alleen maar speculatie.
  Als de Thaise overheid de regels aanpast moet blijken, of je daaraan kunt, en wilt, voldoen of niet.
  Zo niet, is het einde oefening.

 15. Pim zegt op

  Het zou voor de Thaise regering toch eigenlijk heel eenvoudig moeten zijn om het probleem van niet verzekerd zijn van expats op te lossen door elke expat ongeacht zijn nationaliteit een verplichte zorgverzekering aan te bieden voor de staats ziekenhuizen met de zelfde voorwaarden als de Thaise bevolking voor een premie van ongeveer 2000 of 3000 bath per maand en dan praten we bij 100000 expats a 3000 bath per maand al over een bedrag van 3,6 miljard bath per jaar aan inkomsten, terwijl de meeste Thai zelf bijna niets ( 30 bath regeling )betalen voor zorgkosten ik denk dat dan de problemen opgelost zouden zijn.
  Ik praat dan over 100.000 expats en ik weet niet hoeveel er in Thailand wonen misschien zijn het er wel 2 0f 3 honderd duizend en dan is het meer dan 10 miljard per jaar aan inkomsten , minus de kosten voor de ziekenhuizen natuurlijk maar ben er van overtuigt dat er een flink bedrag over blijft voor de Thaise overheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website