cowardlion / Shutterstock.com

Het meest heilige Boeddhabeeld in Thailand is de Smaragdgroene Boeddha. Het beeldje is te bewonderen in de centrale ubosoth van de Wat Phra Kaew in Bangkok op het terrein van de Grand Palace.

Zowel Thai als toeristen uit de hele wereld bezoeken de Wat Phra Kaew om het beeldje van slechts 66 cm te aanschouwen. De Boeddha staat hoog op een gouden altaar in een vitrinekast. Alleen de Koning of zijn troonopvolger mag het van dichtbij benaderen. Het kleine beeldje is overigens niet van smaragd maar van jade.

Wat Phra Kaew

De bouw van de tempel Phra Kaew begon toen koning Rama I in 1785 de hoofdstad van Siam verplaatste van Thonburi naar Bangkok. Anders dan andere tempels wonen hier geen monniken. De tempel heeft alleen gedecoreerde gebouwen, standbeelden en pagodes.

De legende van de smaragden Boeddha

Volgens legendes komt het beeld oorspronkelijk uit India, maar het werd voor het eerst gesignaleerd in 1434 in Chiang Rai in Noord-Thailand. In dat jaar werd de Chedi van Wat Phra Kaew getroffen door de bliksem, waardoor er een beeld van gips tevoorschijn kwam. De abt van de tempel ontdekte dat er onder het gips een groen beeld schuil ging. Toen de koning van Chiang Mai het verhaal hoorde, stuurde hij zijn olifantenleger om het beeld te halen.

Het beeld werd in 1552 meegenomen naar de Wat Phra Kaew in Laos. Nadat het lange tijd in Laos was gehuisvest werd het na een oorlog door koning Taksin en zijn generaal Chakri (de latere koning Rama I) meegenomen, eerst naar Thonburi. Het beeld is ook nog 15 jaar bewaard in de Wat Arun. Op 5 maart 1785 werd het naar zijn huidige onderkomen gebracht.

Het beeld wordt toegeschreven aan de late Lannaschool uit de 15e eeuw, het beeldje wordt versierd met drie verschillende gewaden. In de zomer draagt het een kroon en sieraden. In de winter een gouden sjaal en in de regentijd een vergulde monnikspij en hoofdtooi. Het wisselen van de gewaden loopt synchroon met de seizoenen in Thailand. Het vervangen van de gewaden is een belangrijk ritueel wat alleen uitgevoerd mag worden door de koning of de kroonprins. Het moet voorspoed en geluk brengen in ieder seizoen.

Bezoekersinformatie Wat Phra Kaew

Op het tempelcomplex zijn gidsen aanwezig van 10:00 tot 14:00 uur. Een zogenaamde persoonlijke audiogids (PAG) is beschikbaar in het Engels, Frans, Duits, Japans, Mandarijn, Russisch en Spaans. Er gelden strikte kledingvoorschriften voor de meest heilige tempel van Thailand. Geen korte rokjes of korte broeken. Vrouwen dienen de schouders bedekt te houden. Eventueel kan je er bedekkende kleding huren.

Locatie: Na Phralan, Phra Nakorn (Grand Palace complex), Oude Stad (Rattanakosin) Bangkok
Openingstijden: 08:30 – 12:00 uur en 13:00 – 15:30 uur.

2 reacties op “De smaragden Boeddha in de Wat Phra Kaew”

  1. Tino Kuis zegt op

    De Smaragden Boeddha in Wat Phra Kaew werd natuurlijk in 1778 gewoon gestolen uit Vientiane, Laos. Je mag het ook een oorlogsbuit noemen. Misschien dat Thailand het teruggeeft of zijn gemeende verontschuldigingen aanbiedt? Tegelijkertijd werden ook duizenden oorlogsslaven ‘meegenomen’ naar Bangkok.

  2. Rob V. zegt op

    Het is geen Thai maar een Lanna beeld. Wat vandaag de dag Chiang-Rai is was natuurlijk een eigen koninkrijk en de volkeren spraken een Lao taal (Thais is natuurlijk ook maar een Lao dialect maar dan vermengt met Khmer). Later het via een kroonprins van Lan Xang in Luang Prabang (hedensdaags Laos) terecht. Daarna verhuisden het naar Vientiane. Eeuwen later, bij de plundering van Vientiane is het beeld door de Siamezen meegenomen en kwam zo in Thonburi (Bangkok) terecht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website