Hua Lamphong, het centrale treinstation in Bangkok, roept warme herinneringen bij mij op. Over enige tijd zal de rol van dit station uitgespeeld zijn. Niets is blijvend en dat is jammer….

Het station Hua Lamphong is het oudste spoorwegstation in Bangkok dat nog in zijn oorspronkelijke staat verkeert. Hua Lamphong werd in 1916 operationeel en is het station waar bijna alle treinlijnen naar het noorden, noordoosten, centrum, oosten en zuiden van Thailand hun begin- of eindpunt hebben. Ook beginnen en eindigen de meeste treinen van de Eastern Oriënt-Express in Bangkok. Het station is hiermee het belangrijkste spoorknooppunt van de Thaise Staatsspoorwegen. Het station ligt vlak bij het Chinatown van Bangkok, Yaowarat.

Vernieuwing

Thailand is in rap tempo haar infrastructuur aan het vernieuwen. Op zich begrijpelijk natuurlijk, een land moet blijven vernieuwen en investeren in nieuwe technieken. Toch doet het pijn. Zelf heb ik veel herinneringen aan dit station. Het is een momument waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Ik weet er inmiddels goed de weg. Wie het station bezoekt zal zich verbazen om de eenvoud. Er hangt een penetrante dieselgeur en alles is er oud en versleten maar wie daar doorheen kijkt ziet een verhaal met prachtige anekdotes.

Zelf heb ik vaak heb ik voor de nachttrein gekozen, naar Chiang Mai en naar de Isaan. Met volle teugen heb ik er van genoten. De aftandse treinen die in een opmerkelijk laag tempo door het landschap reizen vond ik geweldig. Vanuit Bangkok kom je langs de sloppenwijken en zie de schaduwkant van het leven in de metropool. Dwars door het landschap die zoveel meer kan boeien dan de saaie snelwegen in het land.

Nieuw station

Er wordt momenteel een nieuw centraal treinstation gebouw: Bang Sue. Deze zal op termijn de taken van Hua Lamphong overnemen. Het oude station blijft wel operationeel en zal mogelijk een spoorwegmuseum worden. Dat is een redelijk alternatief, maar het liefst zou ik willen dat zoiets nooit verdwijnt alhoewel ik besef dat dit niet realistisch is. Er is in Bangkok geen ruimte voor nostalgie en de bulldozers zijn onverbiddelijk.

 

Ranta Images / Shutterstock.com

 

Kevin Hellon / Shutterstock.com

 

Jedsada Kiatpornmongkol / Shutterstock.com

» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Een ode aan Hua Lamphong, het oude treinstation in Bangkok”

 1. Marijke. zegt op

  Jammer als het station plat gaat.Het is inderddaad oud maar heeft wel een apart sfeertje.Wij zijn er ook vaak op de trein naar Changmai gestapt.Het stinkt zeker maar met alle winkeltjes en levendigheid maakt mij dat niet uit.Maar ja helaas ze moeten vernieuwen.Maar dat geldt ook voor nederland waar veel mooie oudevstations en gebouwen er aan moeten geloven.

  • Rob V. zegt op

   Ik lees nergens dat de boel plat gaat. Alleen dat het oude station nog een tijd in gebruik blijft ook dat het nieuwe straks open gaat en het oude station (deels) een museum zou kunnen worden. het zou mooi zijn als ze het gebouw inderdaad behouden en een nieuwe functie gegeven als spoorwegmuseum.

 2. De Inquisiteur zegt op

  Spijtig ja. Vind het ook een leuk station. Er hing altijd een relaxte sfeer.
  Deed me altijd een beetje denken aan het oude Antwerpse Centraal station.

 3. Bernold Kort zegt op

  jammer als het buiten dienst gesteld wordt… ik kwam er graag…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website