Vrijwel iedereen in Thailand praktiseert het Theravada Boeddhisme. Het is gebaseerd op de oude Pali-canon van de leer van Boeddha (“Hij die verlicht is”).

De leer staat in het teken van barmhartigheid, tolerantie en streeft de verlichting van het lijden na. Deze religie is erg belangrijk voor de Thai.

Theravada boeddhisme

Het Theravada boeddhisme kan technisch beschouwd worden als een filosofie in plaats van een religie, er is namelijk geen ‘God’. Door de sterke aanwezigheid van het animisme (het geloof in geesten) zie je wel veel spirituele uitingen. Het offeren, de geestenhuisjes en de amuletten die je moeten beschermen, hebben natuurlijk weinig met het pure Boeddhisme te maken.

Bij het bezoeken van een tempel of bij Boeddhabeelden zie je Thaise mensen druk in de weer met wierook, kaarsjes, bladgoud en lotusknoppen. Een wai met wierrookstokjes in de handen gevouwen om Boeddha (of de geesten?) gunstig stemmen, het is mooi in beeld gebracht in het onderstaande filmpje (geluid aan, anders mis je de muziek).

[youtube]http://youtu.be/lxgl1nfT3BU[/youtube]

 

6 reacties op “Scent of Bangkok (video)”

 1. hans zegt op

  Het boeddisme levensbeschouwing is nou net het enigste punt waar ik en me vriendin
  altijd strijd om hadden, heb de strijd opgegeven ga er niet meer over in discussie.

  De visie van het boeddisme ben ik het voor 100 % mee eens.alleen de uitvoering door de monniken totaal niet.

  Ik kan totaal niet begrijpen dat die monnikken de dikste autos onder hun kont hebben en van hun tempels krijg ik al helemaal de kriebels, Stelen doen ze niet rechtstreeks maar via een omweg heb ik altijd het gevoel.

  Dan zijn er nog allemaal van die boeddisme aanverwante gasten die vereerd moeten worden, van klantenlokkers voor de restaurants, tot gezondheid bevorderende (tussen) personen etc.

  Het valt me wel op dat monnikken niet liggen te bedelen bij de farang, kennis zei eens tegen mij dat de overheid hen dat verboden heeft, weet niet of dit waar is.

  kleine aanvulling op http://www.nl.wikipedia.org/wiki/acht_voorschriften

  • Ronald zegt op

   Ik ben het volledig eens met jou verhaal en mijn vriendin ook.
   Zij en ook haar moeder, hebben mij op onderstaande sites geattendeerd.

   http://www.samyaek.com/fileload/samyaek/patimok_en.pdf?r=001

   http://www.samyaek.com/

  • Johnny zegt op

   Ik geloof steevast in het Boeddisme. En ook ik ga regelmatig naar een tempel. Maar hoe de Thai het Boeddisme beleven is mij enigzins vaag. Bovendien zie ik het ook niet oprecht terug in de samenleving. Daarnaast ik heb ik ook sterke twijfels over de manier waarop de monniken zich gedragen. NIET allemaal…. sommige dus. Ik kwam onlangs bij de garage en zag een joekel van een Caddilac, in prachtige staat en een heuse Toyota V8 erin. De eigenaar bleek een monnik en had meer dan 3 miljoen bath betaald voor het orgel. Tja… het moet niet gekker worden.

   Zal wel voor enkele maanden monnik zijn geworden.

 2. Niek zegt op

  Geef ook nooit iets aan die fake-monniken die om geld bedelen. De kleur van hun gewaad wijkt ook af van de normale kleur van wat Thaise monniken dragen, meer donker geel.
  Je ziet ze regelmatig in Sukhumvit rd. in Bangkok maar ze schijnen overal in Thailand te opereren waar toeristen zijn.

  • Hans van den Pitak zegt op

   Ik gaf ooit zo’n bedeltype enkele muntjes van 25 en 50 satang. Geld is immers geld. Met enkele verwensingen gooide hij ze over de straat. Dus die krijgen nooit meer iets van mij.

 3. pratana zegt op

  Wel ik geloof dat er echte monikken (boedhisten) ziijn en natuurlijk ook van die fakers maar ik ken ook een grotmonnik die al jaren alleen woont tussen zijn honden en apen van de jungle wel die neemt gewoon geen geld aan!
  Jaarlijks bezoek ik hem, hij weet dat ik protestant ben maar mijn vrouw bhoedist en zegt me steeds vol ironie you and me same same


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website