Students of Chulalongkorn University protested against the dissolution of popular party Future Forward (NanWdc / Shutterstock.com)

In de afgelopen twee dagen kwamen op veel Thaise universiteiten studenten bijeen om protest aan te tekenen tegen de ontbinding van de Future Forward Partij. In de toespraken ging het vervolgens vaak over de weerstand tegen de regering van Prayut Chan-ocha en een roep om meer democratie.

De protesten begonnen afgelopen maandag op de Chalulongkorn Universiteit, vaak gezien als een bolwerk van conservatieve krachten, en op de Kasetsart universiteit. De bijeenkomsten breidden zich dinsdag en woensdag uit op universiteiten in Ubon Ratchathani, Chiang Mai, Phitsanulok en meer universiteiten in Bangkok: Mahidol, Thammasat en Silpakorn. Voor donderdag staan bijeenkomsten gepland op de Ramkhamhaeng en de Rangsit Universiteit in Bangkok, en op vrijdag op de universiteit in Phayao.

Op de Silpakorn Universiteit zei een studente, die niet haar naam wilde geven uit angst voor vergelding, het volgende:

‘Dat wij studenten nu naar voren komen is niet alleen een trend op de sociale media. Wij willen democratie. De militaire junta partij van de huidige premier moet opstappen. We hebben een volledig democratisch systeem nodig zonder dat iemand anders aan de touwtjes trekt of de boel belazerd’. Toen haar werd gevraagd wie zij dacht dat achter het ontbinden van de Future Forward Partij zat antwoordde ze met een wrange glimlach: ‘Als de wetten die mij verhinderen te spreken worden opgeheven zal ik u de waarheid vertellen. Ons het recht op streken te ontnemen schendt onze mensenrechten.’

Ook op twee middelbare schalen waren er bijeenkomsten Op de meisjesschool Satriwitaya waar de directie verbood op op de school samen te komen waarna de leerlingen gingen protesteren op de Ratchadamnoen bij her Monument voor de Democratie en later op de Silpakorn Universiteit.  En ook op de elitaire Triam Udom Suksa school waren er protesten.

Chiang Mai University (Ruengdet Chaiwong / Shutterstock.com)

Ik zag dat op bijna alle protesten het drie-vinger saluut werd gebracht, wat staat voor Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap. Laat mij een paar hashtags noemen die de ronde doen. De andere kunt u lezen op de laatste link hieronder naar Khaosod

#NUWantsToLeavetheKala  van de Naresuan Universiteit in Phitsanulok. Kala is een kokosnoot, een Thaise verwijzing naar koppige onwetendheid door afscherming van de buitenwereld.

#PhorKhun’sChildrenDon’tServeDictators van de Ramkhamhaeng Universiteit. Ramkhamhaeng was een geëerde 13e eeuwse koning in Sukothai met de titel van Pho Khun, Eerbiedwaardige Vader.

#SalayaDoesn’tEatColorfulDessert van de Salaya Campus Mahidol Universiteit. ‘Colorful Desert’ is ‘salim’ in het Thais en verwijst naar de mensen met oude en versleten ideeën.

#SurroundedbyArmyCampsDoesn’tMeanILikeDictators van de Suranaree Universiteit of Technology in Nakhon Ratchasima die ligt vlak bij een aantal militaire bases.

(Ruengdet Chaiwong / Shutterstock.com)

Twee liederen werden vaak gezongen:

Do you hear the People Sing?

Hier in een Thaise versie:

En de Engelse:

En het lied van Jit Phumisak ‘Het Sterrenlicht van Vastberandendheid’. Dat staat hier met vertaling:

https://www.thailandblog.nl/achtergrond/jit-phumisak-dichter-intellectueel-revolutionair/

en de video:

Bronnen:

https://www.khaosodenglish.com/politics/2020/02/26/anti-prayut-protests-snowball-to-more-universities-photos/

https://www.khaosodenglish.com/politics/2020/02/26/do-you-hear-the-students-sing-a-guide-to-verdict-protest-music/

https://www.khaosodenglish.com/politics/2020/02/25/mobilized-by-hashtags-more-verdict-protests-planned-at-universities/

No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “Studenten protesten op heel veel Thaise universiteiten”

 1. Tino Kuis zegt op

  Ik heb een aantal toespraken van die studenten beluisterd en ze zijn hartstochtelijk, duidelijk, poëtisch en vaak grappig.

  De Thaise democratie werd een nep democratie genoemd.

  De Chulalongkorn Universiteit is de oudste in Thailand. Hun motto is: sao lak khong phaendin oftewel ‘voorname pilaar van de natie’. De studenten veranderden het woordje -lak- ‘voorname- in -hak- ‘gebroken’, de ‘gebroken pilaar’.

  Er was en bord met de tekst ‘Is het mooi weer in Duitsland?’ En verder een bord met de Thaise letters อ ต อ ห
  Dat zal wel een afkorting zijn. Weet iemand wat het betekent?

  • Johnny BG zegt op

   Dat laatste is een strikvraag denk ik. Het betreft worden die jezelf ook weleens gebruikt (hebt) 🙂

   Ai Toe
   Ai Hia

   ไอ ตู่
   ไอ เหี้

   • Tino Kuis zegt op

    ไอ้ตู่ ไอ้เหี้ย Dat moet het zijn, Johnny, dank. Ik gebruik ze zelf nooit maar heb ze wel eens onderwezen. Mijn zoon gebruikt ze vaak met zijn vrienden en vriendinnen.

    Ai Toe, Toe is het koosnaampje voor generaal Prayut. Voluit dus ‘Die verdomde Prayut, kl**tzak!’

    • Johnny BG zegt op

     Op Twitter onder #อตอห een knap gemaakt filmpje met geluid wat ook zonder geluid of de taal te kennen een beeld schetst over hoe tegenstanders over Prayut denken https://is.gd/9MehIN

 2. Rob V. zegt op

  De oproep op sociale media is om aanstaande vrijdag in het zwart te gaan:

  # เสื้อดำจะยำเผด็จการ # ThailandAntiDictatorship
  เสื้อดำทุกวันศุกร์ทั่วประเทศปฏิเสรอำนาจเผด็จการ-เริ่ม Black Friday พร้อมกันทั้งประเทศศุกร์ที่ 28 กุมภาพันธ์ 2563 นี้!!

  #ZwartShirtEerbetonenDictatuur
  Draag in het hele land vrijdag’s een zwart shirt tegen de dictatuur van de elite (amnaat). Start Black Friday met zijn alle door heel het land vanaf vrijdag 28 februari 2020!!

  Ik heb niets zwarts, dat wordt winkelen.

  • Johnny BG zegt op

   Zwarte kleding is het meest milieuvervuilende kleurtje en de shirts worden veelal in Myanmar gemaakt tegen hele slechte werkomstandigheden.
   Ik snap de oproep maar het lost niets op aan het probleem in dat buurland.

   Draag gewoon wit als teken van liefde en verzoening.

 3. Onno zegt op

  De protesten van Thailand’s jonge garde zijn absoluut terecht. Welke toekomst heeft Thailand’s jeugd, als hen nog steeds hun meningsvorming wordt ontnomen? Dat vervolgens het uitspreken van hun mening wordt tegengewerkt laat tevens zien dat geen andere manier dan in opstand komen is aangewezen.
  https://www.bangkokpost.com/thailand/politics/1866904/pm-understands-students-warns-them-against-bias
  Als tzt inderdaad de FFP-leiding gevangenisstraf wordt opgelegd, zal een vlam in de pan slaan.
  Zeer illustratief vond ik een uitspraak van een van de studenten die bij het Democracy Monument hadden post gevat: “In Thailand wordt dit monument slechts als U-turn gebruikt!”

  • Rob V. zegt op

   Hier is een mooie cartoon over met tanks die bloederige rondjes rijden rondom democracy monument. Het onderschrift: “Mani wil graag weten of als ze later groot is dit ten einde is gekomen”

   https://m.facebook.com/maneehaschair/photos/a.263508430456154/494430317363963/?type=3&source=48

  • Mark zegt op

   @Onno: Weet jij dan niet dat straatprotesten die de belangen van het selecte clubje allerrijkste families schaden in bloed gesmoord werden in het verleden.

   Persoonlijk stond ik daar versteld van omdat ik dit absoluut niet kan rijmen met het Boeddhisme, de quasi staatsgodsdienst. En toch voor de macht over de miljarden worden de kindrren van de natie keer op keer afgeschoten telkens ze zich roeren.

   Protesten aanmoedigen louter als emotioneel ventiel vind ik immoreel. Ik meen dat jij liever het woord onzindelijk gebruikt.

   Chris heeft overschot van gelijk.

   Zweep die jongeen niet op om domme dingen te doen. Sta ze beter bij met goede raad.

   Wat heeft het land aan een zoveelste steekvlamprotest dat vakkundig met list, bedrog, manipulatie en geweld gesmoord wordt?

 4. Tinie zegt op

  Op social media is veel meer te zien dan enkel het 3vingersaluut. Nummer tien wordt veel opgevoerd, en een goed verstaander heeft hieraan meer dan een half woord. Nummer tien wordt in social media ook heel vaak in een vorige hoedanigheid aangeduid, niet in huidige. Er bestaat veel weerstand jegens dit nummer.
  Jammer dat slechts onder bedekte termen huidige situatie kan worden becommentarieerd. Vandaar ook dat de protesten voornamelijk plaatsvonden op universiteitsterreinen en niet in de publieke ruimte. Komt nog wel.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik zie het nu en begreep het eerst niet. Het wordt op de borden geschreven als IO (hoofdletters dus) en niet als 10 (kleine cijfers). Dan zag ik nog een tekst voorbij komen: ‘Where is the KINGDOM of Thailand?’ KING was doorgestreept en daarboven stond FREE , FREEDOM dus in plaats van KINGDOM.

   • Rob V. zegt op

    IO is Information Operations. Daar zit ISOC weer achter, onze bekende militair-burger-politie veiligheids organisatie.

    “The IOs are now the talk of the town. The operators are hired to post false accusations” (nep nieuws dus en verwarring strategie door de overheid).

    https://prachatai.com/english/node/8386

 5. Harry Romijn zegt op

  Keer-op-keer-op-keer ontstaat een dictatoriale regering op dezelfde manier: stapje-voor-stapje de vrijheid van de eigen bevolking inperken, en een buitenland, die er helemaal NIETS tegen onderneemt. Putin-Rusland, Erdogan-Turkije, Polen, Orban-Hongarije enz.

 6. luc zegt op

  De Thaise letters อ ต อ ห betekenen hetzelfde als “Fuck You” (gericht aan het militair regime).
  Bron : mijn Thaise vriendin.

 7. Petervz zegt op

  Tino, ik ben gaan zoeken naar de betekenis van อตอห.
  Dit lijkt me het meest waarschijnlijk:
  อนาคตตายอนาคตหาย ofwel “de toekomst is dood, de toekomst is verloren”

  • Tino Kuis zegt op

   Ik heb dit nu een paar keer door sprekers op demonstraties horen zeggen, dus ik denk dat je gelijk hebt.

 8. Rob V. zegt op

  Zie ook een rapportage/overzicht van de protesten door Prachatai:

  https://prachatai.com/english/node/8385

  Sommige scholen hebben demonstraties op hun terrein verboden, bang om in problemen te komen met de autoriteiten:

  https://www.khaosodenglish.com/politics/2020/02/27/triamudom-rallies-for-democracy-as-2-other-schools-ban-protests-photos/

  Op de Mahidol universiteit is een standbeeld van Mahidol afgeschermd door de universiteit, officieel voor een schoonmaak beurt, volgens geruchte echter omdat de uni het zit te wachten op pro-democratie protesten met een koninklijk beeld op de achtergrond.

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10158242559324388&id=713174387

 9. chris zegt op

  “Do you hear the people sing” is een lied uit de muical Les Miserables en er is dus ook een Nderlandse versie van: ‘Hoor je het zingen in de straat?’ (standaard op mijn smartphone)

  https://www.youtube.com/watch?v=ruRK1XyYvX0

 10. chris zegt op

  Ik mag hopen (maar ben er niet gerust op) dat de leiders van de demonstraties (zal wel een comite zijn) een strategie hebben uitgestippeld waarin onder andere de volgende punten zijn opgenomen:
  – wat wil men uiteindelijk bereiken: korte en middel-lange termijn (‘think with the end in mind’) ?
  – met wie moet worden onderhandeld, over wat en hoe?
  – wat is de analyse van de huidige situatie: wat is er mis in dit land, wie zijn daarvoor verantwoordelijk? (op papier en digitaal graag zodat het kan worden verstrekt aan de media)
  – met welk onderhandelingsresultaat neemt men genoegen ?

  Als men geen echte strategie heeft (of op zeer korte termijn maakt) is het zoveelste protest gedoemd te mislukken en te eindigen zoals zovele protesten geeindigd zijn. Nummer 10 erbij halen is een blunder van de eerste orde.

 11. Onno zegt op

  De beste strategie die (mogelijke) leiders kunnen hebben is te zien hoe breed de protesten zijn/worden gedragen. Zowel binnen de studentengeledingen als binnen de samenleving. Absoluut niet in de kaarten laten kijken, geen doelstellingen bekend maken, laten sudderen. Eerst maar eens kijken hoe deze eerste akties aankomen. Wat men uiteindelijk wil bereiken weet de goegemeente toch wel. Daar zijn legio voorbeelden van. Onderhandelen? Met wie? Toch niet met de zittende kliek. Een analyse van huidige situatie? Is menigeen al zeer lange tijd duidelijk. Geeft niet als de protesten van afgelopen dagen smoren. Zoals ik al zei: laat sudderen. Dat IOdereen weet waar ie aan toe is moet toch eens gebeuren.

  • chris zegt op

   MIjn idee over de strategie is gebaseerd op mijn eigen ervaringen in de studentenbeweging in de jaren 70. Die beweging was succesvol en heeft voor veel democratische veranderingen gezorgd, zoals inspraak van studenten op het onderwijs.
   En overal ter wereld worden ‘conflicten’ duurzaam opgelost door met de tegenpartij (in jouw ogen een kliek) in gesprek te gaan op basis van argumenten. Niet degene met de grootste mond wint maar degene die de publieke opinie achter zich weet te krijgen. Alle andere manieren (waaronder gewleddadige) zijn op korte of langer termijn niet duurzaam. Dat is niet alleen in Thailand te zien maar overal ter wereld.
   Sudderen is niet de oplossing want op een dag vliegt de vlam in de pan. En dan verdwijnt de rede.

 12. Max zegt op

  Ik hoop dat er geen nieuwe 6 October 1976 van komt, echter er worden blijkbaar wel al speciale eenheden van politie die vroeger enkel in Bangkok waren gehuisvest nu naar verschillende provincies gestuurd…

  • Erik zegt op

   De slachtpartij van 1976 werd niet door de gewone politie gedaan maar door burgerwachten, door een soort ‘scouts’ en door de grenspolitie die waren opgestookt met het woord ‘communisten’ en ‘tuig der aarde’. Deze woorden worden al enkele maanden door de legerbaas gebruikt en dat valt niet te rijmen met zijn functie.

   Als er eenheden uit Bangkok vertrekken kan dat te maken hebben met de wens van het Opperbevel in Europa om ‘eigen’ eenheden in Bangkok te hebben om te waken tegen een nieuwe coup, voor wat deze mededeling ook waard is…… Max schrijft ‘blijkbaar’ maar noemt helaas geen bron; mij hebben die signalen niet bereikt, overigens.

   Ook de ultraroyalisten bewapenen zich; een enge ontwikkeling die aangeeft dat de dunne bovenlaag koste wat het kost de macht wil en zal houden, hoeveel bloed er ook voor moet vloeien. Niet voor niets wordt iedere poging meer macht te geven aan het volk afgedaan met een ‘gevaar voor de monarchie’. ‘Het Huis’ is een kapstok om alle hervormingen aan op te hangen en af te breken.

   • Cornelis zegt op

    Wat ‘eigen’ eenheden betreft: het is alom in de publiciteit geweest, enkele maanden geleden, dat een tweetal legereenheden rechtstreeks onder het bevel van ‘hij die niet genoemd mag worden’ zijn gesteld.

    • chris zegt op

     Ja, en dat had hier helemaal niks mee te maken.

 13. th nl zegt op

  Ben gisteren bij een (oude) thaise lady geweest , ik probeer me er niet me met politiek te bemoeien, maar mijn thaise vrouw mocht niet te veel over de regering zeggen of ze had de grootste ruzie en dan denk je dat ze na jaren in het buitenland wel een ruimere mening hebben dus nee.

 14. fred zegt op

  Feit is dat een meerderheid van de Thai bij de laatste verkiezingen wel Prayuth hebben verkozen.Hij en zijn partij zijn alles en behalve weggestemd integendeel.
  Ik heb bij de verkiezingen de uitslagen gevolgd per regio en ik stond versteld hoeveel stemmen zijn partij haalde zelfs in de armere provincies
  Volgens mij is hij democratisch verkozen.

  • Tino Kuis zegt op

   Prayut heeft niet aan de verkiezingen meegedaan en hij is geen lid van een politieke partij. Hij is als premier gekozen door een gezamenlijke zitting van het parlement (500 leden) en de Senaat (250 leden). De Senaat bestaat geheel uit leden die in het geheim benoemd zijn door de vorige junta. Bijna de helft van de Senaat bestaat uit militairen of politieofficieren. Alle Senatoren stemden voor Prayut.

   De studenten argumenteren juist dat Prayut niet democratisch is gekozen en ze hebben gelijk.

  • Rob V. zegt op

   Oh? Als ik naar de verkiezingsuitslag kijk zie ik wat anders. En dan heb ik het niet eens over het vuile spel vooraf waardoor de pro-Prayut partij op voorhand al voordeel hadden. Of hoe de Kiesraad plots na het sluiten van de stembussen een andere formule hanteerde die de pro Prayuth partijen ook ten goede kwam…

   uitslag verkiezingen (stemmen per miljoen kiezers) :
   Phalang Pracharat: 8,43 / 23,34% / 116 zetels
   Phua Thai: 7,92 / 21,92% / 136 zetels
   Future Forward: 6,26 / 17,34% / 81 zetels
   Democrats: 3,94 / 10,92% / 53 zetels
   BhumJaiThai: 3,73 / 10,33% / 51 zetels
   Etc

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/2019_Thai_general_election

   Phalang Pracharat is de partij die Prayuth naar voren schoof. Phua Thai en Future Forward zijn tegen Prayuth, de Democraten zeiden vooraf niet met Prayuth te werken, maar nadat Abbisit was vertrokken deden zij dit toch. Dat was dan ook de enige mogelijkheid voor de pro Prayut partijen om een meerderheid in het parlement te kunnen krijgen.

   Dus democratisch verkozen? 555 Dan is een hardloop wedstrijd waarbij 1 speler eerder mag beginnen en waar na het lopen van de race spelregels worden aangepast ook gewoon een volkomen eerlijk spel… Maar als je serieus kijkt naar de verkiezingen waren deze gewoon niet volgens eerlijke, vrije, gelijkwaardige principes zonder vals spel door de machtshebbers en ‘onafhankelijke’ Kiesraad (aangesteld door… de machtshebbers).

   Zie ook: https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/thailand-verkiezingen-2019-prayut-keert-waarschijnlijk-terug-al-premier/

  • Petervz zegt op

   Als je de verkiezingen zo goed hebt gevolgd, dan was het je misschien opgevallen dat Prayuth daarin geen deelnemer was. Hij was (en is nog steeds) geen lid van een politieke partij en was ook niet verkiesbaar.
   Je bedoelt natuurlijk de PPRP, een partij dat speciaal is opgezet om, mede met de 250 senaat stemmen, Prayuth in het PM-zadel te houden. De PPRP is de op 1 na grootste in de 2e kamer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website