Thailand verkiezingen 2019 (DigitalMammoth / Shutterstock.com)

Veel Thai die de wekelijkse doodsaaie praatsessies van Prayut op vrijdag kunnen missen als kiespijn, hebben pech. Ze zullen het wellicht nog jaren moeten aanhoren. De kans is namelijk zeer groot dat premier Prayut zijn politieke ambities kan waarmaken en zal terugkeren als premier. Palang Pracharath (PPRP), die hem nomineerde als kandidaat-premier, heeft als winnaar van de verkiezingen de beste kans een coalitie te vormen. Daarnaast is er nog de Senaat die volledig in handen is van de militairen.

De eerste vrije verkiezingen, sinds de staatsgreep van 2014, die gisteren werden gehouden, lieten een paar verrassingen zien:

 • De opkomst was veel lager dan verwacht en komt mogelijk uit op 66 procent (het leek er eerst op dat meer dan 90% van de stemgerechtigden naar de stembus zouden gaan).
 • Palang Pracharath, de pro-junta partij, deed het een stuk beter dan vooraf verwacht.
 • De Democraten van Abhisit zijn compleet weggevaagd. Abhisit is inmiddels afgetreden als partijleider.
 • Nieuwkomer Future Forward Party heeft, in aantal stemmen, een knappe derde plaatst gehaald.

Inmiddels is 93 procent van de stemmen geteld. Grote verschuivingen worden niet meer verwacht.

De kans dat Prayut terugkeert als premier komt omdat Palang Pracharath het veel beter deed dan verwacht. De PPRP kreeg zelfs de meeste stemmen: 7,59 miljoen. De belangrijkste rivaal Pheu Thai kreeg minder stemmen (7,12 miljoen) maar wel meer zetels in parlement en dat heeft te maken met een nieuwe rekenmethode die lijkt op het Duitse kiesstelsel.

De enorme nederlaag van de Democraten verbaasde iedereen. Zelfs in Bangkok, de thuisbasis van de partij, verloren ze alle kiesdistrictszetels aan PPRP en FFP. Partijleider Abhisit maakte gisterenavond zijn aftreden bekend. Hij had voor de verkiezingen gezegd dat hij dit zou doen indien zijn partij minder dan 100 zetels zou verwerven.

Omdat Pheu Thai niet wil samenwerken met partijen die de militairen steunen zal het ze waarschijnlijk niet lukken een coalitie te vormen.

Aan de verkiezingen in Thailand deden meer dan honderd partijen mee. Zij streden om een plek in het vijfhonderd zetels tellende parlement, dat samen met de senaat een nieuwe premier kiest. Juntaleider Prayut heeft voor de verkiezingen al laten weten dat hij  premier wil blijven. Daarvoor heeft hij genoeg aan 126 zetels in het parlement, omdat het leger alle 250 zetels van de senaat in handen heeft. Het lijkt dus een gelopen race voor hem.

Bron: Bangkok Post

48 reacties op “Thailand verkiezingen 2019: Prayut keert zeer waarschijnlijk terug als premier”

 1. Chaing Moi zegt op

  Was de uitslag al niet bekend voor de verkiezingen?

 2. Op sociale media in Thailand is al veel discussie over de uitslag. Velen hebben hun twijfels over de winst van Palang Pracharath (PPRP). Hier een grappig filmpje over het fout invullen van het stemformulier: https://www.instagram.com/p/Bva3dfsjQPz/

  • Tino Kuis zegt op

   Inderdaad, Peter. Dat filmpje zegt het volgende: een fout ingevuld stembiljet (kruisje op de verkeerde plaats) voor de Future Forward partij werd streng afgekeurd, maar een eveneens fout ingevuld stembiljet voor de (pro-junta) Phalang Pracharat Partij werd wel goedgekeurd wegens de ‘goede bedoelingen’ van de desbetreffende kiezer.

   Mijn zoon stemde Future Forward. Hij gelooft niet in het grote aantal stemmen voor de Phalang Pracharat Partij. Hij schreef mij letterlijk het volgende:

   ‘Jaaa god verdomme..! Wat doen we nu..? Heel veel mensen zeggen dat te hebben ge cheat’

   Zijn Nederlands leidt helaas tot een steeds groter verkeerd begrip van het gebruik van scheldwoorden en een invasie van Engelse termen. Maar de krachtige inhoud is duidelijk…..

   Velen vertrouwen de Kiesraad niet. Sommigen zeggen dat ze bevooroordeeld zijn anderen dat het incompetentie is. Ik vermoed een smakelijke cocktail van beiden.

  • Rob V. zegt op

   In cartoon vorm:
   https://m.facebook.com/cartooneggcatx/photos/a.1125532314243366/1501854816611112/?type=3&source=48

  • Rob V. zegt op

   In sommige districten is zelfs meer dan de helft van de stembiljetten afgekeurd. Kunnen die mensen echt geen hokje in het juiste vakje zetten??

   Bron: https://m.bangkokpost.com/news/politics/1650860/unofficial-poll-results-delayed-again-as-complaints-mount

 3. Mark zegt op

  De uitslag van deze verkiezing was absoluut niet op voorhand gekend of bekend.
  De impact van 250 niet verkozen, maar aangewezen, senatoren op de “verkiezing/aanwijzing” van de nieuwe Eerste minister was wel op voorhand gekend of bekend.
  Dit onderscheid niet maken doet onrecht aan de miljoenen Thai die de moeite namen in eer en geweten een stem uit te brengen. Respect voor het meest democratische deel van het kiesproces a.u.b.

  Op (a)sociale media gaat het allemaal razendsnel, menigmaal ondoordacht snel. Bij de Thaise kiescommissie gaat het overduidelijk te traag, waardoor tijd en ruimte ontstaat voor allerlei speculaties. Uitzoeken of die al dan niet gegrond zijn (waarheidsvinding) kost tijd, hetgeen dan weer ge(mis?)bruikt wordt op (a)sociale media. Enz …

  De verkiezingsuitslagen lijken niet van de pot gerukt als je naar de “communicerende vaten” tussen de partijen kijkt per kiesdistrict. Zo verliezen bijvoorbeeld partijen als DP en ACT, zeg maar bevriende gatlikkers van de militaire partij, uitgerekend van de PPRP. Van je vrienden moet je het hebben 🙂 Ook zie je dat FFP scoort trn koste van DP en PTP.

  Op basis van dit soort duidelijk zichtbare electorale verschuivingen lijken twijfels over de verkiezingsuitslag niet gerechtvaardigd.

  Anderzijds zijn het lage relatief lage aantal uitgebrachte stemmen ten overstaan van de verwachtte/ veronderstelde opkomst zorgwekkend onverklaarbaar. Ook het ongewoon grote aantal ongeldige stemmen roept vragen op.

  Hopelijk kan de verkiezingscommissie die vragen snel, duid elijk en ondubbelzinnig beantwoorden. Dat is niet enkel een vereiste om het vertrouwen in de verkiezingen te verzekeren, doch veel meer nog om de (letterlijk broodnodige) rust en stabiliteit in het land te bewaren.

 4. Johnny BG zegt op

  De kiezer heeft gesproken en schijnbaar willen de Thai ook veranderingen. En dan niet de verandering van relatieve rust naar het oeverloze gezeur tussen de oudere gevestigde partijen en hun figuren, maar gewoon een regering die daadkracht toont ook al is dat tegen het zere been van velen.

  Moet je nagaan hoe klaar een groot deel van de bevolking ermee is en dan kunnen we dit hoofdstuk ook weer afsluiten.

 5. fred zegt op

  Spijtig voor de tegenstanders van Prayut en de militairen maar de kogel is door de kerk. Er breekt voor Thailand nu een lange periode aan van politieke stabiliteit. De economie zal hierdoor een enorme boost krijgen. Een stabiel regime en sociale rust is alles wat investeerders nodig hebben. Ook zal het het toerisme geen windeieren leggen.
  De Baht zal nog verder aansterken en dit zal ten goede komen voor de import die hierdoor veel goedkoper zal worden.De grote infrastructuur werken kunnen nu ook van start gaan.
  Thailand gaat gouden jaren tegemoet zoveel is zeker.

  • Rob V. zegt op

   Het is maar wat je rust noemt, het land is duidelijk sterk verdeeld in het ‘sterke militaire leider’ kamp (dino’s) versus de mensen die meer inspraak en democratie willen. Het zal verdraaid lastig worden om een krachtig kabinet of Staten Generaal (parlement en de militaire senaat samen) zo te vormen dat de beslissingen er grote steun van het volk hebben.

   Dus sociale rust? laten we nog even zien hoe het stof neerdaalt maar zo op het eerste gezicht is er niet 1 kamp die ruimschoots de steun van het volk heeft. Stabiliteit is dus nog lang niet zeker. Of het leger moet weer als vanouds de orde afdwingen met de loop van het geweer, huisbezoekjes, de heropvoedingskampen etc Maar of de toeristen daar gelukkig van worden?

   En die economie die groeit toch al als kool zei je van de week en van de maand (ik noem 3% groei geen kool, is nauwelijks beter dan hier in Nederland).

  • Rob V. zegt op

   Een sterk versimpelde parallel met Nederland, stel je voor dat In Nederland er 2de Kamer verkiezingen zijn met de uitslag:

   25% Landmacht (of PPV?) partij (plus de gehele 1ste kamer in haar greep, dit alles na een coup 5 jaar terug)
   25% D66
   20% Piraten Partij / GroenLinks
   10% CDA
   10% VVD
   10% versplinterd overige

   Het zou dan wel erg wensdenken zijn om te stellen dat er ‘rust en stabiliteit’ is, en ‘het land gouden tijden tegemoet gaat’ terwijl duidelijk is dat een coalitie vormen niet zo simpel ligt en (de stem van) het volk duidelijk niet naar elkaar toe is gegroeid. Of volk dan wel de economie in rustig vaarwater komen is dan nog maar de vraag, al is er wel goede kans dat de generaal aan het roer blijft als premier. Maar of de vlag uit kan?

  • Jan Hoekstra zegt op

   Fred, uw antwoord geeft mij een paar ????? U woont niet in Thailand neem ik aan. Paar mensen worden heel rijk aan alle onzin van wapentuig wat ze zogezegd nodig hebben. Onderzeeërs, tanks en meer van die ellende.

  • johnny zegt op

   Sterke baht is slecht voor export en toerisme
   Het aansterken van de baht door de regering kost veel geld en de overheid moet daaredoor extra geld
   lenen en wie is er de dupe hiervan ?
   de bevolking zelf – dus extra hogere tax
   Minister van export-zaken heeft hiervoor al gewaarschuwd

  • Rob V. zegt op

   De industrie maakt zich zorgen, een woordvoerder zegt dat de gespleten uitkomst verdeeldheid toont, het kabinet het dus lastig zal krijgen en omdat Prayut niet langer het magische artikel 44 kan gebruiken niet met ene pennenstreep projecten er door kan drukken zonder ellelange inspraak en overleg rondes.

   Waar haal je al die wensdenkerij vandaan beste Fred? De feiten wijzen niet op ‘ stabiliteit’ , de economie wijst met 3% groei niet op ‘ groei als kool’ , de sterke Baht maakt de toeristen niet blij (duur biertje), goedkopere import is dure export, en met export verdient men het geld… dus het is dan bijzonder knap op de staat van het land de hemel in te prijzen? Optimistisch zijn is fantastisch maar onderbouw dat dan met feiten, en ondersteun beweringen dan met bronnen.

   Bron: “Political instability expected to trouble economic policymaking”
   http://www.nationmultimedia.com/detail/Economy/30366526

   • fred zegt op

    Pessimistisch zijn zonder bewijzen heeft ook geen reden . De toeristen aantallen blijven groeien en de luchthavens worden één voor één uitgebreid. Een goed draaiende economie laat zich altijd verstaan in een sterke munt Alle Zuid-Oost Aziatische munten zijn zich aan het versterken toevallig allemaal economieën die aan een grote opmars bezig zijn.. De enige munt binnen de EU die nog wat stand houdt is de Zwitserse Frank….toeval niet ?
    Voor de rest zie ik bitter weinig sociale onrust ……iedereen is aan het werk ….winkels zijn dag en nacht open. Wie wil werken kan dat hier . In Europa ben je al moe eer je kan beginnen door de oneindige regelneverij.
    Toen mijn vrouw en ik hier beslisten om een appartement te kopen in de ochtend was het na de middag van ons en was alles geregeld.
    Mijn schoonzus besliste om na een opleiding kapster van 2 maanden een salon over te nemen. Er werd in de ochtend 80.000 Baht betaald en na de middag was ze al bezig met haar eerste klant.

 6. Pat zegt op

  Mark hoeveel van die ongeldige stemmen zullen door de junta gezinden niet ‘per ongeluk?’ ongeldig gemaakt zijn? Iedereen wist dat Prayut premier zou en moest blijven. Die verkiezingen zijn enkel gehouden om voor het oog van de wereld terecht aan de macht te blijven.

  • Mark zegt op

   @ Pat: Vandaar dat ik zowel het relatief lage aantal uitgebrachte stemmen ten overstaan van de verwachtte/ veronderstelde opkomst als het ongewoon hoog percentage ongeldige stemmen als zorgelijk bestempel. Goed lezen!

 7. Sjaak S zegt op

  Zo te zien zullen we dan voorlopig weer iedere vrijdagavond lekker weg gaan om maar geen tv te moeten kijken!

  • Taruud zegt op

   Ik kijk graag naar die uitzendingen. Het geeft concrete informatie over uit te voeren en nog uit te voeren projecten. Het is voorzien van concrete beelden. Op die manier is vanuit democratisch oogpunt goed controleerbaar wat er allemaal wel of niet wordt uitgevoerd. Deze uitzendingen blijven het concrete bewijs van wat er is voorgenomen en wat er is gerealiseerd of niet gerealiseerd. Op termijn blijft het helder bewijsmateriaal. Het is dus een goed democratisch middel voor controle door het volk. Iedereen kan zien en horen wat er beloofd is en kan nagaan of beloftes worden waargemaakt. Een mooi democratisch middel. Dat zou elke regering moeten doen zo.

   • Mark zegt op

    Als je van propaganda pur sang houdt …
    Als het immems onevenredig claimen van TV zendtijd door één polititicus niet indruist tegen je rechtvaardigheidsgevoel …
    Als je deze propagandasoap ( de vrijdagse militaire lakhorn) mediatechnisch bestudeert …
    dan is het inderdaad interessant kijkvoer 🙂

   • Sjaak S zegt op

    Op zich heb je gelijk, maar politiek moet niet aan iemand opgedwongen worden. Dan is het toch beter een aparte politieke zender in te zetten, i.p.v. iedereen te dwingen te kijken of de tv uit te laten staan. Ik ben toch al geen tv kijker en mijn vrouw, die zich daarover ergert, kijkt alleen ’s avonds. Wij gaan dan meestal (net als vele andere Thais) weg. We gaan ook soms op andere dagen weg, maar vanwege deze toespraken, in de meeste gevallen op die avond.
    Wat heb ik aan bewijsmateriaal? De regering doet dit of ik nu kijk of niet. Ik krijg via allerlei kanalen mee wat er gebeurt en niet via zo’n in mijn ogen propaganda middel.

 8. RuudB zegt op

  Wat mij betreft is het te hopen dat de PPP van Prayuth een regering gaat vormen, en wel met de FFP. De kennis en ervaringen van het establishment gekoppeld aan doelstellingen en wensen voor de toekomst. Prayuth is voorlopig de beste garantie dat Thailand stabiel blijft. Zo lopen nou eenmaal in Thailand de politieke (lees: militaire en kapitalistische) hazen. We leven in een tijdperk dat de hele wereld meekijkt naar hoe de ontwikkelingen in Thailand verlopen. Nogmaals een coup of andersoortig nieuw militair ingrijpen zal internationaal niet zomaar weer worden gewaardeerd. Mei 20914 kwam Thailand er nog genadig mee weg. Dit zal geen 2e keer het geval zijn, wil Thailand vrij en blij handel drijven met VS en EU.

  Voor de PPP zit er niets anders op dan met de FFP nieuwe wegen te zoeken naar verandering. Het Thaise volk heeft namelijk in de verkiezingsuitslagen laten zien verandering te willen. En heeft tevens aangegeven in die uitslagen in welke richting die verandering gezocht moeten worden. Ook is een duidelijk signaal naar de oude politiek gegeven.

  Een regering van PPP met FFP kan Thailand op weg helpen naar normalisatie van de interne verhoudingen. Dat mag van mij gerust 2 regerings-perioden duren. De FFP heeft die tijd nodig om uit te groeien tot een volwaardige partij van en voor het volk. Het zijn de jongere komende generaties waar Thailand op zit te wachten en die Thailand daadwerkelijk de gewenste verandering kunnen brengen. De volwassenen en ouderen van nu hebben zich veel te veel vastgebeten in eigen belangen. Als de FFP komende jaren niet in staat blijkt de elite te overtuigen stappen naar achteren te zetten, blijft Thailand als vanouds jammerend bungelen aan een bovenlaag. FFP moet haar invloed kunnen hebben komende jaren.

  Pheu Thai verdient het niet om mee te doen vanwege hun voortdurende afhankelijkheid ván en aanhoudende gedweep mèt de Shinawatra-clan. Kiezen voor Thaksin is kiezen voor chaos. Zelfs vanochtend nog speelde hij het klaar om zich wederom vanuit zelfverkozen ballingschap voor het voetlicht te brengen. Dat manipuleren via media en mensen is funest. Het drijft mensen slechts uiteen, zoals ook bleek rondom de kwalijke bemoeienissen met de Raksa Chart partij.
  Pheu Thai dient eerst zelfstandig te worden, en pas dan weer mee te doen nadat ze volwassen en intelligent genoeg is om eigen standpunten te verwoorden.

  • conimex zegt op

   Future Forward zal nooit in een regering gaan zitten met PPRP, maar voorlopig is het nog helemaal niet zeker, wanneer je naar het aantal senatoren kijkt, dan heeft PT meer senatoren, FF zal wel een regering willen vormen met PT, PT kan zelfs met de steun van Bhummijaithai aan 300 zetels komen, dat zou dan voldoende kunnen zijn, tenzij de 250 senatoren achter Lung Tu gaan staan en hem als minister president willen, maar zouden ze dat werkelijk doen, dat is nog maar de vraag.

   • RuudB zegt op

    Vandaar dat ik mijn betoog begin met: “Wat mij betreft…”. Wat de betreffende partijen doen is aan hen. Thai zullen hun oren echt niet naar farang laten hangen. Kortom: wat mij betreft zoekt men samenwerking met de FFP en laat men PheuThai buiten beschouwing.

 9. Pat zegt op

  Het wordt voor de mensen uit de Isaan hoog tijd dat Thaksin terugkeert en Isaan onafhankelijk maakt van Thailand. Dan zullen die hoge heren in Bangkok minder zingen. Maar helaas, Isaan grenst niet aan zee en dit is een groot nadeel om handel te voeren. Dus het zal voor mij bij een droom blijven.

  • HansNL zegt op

   Denk niet dat Thailand enige splitsing van het land zal accepteren, zoals PT in het verleden al voorstelde voor Chiang Mai E
   De Shinawatra clan is helemaal niet geinteresseerd in mensen, alleen maar in hun stemmen om de eigen agenda uit te kunnen voeren.
   In de periodes van TS en YS kwam het land krakend tot stilstand, de bevolking werd tegen elkaar opgezet, “squeeze” vierde hoogtij en werd goed bevonden door TS. Het is te hopen dat de Shinawatras cs verdwijnen.

   • janbeute zegt op

    Beste Hans , ik heb toch andere gedachten over de Shinawatra clan.
    Een teruglopend Yabaa probleem in de begin periode dat ik hier kwam wonen , nu is Yabaa weer vol aanwezig in mijn omgeving.
    Meer aandacht voor Engels school onderwijs , nu spreekt niemand van de huidige scholieren ook maar een woord Engels.
    Zelfs bij het bezoek van Prayuth aan Donald Trump moest er een vertaler aan te pas komen.
    Thaksin spreekt Engels.
    Jaren lang teruglopende economie, de Shinawatras zijn zaken mensen van Chineze afkomst.
    Ik denk als de eerste coup van Thaksin niet had plaats gevonden ,Thailand verder was ontwikkelt.
    En inmiddels de hoge snelheids trein al denderde over de Thaise rails ipv het huidige landelijke rijjdende spoorweg museum.
    Thailand staat al Jaren lang op allerlei gebied stil , en kijk eens hoe China zich ontwikkelt heeft in al die 15 Jaren dat ik hier woon.
    En ik vrees dat het voor de nu komende Jaren het niet veel veranderd.
    In den beginne was er smog in Chiangmai nu heden is de smog zelfs te snijden.
    Thaksin moest verdwijnen van het toneel want hij werdt te populair bij het gewone volk.

    Jan Beute.

   • Jan Hoekstra zegt op

    Onder Thaksin werd er juist veel gebouwd enz, nieuwe vliegveld, grote projecten. Het land kwam absoluut niet tot stilstand. U woont in Nederland?

  • John Chiang rai zegt op

   Bij alle fouten waarvan men Thaksin graag beschuldigde,en die in principe niet veel afwijkten van de fouten die andere politici maken of gemaakt hebben,was hij de EERSTE democratisch gekozen Minister president die zijn eerste 4 jaren regeringstijd kon uitzitten.
   In deze 4 jaren heeft hij anders als anderen, veel gedaan voor de armoede van de vooral landelijke bevolking.
   Ook de toegangkelijkheid voor een algemene gezondheidszorg (30Baht regeling) heeft het Volk hoofdzakelijk aan hem te danken.
   Ook was het in zijn regeringtijd,dat men iets deed tegen het enorme Ya baa probleem,waarbij ca 2.500 mensen het leven lieten.
   Zelfs het onderwijs,met tegemoet komende crediten voor het gewone volk om ook te kunnen studeren kwamen ook uit zijn tijd.
   Dit alles wat het gewone Landvolk van geen andere regering in deze vorm o.a gewend was,was mede de reden waarom hij in 2005 met een overweldigende meerheid opnieuw gekozen werd voor een 2e regeringstijd.
   Deze overweldigende meerheid wekte bij de oppositie het gevoel,dat Thaksin op de weg was naar een alleen heerschap van Thailand,en dit was van laatstgenoemden niet meer te verteren.
   Om hem van het politieke podium weg te krijgen,werden hem o.a fiscale fouten en corruptie voor geworpen,zodat zijn politieke macht een spoedig einde zou nemen.
   Beschuldigingen die men iedere andere politiek ook kan voorhouden,terwijl bij hun dan altijd nog de vraag blijft,wat hun dan deden/doen voor de grotendeels arme landbevolking.
   Of denkt iemand serieus dat de rijke elite,die de macht graag in eigen hand houden, hun rijkdom op een eerlijke manier verdient hebben?

   • theoS zegt op

    Toen Thaksin geinstalleerd was betaalde hij in 2,5 jaar de schuld van Thailand aan het IMF terug.
    Werd een feestdag en vrije dag voor het hele land. Hij heeft veel gedaan voor de arme bevolking en had vele lopende projecten die na de coup van ’14 allemaal stop gezet en niet meer uitgevoerd warden. Hij werd afgezet door dat hij het niet eens was met de “self sufficientie” van je weet wel wie.

    • RuudB zegt op

     Wel Theo, dat is niet helemaal waar. In 1997 brak de Aziatische financiële crisis uit. De verantwoordelijke premier Chavalit Yongchaiyudh maakte plaats voor Chuan Leekpai. Deze kwam tot een overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds waarbij de baht gestabiliseerd werd, en volgens protocol daaropvolgend de schuld aan het IMF werd ingelost.

  • Pat zegt op

   En dat zal spijtig genoeg nog een tijd zo blijven wegens geen grens aan zee en dus ook geen zeehaven om handel te voeren.

 10. Frank zegt op

  Familie is enkel naar het stembureau gegaan om maar geregistreerd te hebben dat er is gestemd. Want je weet maar nooit als bij een toekomstige visumaanvraag een kruisje achter je naam staat wegens niet komen opdagen op verkiezingsdag.

  Bericht uit Bangkok dat een vriend van de familie van 7 kandidaten geld heeft gehad voor zijn stem. In totaal 3.300 baht geint, onbekend is waar hij uiteindelijk op gestemd heeft. Schijnt in Bangkok en andere grote steden gebruikelijk te zijn. Op het platteland wordt minder met geld gestrooid (teleurstelling alom).

 11. Rob V. zegt op

  Khaosod laat met 95% stemmen geteld a wat prognoses zien.

  Zetels (alleen uit districten, nog zonder weging van de overige zetels die naar ratio verdeeld gaan worden):
  40% PhueThai (pro Thaksin)
  28% Phalang (pro Prayut)
  11% Bhumjaithai (midden, niet evident voor Thaksin of Prayut aanhang)
  10% Democraten
  9% Future Forward
  2% Chart Pattana

  Scenario 1: PhueThai plus Bhumjaithai = 300 zetels = PhueThai premier
  Scenario 2: Bhumjaithai plus Phalang = 251 zetels Phue Thai premier, 249 zetels Prayuth kamp
  Scenario 3: Senaat steunt Prayut = 444 zetels voor het Prayut kamp en 306 voor het andere kamp.

  is hoe dan ook een 2 deling. En uiteraard zullen de ‘goede mensen’ hun best doen om Prayut aan te houden als premier. Rust???

  —–

  Percentage stemmen (zegt niet al te veel wegens het kiessysteem van first past the post plus verdelen van de overige zetels naar ratio):
  25% Phalang,
  24% Phue Thai
  19% Future Forard
  12% Democraten
  11% Bhumijaithai
  3% Chart Thai Pattana
  + paar % overig

  Bronnen:
  http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/03/25/election-day-aftermath-live-blog/
  http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/03/25/see-preliminary-results-for-seats-popular-votes/

 12. Rob V. zegt op

  Reconciliation (hereniging)?? De democraten lijken niet vergevingsgezind, toch weer het pad van confrontatie…

  Democraten geven afgetreden partijleider  Abhisit de schuld: “het schip voer een verkeerde koers, in plaats van onze oude vijand te bestrijden (Phue Thai, vochten we tegen een nieuwe vijand (Phalang/Prayuth), ook al zouden we hen als bondgenoot moeten zien”

  Bron: 12:28pm http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/03/25/election-day-aftermath-live-blog/

  • chris zegt op

   De vorige leiders van de Democraten, Abhisit en Suthep, hadden hun eigen partij. Abhisit nu bij de Democraten die meer een middenkoers kozen en Suthep die nog meer militair was dan Prayut. De Democraten verliezen fors, Suthep komt slechts met 5 zetels in het parlement, Het is niet de schuld van de koers maar van het feit dat zowel Suthep als Abhisit bij de ‘oude’ garde politici horen die alleen maar verantwoordelijk zijn voor de tweedeling. Volgens mij ook de reden voor het slechte resultaat van de Pheu Thai. Thaksin had zich nooit moeten laten zien in de hele verkiezingsperiode. Hij werkt als een rode lap op een stier. Maar Thaise ego’s zijn moeilijk te bedwingen.

 13. Tino Kuis zegt op

  De cijfers die ik nu uit de verschillende media haal is dit:

  De anti-junta partijen hebben 243 zetels (en mogelijk 251, een meerderheid) in het gekozen parlement (Huis van Afgevaardigden) en de pro-junta partijen 241 zetels ( en mogelijk dus 249 zetels). Maar de premier wordt gekozen samen met de 250 benoemde leden van de Senaat en dus ;;;;Prayut als premier. Maar die moet dan mogelijk regeren met een anti-parlement…..

  Overigens zijn er talloze berichten over allerlei fouten: in sommige districten meer stembiljetten dan kiezers, heel erg veel (bijna twee miljoen) afgekeurde stembiljetten, andere cijfers die gewoon niet kloppen etc. etc. Incompetentie? Onzorgvuldigheid? Bedrog? Of een gezellige mix van dit alles? Ik weet het ook niet. We wachten maar af.

  • Rob V. zegt op

   Schatting van Bangkok Post

   Partij – district + partijlijst (schatting) = tot.zetels
   Phue Thai: 135 + 0 = 125 zetels
   Phalang: 98 + 19 = 117 zetels
   Fut.Forw: 92 + 51 = 80 zetels
   Democrats: 34 + 19 = 53 zetels
   Bhumjai: 39 + 12 = 51 zetels
   ChartThai: 7 + 4 = 11 zetels
   ThaiLiberal: 0 + 10 = 10 zetels
   PrachaCh: 6 + 0 = 6 zetels
   NewEconomics: 0 + 6 = 6 zetels
   PhueChat: 0 + 5 = 5 zetels
   ActionCoalition: 1 + 4 = 5 zetels
   ChartPattana: 1 + 2 = 3 zetels
   ThaiLocalPwr: 0 + 2 = 2 zetels
   ThaiPeoplePwr: 0 + 1= 1 zetels
   ThaiNationPwr: 0 + 1= 1 zetels
   ForestComvers: 0 + 1= 1 zetels
   Etc.

   Bron:
   https://www.bangkokpost.com/specials/election2019/
   https://m.bangkokpost.com/news/politics/1650884/pheu-thai-palang-pracharath-vying-to-form-government

   • Kareltje zegt op

    wat een rare optelling is dit,

    Op school heb ik geleerd dat 135 + 0 = 135 is.
    enne wat zijn dan die + stemmen of zetels?

    • Rob V. zegt op

     Top four, 135+0=135. Het stelsel werkt in tweeën. Een de2l van de 500 parlementszetels is direct gekozen waarbij de grootste partij in een district al die zetels krijgt. Dat is de eerste kolom. Het andere deel, de tweede kolom, daar telt men de winnaar van een district dan niet mee en de overige partijen krijgen naar ratio stemmen.

     Dit om het iets eerlijker te maken, zodat de kleinere partijen zetels krijgen dan in voorgaande verkiezingen. Dat gaat wel ten kosten van de zetels die de grootste partijen in het verleden wonnen (lees kost Pheu Thai en Democraten zetels).

     Achteraan staat dan het totaal aantal voorspelde zetels. Is uiteraard nog een schatting van de Thaise media.

     • Rob V. zegt op

      Tik fout* deel van*. 555 Pokke telefoon stond op Engelse spelling. Zucht.

  • Rob V. zegt op

   BBC Thai heeft een duidelijk overzicht van stemmen als percentage én ook als aantal zetels (bij 93% van de stemmen):

   https://www.bbc.com/thai/other-news-47637736

 14. Erwin Fleur zegt op

  Beste redactie,

  Wat ik heb vernomen is dat er stembussen zijn veruild, stemmen te veel afgekeurd zijn,
  stemmen omgekocht en er totaal niet is geluistert naar het volk.
  Het zijn in mijn ogen en vele met mij fake verkiezingen.

  Het is niet echt stabiel en de economie gaat ten gronde door het beleid van deze junta.
  Wat betreft Jan Beute die de spijker op zijn kop slaat als aanvulling.

  Het gaat straks nog slechter door de harde Bath waardoor de arme niet meer rond kunnen
  komen.
  Dit treft ook de gepensioneerde die een niet al te grote beurs hebben.
  Hij maakt zijn woordt waar dat alleen rijke mensen het kunnen bekostigen om
  in Thailand te verblijven.

  Erg slecht en ongeloofwaardig is het yaba verhaal, in mijn dorp zijn geen jongens
  meer van rond de puber tijd die op werk zijn gestuurt om niet zo maar voor niks
  opgepakt te worden(bang om zonder proces hun kind te moeten uitkopen).

  Het zou mij niet verbazen als er straks echt wat gaat gebeuren wat het land stuk maakt.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  • Tino Kuis zegt op

   Dat is ook wat ik las, Erwin, in officiële berichten met bewijs. In sommige provincies ( 4, Chayaphum, Chonburi, Chumporn en nog een) , zijn meer dan de helft !! van de stembiljetten afgekeurd en ongeldig verklaard. .

   Ondertussen in nog meer provincies: Nakhorn Rachasima, Nakhorn Si Thammarat, Nakhorn Sawan en Nonthaburi. En verder waren er heel veel stembiljetten die geen enkele kandidaat hadden gevinkt. De geldige stembiljetten waren dan maar 1/3 tot 1/4 van het totaal, de rest telde niet mee…. Dat kan gewoon niet.

   • Erwin Fleur zegt op

    Beste Tino,

    Dit wordt inderdaad vermeld en de verhalen die rond gaan worden met
    wat ik hoor toch duidelijk dat het niet ging zoals het moet gaan.

    Zeker zonder tussen stand geeft mensen tot denken.

    Met vriendelijke groet,

    Erwin

 15. Kareltje zegt op

  Erwin,

  Je moet geen fake berichten geven,

  Omruilen van stembussen was absoluut niet mogelijk, omdat deze centraal staan in de zaal en iedereen kan zien dat deze geopend werden, door het verwijderen van de zegels.

  Wel het bij het oplezen van de stemmen kan (kon) de voorlezer de stem afkeuren, terwijl het kruisje correct was ingevuld. Maar dat was de schuld van het ontbreken van een “leeg” hokje voor het kruisje, zoals in Nederland een vet gekleurd rondje is op het stembiljet.

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Kareltje,

   Het is wat er rond gaat aan verhalen(bron verteld niemand).
   In de Isaan gaat het een beetje anders vermoed ik.

   De bussen worden weg gehaald en vervolgens verwisseld.
   Ik begrijp u reactie en het is mijn menigen uit bepaalde ervaring hoe
   er in Thailand met dit soort dingen wordt omgegaan.

   Het op sommen van stemmen weet ik, maar wat gebeurd er achter de schermen
   wat ik niet weet en u ook niet en de stemmers ook niet.

   Het verwijderen van zegels heb ik ook niet verteld.
   Deze verhalen zijn natuurlijk allemaal fake.

   Met vriendelijke groet,

   Erwin

 16. Rob V. zegt op

  Pheu Thai, Future Forward en tenminste nog 4 partijen gaan proberen een coalitie te vormen. Met of zonder Bhumjaithai of de Democraten (die laatste zijn per definitie al tegen Phue Thai blijkt nu, zie eerdere commentaren). Ze zouden dan mogelijk 251 zetels hebben. Een meerderheid van 1 zetel in het 500 koppig parlement. Maar niet genoeg voor een premier, want als die senaat mee stemt dan zal kan practisch alleen Prayut premier worden. En de kans dat de junta/senaat niet haar macht zal gebruiken lijkt nihil.

  Zie:
  https://m.bangkokpost.com/news/politics/1651424/pheu-thai-to-announce-coalition

 17. theoS zegt op

  a.s. Vrijdag is zijn laatste praat sessie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website