De Democratische partij van de opstapte leider Abhisit sluiten zich aan bij het Prayut kamp, daarmee is de weg vrij voor de juntaleider om wederom premier te worden. 

De beslissing van de Democraten om zich aan te sluiten bij de coalitie in het Huis van Afgevaardigden, die geleid wordt door Palang Pracharath, werd gisteren bekend gemaakt door partijleider Jurin Laksanavisit. Als wisselgeld voor hun steun krijgen ze de kabinetsposten Landbouw en Handel en wordt de grondwet gewijzigd. Verder krijgen ze het ministerie van Sociale Zaken, een post als vice-premier en vier staatssecretariaten (Onderwijs, Volksgezondheid, Binnenlandse Zaken en Transport).

De partij vergaderde gisteren vijf uur over aansluiting bij PPRP die met 61 tegen 16 stemmen en 2 onthoudingen een duidelijke ‘ja’ was. Voormalig premier Abhisit probeerde zijn partijgenoten nog te overtuigen om niet met de PPRP van Prayut in zee te gaan, maar dat was tevergeefs.

Prayut de nieuwe premier van Thailand

De door PPRP geleide coalitie heeft nu een meerderheid van 254 zetels in het Huis van Afgevaardigden. Alle parlementsleden van de Democraten hebben beloofd om vandaag voor Prayut te stemmen als nieuwe premier. De stemming is eigenlijk een formaliteit want de uitslag is al duidelijk. Prayut kan als nieuwe premier overigens geen gebruik meer maken van het ondemocratische artikel 44 in de interim-grondwet.

Volgens Prayut is de nieuwe regering er een van het volk en niet van een politieke partij gezien de brede coalitie.

Bron Bangkok Post

11 reacties op “Democraten stappen in Palang Pracharath coalitie en steunen Prayut als nieuwe premier”

 1. Rob V. zegt op

  We zien hier dat dankzij de 10 zetels die de Kiesraad gejat heeft van met name Anakot Mai (Future Forward) de pro-dictatuur club de meerderheid aan stemmen heeft. Dit vanwege de erg creatieve manier van zetels tellen (verdeelsleutel).

  Abhisit (van de Democraten) heeft samen met enkele andere Demoraten zijn zetel opgegeven:
  ” Former Democrat Party leader Abhisit Vejjajiva resigned as an MP Wednesday morning, a day after party executives voted to join the pro-junta coalition. (..) Four other Democrats also announced their departure including Abhisit’s nephew Parit Wacharasindh” .

  Zie: http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/06/05/abhisit-resigns-as-mp-after-dems-join-pro-junta-coalition/

  Op the Nation staat vandaag deze cartoon van de ‘kakkerlakken partij’ (Democraten):
  http://www.nationmultimedia.com/cartoon/20663

  • Rob V. zegt op

   Meer spot van de Democraten die hun naam geen eer aan doen:
   http://www.khaosodenglish.com/culture/net/2019/06/05/netizens-say-democratsbetrayedcitizens-others-rejoice-at-pro-prayuth-stance/

   Bovenaan zien we een plaatje met een jongeman gehuld in Democraten logo, hij kijkt verlekkerd naar Prayut. De dame met het label ‘het volk’ (ประชาชน, Pràchaachon) is not amused…

 2. Jacques zegt op

  Mooi dat weten we ook weer. Nu tijd om te gaan regeren en afwachten of het allemaal zo beter wordt. Hopelijk duurt dit niet te lang. Tijd zal het leren. De soldaten weer naar hun barakken en kennelijk weer overleg mogelijk en inspraak bij ontbreken van het gebruik maken van artikel 44. De grondwet die ook weer zal worden aangepast. Nu nog die belachelijke harde baht de nek omdraaien, zodat wij buitenlanders ook weer wat meer aan de euro hebben, want dat is voor velen hard nodig om hier te kunnen overleven.
  Maar allerbelangrijkste is dat voor de overgrote meerderheid van de Thai nu eindelijk eens maatregelen komen die als basis gaan gelden voor een leven zonder armoede en met uitzichten op de fatsoenlijke oude dag voorziening en regelingen voor ziektekosten. Ik weet daar is veel verandering en moed voor nodig, maar vooral de wil en of die er is of zal komen. Ik hoop het van ganse harte.

 3. Rob V. zegt op

  Prayut is verkozen tot premier met 500 stemmen. De door de junta gekozen Senaat gaf zoals verwacht haar steun aan Prayut. Thanathorn kreeg 244 stemmen. Wel ving Prayut hevige kritiek: als couppleger zou hij weinig op hebben met democratie.

  https://m.bangkokpost.com/news/politics/1689860/house-senate-elect-prayut-thailands-new-prime-minister
  https://www.thaipbsworld.com/absent-prayut-heavily-criticized-in-parliament-as-unfit-to-be-next-pm/

  Stemming terug te kijken via ThaiPBS:
  https://www.youtube.com/watch?v=bH2-rpq0p_w

  • Rob V. zegt op

   De Phalang coalitie heeft 254 zetels, samen met de junta liefhebbende Senaat maakt dat 504 personen die dit groen militaire regime steunen. Bij de stemming voor de premier onthielden de voorzitter van de Senaat en Parlement zich van stemming, ook één lid van de Bhumjaithai partij onthield zich van stemming. Dat maakt 501 stemmen, maar er zijn er ‘slechts’ 500 op de dictator uitgebracht. Welke ene stem uit het anti democratie kamp ging niet naar de dictator-premier?

   Laten we ook even de stemmen tellen zonder de senaat:
   Dan had Prayut 253-254 stemmen gehad en Thanathorn 244. Nog steeds een nipte meerderheid voor Prayut (parlement telt 500 zetels). Maar als de Kiesraad een verdeelsleutel had gekozen zoals die door allerlei deskundigen en oud Kiesraad personen is voorgedragen, had hadden we nooit die 10 eenzetel partijtjes in het parlement gehad (die zetels hadden naar voornamelijk Future Forward gegaan bij een normale verdeelsleutel). Bij iets wat eerlijker verloop van de verkiezingen had Prayut dus geen premier kunnen worden. Heeft hij de stem en steun van het volk dus wel? Wanneer knapt de boel?

   • Rob V. zegt op

    Ah die ene 501ste stem is verloren gegaan omdat Abhisit afstand gedaan heeft van zijn zetel. Er waren slechts 497 parlementariërs die stemden. Abhisit viel weg, Thanathorn is tijdelijk geschorst en 1 Future Forward lid was ziek. Die 3 stemmen ontbraken dus. Wel jammer dat Abhisit niet zijn stem geeft gebruikt om tegen Prayut te stemmen voordat hij aftrad. Maarja de ‘Democraten’ hebben ook een hoop te danken aan de generaals kliek.

    Bron: https://prachatai.com/english/node/8081

 4. Erwin Fleur zegt op

  Beste Rob V,

  Dit is erg en jammer, maar ik zie het laatste “ondemocratische artikel 44 in de interim-grondwet”,
  het zal wel weer getuigen van ‘zeer niet ondemocratisch’ gedrag.
  Misschien is dit een hoopje naar de toekomst. Ik hoop het.

  Slecht voor Thailand.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 5. chris zegt op

  De relatief nieuwe politieke partij Forum voor Democratie wint de volgende Tweede Kamerverkiezingen met 40 zetels, gaat een verbond aan met de PVV en stelt Geert Wilders voor als nieuwe minister-president. Daarvoor moet men wel een groot aantal kleine partijen zoals de Partij voor de Dieren, de CU, DENK en de SGP aan zich binden door ze allemaal een ministers- of staatsecretarispost te geven. Samen komen ze dan uit op 77 zetels van de 150 beschikbare zetels in de Tweede Kamer. Een krappe meederheid.
  Ziet u het voor u, zo’n ‘stabiele’ regering?

  • RuudB zegt op

   Moderator: Graag de discussie weer bij Thailand houden.

  • TheoB zegt op

   Ik zou er niet blij mee zijn, maar ik ben maar één van de stemgerechtigden.
   En de totstandkoming van die regering is dan wél het gevolg van verkiezingen met een gelijk speelveld voor alle partijen.
   Dat kun je in alle eerlijkheid niet zeggen van de verkiezingen en totstandkoming van de nieuwe regering in Thailand.
   Net zoals de door jou geschetste regering gevormd met 6 partijen lijkt mij een regering gevormd met 19(!) partijen geen lang leven beschoren. We zullen ’t zien.

 6. j zegt op

  Echte democraten…verloochenen hun eigen volk…eigenlijk niets anders dan in Europa ….Alleen daar zijn ze wat beter in maskeren


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website