Mukdahan in de Isaan

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Isaan
Tags: ,
9 februari 2018

Voor veel mensen is het begrip Isaan wel bekend. Maar vanaf begin 20e eeuw is dit noord-oostelijk deel van Thailand als Isaan een feit geworden. De naam stamt af van het Isanapura, hoofdstad van Chenla. Veel mensen noemen zichzelf khon Isan en spreken Isaans als onderscheid met Laos en Centraal Thailand, alhoewel op de scholen de Thaise taal aangeleerd wordt.

In het zuiden van de Isaan wordt op een aantal plaatsen Khmer gesproken, richting Cambodja. Vooral in Buriram, Surin en Sisaket als grensprovincies. Het onderscheid is niet zwart/wit te verdelen, zodat sommige groepen zich weer Lao Isan of Thai Lao noemen. De Isaan is een groot gebied en bevat 20 provincies. Bekend in de Isaanse cultuur is de Mor Lam volksmuziek, het Muay Thai boksen, hanengevechten en de vele processies. De Isaanse keuken heeft een geheel eigen inbreng in Thailand gekregen waaronder het gebruik van “Chili peppers en sticky rice”

Het is interessant om minder bekende provincies zoals Mukhadan met de gelijknamige hoofdstad Mukhadan (มุกดาหาร) via Wikipedia te bestuderen. De hoodstad telt slechts 34.000 inwoners en ligt aan de Mekong rivier tegenover de Laotiaanse stad Savannakhet. Door een brug zijn deze twee steden verbonden en sinds begin 2007 verbindt een tweede brug Thailand met Laos. Deze weg zal in Laos doorgetrokken worden naar Vietnam om te eindigen in de havenstad Dà Nàng. Hierdoor ontstaat een overland route voor goederen die in de haven van Dà Nàng gebruik kunnen maken. Opvallend is dat veel (indertijd gevluchte) Vietnamezen in Mukdahan wonen.

Wat heeft het stadje Mukhadan te bieden. Het heeft een fraai nationaal park met merkwaardig opgestapelde rotspartijen, een indochina markt met oude authentieke spullen, een uitzicht toren en goede voordelige hotels. Het zou interessant zijn te weten of vanuit hier ook met een eigen auto Laos en Vietnam bezocht mogen worden.

Misschien dat Nederlanders of Belgen, die in deze omgeving wonen meer informatie kunnen geven en ook over meerdere bezienswaardigheden in de nabije omtrek.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Mukdahan in de Isaan”

 1. Leo Th. zegt op

  Vanuit Savannakhet passeer je op de brug een grote taxfree shop. Whiskey en wijn gekocht, weliswaar met mate want aan de Thaise kant kan je gecontroleerd worden. Immigratie deed even lastig, wij hadden (per auto) Thailand bij Chong Mek verlaten en hadden volgens hen daar ook weer Thailand moeten binnenkomen. Na wat vriendelijk heen en weer gepraat toch het stempel in het paspoort gekregen, zonder steekpenningen betaald te hebben. Mukdahan was ondanks het geringe aantal inwoners toch tamelijk uitgestrekt met een aantal aangename restaurants langs de Mekong, waar wij met plezier op één van de terrassen smaakvol hebben gegeten met uitzicht op Laos.

 2. Gringo zegt op

  zie ook
  https://www.thailandblog.nl/thailand-tips/mukdahan-parel-aan-mekong-rivier

 3. jan scheys zegt op

  in Nakhon Phanom,het meest noordoostelijk punt tegenoverstaande van BKK zit er ook heel grote groep Vietnamezen die indertijd gevlucht zijn en uit dankbaarheid een grote klok hebben geschonken aan de stad.
  vlakbij de machtige Mekhong rivier gelegen die naar mijn schatting daar zo’n 600 meter breed is.
  mijn ex-schoonfamilie woont daar op slechts een 300 meter van de rivier en 17 km buiten de stad in Ban Kud Khapun Neua.
  er “zou” nu ook een brug over de Mekhong gebouwd zijn in Nakhon Phanom zelf maar sinds mijn scheiding 20 jaar geleden ben ik er niet meer geweest uiteraard alhoewel ik er nog zeer welkom ben omdat ik de taal voldoende spreek…

 4. Peterdongsing zegt op

  Aan de kade ligt een soort rondvaart boot, op deze kun je een tochtje maken met eten aan boord. Wel grappig is de grote markt, die onder de boulevard plaats vind, dus overdekt. Verwacht echter geen buitenkansjes te vinden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website