Maatregelen voor visstand in de Golf van Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
18 februari 2017

Er worden maatregelen genomen om een deel van de Golf van Thailand af te sluiten. Dit is nodig om de visstand en overige zeedieren in stand te houden.

Gedurende drie maanden van 15 februari tot 15 mei wordt een gebied van 26.400 vierkante kilometer afgesloten. Het gaat om de gebieden, die liggen aan de provincies Prachuap Khiri Khan, Chumpon en Surat Thani. Deze worden beschouwd als de grootste broedplaats van de zeedieren. Met name makreel krijgt hier de gelegenheid om zich voort te planten en te vermeerderen zonder gestoord te worden. Het vrouwtje zet per seizoen tot 450.000 eieren af. De eitjes zweven in het water en de larven groeien binnen een jaar uit tot vissen van ruim 20 cm. Tot de familie van de makrelen (Scombridae) behoren eveneens de tonijn en bonito.

Makreel is van vitaal belang voor de economie van het land en sluiting van een deel van de Golf van Thailand is dan ook van essentieel belang om het aantal makrelen in stand te houden. Het is een populaire vis voor de consumptie, maar bevat bovendien zeer veel vitamine B12. De vis kan gestoomd worden, maar wordt ook veel gerookt.

Voor de afsluiting van de Golf vorig jaar zouden de vissers voor bijna 30.000 ton aan zeedieren opgehaald hebben. Na deze herstelperiode van 3 maanden hoopt men voor ruim 38.000 ton te kunnen vangen zonder schade te berokkenen aan de populatie.

2 reacties op “Maatregelen voor visstand in de Golf van Thailand”

  1. lung addie zegt op

    Hier, in Chumphon, is het reeds jaren zo dat in een welbepaalde periode van het jaar, niet mag gevist worden op bepaalde vissoorten. De vissers lossen dit op door, tijdens de wel toegestane periode het jaar, teveel aan gevangen vis levend te houden in grote kooien in zee. Zo is er nooit een tekort aan vis en zijn de prijsschommelingen minimaal.

  2. T zegt op

    Wat ook met een dalende visstand te maken kan hebben is het kappen en vernietigen van mangrove bossen en gebieden. In deze gebieden leggen veel soorten vis beschut en veilig hun eitjes die erna weer naar de open zee terug keren. Hetzelfde zie je in de Filipijnen de meeste wordt daar gevangen in de wateren rond Palawan, en waarom daar omdat nergens in dat land de mangrove gebieden zo goed beschermd worden als rond dat eiland. Zo zie je maar weer natuurbescherming kost niet per definitie geld maar kan ook geld opleveren, zoals in dit geval voor de visserij, en de excursies die gegeven worden door de mangrove bossen 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website