IJsje eten in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond, Eten en drinken
Tags: ,
16 juni 2022

aimpol buranet / Shutterstock.com

Mijn eerste ijsjes at ik op zondagen als we als gezin wat in de natuur rondom Almelo gingen fietsen en een ijsje kochten bij de ijscoboer, die ergens strategisch met zijn bakfiets stond opgesteld.

Het ijs was een staaf, zo ongeveer als een ontbijtkoek, die de ijscoboer op een mechanische wijze vanuit de koelruimte naar boven draaide. Hij nam een wafel, legde die op de platte korte zijkant en sneed dan het gewenste ijsje af. Handig draaide hij dan het ijsje om en legde op de ander kant ook een wafel. De dikte van het ijsje bepaalde uiteraard de prijs. Mijn vader nam er één van 2,5 cm voor een kwartje en de kinderen kregen 1 cm voor een dubbeltje.

Ik heb in mijn verdere leven wel vaker ijs gegeten, maar een echte liefhebber ben ik nooit geworden. Eerst had je nog softijs, (vanille-ijs uit een machine), daarna kwamen de smaken van vruchten erbij, en weer later kocht je de ijsjes voorverpakt, op straat of in de winkel. Nu vind je het consumptie-ijs ook in grote gezinsverpakkingen in de supermarkt. Ik at het wel eens, maar je hoefde mij er “niet voor wakker te maken”.

IJssalons? Van oudsher was er in Almelo de salon Talamini, waar je allerlei soorten Italiaans ijs kon eten, ook in Alkmaar kende ik wel twee ijssalons, maar geen enkele salon is van mij rijk geworden. IJs na een diner in een restaurant? Nou nee, een Dame Blanche of Banana Split kon mij nooit bekoren.

Thailand

Uiteraard is er ook consumptie-ijs in Thailand te koop. Thailand is net als Nederland echter geen grote markt voor de ijsverkopers. België doet dat beter, maar de Scandinavische landen staan aan de top van ijs eters in Europa. Op wereldniveau staan Amerika en Australië bovenaan, want in die landen wordt er per hoofd van de bevolking wel 10 keer de hoeveelheid van Thailand aan consumptie-ijs gegeten.

Voorverpakte ijsjes maken het grootste deel van de consumptie in Thailand uit. De grote spelers als Unilever en Nestlé beheersen de markt, terwijl andere merken als Wall’s, Häagen-Dasz en een paar anderen naarstig hun best doen om hun kleine aandeel op de markt te vergroten.

Patcharaporn Puttipon 636 / Shutterstock.com

IJssalons in Thailand

De laatste jaren schieten ook ijssalons in Thailand als paddenstoelen uit de grond. In die salons grote vitrines met daarin bakken met allerlei smaken ijs. Soms is het ijs ingekocht van de grotere producenten, maar ook wordt er steeds meer “ambachtelijk” ijs geproduceerd. Ook in grotere hotels en restaurants vind je die vitrines met vele smaken ijs, waaruit een heerlijk ijsdessert gemaakt kan worden.

IJs verkoop op straat

Voorverpakt ijs wordt in alle supermarkten wel verkocht, net als in de Family Marts en 7-Eleven. Menig andere winkel heeft ook wel een ijskast staan met Magnums en hoe die ijsjes ook allemaal heten. Verder rijden er motorkarretjes door de straten – wie kent die vervelende jingles van die voertuigen in aantocht niet? – om de ijsjes bij je huis of bij scholen te verkopen. Tenslotte kun je ook nog een ijsje kopen bij de venters van zelfgemaakt ijs, ter plekke wordt een hoorntje gevuld met één of meerder bolletjes ijs

Hygiëne bij consumptie-ijs

Vooral bij die laatste categorie zou je vragen kunnen stellen over de hygiëne. Hoe zijn de ingrediënten bereid, is de werkomgeving schoon, wat gebeurt er met het overgebleven ijs, enz. Ik zou daar beslist geen ijsje kopen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat de hygiënische omstandigheden bij ijsproducenten en ijssalons ook zeker veel te wensen kan overlaten.,

Onderzoek

Enige tijd geleden deed de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een onderzoek, waaruit bleek, dat niet alle ijssalons even hygiënisch werken. In het onderzoek was er in 37 van de 218 ijssalons iets mis. Er werden overtredingen geconstateerd bij de bereiding (niet genoeg verhit), werkruimtes die vies waren, vuil bestek. In een enkel geval werden er muizenkeutels in de werkruimte aangetroffen. In de ijsmonsters, die men controleerde, werden een paar maal ziekmakende micro-organismen aangetroffen.

Van dit onderzoek krijg ik toch het gevoel, dat ook in Thailand dit soort overtredingen kunnen voorkomen, hetgeen wel eens erger kon zijn dan in ons eigen land.

Tenslotte

Om het verhaal leuk te houden, hier nog een recept van een ijscocktail, die de Nederlandse onbekende bedenker “Thai Passion” noemde:

Een bedje van gepofte pandan-rijst met hierop geblancheerde gemberflinters in siroop. Omhuld met cocosroom en verse passie-vruchten-coulis. Hierop 4 bollen ijs: chocolade, vanille, cocos, passie-vruchten. Rozet slagroom met sereh-saus (van verse citroengras). Hierop een soezenhart en blaadjes verse koriander. Verder afgewerkt met een luxe gebakken decoratie. Thai Passion bevat de smaken die de Thaise keuken zo uniek en verfijnd maken.

Eet smakelijk!

Bron recept Thai Passion: website Misset Horeca

– Herplaatst bericht –

Rating: 5.00/5. From 5 votes.
Please wait...

43 reacties op “IJsje eten in Thailand”

 1. Derik zegt op

  Persoonlijk denk ik dat we ons met zijn alle te druk maken om “de voedselhygiëne”.
  Ik eet al meer dan 30 jaar gewoon bij elk stalletje op straat als ik iets lekkers zie of een lekker kokosnootijsje.
  Ik ben er nog nooit ziek van geworden, komt denk ik ook door mijn manier van leven.
  Misschien zijn we wel “te hygiënisch” en kan ons lichaam nergens meer tegen.

 2. rene23 zegt op

  Ik kom al 36 jaar in veel tropische landen in Afrika en Azie en heb de stelregel van een oude oom met ervaring altijd gevolgd :
  In de tropen alleen water uit een fles en geen vlees en ijs !!
  En nog nooit ziek geweest.

  • Bert zegt op

   Heb je toch veel gemist al die jaren.
   Ik eet alles wat ik lekker vind, ook op straat bij de kraampjes.
   Ook nog nooit ziek in 30+ jaar.

   • khun moo zegt op

    Alles was goed doorgebakken is en nog warm , is veilig.

    Maar garnalen bijv. die een hele dag in de vitrine van een rijdend stalletje in de zon gestaan hebben en ‘s morgens of 2 dagen erna verkocht worden zou ik niet aanraden.

    Persoonlijk ken ik diverse Farangs, ook Thaise mensen die in het ziekenhuis vanwege voedsel vergiftiging terecht gekomen zijn.

  • Jacobus zegt op

   Bijna 40 jaar heb ik in allerlei landen gewerkt. In Afrika, Azië, het midden-oosten, Australia etc. Overal en nergens gegeten en gedronken. Op straat, in restaurants en hotels. Een keer heb ik een voedselvergiftiging opgelopen. Door een diner in een gerenommeerd Italiaans restaurant.
   En ik ben gek op dat kokosschepijs, dat die man op de lokale markt in Nakhon Nayok verkoopt. Dat ijs komt uit een dubbelwandige plastic ton. 9 (kleine) bolletjes voor 20 baht.

  • khun moo zegt op

   Welicht een goede raad.

   Ik ben ooit van spare ribs uit een gerenomeerde supermarkt in bangkok flink ziek geworden.
   Gewone medicijnen tegen diaree hielpen niet, gelukkig wel een zwaarder middel, wat het gevoel gaf van een gootsteen ontstopper.
   Doodt direct alle bacterien in je darmen.De goede en de slechte.
   Ze lieten de spare ribs ‘s avonds in de vitrine liggen , maar zetten de stroom af gedurende de avond en nacht.
   Na een weekje in de hitte moet je die spare ribs echt niet meer eten.
   Ze waren wel erg mals.

   Nu wordt de hygiene in Thailand wel steeds beter moet ik zeggen.

 3. LOUISE zegt op

  Gringo, wat dacht je van die blokken vanilla ijs van Jamin???

  Papiertje er van af en aan 2 kanten zo’n ijswafel, heerlijk ijs en toen nog echt roomijs.
  Ik dacht toen 10 cent voor gewoon alleen vanilla en 15 cent met chocolade er omheen.
  Dit is al even geleden, maar dit moeten de mensen van onze leeftijd wel weten alsmede het verschil van dat roomijs van Jamin en dat “roomijs” van tegenwoordig.

  LOUISE

  • Gringo zegt op

   Ja Louise, er waren in mijn jeugd wel 3 of 4 Jamin winkels in Almelo, mogelijk heb ik daar ook wel eens zo’n roomijsje gekocht.
   Ze zijn echter ook niet rijk van mij geworden, sterker nog, mogelijk is wel mijn schuld, dat Jamin niet meer in Almelo vertegenwoordigd is, ha ha ha!

   • Henry zegt op

    Hallo,

    Er is wel een Jamin in ALmelo, op de Corridor 34 ! hahahahaha
    https://jaminalmelo.nl/

    • Gringo zegt op

     Ja, daar heb je mij te pakken, Jamin is recent teruggekeerd in Almelo
     Zie het artikel in de Tubantia ” Almelo omarmt teruggekeerde snoepgigant Jamin in binnenstad” Of de Jamin ijsjes nog altijd dezelfde kwaliteit en smaak hebben blijft natuurlijk wel een vraag.

  • Harry Romijn zegt op

   Ja, en een minimum-loon van Hfl 55 per week…
   Ook het “smaak”geheugen van mensen is niet in staat smaken objectief te vergelijken, en al helemaal niet de huidige verwende met de toen nauwelijks iets gewende

 4. Jan zegt op

  De schrijver weet kennelijk niet dat Walls een merk is van Unilever 🙂
  Wel een goed geschreven stuk.

  Ik eet zelf zeer weinig ijs en dat is dan meest een Magnum van Unilever/Walls of ijs van Swensen’s (in een restaurant).

  • Gringo zegt op

   Jan, inderdaad een slordigheidje, dat ik Wall’s niet bij Unilever plaatste en dat terwijl het enige ijsje, dat ik heel af en toe in Thailand weglik een Magnum met amandelchocola is.

 5. Wil zegt op

  Kijk in Godsnaam uit voor ijssalons die grote bakken ijs in allerlei smaken hebben staan, het
  zogenoemde schepijs.
  Regelmatig valt in Thailand ( Samui ) de stroom uit en dit niet voor een paar minuten maar soms voor
  uren. Het wordt niet direct afgedekt en ontdooid , waarna het weer bevriest en verkocht wordt.
  Een vriend van mij kocht verleden jaar zo’n ijsje , nou hij heeft het geweten ; twee dagen doodziek op
  z’n bed gelegen terwijl ik hem gewaarschuwd had.

 6. jasmijn zegt op

  IJsje in een horentje of een bakje?
  Nee hoor hier in Isaan eet men een ijsje op een broodje met daarop bv gekookte mais….

  • Johan N. zegt op

   Hahaha, vond ik ook wel raar vroeger: een ijsje tussen een sandwich met nog wat bonen daarbij. Maar toch dikwijls lekker in zo een warm land.

 7. Leo Th. zegt op

  Verpakt ijs, bijv. van Häagen-Dasz, wil ik in Thailand nog weleens kopen maar aan ambachtelijk bereid ijs waag ik mij niet. Bij softijs is het van groot belang dat de machine zeer goed gereinigd wordt, anders een bron van bacterie. Geldt ook voor cappuccino’s (koffie) die niet met de hand geklopt wordt. Cappuccino-machines zijn tegenwoordig zo ingewikkeld dat het schoonmaken ervan de nodige tijd en kennis van het personeel vergt. Een storingsmonteur van Douwe Egberts vertelde mij eens dat hij zoveel ranzige toestanden met deze machines tegenkomt dat hij zelf altijd gewone koffie besteld.

 8. TH.NL zegt op

  Je kan mij en mijn Thaise partner als we samen zijn elke 2-3 dagen wel een keer bij Swensens vinden. Zeer schone zaken met heerlijk ijs en fantastische creaties. Prijzen zo rond de 100 Baht. Voor de Thai toch wel prijzig maar daar koop je in Nederland net een gewoon ijsje voor.
  En Gringo, Talamini in Almelo maar ook in andere plaatsen is er nog steeds met naar mijn smaak het lekkerste ijs wat er is.

  • Louise zegt op

   @TH.NL,

   En wat drink je van Florencia in de Torenstr in Den Haag?
   Ik help of van dezelfde familie.
   Of hij nog staat eerst ik.niet, maar zijn ijs was zalig.

   LOUISE

   • Louise zegt op

    Ik denk van dezelfde familie..
    Moet het natuurlijk zijn.

    • Louise zegt op

     Thai bloggers,
     Sorry voor de taal.
     Mail nooit op mijn mobile, dus kijk te weinig of het juiste woord er staat
     Dan dus in crypto

     LOUISE

   • Khun Thai zegt op

    Ja hoor Louise, Florencia in de Torenstraat in Den Haag bestaat nog steeds. Ik ben er nog twee weken geleden geweest en het was er heel erg druk. Nog steeds een begrip in Den Haag.

 9. fernand zegt op

  al die vitines met bereid ijs(gelato),zou in principe veilig moeten zijn want als alles volgens d e regels van de kunst word bereid word de basis eerst gepasteurizeerd en nadien koud gehouden op 4gr C.
  Iedere keer een ander ijs word gemaakt word een hoeveelheid basis afgetapt en gemengd met een produkt die d e smaak moet geven.Veel van die ijsmakers die nooit een grondige basisopleiding genoten hebben,maken de basis wel korrekt,gebruikmakende van een fabrieksprodukt dat ze mengen met water of melk ,pasteirizeren en dan een of andere smaak maken met een soort voorgemaakt fabriekspaste waar meestal kleur en smaakstoffen inzitten.Maar daar het het soms mis ,ze tappen basis mengsel af en maken verschillende mengsels op voorhand en laten die gewoon in d e ruimte staan waar ze werken niet beseffende dat dat mengsel opwarmd naar kamertemperatuur,zelf al is er airco ,het is er duidelijk warmer dan 4grC,en dan beginnen d e bacterieen al vorm te krijgen.En zoals iemand al vermelde valt de stroom soms uit,gaat het ijs smelten,soms verschillende keren en veelaal werknemers die totaal geen weet hebben van hoe bacterieen onstaan laten het maar begaan.Sommige vitrines zien er werkelijk uit als een hoop st… als de stroom 1 of meerdere keren is uitgevallen en ze geen toegang hebben tot een noodoplossing,m.a.w een generator.
  Ja je kunt na het eten van zulk ijs behoorlijk ziek worden en dringend naar een hospitaal moeten,maar ook van het eten van ijs stokken die lokalen verkopen,meestal gemaakt met vuil water en niet eens gepasteurizeerd.

  • Laksi zegt op

   Beste Fernand

   Iedere 17 minuten verdubbelen de bacteriëen bij kamer temperatuur.

 10. Ronny Cha Am zegt op

  Het probleem bij schepijs in zomermaanden of in het buitenland, is de schepper zelf. De roestvrijstalen schep, met of zonder verwijderbeugel wordt tijdens het scheppen in een waterbakje gespoeld. Het is net in dat waterbakje dat de bacterien zich nestelen, vermenigvuldigen en alle bakken ijs mee besmetten.
  Het belgische voedselagentschap zegt: water en bakje dienen om de twintig minuten ververst en gespoeld worden of continue onder stromend water staan.
  Let maar eens op hier in Thailand….nu je dit weet…schone schep in proper water? Zoniet…haal uw ijsje beter in de 7/11, verpakt!

 11. Lung addie zegt op

  Met “schepijs” is het overal opletten, zowel in Europa als elders. Schepijs is net één van de meest gevaarlijke produkten die onderhevig zijn aan bacteriele besmettingen. Ik ben zelf geen grote ijsjeseter maar als ik er hier eens zin in heb dan is het bij Swensen’s. Tot heden er nog nooit ziek van geworden.

 12. rob zegt op

  met ijs moet je in Thailand voorzichtig zijn, trouwens met alle “diepvries” producten ook bij Makro, Tesco of Big C. Er wordt met een vrachtwagen aangeleverd, de pallets met diepvries worden netjes gestald in de verkoopruimtes, daar het magazijn te klein is of vol. Hoe lang staat het in de warmte, voordat in de koeling geplaatst wordt (in vitrines of koelcel) er is totaal GEEN controle op. Dus het ontdooit en wordt weer ingevroren.

 13. Fred zegt op

  Ik eet al jaren hier in Thailand schepijs. Het hele land door en ben nog nooit ziek geworden. Ik denk dat Derik gelijk heeft en zijn westerlingen te hygienisch geworden. Als je het zo hoort in Belgie en Nederland is alles ongezond.

 14. Frank H. zegt op

  Geef mij maar Swensen’s. Overal te vinden in de shopping centra. Ga hier gewoonlijk om de 2 à 3 dagen heen. Ruim aanbod en je krijgt er een lekker glaasje water bij. Ja het water is daar lekker, veel beter dan wat je gewoonlijk geserveerd krijgt in restaurants en eethuizen. Ga binnen een paar maand terug naar Thailand en ze zullen mij daar zeker terug mogen verwelkomen. Aanrader!!! 😉

 15. ruud zegt op

  Omdat voedsel steeds schoner moet worden, komen we steeds minder vaak met ziekmakende bacterien in aanraking en worden we er steeds vatbaarder voor en moet de boel nog sterieler.
  Een heilloze weg om te gaan.
  Als je iets niet gebruikt van je lichaam, verdwijnt het.
  Dat is goed zichtbaar met spieren.
  Als je je immuunsysteem niet gebruikt, zal het ongetwijfeld ook verdwijnen, of mogelijk zelfs problemen gaan geven.

 16. John Chiang rai zegt op

  Een nichtje van mijn vrouw werkt bij Swensen’s zodat we haar een beetje ondersteunen met klandizie,en bovendien nog 10%korting krijgen.

 17. Kees zegt op

  Ik heb op vele plaatsen in Thailand diverse soorten ijs gegeten. Nooit ziek van geworden. Thai eten dat ijs ook. Die worden er niet doodziek van. Mensen met een maag die niks gewend is kunnen nergens tegen. Vroeger werden groente en fruit gegeten zonder die eerst te wassen. We zijn teveel verwend en worden overal voor gewaarschuwd. Durf je nog wel iets te eten of te drinken zonder dat je bang bent om ziek te worden.

  • niek zegt op

   Als je weet wat voor pesticiden en in welke hoeveelheden in Thailand gebruikt worden ga je toch minstens je groenten en fruit goed wassen.

   • Jos zegt op

    ALTIJD alle fruit en groenten 20 minuutjes in water met een schep baking soda. Geen probleem.

 18. Chris van het dorpje zegt op

  Mijn favoriete ijsjes krijg ik in Hua Hin tegenover de politie
  bij een echte italian’s ijs winkel . Jammer , dat ik maar een keer per jaar daar kom ,
  omdat ik 800 km ver weg woon . Maar daar ga ik al jaren naar toe ,
  altijd lekker en nog nooit problemen gehad .

 19. niek zegt op

  Er ontbreekt de opmerking dat de smaken van het ijs meestal kunstmatig zijn aangebracht en niets te maken hebben met bijv. vanille, passievrucht, rum, aardbeien enz.

 20. Patrick zegt op

  Aan het strand in Pattaya onder een parasol een Cocos ijsje van 20 Baht waarmee ze rond komen. Verbazend lekker; niet te zoet en goed bevroren.

 21. Stu zegt op

  Haagen-Dazs is ontstaan in New York (eerste winkel in 1976).

  “Häagen-Dazs is a brand of ice cream shops and ice cream franchises. … The “Häagen-Dazs” name was invented by Mattus since it was “Danish-sounding”. He used it as a tribute to Denmark’s good treatment of Jews during World War II. An outline of Denmark was also used on their early labels. The name is not Danish”. (Wikipedia).

  Ik herinner nog the hype omtrent dit (veronderstelde) ‘Europese’ ijs in de 70er jaren (in de VS). Het was toen het duurste ijs op de markt. Het feit dat niemand het kon uitspreken droeg bij aan de exclusiviteit. Het was een vroeg voorbeeld van wat nu ‘foreign branding’ heet (gebruik van buitenlands klinkende merknamen). Frusen Gladje is een Amerikaans ijsmerk. Het is een vertaalde foute spelling van het Zweedse ‘frozen delight.’ (Merk is nu eigendom van Kraft.)

  Ik vraag me af wat dit marketing effect is op de Thai.

 22. B.Elg zegt op

  Ik kom nu 24 jaar lang regelmatig in Thailand. In de loop der jaren heb ik gezien hoe Thaise mensen dikker werden. Tegenwoordig schijnt obesitas echt een groot probleem voor hun gezondheid te zijn. Wij kunnen er ook iets van, natuurlijk.
  Het is eigenlijk jammer dat ze zo veel westerse voedingsmiddelen overnemen. Ijsjes en cola met veel suiker, Ms Donalds en KFC.
  Van puur Thaise voeding zouden ze zo dik niet worden…

  • PEER zegt op

   Ja b.Elg
   Je kunt de sky-train instappen of wat voor TV zender aanzetten of de vreet-reclame overvalt je.
   Ik zag de voorbije 22 jaren de Thai van plm 55 kg naar 75 kg gaan.
   En vooral in de leeftijdsgroep van kleuters tot 30 jarigen.

  • Rob V. zegt op

   Het is echt jammer dat die Nederlanders en Belgen zoveel Amerikaanse voeding zijn gaan eten. In plaats van een aardappels met wat groenten en een glas melk nu allemaal ijsjes, hamburgers en gefrituurde kip… De mensen wereldwijd vinden dat lekker, gooi er flitsende marketing overheen en je hebt het recept voor meer dikke mensen. De Thai is niets menselijks vreemd. Dus kunnen wij en zij allemaal lekker genieten van een ijsje. Lekker toch? En als men met maten geniet hoeft obesitas geen probleem te zijn.

   • Jacobus zegt op

    Rob, ik ben het niet met je eens. Nederlanders en Belgen zijn niet veramerikaniseerd.. Aziaten, waaronder Thais, wel. Bij mij in Dordrecht is onlangs de 1ste KFC geopend. Ik zie er amper Nederlanders binnen. Hoofdzakelijk migranten. Burger King in Nederland, nauwelijks te vinden. OK, McDonald’s wel alom aanwezig. Maar een lekker patatje haal je toch bij Bram Ladage. Aunt Annie, de Dairy Queen, Mr Donut, haagen-daz, etc maken geen schijn van kans in Nederland.

 23. loeng Johnny zegt op

  Ik maak mijn roomijs zelf!

  Tja ik hou niet zo van de Thaise smaken en daarom maak ik mijn ijs zelf: vanille, mokka (koffiesmaak); pistache, framboos, munt met chocolade, malaga (rhum met rozijnen) zijn de smaken die ik reeds gemaakt heb!

  Je kan daar zelfs mee experimenteren om het suikergehalte naar beneden te halen door erytrithol of een andere suikervervanger toe te voegen, maar dan moet je aan smeuïgheid van inwinnen.

  Ik hou daarom van de klassieke vorm. De bereiding is heus niet zo moeilijk! Google maar eens!

  Smakelijk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website