De echte held? (KobchaiMa/Shutterstock.com)

Het afgelopen weekend kwamen er honderden toeristen af op het “wereldberoemde” Tham Luang grottencomplex, dat na een aantal bouwkundige aanpassingen en het opruimen van nog aanwezig reddingsmateriaal voor het publiek werd opengesteld.

Natuurlijk kent u de grot in de buurt van Chiang Rai dat vorig jaar wereldnieuws werd toen een groep jonge voetballers en hun coach door snel stijgend water in de grot niet meer naar buiten konden.  Een zeer indrukwekkende reddingsoperatie werd op touw gezet, dat in alle media de volle aandacht kreeg en het resultaat was dat de jongens ongedeerd uit de grot konden worden gehaald.

Het vervolg

De jongens werden gered en er volgde een ware heldenverering met uitnodigingen voor het WK voetbal in Moskou, een bezoek aan Manchester United en een bezoek aan Los Angeles in de Verenigde Staten. Positief was ook, dat enkele van die stateloze jongens de Thaise nationaliteit hebben gekregen.

Persoonlijk vind ik het geen echte helden, die term bewaar ik liever voor de vele reddingswerkers die vanuit vele landen hun kennis in dienst stelden van een uiteindelijk geslaagde reddingsoperatie.

Heropening van het complex

Er zijn sindsdien duizenden mensen – men spreekt zelfs van een paar honderdduizend – wezen kijken waar het allemaal gebeurde. De grot kon niet bezocht worden, maar nu is het dan zover dat de ingang is opgeknapt en men de eerste kamer van de grot kan bekijken. Er is een speciale schrijn gebouwd, een standbeeld van de overleden Thaise reddingswerker geplaatst en het spreekt vanzelf dat het geheel wordt gecompleteerd met allerlei eet- en drinkgelegenheden.

De Nederlandse ambassadeur, Kees Rade, is er met een aantal ambassadeurs al op bezoek geweest. In zijn recente blogverhaal zegt hij dat de welkomsthal en het museum best indrukwekkend was en voegde daar diplomatiek aan toe, dat hij het toch wel wat circusachtig vond.

De grotjongens (2p2play / Shutterstock.com)

Gaan of niet gaan?

Nou, ik ga niet, dat staat vast. Afgezien nog van het feit dat het mij te ver is, ben ik echt niet benieuwd naar hoe er van dat rampgebied een toeristische attractie is gemaakt. Een lezer op een forum was dezelfde mening toegedaan en kreeg als reactie dat het toch om een historisch gebeuren ging en men dat zeker zou moeten bezoeken. Hij vergeleek het met Kanchanaburi, waar miljoenen mensen de brug, de musea, de erebegraafplaatsen van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog bezoeken en een ritje maken over de dodenspoorlijn. Dat ging mij te ver!

Tenslotte

Of u de de Tham Luang grot in Chiang Rai gaat bezoeken of niet is mij om het even, maar een vergelijking met een bezoek aan Kanchanaburi, dat ik wel een “verplicht” onderdeel van een reisprogramma vind, gaat op geen enkele wijze op.

Wat vindt u daarvan?

9 reacties op “Gaat u het Tham Luang grottencomplex bezoeken?”

 1. Cornelis zegt op

  Persoonlijk had ik het ook niet op mijn verlanglijstje staan, maar m’n partner wil er morgen naar toe. Na morgen kan ik dus zeggen dat ik er geweest ben en je vertellen of het de moeite waard is. Voor ons is het trouwens maar 65 km, vanuit Chiang Rai.

  • eddy zegt op

   Persoonlijk vind ik dit alles ook heel erg overdreven , en gelijk U schrijft zijn niet de jongens met de leraar de helden , maar de personen die hun gered hebben , en om daar nu zo’n ding voor op te zetten !!! en een andere vraag is hoeveel moeten de farangs weer aan inkom gaan betalen ……

 2. Wessel zegt op

  Die jongens zijn geen helden inderdaad, het was dom van ze om in het regenseizoen zo ver de grot binnen te gaan. Oerdom.
  Maar ze hebben wel heldhaftig al die dagen in de koude natte grot overleefd, daarvoor pet af! Het werd wereld nieuws, een spannend verhaal met een mooi einde, dat wil iedereen wel horen op z’n tijd. Het bracht landen en mensen samen. Dat was ook mooi. Behalve natuurlijk de engelse reddingswerker Mr. Unsworth and de amerikaan Mr. Elon Musk, die een rechtszaak aan het uitvechten zijn over een woordwisseling. Tja…
  Er is zoveel erger lijden in deze wereld wat mensen moeten doorstaan, vergeleken bij deze jongens, en dat lijden is vaak niet omdat ze vrijwillig een grot ingingen.
  De helden zijn inderdaad de reddingswerkers! Heel tragisch dat 1 van hen is omgekomen. Zijn standbeeld staat nu bij de ingang van de grot, en dat is wel het bezoeken waard. Hij is een voorbeeld voor ons allen om ons voor de medemens in te zetten met de gaven die wij hebben.

 3. Dick zegt op

  Ik ben 20 december 2018 geweest met een gezelschap van 10 Thaien.
  Heel toeristisch en alleen de buitenkant gezien met een hek er voor.
  Nog hard onderuit gegaan op het glibberige gesteente.
  In mijn ogen niet de moeite waard .

  • Cornelis zegt op

   In december vorig jaar was e.e.a. nog niet open, begreep ik. Vandaar het hek ervoor.

 4. job zeedzen zegt op

  100% eens met Gringo! Zelfs al zou ik er in de buurt zijn, dan nog ging ik er niet heen. Het is meer een circus waar weer geld aan kan worden verdiend.
  Overigens, Kanchanaburi heb ik al diverse malen bezocht, dat is steeds opnieuw echt geconfronteerd worden met de geschiedenis! Het circus er omheen moet je hier maar voor lief nemen.

 5. han zegt op

  Mijn thaise partner wilde er ook naar toe maar ik heb haar duidelijk gemaakt dat ik niet van plan ben om aan ramptoerisme te gaan doen. En die scholieren verdienen een pak voor hun broek en alle leuke dingen naar de reddingswerkers

 6. ruud zegt op

  Ik heb niets te zoeken in die grot.
  Die jongens hebben weinig meer gedaan, dan wachten of iemand ze zou komen bevrijden.
  De reddingswerkers wonen er niet.
  De overleden reddingswerker zit waarschijnlijk niet te wachten op al die drukte op de plek waar hij is overleden.

  En goed beschouwd, is het de redding verworden tot niets meer dan een commerciële toeristische attractie.

 7. Frank H. zegt op

  Volkomen gelijk Gringo. Dit is niet te vergelijken.!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website