Thailand visumvraag: Nieuwe ziekenhuistarieven en mijn visum?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags: , ,
5 september 2019

Beste Ronny,

Sinds begin september 2019 mogen ziekenhuizen verschillende prijstarieven legaal toepassen naargelang je visum. Toeristen en pensionados vallen in de hoogste nieuwe tarieven (dit kan oplopen zoals de prijsverschillen in nationale parken).

Ik moet binnenkort een extension of stay aanvragen (momenteel bezit ik een retirement visum).

Mijn vraag is als ik een extension of stay op basis van huwelijk (hetgeen ook mogelijk is voor mij) vraag, val ik dan niet langer onder de tarieven “retirement” en kan ik dan de tarieven als gewone Thai betalen.

Graag hier meer info over.

Groet,

Walter


Beste Walter,

Geen idee. Maar ik denk niet dat het verschil zal maken.

Een verlenging vragen als Thai Marriage geeft je niet de rechten die gelden voor Thai. Je blijft voor hun een buitenlander.
Zal misschien van het ziekenhuis afhangen.

Maar misschien zijn er lezers die er meer over weten.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Thailand visumvraag: Nieuwe ziekenhuistarieven en mijn visum?”

 1. RuudB zegt op

  Een beetje vreemde vraag, als in een artikel van vandaag te lezen valt dat 3 groeperingen van farang te onderscheiden zijn:
  1- Foreigners from neighbouring countries (including Laos, Burma, Cambodia, Vietnam)
  2- Foreigners working or studying in Thailand (Non B, ED, M)
  3- Foreign retirees and tourists (Non O, TR, VOA) posting
  En laat nou het geval zijn dat een “Thai-marriage-extention” onder 3 valt.
  Gehuwd zijn met een Thai maakt nog steeds geen Thai. Maar goed ook!

 2. rob zegt op

  Indien ik de berichten goed lees wordt je ingedeeld o.b.v. je visum (bv “O”) en is dus de reden van verlenging (marriage of retirement) niet relevant.

 3. mattheus zegt op

  Ik snap heel goed dat de farang een deel van de gezondheidszorg voor Thaien gaan financieren. Het is voor hen niet leuk natuurlijk en zal het – met andere maatregelen en de sterk Baht – steeds moeilijker maken in Thailand te blijven. Maar goed we hebben lang genoeg kunnen profiteren van alle goeds in dit land dat ons voor belachelijk lage prijzen werd aangeboden.

 4. Pieter Buikstra zegt op

  ik wil er op wijzen, dat verblijf 8-4 maanden de beste en goedkoopste optie is.
  de thai- zijn niet gek meer.
  intussen de nederlandse- ook niet
  sorry zo is het !!

 5. janbeute zegt op

  En hoe zit het met foreigners die het roze Thaise ID kaartje hebben.
  Voorheen uit eigen ervaring heb ik bij het laten zien van deze ID kaart altijd het zelfde betaald aangaande entree gelden bij natuurparken als Thaise staatsburgers.
  Wat betreft de staats ziekenhuizen wat veranderd er uberhaupt, je betaalde voorheen altijd al meer als een Thaise nationaliteit.
  Ik kom regelmatig in een govermentshospitaal tot alle tevredenheid overigens, en het is nog steeds stukken voordeliger dan in Nederland of in de Thaise prive hospitaals.
  Dus waar zeuren we eigenlijk over.

  Jan Beute.

  • geert zegt op

   Het gaat eigenlijk over discriminatie Jan.
   Iemand die veel verdient mag wat meer betalen dan iemand die weinig verdient, dat vind ik ook normaal.
   Dus een buitenlander zal meer moeten betalen, geen probleem.
   Maar een Thai die een goed loon heeft en wat meer verdient en dus ook meer kan bijdragen hoeft dat niet te doen. Hij wordt niet, zoals de buitenlanders, ingedeeld in 3 categorieën.
   Daar gaat het voor mij over, dat is discriminatie.
   Men vindt steeds nieuwe maatregelen en maakt nieuwe wetten om de buitenlanders te discrimineren en financieel te pluimen.
   Men ziet ons nog steeds als een wandelende ATM machine.

   • Jacob zegt op

    Een thai die wat meer verdiend gaat naar een private hospital
    Iedereen die verdiend(werkt) en dus een SS kaart heeft probeert bij de aangesloten prive ziekenhuizen behandeld te worden..

   • janbeute zegt op

    Beste Geert is in Nederland dan niet de omgekeerde discriminatie aan de gang.
    Buitenlanders uit Afrikaanse en middenosten landen echte vluchtelingen of gelukszoekers.
    Zij worden kosteloos geholpen in de ziekenhuizen of zelfs nog bij de tandarts, terwijl de werkende Nederlanders al vanaf hun aanvang premie betalen die ook nog eens steeds jaarlijks hoger oploopt.

    Jan Beute.

    • Rob V. zegt op

     Niet waar, buitenlanders krijgen geen speciale voordeeltjes. Een Thai in Nederland moet gewoon zorgpremie betalen, de tandarts etc. Neem je vluchtelingen in een asielzoekerscentrum dan krijgen die medisch noodzakelijke zorg inderdaad vergoed. Hebben ze een verblijfsvergunning dan worden ze net zo behandeld als mensen in dezelfde inkomensgroep. Zit Ahmed, Truus of Somchai in de Bijstand dan is er vaak wel een gemeentelijk potje voor dit of dat. Maar gratis tandarts bezoek speciaal voor Afrikanen? Nee.

     Zie:
     https://www.nu.nl/nucheckt/5021360/nucheckt-krijgen-asielzoekers-eigenlijk.html
     https://www.volkskrant.nl/cs-b947c11e

     Ik ga niet graag offtopic maar het aantal feiten vrije reacties met Calimero gehalte (ik wordt genaaid en andere groepen worden onterecht gepamperd) loopt soms de spuitgaten uit.

  • theoS zegt op

   Wat hebben de kosten in Nederlandse ziekenhuizen met Thailand te maken? Niks!!!

 6. Erwin Fleur zegt op

  Beste Walter,

  Ik ben als vele getrouwd met een Thaise vrouw.
  Ik ben dan ook aan de beurd met betalen(niet altijd).

  Ik heb hier geen voordeel aan omdat “ik” zelf kies om een betere behandeling te krijgen.

  Het is niet zo dat Thai eerder dood gaan dan wij maar ook bij de Thai ‘als’ de dood na bij is, net zo geholpen
  worden(geld doet er niet toe).
  Ik vind dit normaal.

  Wat wij kunnen betalen is ‘uitstel’ of een dure operatie die een leven kan ‘verlengen’.
  Ik koos meestal voor een eigen kamer en eigen personeel maar kost geld(ik mocht mijn
  eigen medicatie niet gebruiken(geld).

  Ik heb medere malen in Thailand in het ziekenhuis gelegen met goed resultaat maar niet
  gebolpen kon worden aan mijn kwaal.

  Ik kan dus heel goed begrijpen wat geld kan.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 7. Heeman Lobbes zegt op

  Dat ik overal wat meer betaal dan een thai vind ik geen bezwaar. Maar al de regels die er nu bijkomen doen mij beslissen om terug te gaan. Want het lijkt wel of dat ik gezien word als een crimineel. Dat melden doen wij met hooligans en niet met gewone burgers. Het gaat mij niet om het geld maar om mijn gevoel van vrijheid. Was verzekerd bij aia maar ik stop ermee. Heb 1 keer een dokter gezien hier in de afgelopen 13 jaar dat ik getrouwd ben hier. Het geluk voor mij is dat ik nog een huis heb in Nederland. Wat helaas voor velen een probleem zal zijn.

 8. Jacques zegt op

  Wat ziektekosten betreft in Thailand is het beter om een Thaise verzekering aan te schaffen die een minimale dekking geeft. De meest gangbare kwaaltjes of ziektes zijn dan gedekt en gaat het meer in de papieren lopen dan is een vliegreis naar Nederland met GBA en inschrijving voor ziektekosten weer een optie. Ik heb dit zelf ook al eens gedaan. Meerdere kennissen van mij waren mij al voor gegaan en zoals ze zeggen goed voorbeeld doet goed volgen. Ik kan altijd bij familie terecht en hopelijk geldt dit voor meerdere Nederlanders die met dit soort problemen kampen. Nadeel is alleen dat je natuurlijk weer honderd procent geplukt wordt door de vrienden van de belastingdienst en voor pensioenen (onze grote vetpot volgens sommigen) is dit een ware aanslag. Voor mij was dit zo’n duizend euro per maand netto inleveren. Maar goed de grote operatie was betaald en goed verzorgd. In Thailand is zo’n operatie niet meer betaalbaar, tenzij je een buitenlandse (internationale)verzekering afsluit voor honderden euro’s per maand, maar dat zit er voor velen van ons niet in, vanwege onder anderen de pensioen aalmoes. Ja niet elke babyboomer is behangen met geld en dat was misschien voor velen wel de manier om nog een beetje van het leven te kunnen genieten in bijvoorbeeld Thailand . Inmiddels is het water bij velen aan de lippen gekomen, letterlijk en figuurlijk vanwege het verdampen van het geld. Niets is wat het lijkt in de wereld van het grote geld en een terugreis naar Nederland zal voor de nodigen een stap te ver zijn, want daar houdt je zeker niets meer over van je pensioen. Dat pad is voor de nodigen onder ons vrijwel onmogelijk gemaakt. Gelukkig zijn er nog voedselbanken, dus misschien toch nog een lichtpuntje als men hier toch toe beslissen moet.

 9. RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

  Misschien voor sommige de vraag van de lezer nog eens herhalen.

  Deze is “Mijn vraag is als ik een extension of stay op basis van huwelijk (hetgeen ook mogelijk is voor mij) vraag, val ik dan niet langer onder de tarieven “retirement” en kan ik dan de tarieven als gewone Thai betalen.”

  • janbeute zegt op

   Goede opmerking Ronny, zou ook wel antwoord op deze vraag willen zien.
   Net zoals hoe het zit met als je een Thaise ID kaart hebt en zelfs bent ingeschreven in het bevolkings register op het Amphur.
   Wordt er dan verschil gemaakt tussen retirement of spouse extension aangaande de staatshospitaals.

   Jan Beute.

   • RonnyLatYa zegt op

    Het is een “ID kaart van buitenlander”.
    Voor zover ik weet zijn daar geen enkele rechten aan verbonden en is het enkel een identificatiemiddel. Het bewijst wel dat je gekend bent bij de Thaise administratie.
    Oorspronkelijk enkel bedoeld voor “grensarbeiders” als ik het me goed herinner. Zeg maar wat ze in het artikel de groep 1 noemen.

    Wij, als “Retired” of “Thai Marriage”, ingeschreven of niet, die kaart hebben of niet, blijven deel uitmaken van de groep 3.
    “Retired” of “Thai Marriage” maakt niet uit. Dat is alleen de reden waarom je de verlenging hebt gekregen.

    Als je die ID kaart toont aan bijvoorbeeld een park, kan het inderdaad zijn dat je dan ook de Thaise prijs krijgt. Het wil dan weer niet zeggen dat het je recht is om die Thaise prijs te krijgen. Dat was dan een beslissing van dat park.
    En zo zal dat volgens mij in een ziekenhuis ook gaan. Als je die kaart toont zal je misschien in sommige ziekenhuizen Thaise prijzen krijgen, maar dat wil niet zeggen dat het je recht is.
    Dat is dan een lokale beslissing van dat ziekenhuis.

    Ik zou het natuurlijk heel graag zien dat aan die ID kaart rechten zijn verbonden, want ik heb die ID kaart ook.
    Maar indien er rechten aan verbonden zijn dan wil ik ze wel eens lezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website