Beste redactie,

Een vraag over een Schengenvisum. Mijn vriendin heeft een visum dat 1 jaar geldig is en ze komt volgende week voor 2 maanden naar Nederland, dus ze heeft dan nog 1 maand over. Kan ik haar dan met kerst ook weer voor 1 maand laten over komen? Bijvoorbeeld van 10 december tot 5 januari en dan van 7 april tot 5 juli?

Graag uw reactie,

Met vriendelijke groet,

Herman


Beste Herman,

Dat ligt aan het aantal binnenkomsten (entries) dat op de visumsticker staat aangegeven. Als daar het getal 1 staat (wat volgens de regels niet gebruikelijk is als het visum langer dan 3 maanden geldig is) betekent dit dat het visum na de eerste binnenkomst (voor jullie dus in Juli) komt te vervallen. Als dat MULTI staat dan is het een multiple entry visum en kan iemand oneindig vaak het Schengengebied betreden en weer verlaten zolang de ‘geldig tot’ datum niet verstreken is.

Ook mag ze per binnenkomst niet langer blijven dan het aantal toegekende dagen. Bij een visum van langere duur is het aantal toegekende dagen normaliter het maximum van 90 dagen.

Uiteraard moet je wel rekening houden met het feit dat iemand hier maar 90 dagen in elke periode van 180 dagen mag blijven. Bijvoorbeeld 90 dagen naar hier, 90 dagen weg blijven maar je mag het ook anders verdelen, bij wijzen zoals 1 maand hier, 1 maand weg, 1 maand hier etc. Hoe het precies zit met de berekening staat uitgebreider toegelicht in het Schengen Visum dossier: www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-dossier-januari-2015-volledig.pdf

Daarin schrijf ik het volgende: Hoelang mag je in het Schengen gebied verblijven?
Op de visumsticker staat bij ‘dagen‘ de maximale duur van het verblijf per reis. Dit is dus het aantal dagen da iemand mag verblijven in het Schengengebied. Uiteraard is een visum alleen bruikbaar binnen de aangegeven geldigheidsperiode, ook deze mag niet overschreden worden! Let op! De maximale verblijfsduur binnen het Schengengebied is 90 dagen (aaneengesloten of in meerdere stukken) gezien over elke periode van 180 ‘rollende’ dagen. Zie ‘visum multiple entry‘ voor details. Bij een visum met 1 entry moet je er goed op letten je het aantal opgegeven dagen niet verwart met de op het visum aangegeven ‘geldig van … t/m …’ regel. Een visum kan bijvoorbeeld worden afgegeven voor 30 dagen maar geldig zijn van 1 januari t/m 15 februari. Dan kun je dus binnen een periode van anderhalve maand maximaal 30 dagen verblijven De ambassade geeft standaard een periode van 15 dagen extra aan geldigheid, dit geeft je wat speling bij het plannen van je reis. Hou het aantal dagen en de geldigheidsperiode van het visum goed in de gaten! Overschrijd nooit de maximale termijnen, dan ben je in overstay en dus illegaal in het land!

Ik heb een multiple entry visum, wat betekent dit?
Op de visumsticker staat bij het aantal binnenkomsten de aantekening MULTI. Dit is een visum voor meervoudige binnenkomsten. Een multiple entry visum (MEV) staat je toe meermaals het Schengengebied te betreden binnen de geldigheid van het visum. Een dergelijke visum is doorgaans minimaal 6 maanden en maximaal 5 jaar geldig. Je kunt dan dus makkelijk tussen Thailand en het Schengengebied reizen zonder voor elke afzonderlijke reis langs de ambassade te hoeven gaan voor een nieuw visum. Let op! Het maximale verblijf is 90 dagen in elke periode van 180 ‘rollende‘ dagen. Dit komt er eigenlijk op neer dan je op elke dag in het Schengengebied 180 dagen terug blikt en je dan niet over de limiet van 90 verblijfsdagen mag zitten. De dag erna blik je wederom 180 dagen terug of je al aan je maximum zit en zo voort. Deze termijn van 180 dagen rolt/schuift dus elke dag door. Het makkelijkste is natuurlijk om 90 dagen op (binnen Schengen) en 90 af (buiten Schengen) te verblijven, maar je mag je de verblijfsdagen opdelen zoals je wilt. Op de website van de Europese Unie staat een rekenhulp waar je kunt controleren of je niet over je limiet gaat

Krijg je een punthoofd van het rekenen dan is er een handige rekentool: ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/schengen_calculator_en.html

Helaas geef je niet aan hoelang ze hier deze zomer is, ik neem voor het gemak even 5 juli t/m 5 september aan.
Deze tool vul je in jullie geval als volgt in:
– “Date of entry/control:” 07/04/17
– In de kolom daaronder, eerste regel, eerste veld 05/07/16, tweede veld 05/09/16 (= 63 dagen).
– In de regel er onder, eerste veld 10/12/16 en in het tweede veld 05/01/17 (=27 dagen).
– Vervolgens klik je op ‘calculate’ en verschijnt er in het scherm “Start of 90 days period: 08/01/17. Start of 180 days period: 10/10/16. The stay may be authorised for up to: 90 day(s)” Dit betekent dat ze vanaf 7 april 90 dagen zou mogen blijven. Maar uiteraard nooit langer dan de geldigheid van het visum. Als die geldig is tot 5 juli 2017 moet ze uiterlijk 4 juli 2017 vertrokken zijn.

Uiteraard zijn er nog meer opties, speel maar met de tool. Hoelang mag ze vanaf 10 december blijven als ze hier vanaf 5 juli tot 5 september is? Date of control 10/12/16. En in de kolom vullen we wederom 05/07/16 en 05/09/16 in. Klik je op ‘calculate’ dan geeft de tool aan dat ze vanaf 10 december 90 dagen zou mogen blijven.

Kortom, neem het visum bij de hand en doorloop de volgende stappen:

  • Kijk wat er bij het aantal binnenkomsten staat. Heeft ze slechts 1 entry dan is is het visum meteen verbruikt zodra ze hier weer vertrekt. Staat er MULTI dan zit je goed.
  • Kijk wat er bij het aantal dagen staat, ze mag per reis nooit over het aantal opgegeven dagen heen gaan.
  • Speel met het samenstellen van het aantal verblijfsdagen (maar nooit langer dan 90 dagen in elke periode van 180 dagen). Gebruik hiervoor de rekentool.
  • Let er op dat je nooit voor of na de ‘geldig van’ en ‘geldig tot’ datum in het Schengengebied aanwezig bent.

Alvast veel plezier samen gewenst.

Groet,

Rob V.


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website