Lezersvraag: Twee vriendinnen die in Thailand een huis willen kopen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Thailand algemeen
Tags:
21 februari 2020

Beste lezers,

Ik heb 2 lesbische vriendinnen, die momenteel 7 jaar in Kreta wonen. Zij zijn toen uit België vertrokken wegens gezondheidsreden van de oudste. De weersomstandigheden in de winter zijn er de laatste jaren niet zo goed meer en dus willen zij graag naar Thailand verhuizen. De jongste is echter slechts 42 jaar en daarvoor zou ik graag de mening van anderen kennen.

Wat zijn de mogelijkheden voor haar om langdurig in Thailand te blijven? Zij willen graag hier een huisje kopen in de buurt van Nongbualamphu. Kunnen zij dit zonder medewerking van een Thais persoon?

Groet,

Luc

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Twee vriendinnen die in Thailand een huis willen kopen”

 1. Stefaan zegt op

  Beste Luc,
  Gezien de huurprijzen in Thailand relatief laag zijn, zou ik je vriendinnen aanraden om te huren. Huurcontracten zijn heel flexibel in Thailand. Dit laat ook toe om op meerdere plaatsen in Thailand te gaan wonen. Ben je een beetje uitgekeken op een woonplaats/buurt dan kan je snel een andere plaats opzoeken. Hotels en pensions zijn ook goedkoop zodat je van daar uit iets kan zoeken om te huren.
  Kopen in Thailand is omslachtig en houdt wat risico’s in.

 2. johny zegt op

  Zonder ervaring absoluut niets kopen in Thailand. Er is heel veel te huur aan lage prijzen, zeker voor langere periodes. Dan kunt ge later nog altijd iets kopen, eerst rondkijken, en geen kat in een zak kopen.

 3. Steven zegt op

  Zoek op deze site met “huis kopen” en je vindt alle informatie: niet eenvoudig! En die 42 jarige vriendin heeft een probleem qua visum voor lang verblijf.

  Maar in die omgeving huur je voor de gemiddelde prijs van een NLse studentenkamer een prima huis.
  Sowieso zal iedereen je aanraden eerst eens minimaal een jaar te huren en kijken of het wonen daar bevalt.

 4. Jasper zegt op

  Kort en krachtig: nee. Koop van een appartement is wel mogelijk, mits er minder dan 50 % buitenlanders in eigendom zijn.
  Wel zijn er zgn lease of usufruct constructies mogelijk, maar deze bieden veel minder zekerheid.

  Ben overigens verbaasd: waarom niet eerst huren, en kijken waar het bevalt?

  Ik vond het zelf uiteindelijk veel te benauwd en broeierig om het hele jaar te leven, naast de uiteindelijke confrontatie als de roze bril afgaat….

 5. Erik zegt op

  Een van de dames is 49+, de andere dames is onder de 50. Je zou eens kunnen vragen aan de visumexpert of de jongere kan meeliften op de retirement extension van de oudere. Ik weet dat dit bij twee gehuwde buitenlanders (man en vrouw) wel kan maar deze dames zijn mogelijk niet gehuwd, en indien wel zal Thailand same-sex huwelijken niet erkennen als huwelijk. Dus steek jouw licht eens op in het visumdossier in dit blog.

  Als het puur om het weer gaat is Cambodja ook een optie; dan heb je ook minder taalproblemen. Maar ook daar is het advies: koop niks en kijk eerst eens rustig rond. Er is zat te huur.

 6. RonnyLatYa zegt op

  Wat de 42 jarige vriendin betreft.

  1. Zij kan hier verblijven op een toeristen status. Kan met een METV (Multiple Entry Tourist Visa). Heeft een geldigheidsduur van 6 maand. Let op. Een METV kan je alleen aanvragen in de ambassade/consulaat dat gevestigd is in het land waar je de nationaliteit van hebt, of waar je officieel geregistreerd bent. Bij elke binnenkomst bekomt ze dan een verblijfsperiode van 60 dagen. Die 60 dagen kan ze eventueel verlengen met 30 dagen bij immigratie. Op die manier kan ze alvast een periode van 9 maand overbruggen. Ze kan dan in België een nieuw METV gaan halen. Of zij kan die 9 maand verder eventueel aanvullen met een SETV (Single Entry Tourist Visa) dat ze kan aanvragen in de Thaise ambassade van o.a. Laos. Hiermee bekomt ze dan weer 60 dagen verblijf die ze ook weer kan verlengen met 30 dagen. Zulk een SETV lukt meestal maar 2 maal in dezelfde ambassade. Mogelijk moet ze dan van ambassade veranderen om dat aan te vragen. Ze kan dan ook nog enkele keren met een “Visa Exemption” binnen komen. Bekomt ze 30 dagen mee en die kan ze ook verlengen met 30 dagen. Maar dat kan niet eeuwig natuurlijk. Mogelijk gaat ze op een dag vragen krijgen wat ze in Thailand doet. Misschien is het best om een METV te vragen, eenmalig aanvullen met een SETV en eventueel nog met een “Visa Exemption”. Op die manier kan ze toch al een periode van 9 + 3 + 2 = 14 maand overbruggen. Misschien dan best toch gans het proces opnieuw beginnen tot ze 50 jaar is.
  https://www.thaiembassy.be/visa/?lang=en#Tourist Visa

  2. Een Non-immigrant “ED” zou ook wel kunnen. Misschien als afwisseling op het METV een idee. Kan ze van de gelegenheid gebruik maken om o.a. de Thaise taal te leren. Is niet gratis natuurlijk. Let op, men controleert dit tegenwoordig allemaal wat strenger. Er zullen o.a. bewijzen moeten geleverd worden dat de lessen regelmatig gevolgd worden en men kan kleine testen uitvoeren over o.a. de vorderingen. Best is daarvoor een van de vele taalscholen te contacteren. Die weten hoe alles in elkaar zit en leveren dan ook de nodige documenten om een Non-immigrant ED aan te vragen. Dat kan in de ambassade van een naburig land. Eerst zal ze een Non-immigrant ED Single entry moeten aanvragen met die documenten. Bij binnenkomst bekomt ze dan 90 dagen. Elke 90 dagen kan men die periode dan verlengen met opnieuw 90 dagen. De school moet daar de nodige documenten voor leveren. Zo kan ze in totaal weer een jaar overbruggen en dan misschien weer een METV aanvragen en dan weer eventueel studeren, etc

  3. En dan rest er natuurlijk ook nog het Elite Visa. Daar is men niet aan de leeftijd van 50 gebonden en kan men een visum bekomen waarmee men, afhankelijk van het gekozen programma, periode van 5, 10 of 20 jaar mee kan overbruggen.
  Dat heeft natuurlijk zijn prijs, maar misschien is dat helemaal geen probleem.
  Dat ze het maar eens rustig lezen en eventueel contact opnemen met die organisatie voor meer details.
  Is in samenwerking met immigratie en perfect legaal.
  https://www.thai-elite.com/

  Opmerking
  1. 49+ is onvoldoende om hier te verblijven op basis van “Retirement”. Ze moet 50 zijn, maar ik ga er maar vanuit dat dit wel het geval zal zijn bij de aanvraag.
  2. Meeliften met de dan 50 jarige kan niet. Is enkel mogelijk voor een gehuwd koppel man/vrouw of hun kinderen (die laatste tot ze 18 zijn).
  3. De geaardheid van deze vrouwen is eigenlijk irrelevant in je vraagstelling. Het zijn gewoon twee vriendinnen van je.
  4. Ze zijn vertrokken wegens gezondheidsredenen van de oudste. Wat die reden is weet ik natuurlijk niet (en hoef ik ook niet te weten), maar misschien toch het advies om vooraf goed informeren of Thailand dan wel zo gezond is voor haar. Maar misschien is dat al gebeurd…

 7. Rudy zegt op

  Waarom in gods naam Thailand? Vele longstayers vertrekken eens hun huis verkocht is. Immigratie regels worden steeds strenger voor de farang, zelfs al ben je gehuwd met een Thaise. Grond kan je niet kopen als farang, enz…. de Thaise baht staat ook beresterk. Er zijn toch vele betere alternatieven in de buurlanden. Zeker niet kopen, want probeer acheraf maar te verkopen als je weg wil. “Het land van de glimlach” is al lang niet meer. Toch veel succes gewenst aan je vriendinnen.

  • Adam zegt op

   Regels voor gehuwden zijn niet veranderd.

 8. Onno zegt op

  Het is niet raadzaam om direct te kopen. Blijf nog even op Kreta en ga eerst huren. De jongste kan zoals RonnyLatYa een half jaar op basis van een METV. Ze kan haar totale verblijfsduur met borderruns verlengen. Op die manier kan ze de buurlanden verkennen. Kopen is weer een heel andere zaak. Dat kun je het beste maar doen als Thailand in meerdere opzichten bevalt.

 9. Antoine zegt op

  Beste Luc,
  Vraag 1 is beantwoord door o.a. RonnyLatYa en daarom een antwoord op de tweede vraag over het kopen van een huis. Een buitenlander kan geen grond bezitten dus dus een huis en grond op eigen naam kan dus niet. We kunnen de dames een appartement kopen in een gebouw waarbij het aantal buitenlandse eigenaren 49% of minder van de appartementen op naam hebben.

  Om grond en huis te “bezitten” zijn er twee opties. Optie één is dat een persoon met de Thaise nationaliteit de grond koopt en least die vervolgens voor 30 jaar leased aan de buitenlander. Bij het leasecontract is vaak een addendum waarin de leasegever beloofd na einde lease de lease te zullen verlengen. Tegen die tijd is de leasegever vergeten dat de leasenemer de grond voor hem of haar gekocht heeft en zal er opnieuw een leasebedrag moeten worden betaald. In een overeenkomst zijn er twee partijen en zo’n overeenkomst gaat goed zolang de belangen maar gelijk lopen en beide partijen van goede wil zijn. Maar de leasegever moet vaak toestemming geven wat er op de grond gebeurt en bij kwade wil is er altijd wel een stok te vinden om de hond te slaan en bij strijd bij de Thaise rechter delft de buitenlander meestal het onderspit. Ook het overlijden van de leasenemer kan tot grote problemen leiden.

  Optie nummer twee is de aankoop van een onderneming waarin grond en huis zitten. De meerderheid van de aandelen moeten hierbij in handen van Thais zijn en welk percentage de buitenlander kan bezitten hangt af van het moment waarop de onderneming is opgericht (vóór of na augustus 2006). Door de stem preferente aandelen aan de buitenlander te geven wordt gewoonlijk 86 tot 91% van het stemrecht aan die groep van aandeelhouders gegeven. Voldoende voor benoeming van de directie, nemen van beslissingen en goedkeuren van de jaarrekening. Vaak wordt aan de Thaise aandeelhouders gevraagd om een blanco aandelenoverdracht formulier te tekenen en als u zorgt dat de Thaise aandeelhouders geen kopieën daarvan maken, dan kunt u op het moment van verkoop van de onderneming zonder enige inmenging de aandelen verkopen. Een niet volledig ingevuld aandelen overdrachtsformulier blijft immers aanvechtbaar.
  Er zijn wel nadelen aan de onderneming omdat u jaarlijks de jaarstukken moet deponeren en aangifte vpb moet doen. Een goed administratiekantoor neemt deze activiteit voor u uit handen en dat kost u jaarlijks circa 15.000 Baht. Ergo, een huis en grond in een onderneming geeft de buitenlander een veel betere rechtspositie.

  Tenslotte is er nog een verschil bij verkoop van een huis op geleasde grond versus de verkoop van de aandelen. In het eerste geval moeten er allerlei belastingen bij het Landoffice worden betaald. Afhankelijk of de grond wel of niet vijf jaar op naam de lease gever staat bedragen de kosten voor lawyer en belastingen tussen de vijf en acht procent. Bij overdracht van aandelen komt het Landoffice niet in aktie en bedraagt de kosten voor de lawyer circa anderhalf procent.

  Ik weet niet of de dames een strikte voorkeur hebben voor de gekozen locatie en zo niet dat is het door mij aangeboden huis in onderneming een interessant alternatief: http://www.mybannongyaihouse.com

  Antoine


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website