Krottenwijken in Bangkok (foto’s)

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond, Thailand foto's
Tags: ,
1 november 2018

Foto: Thailandblog

Bangkok is een stad met grote contrasten, naast de pompeuze luxe shoppingmalls waar je even een Aston Martin voor omgerekend 740.000 euro kunt kopen, staan een paar Soi’s verder gammele hutjes waar Thai in wonen. 

De hoofdstad heeft een enorme aantrekkingskracht op Thai die op het platteland (Isaan) geen toekomst zien. Ze trekken naar de grote stad om werk te vinden. Vaak krijgen ze onderdak bij familie die in de krottenwijken wonen. Wanneer je vanaf het treinstation Hua Lampong vertrekt of aankomt zie je de slums die tegen het spoor zijn aangebouwd. De vuilnis ligt er hoog opgestapeld en het ongedierte, zoals ratten, tieren er welig. Farang zal je er niet veel zien, het is er gevaarlijk als je de weg niet kent.

Hoewel Thailand veelal bezocht wordt door welvarende toeristen, is het voor deze groep goed om eens stil te staan in welke grote armoede veel Thai leven. Het is een kant van Thailand die vaak niet belicht wordt, maar de onderstaande foto’s spreken voor zich.

flydragon / Shutterstock.com

 

flydragon / Shutterstock.com

 

flydragon / Shutterstock.com

 

flydragon / Shutterstock.com

 

flydragon / Shutterstock.com

 

 

flydragon / Shutterstock.com

12 reacties op “Krottenwijken in Bangkok (foto’s)”

 1. Tino Kuis zegt op

  Hier een treinrit door de krottenwijken:

  https://www.youtube.com/watch?v=RLKAImfBjsI

  Dit is een heel goed artikel over krottenwijken in Thailand

  https://www.slideshare.net/xingledout/the-eyesore-in-the-city-of-angels-slums-in-bangkok

  Wat een krottenwijk genoemd moet worden is niet helemaal duidelijk. De schattingen van het aantal krottenwijken in Bangkok loopt uiteen van 1000-1500, het aantal bewoners van 1 tot 1.5 miljoen. Ze zijn ook niet allemaal even arm: bijna iedereen heeft televisie en een koelkast, wat meer dan 50% heeft een wasmachine en een smartphone. Bijna iedereen werkt, hoewel in laagbetaalde banen. Veel mensen zouden zich een betere woonomgeving kunnen veroorloven maar blijven wonen in zo’n wijk vanwege de geringe kosten, de gezelligheid en de afstand tot het werk.

  • Ik ken iemand die er een tijdje woonde bij familie, zij vond het niet echt een feestje.

   • Tino Kuis zegt op

    Ik heb er wel eens even rondgelopen en vond het vreselijk. De drukte, de benauwdheid, het lawaai, de viezigheid en de stank. Zo’n 20% van de Bangkokianen woont daar. In andere gebieden van Thailand is dat percentage veel minder: 2-5%. Bangkok is wat dat betreft een uitzondering.

    • chris zegt op

     Tja, en dan blijven velen maar beweren dat de armste Thais in het noordoosten wonen. Maar de meeste armen wonen in Bangkok. Bij mij woonden en wonen de armen (niet alleen Thais maar ook Laotianen en Cambodjanen) om de hoek, niet in hele grote wijken maar in kleine buurten. Een aantal goederen krijgen ze van anderen of van de tempel.
     In tegenstelling tot de armen in het noordoosten moeten de armen in bangkok elke dag hun eten betalen omdat zij geen eigen voedsel verbouwen of slchts een klein moestuintje hebben.

  • l.lagemaat zegt op

   Beste Tino,

   Op de video van de treinrit is geen mens of kind te bekennen i.t.t.tot de getoonde foto’s.

   Groet,
   Lodewijk

   • Tino Kuis zegt op

    Ik heb de video nog een keer bekeken, Lodewijk, en zag toch aardig wat volk rondhangen in de schaduw en in deuropeningen. Niet erg veel. We veel wasgoed en scootertjes.

 2. Dirk zegt op

  Als de elite een raceteam F1 en een voetbalclub in de first division in Engeland kan kopen, kan je je ook afvragen nou vul zelf maar in. De man van de voetbalclub is zeer recent bij een tragisch ongeluk overleden en volgens de berichten niet eens zo een verkeerde. Arm en rijk blijkt van alle tijden te zijn, wat dat aangaat is de mensheid nog niet veel verder gekomen. Maar goed, waar je wieg staat, bepaalt nog immer je start en zie er bij een slechte locatie maar eens wat van te maken. De fotoś spreken voor zich en een plaatje zegt toch meer dan 1000 worden. Dus ik stop maar even.

 3. Pat zegt op

  Ben nog nooit krottenwijken tegengekomen in Bangkok, ik zou totaal niet weten waar ze zich bevinden?

  Het is wel mijn, mogelijk foute, gedachte dat krottenwijken/achterbuurten/getto’s in Thailand, in vergelijking met andere wereldsteden, totaal niet gevaarlijk zijn…!?

  De foto’s hier bevestigen deze gedachte van mij, vind ik. Er straalt geen agressie af van de beelden van Thaise krottenwijken, kijk maar eens naar krottenwijken in bijvoorbeeld Rio De Janeiro.

  Daar word je al bang enkel van wat je op beeld ziet, laat staan dat je er veilig kan rondlopen als bezoeker of toerist.

  Ik weet natuurlijk niet of de foto’s hier een correcte indicatie geven, er is nu eenmaal niet zo veel beeldmateriaal van getto’s in Bangkok dan van de meeste andere grootsteden…

  • Stan zegt op

   Pat, hier even een tip: Google even “krottenwijken Bangkok” en klik dan even op afbeeldingen… Als je dan ook nog even op een of andere afbeelding klikt kom je genoeg ellende te weten…

 4. Christiaan zegt op

  In de 26 jaar, waarin ik Bangkok ken, zijn de krottenwijken alleen maar erger geworden. Wel waren ze destijds beter zichtbaar, maar nu gaat er veel ellende schuil achter hoge flatgebouwen en hotels en onder verkeerswegen..

 5. Stefaan zegt op

  Dank aan de redactie voor dit artikel. Dit zorgt ervoor dat ik mij weer ten volle besef hoe goed ik het heb. In mijn jeugd wat zuinig moeten leven, maar nooit echt iets tekort gekomen. Ik wist niet dat het er zoveel ellende was in Thailand. Nooit sloppenwijken in Thailand gezien, wel zeer karige huisjes. In Manila en Cebu zag ik 25 jaar terug wel sloppenwijken.

  Doet er mij aan denken dat mijn Thaise echtgenote tijdens haar kinderjaren wel honger heeft geleden, weinig kleren had en ellendig lang moest stappen naar familie of school. Haar kleine(re) gestalte maakte het nog erger. Zeker in het regenseizoen met drassige paden.

 6. Robert zegt op

  Het is idd zo dat de Thai Isan verlaat omdat ze denken dat ze het beter hebben in de stad .
  Echter ze zien alleen wat ze kunnen verdienen en vergeten dat ze ook ergens moeten wonen en eten wat stuk duurder is in Bangkok.
  Banen genoeg in Isan maar zolang de fantasiewereld Bangkok niet realistisch wordt bekeken blijf je dit houden.

  Wijzelf zoeken al lang een medewerker/ster voor positie kamermeisje en algemene schoonmaak… huisvesting vrij en salaris reeel.
  Hoor verhalen van uitbuiterij voor kamermeisjes die 3500 thb p/m krijgen en gratis inwoning (met meer in klein kamertje) terwijl ze “thuis” in Isan dubbele krijgen voor zelfde werk en betere omstandigheden en ook nog inwoning in eigen kamer (gedeeld huis)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website