Opmerkelijk: Thaise bouwtechniek (video)

Door Redactie
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: ,
25 november 2020

Zonder gebruik te maken van zware machines, heien deze Thaise bouwvakkers een betonnen paal in de grond. De mannen springen op en neer op het ritme dat hun ploegbaas aangeeft door middel van een doodgewone tamboerijn.

Of de fundering van hun constructie voldoende stabiel is, zal later moeten blijken. Feit is, dat de klus in nog geen halve minuut geklaard is. En aan hun gegniffel te horen, beleven de bouwvakkers nog plezier aan hun werk ook.

Technologie op z’n Thais (video)

Rating: 4.67/5. From 3 votes.
Please wait...

12 reacties op “Opmerkelijk: Thaise bouwtechniek (video)”

 1. Gerard zegt op

  Binnen een halve minuut in de grond, maar eerst moeten ze die gaten uitsteken met een soot guts. een hels karwei hoor. Heb het gezien bij de aanbouw van ons huis en was echt niet jalours op hun.

 2. Harrybr zegt op

  Waarom moet je heien onder huizen ? Om palen te kunnen laten zien voor de subsidie of omdat de druk van het huis op de directe ondergrond zo hoog is, dat de muren gaan scheuren ( als zo vele huizen in TH), dus de druk verplaatsen via lange palen naar een stabielere laag ver naar beneden ?
  Als het springen van een paar man al voldoende is om zo’n paal de grond in the krijgen, is dus die fundering WAARDELOOS en geldverspilling. De weerstand moet zo groot zijn, dat het huis van vele tientallen tot honderden tonnen er op rusten kunnen, niet 300 kg.
  Daarom zal ik ook NOOIT een huis in TH kopen gebouwd door locals.

  • carlo zegt op

   Ook ik vind dat die paal te vlotjes in de zachte grond gaat. Normaal moet men heien tot er weerstand komt en de paal zeker niet meer in de grond zakt door een schamele 300kg.
   Ik hoop dat die palen later gaan werken door ‘kleef’, dit is het zijdelings vast komen in de grondmassa door de ruwe zijdelingse oppervlakte. Als alle palen even slecht dragen is het misschien ook goed; dan zakt of zet de woning zich evenredig.
   Het is toch mijn stijl niet van werken, bizar.

 3. doekle zegt op

  Ons huis is gebouwd door locals en staat al meer dan 10 jaar zonder 1 enkel scheurtje Harrybr,maar je kunt overal negatief over zijn natuurlijk,maar alleen als je er ervaring mee hebt.

  • FransNico zegt op

   Herrybr heeft wel degelijk gelijk. Als bouwkundige kan ik zijn bewering onderschrijven. Niet enkel zichtbare scheuren verraden verzakkingen. Tien jaar is ook onvoldoende om te bepalen of een huis gaat (ver)zakken. Heien met menselijk gewicht is geen heien. Heien doe je met een heistelling waarmee een zwaar gewicht op een heipaal valt en de weerstand wordt gemeten om te bepalen hoe diep de heipaal moet zakken alvorens vaste bodem aan te treffen. Het gewicht van het huis met belasting bepaald of de gemeten weerstand voldoende is. Zelfs een lijkkist houdt het geen tien jaar vol op een Thaise heipaal.

 4. Mark zegt op

  Bijvoorbeeld in de Bangkok regio, daar is de alluviale bodemlaag tot 80 meter dik. Het is de bovenlaag die hetzij door sedimentatie vanuit zee of erosie via die rivieren historisch aangebracht is.
  Daar kan je geen paalfundering tot op de onderliggende harde geologische lagen gebruiken. Boren tot 80 meter diep en dan betonkolommen gieten kan technisch maar is onbetaalbaar. Heien doet alle paalwerk plooien als sigarettenblaadjes op die diepte.
  Daar worden dan paalfunderingen gebruikt op kleefkracht. Naast de lengte/diepe van de paal is de oppervlakte van groot belang voor de draagkracht.
  Paalfundering op kleefkracht is erg gevoelig voor grondwaterschommeling, ze kan opdrukken of inzakken door peilverandering. Ze is verrassend goed bestand tegen aardbevingen vanwege de flexibileit van de bodemlagen waarin ze kleeft.
  Een eerder ondiepe manueel geheide paalfundering zoals in die filmpje is voor een lichte woningbouwconstructie best OK. Die gasten bouwen uit gewoonte en ze weten dat met deze techniek een gekend beproefd gebouw stabiel blijft, voor een (on)zekere tijd …

 5. Frans Nico zegt op

  Na het lezen van het artikel en het zien van de foto lag ik dubbel van het lachen. Dit is geen heien!!! Zelfs met een veelvoud van deze “lastdieren” (geschat gewicht van circa 400 kg) kan geen heipaal de grond in. Wat hier gebeurt is dat een betonnen paal gedrukt wordt in een met verse nog niet verharde beton volgestort gat. Nadat de beton uitgehard is biedt het enige weerstand tegen verzakken. Overigens zie ik ook wel eens dat de betonnen paal eerst in het gat geplaatst wordt (op een laag beton) en daarna om de paal heen beton gestort wordt. Dat geeft hetzelfde resultaat. Maar met heien heeft het helemaal niets te maken.

 6. Gerrit bkk zegt op

  Bangkok?
  Heeft een vrij harde laag tussen de 20 en 20 meter diep waar vrijwel alles op gefundeerd is. De metro is ook in die 10 meter dikke vrij harde laag geboort.
  Deze palen de grond in doen in t filmpje?
  Aan t eind van t filmpje zie je rechts achter de ‘soort guts’ oftewel een soort van verticaal naar beneden werkende schoppen met 2 lange vertikale handvat stelen die gebruikt zijn om eerst het hele gat te maken tot paaldiepte. Na dat gat gemaakt is. Pas daarna wordt de paal er ingedrukt via gewicht en springen van de labors.
  Eind van t filmpje zie je ook op de voorgrond de “scheuten” vette grond / klei die ze met die vertikaal werkende schop er eerst uitgsshupt hebben.

 7. Gerrit bkk zegt op

  Sorry. Bkk heeft die harde laag tussen de -20 en -30 meter

 8. William zegt op

  Huis bij mij staat achttien jaar inmiddels is toen op kleefpalen met een stempel gebouwd.
  Voor diegene die deze kreten wat minder begrijpen.
  Huizen hier zijn meestal skeletbouw dus geen draagmuren zoals in Nederland.
  De bekende ‘beton palen’ in de muren dus aan de binnenzijde.
  Daaronder waren gaten gemaakt tot anderhalf a twee meter diep van een vierkante meter ongeveer.
  Na een stevige laag beton is er en betonnen paal tot fundering hoogte aangebracht volgestort met grond fundering aangebracht en verlengd tot dakhoogte.
  Ruimte tussen de fundering opgevuld met grond en volgestort met beton.
  Kruipruimte is hier onzin.
  Tot nog toe geen problemen met het huis wat verzakken betreft.
  Erfscheiding muren wel scheuren vanwege lengte, maar goed separatie voegen begreep men niet of was niet nodig schijnbaar.

 9. Rob Tha Mai zegt op

  ik ben projekteider geweest bij Don Muang Tollway Project. Meeste palen zijn 30 mtr diep geheid, maar 11 stuks diameter 30 cm onder 1 fundament. in een gedeelte hebben 60 mtr moeten boren. diamet 2,50 mtr.

  Later heb ik zelf gebouwd 2 verdiepingen maar met “pads” onder de kolommem en zonder “heipalen”

  Vele scheuren in woningen ontstaan door slechte wapening in het systeem, en verschillende bouwmateriaen aan elkaar zonder verankering.

 10. William zegt op

  Je zal ongeveer hetzelfde bedoelen als ik omschrijf met pads Rob.
  Veel huizen hier worden op deze manier gebouwd maar het kan ook anders.
  Zijn hier kort geleden met een project begonnen op ‘oude’ grond waar men niets anders doet dan een greppel graven en de fundering aanbrengt het huis is daarentegen paneelbouw met de kraan op zijn plek zetten en vast bouten staat in een paar dagen wind en water dicht.
  Bij de proefwoning hebben ze toch de stalen dak constructie prefab er wel twee keer volledig afgehaald voordat het de derde keer goed ging.
  Ja als er IKEA-stijl nummertjes op staan moet je het niet beter willen weten.
  Alles aan elektriciteit en water buitenom of in kant en klare sparingen.
  Bijna 2.5 miljoen Baht schat een 65 A 70 Talang Wa met andere woorden max 280 vierkante meter grondoppervlakte.
  De rest van je leven onder de pannen op stand.

  Het Don Muang Tollway Project waar je gewerkt heb is van een ander niveau heb er regelmatig even zijdelings naar gekeken als ik in die buurt was enorme hoeveelheden wapening en beton en wat al niet meer.
  Er staan er nog zat niet afgemaakt of is dat een ander project?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website