Opmerkelijk: Thaise bouwtechniek (video)

Door Redactie
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: ,
12 november 2016

Zonder gebruik te maken van zware machines, heien deze Thaise bouwvakkers een betonnen paal in de grond. De mannen springen op en neer op het ritme dat hun ploegbaas aangeeft door middel van een doodgewone tamboerijn.

Of de fundering van hun constructie voldoende stabiel is, zal later moeten blijken. Feit is, dat de klus in nog geen halve minuut geklaard is. En aan hun gegniffel te horen, beleven de bouwvakkers nog plezier aan hun werk ook.

Technologie op z’n Thais (video)

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=cFb0nLCKypg[/embedyt]


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Opmerkelijk: Thaise bouwtechniek (video)”

 1. Khun Peter zegt op

  Geweldig! Met beperkte middelen toch een klus klaren. Dan ben je toch vindingrijk.

  • LOUISE zegt op

   @’
   Ja, inderdaad.
   De Thai weet voor bijna alles een oplossing te vinden.
   En soms dusdanig simpel, dat je het stom van jezelf
   Vindt, dat je daar niet aan gedacht had.

   LOUISE

 2. Gerard zegt op

  Binnen een halve minuut in de grond, maar eerst moeten ze die gaten uitsteken met een soot guts. een hels karwei hoor. Heb het gezien bij de aanbouw van ons huis en was echt niet jalours op hun.

 3. Harrybr zegt op

  Waarom moet je heien onder huizen ? Om palen te kunnen laten zien voor de subsidie of omdat de druk van het huis op de directe ondergrond zo hoog is, dat de muren gaan scheuren ( als zo vele huizen in TH), dus de druk verplaatsen via lange palen naar een stabielere laag ver naar beneden ?
  Als het springen van een paar man al voldoende is om zo’n paal de grond in the krijgen, is dus die fundering WAARDELOOS en geldverspilling. De weerstand moet zo groot zijn, dat het huis van vele tientallen tot honderden tonnen er op rusten kunnen, niet 300 kg.
  Daarom zal ik ook NOOIT een huis in TH kopen gebouwd door locals.

 4. doekle zegt op

  Ons huis is gebouwd door locals en staat al meer dan 10 jaar zonder 1 enkel scheurtje Harrybr,maar je kunt overal negatief over zijn natuurlijk,maar alleen als je er ervaring mee hebt.

 5. Mark zegt op

  Bijvoorbeeld in de Bangkok regio, daar is de alluviale bodemlaag tot 80 meter dik. Het is de bovenlaag die hetzij door sedimentatie vanuit zee of erosie via die rivieren historisch aangebracht is.
  Daar kan je geen paalfundering tot op de onderliggende harde geologische lagen gebruiken. Boren tot 80 meter diep en dan betonkolommen gieten kan technisch maar is onbetaalbaar. Heien doet alle paalwerk plooien als sigarettenblaadjes op die diepte.
  Daar worden dan paalfunderingen gebruikt op kleefkracht. Naast de lengte/diepe van de paal is de oppervlakte van groot belang voor de draagkracht.
  Paalfundering op kleefkracht is erg gevoelig voor grondwaterschommeling, ze kan opdrukken of inzakken door peilverandering. Ze is verrassend goed bestand tegen aardbevingen vanwege de flexibileit van de bodemlagen waarin ze kleeft.
  Een eerder ondiepe manueel geheide paalfundering zoals in die filmpje is voor een lichte woningbouwconstructie best OK. Die gasten bouwen uit gewoonte en ze weten dat met deze techniek een gekend beproefd gebouw stabiel blijft, voor een (on)zekere tijd …

 6. Frans Nico zegt op

  Na het lezen van het artikel en het zien van de foto lag ik dubbel van het lachen. Dit is geen heien!!! Zelfs met een veelvoud van deze “lastdieren” (geschat gewicht van circa 400 kg) kan geen heipaal de grond in. Wat hier gebeurt is dat een betonnen paal gedrukt wordt in een met verse nog niet verharde beton volgestort gat. Nadat de beton uitgehard is biedt het enige weerstand tegen verzakken. Overigens zie ik ook wel eens dat de betonnen paal eerst in het gat geplaatst wordt (op een laag beton) en daarna om de paal heen beton gestort wordt. Dat geeft hetzelfde resultaat. Maar met heien heeft het helemaal niets te maken.

 7. Gerrit bkk zegt op

  Bangkok?
  Heeft een vrij harde laag tussen de 20 en 20 meter diep waar vrijwel alles op gefundeerd is. De metro is ook in die 10 meter dikke vrij harde laag geboort.
  Deze palen de grond in doen in t filmpje?
  Aan t eind van t filmpje zie je rechts achter de ‘soort guts’ oftewel een soort van verticaal naar beneden werkende schoppen met 2 lange vertikale handvat stelen die gebruikt zijn om eerst het hele gat te maken tot paaldiepte. Na dat gat gemaakt is. Pas daarna wordt de paal er ingedrukt via gewicht en springen van de labors.
  Eind van t filmpje zie je ook op de voorgrond de “scheuten” vette grond / klei die ze met die vertikaal werkende schop er eerst uitgsshupt hebben.

 8. Gerrit bkk zegt op

  Sorry. Bkk heeft die harde laag tussen de -20 en -30 meter


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website