De Euro lijkt zich te stabiliseren. Wie de koersen volgt (wie niet?) ziet dat de euro sterker aan het worden is ten opzichte van de Baht. Of wordt de Baht zwakker? Het laatste lijkt meer het geval. De sterke Baht is ongunstig voor de economische groei van een exporterend land zoals Thailand. Daarentegen is een waardedaling vervelend voor de gemiddelde Thai.

In Nederland trekt de economie inmiddels weer wat aan. De werkeloosheid daalt en het consumentenvertrouwen stijgt. In de afgelopen decembermaand is er weer flink veel geld uitgegeven. De autoverkopen zitten ook in de lift. Dat is meestal een belangrijke indicatie.

Inflatie

Mijn telefoongesprek met Thailand vandaag, ging voornamelijk over de gestegen prijzen. “Up, up, up” hoorde ik aan de andere kant. De frustratie over de prijzen van de dagelijkse boodschappen zit hoog, zeker als je het al niet breed hebt.

De inflatie komt op een ongelegen moment. De verkiezingen staan voor de deur. De onvrede zal niet positief uitpakken voor de zittende Thaise regering van Abhisit. In de aanloop naar de verkiezingen is stabiliteit een belangrijke factor. De politieke machtsstrijd lijkt weer stevig aan het oplaaien te zijn. Na de roodhemden, lieten de geelhemden van zich horen. “Hallo, wij zijn er ook nog”, leek de voornaamste boodschap.

De gebeurtenissen in Egypte gaan aan de Thai voorbij. De bekende blogger, Richard Barrow, schreef op Twitter: “All of the Thai people that I have spoken to so far have no idea that something is going on in Egypt at the moment”.

Waarom zouden ze ook? Thailand is immers het middelpunt van de wereld…. Volgens de Thai dan.

De gebeurtenissen in Egypte bewijzen weer de kracht van sociale media zoals blogs, Twitter en Facebook. Een trend die we in Thailand ook zien. Voor de komende tijd zijn de gespreksonderwerpen al wel duidelijk: politiek en de gestegen prijzen…


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Verkiezingen en inflatie, het recept voor onrust?”

 1. 153 ir 012 yandre zegt op

  klopt prijzen omhoog benzine 2 bath in nog geen maand duurder
  olie om te kookken duurder ook groente vis de prijzen schomelen rijst duurder
  gas om te kooken . ok voor de farang te overzien maar voor locale bevolking toch
  lastig het loon gaat niet veel omhoog .zeker hier in de isaan niet
  en ja verkiezingen in thailand voor de deur. voor de farang de euro stijgt scheelt weer
  voor ons maar blijft koffie dik kijkken wat de bath gaat doen

  • Ferdinant zegt op

   Moet tinnakohn dan niet met een hoofdletter worden geschreven? Ferdinant is met een t omdat er al een Ferdinand om dit blog zit. Het is maar dat je het weet, ik zou het namelijk verschrikkelijk vinden wanneer jij dit niet zou begrijpen.

   Ook ik wil niet zeuren hoor, maar vind je nou niet dat je mensen in hun waarde moet laten. Dit blog is bedoelt om ervaringen over Thailand te delen. Hier zitten ook mensen bij die al decennia’s in Thailand wonen en het Nederlands wellicht niet meer zo goed beheersen. Ook heb ik mij laten vertellen, dat de diversiteit op dit bllog enorm groot is, van putjesschepper tot Neerlandicus. Ga dus niet op de punten en de comma’s letten, want dat zou anderen ervan kunnen weerhouden om nog te reageren.

   Als ik en dan rangschik ik mijzelf maar tot de gemiddelde respondent begrijp wat er wordt bedoeld, dan moet het voor jou toch ook begrijpelijk zijn.

  • johanna zegt op

   Enne, is dan ook verkeerd getypt, dat behoort te zijn : En, euh

   p.s. kon het niet laten om er wat van te zeggen.

   • ThailandGanger zegt op

    Hij is leuk. Lol 🙂

 2. P.G. zegt op

  Vertrouwen in de euro begint weer terug te komen wat goed is voor ons en wat egypte betreft, de meeste thai weet of geeft niets wat er elders in hun eigen land afspeeld laat staan egypte. Alleen thaise soap aflevefingen wordt goed bijgehouden.

  • ThailandGanger zegt op

   Welk vertrouwen in de euro? Eri i geen vertrouwen in de euro. Het is even de minst slechte uit diverse slechte andere opties. Het is een grote zeepbel die over 2 a 3 maanden weer net zo hard uit elkaar kan spatten als Italië, Portugal en Spanje weer moeten gaan lenen. De verwachting is dat de euro in Mei weer een enorme optater gaat krijgen Als de PIGS landen hun geld niet kunnen aantrekken tegen een redelijke rente.

   Daarnaast heb je nu in Thailand te maken met inflatie. Dus de toename in bahts per euro wordt weer deels te niet gedaan door het duurder worden van al je (basale) producten. Het enige voordeel is dat je niet merkt dat de producten duurder worden omdat je meer bahtjes per euro hebt. Je koopt dus nog steeds dezelfde hoeveelheden.

   Maar ik voorspel je dat er maar iets kleins hoeft te gebeuren en de euro keldert weer net zo hard omlaag. Mijn advies….. straks heel snel wisselen als je genoeg baht’s voor je euro kunt krijgen. En misschien wel in aandelen beleggen op de thaise beurs want de aandelen in Thailand hebben het verdomde goed gedaan het afgelopen jaar. Uiteraard is dit geen garantie voor het volgende jaar maar toch wel interessant om te volgen ook al beleg je niks.

 3. Henk zegt op

  ZIe die koers ook iets omhoog gaan de laatste week.
  Vraag mij af nu wat geld overmaken naar mijn Thaise bankrekening of nog effe wachten? Wat is wijsheid?

  Henk

  • @ Henk, als ik dat wist was ik schatrijk geweest. 😉

  • PeterPhuket zegt op

   Neen, wachten natuurlijk, blijven wachten, wachten…dan wordt je ook rijk, tenslotte hou je dan je geld in je zak ;-))

  • ThailandGanger zegt op

   Henk Gewoon wachten want als hij omlaag knikkert dan heb je nog tijd genoeg. Vandaag is de euro ook weer 1% gestegen tov de dollar….. Of je euro straks in AUSD omzetten. Iets wat de laatste twee jaar je veel koppijn had kunnen besparen..

  • ThailandGanger zegt op

   ps Henk… wie heeft toegang tot die Thaise rekening? Je schoonfamilie? Dan zou ik zeggen… wachten met hoofdletters. 🙂

  • Robert zegt op

   Ligt er ook een beetje aan wanneer je die Bahts weer uit wil gaan geven, korte of lange termijn. Er zijn namelijk ook wel toekomstige Thaise gebeurtenissen denkbaar die de Baht een opdonder gaan geven.

 4. ThailandGanger zegt op

  EN zo is het precies !!! Waarvoor dank !!!

 5. Ferdinant zegt op

  Er zijn maar weinig Nederlanders die foutloos schrijven. Laat staan, dat ze een verhaal/rapportage of zakelijke brief fatsoenlijk kunnen opstellen en dat met een afgeronde HBO-opleiding. Nu wordt daar de laatste jaren gelukkig wat meer aandacht aanbesteed, maar wanneer ik sommige sollicitatiebrieven lees, dan vraag ik mij echt af waar heb je Nederlands geleerd, in Thailand misschien?

  Een opmerking daarover is acceptabel, maar om woord voor te corrigeren gaat toch wat ver. Maar goed, ik heb hiermee mijn punt gemaakt en laat het hier verder dan ook bij.

 6. colin de Jong zegt op

  De Euro is nog steeds een zwakke munt maar door de ijzersterke Thaise baht notabene de sterkste munt in 2010 is deze wat gedaald om reden dat de export in het slop zit. Dat was te verwachten omdat Vietnam veel goekoper hun rijst kan exporteren evenals hun kippen daar waar Thailand al heel lang de koploper is in de wereld.Het beste zou zijn als de Thaise regering de Baht minimaal 5% laat devalueren en nog liever 10% want dan wordt er weer geinvesteerd waar men nu de hand op de knip houdt.

  • ThailandGanger zegt op

   een stuk hierover vorige week.

   http://www.thaivisa.com/forum/topic/437136-thai-baht-slide-triggers-inflation-worries/

   • Bert Gringhuis zegt op

    Dit is inderdaad een prima verhaal, waardoor alle goedbedoelde adviezen in de reactie’s op dit blog tot borrelpraat worden gereduceerd.
    Het geeft maar weer eens aan hoe ingewikkeld een nationale economie kan zijn. De ene maatregel waarover positief gedacht wordt, kan nadelig voor een ander aspect van de economie uitpakken. Zo moeten de beleidsmakers steeds maar weer afwegingen maken om de juiste economische beslissingen te nemen.

  • Robert zegt op

   De recente koerswijziging heeft toch meer met de Euro dan met de baht te maken. De Euro is nl ook gestegen tegenover de meesta andere valuta. Maar uiteraard kan dat allemaal zo weer veranderen.

 7. Ferdinant zegt op

  2011 wordt het “beslissende jaar voor de euro”, kopt de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De krant schat de overlevingskansen van de munt het grootst in als het jaar net zo optimistisch eindigt als dat het is begonnen in Estland, waar op 1 januari de euro is ingevoerd. Het geheim van het slagen van de euro schuilt in vertrouwen, meent de krant, vertrouwen tussen sterke en zwakkere landen in de eurozone, maar vooral tussen de EU en Hongarije, dat sinds 1 januari voorzitter van de Unie is. “Met haar kritiek – die vaak vooringenomen is – op Boedapest, riskeert de EU, op langere termijn, te worden gezien als de slang die in zijn eigen staart bijt”, schrijft de FAZ. Het dagblad meent dat de komende zes maanden beslissend zullen zijn voor de euro en dat het er behoefte is aan een “voorzitterschap van de EU dat zich niet steeds hoeft te verdedigen.”

 8. Ferdinant zegt op

  Een besluit waarvoor drie redenen kunnen worden aangevoerd: ten eerste “komen de grote Aziatische mogendheden bevriende landen te hulp als deze een moeilijke fase doormaken” .

  Ten tweede “voeren Peking en Tokio een onderlinge machtsstrijd, zowel in Azië als elders in de wereld, waarbij elk land zijn eigen aanpak heeft.” Zo stuurde China vorige week zijn vice-premier “op een triomftocht naar Madrid om aan te kondigen dat China besloten had Spaanse staatsobligaties te kopen”, terwijl Japan, aldus El País, “liet weten dat het 20% van de obligaties die door het Europese Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF) worden uitgegeven wil kopen”.

  De derde reden blijft onuitgesproken, “maar is waarschijnlijk de diepste reden: Azië wil voorkomen dat de euro ten onder gaat. De Chinezen realiseren zich heel goed dat de Europese Unie met haar 27 lidstaten hun belangrijkste markt is, nog vóór de Verenigde Staten. Wat de Japanners betreft, zij zijn bang voor een nieuwe ´endaka´, oftewel een hoge yen, waardoor de Japanse export zou opdrogen”. “Deze aandoenlijke aandacht bevestigt natuurlijk de zwakheid van het Oude Continent”, meldt Les Echos tot slot, “maar toont ook aan dat Europa een belangrijke uitdaging vormt, en niet alleen voor de Europeanen”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website