‘Europa aast op de Nederlandse pensioenpot’

Door Redactie
Geplaatst in Opinie
Tags: ,
3 augustus 2016

Ruim 1700 miljard euro zit er in de Nederlandse pensioenpot. Dat is een gigantisch bedrag zelfs voor Europese begrippen. Brussel kijkt dan ook likkebaardend naar dit enorme vermogen wat de Nederlanders bij elkaar hebben gespaard. Door een slimme zet krijgt Europa steeds meer te zeggen over ons pensioengeld en je kunt er op wachten dat wij over een aantal jaren niet meer de baas zijn over deze dikke portemonnee.

Nederlandse politici hebben zitten slapen. PvdA, VVD, GroenLinks en D66 hebben blindelings ingestemd met een nieuwe Europese pensioenrichtlijn. Alleen de Duitse regering was wakker, zij hebben de Duitse pensioenpot uit handen van Europa weten te houden. En dat is belangrijk want de verwachting is dat ons pensioengeld misschien wel misbruikt gaat worden om noodlijdende Italiaanse banken overeind te houden.

Interessant in dit kader is een artikel van The Post Online. Wij citeren:

“We beslissen iets. Daarna wachten we een tijdje om te zien of er wat gebeurt. Volgt er geen misbaar, breekt er geen opstand uit –de meesten weten toch niet wat er is beslist- dan gaan we weer wat verder. Stapje voor stapje, totdat er geen terugkeer mogelijk is.”
Deze uitspraak van Europese Commissievoorzitter Juncker in Der Spiegel geldt onverkort ook voor de Europese ontwikkelingen rondom onze pensioenen.

Diverse pensioenfondsen zijn positief over de nieuwe Europese pensioenrichtlijn. Zij benadrukken, dat er vrijwel niets verandert aan de Nederlandse situatie, dat het zelfs zal verbeteren.

Duivel in de details

De Nederlandse Bank heeft nu vetorecht gekregen bij waardeoverdracht naar buitenlandse pensioenfondsen. Er wordt geen pensioengeld overgedragen aan Europa. En voor Duitsland wordt geen uitzondering gemaakt. Ogenschijnlijk lijkt er dus weinig aan de hand. Ogenschijnlijk, want als zo vaak zit de duivel in de details.

De criteria voor het vetorecht van DNB blijken volgens een brief van staatssecretaris Klijnsma hetzelfde te zijn als de al bestaande en al gehanteerde criteria uit 2013. Dat is dus niet nieuw. Hooguit worden deze nu opgenomen in de pensioenwet. Maar waar het eigenlijk om gaat is de vraag of DNB nog zeggenschap en invloed heeft als de waardeoverdracht naar het buitenland heeft plaatsgevonden. Het antwoord daarop is, nee!

EU kan maatregelen nemen ten aanzien van pensioengeld

Heeft de Europese Unie geen toegang tot ons pensioengeld? In lid 60 van de richtlijn staat een cryptisch zinnetje: “The Union may adopt measures”. Dat kan betekenen dat de EU maatregelen kan nemen ten aanzien van ons pensioengeld, maar het kan ook betekenen dat de EU een hoeveelheid pensioengeld kan opnemen.

’t Is maar dat u het weet.

Lees het volledige artikel hier en huiver: http://goo.gl/bDsfTu

No votes yet.
Please wait...

43 reacties op “‘Europa aast op de Nederlandse pensioenpot’”

 1. Marijke. zegt op

  Brussel zal ons steeds verder uitkleden.Sinds wij met pensioen zijn hebben we netto al 500 euro ingeleverd.Ik ben chronisch ziek en zit in april aan ein mijn eigen risico .Tel dat er bij op daar heb je 51 jaar voor gewerkt.Lekker he?

  • Cornelis zegt op

   Hoe vervelend je situatie ook is, ik zie niet wat ‘Brussel’ daarmee te maken heeft, Marijke.

   • LOUISE zegt op

    @ Cornelis,

    Zie het regeltje “” Alleen de duitse regering was wakker en heeft de duitse pensioenpot uit de handen van Europa weten te houden””

    Ik zie dat als een regering die voor zijn Eigen land cq inwoners opkomt.
    En dus niet als de pensioenpot geplunderd wordt, de mensen die Jaren hiervoor gespaard hebben, wederom een nekslag krijgen, wanneer het op uitbetalen aankomt.

    Daar Nederland een regering heeft die niet als eenling een mening durft te deponeren, want stel dat men gaat denken dat dat landje met het vingertje toch een Eigen mening heeft.

    Nederland, kom eens op voor de nederlander en wees eens een vent/vrouw om die mening publiekelijk uit te spreken.

    LOUISE

    • Cornelis zegt op

     Onze pensioenpotten zijn NIET door de EU geplunderd, dat is een feit. in het geval van het ABP (‘mijn pensioenfonds’) wèl door de Nederlandse overheid. Zou dat indertijd niet gebeurd zijn, dan zou het ABP – en dus ook ik, als klant – er nu aanmerkelijk beter voorstaan. Pensioenpotten zijn wel deels verdampt door lage rentes en onvoldoende beleggingsrendementen, plus de door de Nederlandse overheid opgelegde rekenregels.
     Maar om daar nu de EU de schuld van te geven is wel èrg makkelijk…………

 2. Cornelis zegt op

  De EU wordt vaak neergezet als dat ambtelijke en niet aan democratische controle onderworpen apparaat dat zoveel mogelijk macht weghaalt bij de lidstaten. Die typering komt de regeringen van de lidstaten nogal eens goed uit: wanneer Europese wet- en regelgeving niet goed valt in hun land is vaak het excuus dat ‘het moet van Brussel’. Wat er niet bij wordt verteld is dat de EU geen enkele maatregel kan nemen zonder dat die democatisch gekozen regeringen van de lidstaten daarover gestemd hebben en evenmin dat ze vanaf het begin bij het hele besluitvormingsproces betrokken zijn geweest. Dat de ‘EU aast op de Nederlandse pensioenpot’ wekt ook weer de suggestie van een oncontroleerbare activiteit, terwijl Nederland in de Europese Raad van Ministers met deze Richtlijn heeft ingestemd. Overigens is een Europese Richtlijn geen rechtstreeks bindende wetgeving, maar alleen een richtlijn voor hetgeen lidstaten binnen een afgesproken tijd in hun eigen nationale wetgeving moeten regelen. Het vermelde ‘The Union may adopt measures’ geeft dan ook geen enkele eigen bevoegdheid aan de EU, want ook die ‘measures’ zijn weer onderworpen aan het besluitvormingsproces waarin de lidstaten een besluit nemen.

 3. Ger zegt op

  Dacht dat de opgebouwde pensioenrechten vaak in stichtingen zitten met een eigen bestuur. De overheid of de EU kan nu nog wel zo veel willen maar uiteindelijk is het geld van een privaatrechtelijke organisatie, dus geen overheid. Hooguit de pensioenen van ambtenaren blijven dan over. Waardeoverdracht naar het buitenland heeft nog altijd toestemming van het bestuur van de pensioenfondsen nodig, met wel of geen veto van DNB. En ik verwacht niet dan de bestuurders van pensioenfondsen het vermogen in enige mate in gevaar zullen brengen,

  Daarnaast is mijn pensioen opgebouwd in een bedrijfspensioenfonds, dus nog verder weg van de overheid. Gelukkig bestaat er in Nederland en in Europa altijd nog een rechterlijk macht om verkeerde beslissingen van overheidswege te voorkomen of terug te draaien.

  Beetje voorbarig artikel vindt ik dan ook zonder te kijken naar de belangen van de partikuliere pensioenfondsen. Er wordt geschereven van uit overheidswege maar ja die mag gelukkig ook niet altijd alles. Er is tenslotte ook nog politieke toestemming nodig en welke partij wil zijn vingers hieraan branden ?

  • khmer zegt op

   Ger, ik geloof evenmin dat er waardeoverdracht zal plaatsvinden. Maar er is een ander risico: pensioenfondsen worstelen momenteel om rendement te behalen en de kans is niet ondenkbeeldig, volgens mij zelfs reëel, dat pensioenfondsen ervan worden ‘overtuigd’ om te beleggen in bijvoorbeeld noodlijdende Italiaanse en Duitse (Deutsche Bank…) banken vanwege het hoegenaamd hoge rendement. Ook beleggingen in portefeuilles met slechte leningen zullen als een aantrekkelijke beleggingsoptie worden aangeboden. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten: de EU krijgt toegang tot de Nederlandse pensioenpotten enerzijds en deze worden ingezet ter bescherming van de Europese banken, en indirect de EU, anderzijds. Er zijn vele wegen die naar het Nederlandse pensioengeld leiden.

   • Harrybr zegt op

    Jarenlang hebben pensioenfondsen de meest kromme buitelingen gemaakt om rendement te halen, want.. uw ingelegde 20-25% moest toch aangroeien tot 100%. Dus, is er bij steeds mindere renderende veilige beleggingen maar belegd in wat minder zekere. Staatsleningen van… België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en.,,. natuurlijk Griekenland. Want.. een land kan niet failliet gaan, leerde het middelbare schoolboekje economie. Dat de Grieken sinds 1890 al 4x failliet waren gegaan, en het oh zo mooie voorbeeld: Argentinië, u weet wel: ver weg, geen SBS-6 nieuws kijkende NL-er, die er alles van af wist – ook een paar keer. ( Stelt u zich voor: morgenochtend mag niemand in TH meer buitenlandse valuta hebben, dus verplicht inwisselen binnen 1 week en volgende maand.. is uw TH bankrekening waardeloos geworden. Af 1 sept: enkel nog de nieuwe SIAM-dollar. Lachen, al die pensionario’s )

    Dus moesten die uitstaande Griekse schulden “gered” worden. 40% afschrijven ( ja, UW en MIJN pensioenbeleggingen) , waarna de Euro-staten de rest overnamen d.m.v. GARANTIES ( er is -haast- nog geen cent naar Griekenland gegaan, enkel vanaf de Euro-staten naar de EURO-pensioenfondsen c.s. Gaat het verkeerd – natuurlijk, wist natuurlijk toen iedereen ook al – dan gaan de nationale staatsschulden omhoog en.. net als de assignaten van Napoleon uit 1812, kunnen eeuwig door blijven lopen. maar 60% van de pensioen- en verzekeringscentjes, o.a uw brand- en begrafenispolis, zijn gered.

   • Guus zegt op

    Wees maar op je hoede want hebben jullie het programma Zwarte zwanen gezien ? Dan weet je dat er geen geld naar europa gaat . Maar naar Wallstreet. Die lummels die onze pensioenen beheren gaan het beleggen in rente derivaten. Ze hebben zelf geen idee waar ze mee bezig zijn. Maar laten zich inpakken door die schurken in Wallstreet. En banken zoals Goldman Sachs. Die straks onze pensioenen laten verdwijnen zoals ze in 2007 hebben gedaan met de hypotheken.

 4. Gerrit Kraak zegt op

  DNB heeft geen veto recht. Laat maar zien waar dat staat dan.

 5. khmer zegt op

  Natuurlijk aast de EU op die honingpot. Het Nederlandse belang is ondergeschikt aan het voortbestaan van de EU. En het voortbestaan van de EU is sterk verweven met de Europese banken, die naar verluidt ruim 800 miljard euro extra nodig hebben om hun kapitaalbuffers op peil te brengen. Het is mijn stellige overtuiging dat Nederlands pensioengeld binnen enkele jaren wordt ingezet om de EU voor verder onheil te behoeden. En de Nederlandse overheid zal daar graag aan meewerken.

 6. Ger zegt op

  citaat : “The Union may adopt measures”. Dat kan betekenen dat de EU maatregelen kan nemen ten aanzien van ons pensioengeld, maar het kan ook betekenen dat de EU een hoeveelheid pensioengeld kan opnemen.

  Suggestief vind ik. Met dit citaat zouden ze ook grote privé-bankrekeningen kunnen afromen, bijvoorbeeld alles boven de 10 miljoen Euro in de EU-pot stoppen. Het zal zo’n vaart niet lopen dus.

  • Gerrit Kraak zegt op

   Volgens mij hebben ze in Cypres indertijd al prive rekeningen afgeroomd toch ?

   • Cornelis zegt op

    Klopt, maar dat was een maatregel van de Cypriotische regering en niet van de EU………..

   • Harrybr zegt op

    Als uw bank failliet is – uw spaarrekening, waar u toch rente op wilde vangen is immers uitgeleend aan… en die is failliet gegaan, dus uitgeleend geld komt nooit meer terug, zie thans m.n. Italiaanse banken – zijn de centjes “verdampt”.

    Met name de rekeningen boven € 100,000 meestal van wat creatief met belastingaangifte omgaande personen en bedrijven, veel van Griekse en Russische oorsprong, waren het – tijdelijke- slachtoffer. Velen wilden niet klagen, want.. hoe komt u als Rus(ische ambtenaar, bedrijfsman) aan zo veel geld ? Ah, bedrijfsaandeeltjes onder Jeltsin gekocht van de toenmalige werknemers voor 1 glas wodka, en zijn nu miljarden waard… ( ook in Thailand wonende Russen) .

    De Euro-staten hebben toen de reddende hand uitgestoken naar menig kleine salarisman, middenstander en pensionario.

 7. Tino Kuis zegt op

  Ik heb mij wat op de hoogte gesteld over dit onderwerp. Het is absoluut onjuist dat ‘Europa’ zeggenchap zou krijgen of kunnen krijgen over onze pensioenpot. Het ging er uitsluitend om of pensioenfondsen zich ook kunnen vestigen in het buitenland. Welnu, de richtlijnen daarvoor zijn juist strenger geworden. Zo moeten de leden van het pensioenfonds en de Nederlandse Bank daar toestemming voor geven. De nieuwe richtlijnen bevestigen juist meer de Nederlandse soevereiniteit.
  De volgende twee links gaan naar een ondernemers website en de FNV website: beiden zijn redelijk
  tevreden over de nieuwe richtlijnen.

  http://www.deondernemer.nl/nieuwsbericht/88382/pensioenroof-door-brussel-niet-waar
  https://www.fnv.nl/over-fnv/nieuws/nieuwsarchief/2016/juli/europese-pensioenrichtlijn-maakt-vertrek-pensioenfondsen-naar-buitenland-moeilijker/

  De kreet: ‘Brussel aast op onze pensioenpot’ komt uit de koker van mensen die anti-Europa zijn. Daar hebben ze recht op maar doe dat dan niet op basis van onjuiste berichtgeving. Onze pensioengelden zijn veilig voor de invloed van Brussel. Of ze daarnaast om andere, binnenlandse, redenen onveiliger worden is een ander verhaal.

  • Gerrit Kraak zegt op

   Waarom zouden we Brussel ook maar enige zeggenschap moeten geven over Nederlandse pensioengelden. Je kan er op wachten dat de regels verandert worden en dat we het geld kwijt zijn.
   Ik durf daar een kratje Singha om te verwedden.

  • Gerard zegt op

   Ik ben niet anti-Europa maar wel anti EU als streven om een Verenigde Staten van Europa te maken.
   De huiver dat de EU met z’n handen in de pensioenpotten wenst te graaien zijn in der tijd door de uitspraken van de president van de EU de heer Van Rompuy alleen maar aangewakkerd. Dus die angst is niet onterecht. Er zijn meer wegen om de pensioenpotten op de EU balans te krijgen.
   Onze onafhankelijkheid wordt alleen maar meer verkwanseld in het bijzonder door D66, de partij van het referendum in de 60er jaren, waar ze na de laatste referendum flink van willen terugkomen. Ja het is niet zo handig als het resultaat je niet uitkomt daar is D66 nu achter.

  • Ger zegt op

   ja de titel van het artikel is suggestief, Telegraaf niveau.
   Als je de tekst goed leest gaat het dus uiteindelijk over een veto ( of niet indien ze te laat zijn ) die DNB kan uitbrengen indien vermogen van een pensioenfonds naar het buitenlands fonds wordt overgebracht . En dit lezende is het dus een transactie tussen pensioenfondsen, internationaal, en heeft dan niets te maken met eventueel azen van de EU.

   Mijn conclusie : het artikel mengt feit met fictie, dus een beetje onzin.

 8. Michel zegt op

  De EU heeft ons Nederlanders al heel veel geld gekost, en echt niet alleen de gemiddeld €7 miljard netto contributie per jaar.
  Ook de rente, en daardoor de rekenrente op onze pensioenen, is onder druk van EU onderhand naar 0 gedrukt. Dit om banken en landen die er een bende van maken overeind te houden.
  Daarbij rijzen de kosten door het niet bewaken van de grenzen ook nog eens de pot uit, waardoor belastingen, in tegenstelling tot wat al jaren beloofd word, steeds weer omhoog moeten.
  Zoals het er nu uitziet zal dat met het huidige socialistisch liberale beleid nooit meer beter worden.
  Het Verenigd Koninkrijk bewijst nu al, met 8x meer buitenlandse investeringen en een economische groei van 2,7x wat het voor de Brexit vote was dat de EU een geweldig mislukt gedrocht is.
  Deze grove fout die de Nederlandse regering nu met onze pensioenen heeft gemaakt is wat mij betreft tekenend voor deze ploeg met faalhazen.
  Ze blijven alles maar weggeven. Het lijkt ze niet uit te maken aan wie of wat, als ze ons zuur verdiende geld maar gratis weg kunnen geven.
  Wie nu met pensioen is heeft het al heel hard gevoeld maar de volgende generatie moet nog maar hopen dat hij/zij voor z’n dood nog 1 cent terug gaat zien van z’n gespaarde geld.

  • Cornelis zegt op

   Michel, hoe kom je bij de volslagen onzin dat de Brexit-vote in het VK geresulteerd heeft in 8x meer buitenlandse investeringen en een economische groei van 2,7%. De onzekerheid is en blijft daar de komende jaren groot en zolang de toekomstige handelsrelaties tussen het VK en de rest van de wereld onduidelijk blijven – en dat zal nog jaren het geval zijn – zullen juist investeerders uiterst voorzichtig opereren. Velen verwachten daarom eerder een recessie dan groei, in de komende jaren.
   Heb je trouwens enig idee van de enorme voordelen die de EU en de voorlopers EEG en EG ons land hebben? Heb je de moeite genomen te lezen wat die ‘grove fout’ nu in werkelijk is? Of roep je gewoon maar wat?

  • Rene Martin zegt op

   De pensioenbijdrage van werknemers wordt beheerd door de pensioenfondsen en die kunnen niet de juiste winsten halen om ons een pensioen aan te bieden wat wij verwacht hadden. De pensioenwet is enige tijd geleden verbeterd waardoor er juist wel geld in de pot zit als de jongeren met pensioen gaan. Cijfers over de UK komen mij niet bekend voor en zijn m.i. niet correct. Vaak wordt er negatief gedaan over de EU maar door de vrije handel, waar m.n. NL voordeel van heeft, is het op financieel gebied toch 1 van de beste landen om in te wonen c.q. je pensioen op te bouwen of te genieten.

  • Harrybr zegt op

   Moderator: discussie gaat over pensioen en niet over Brexit.

 9. René zegt op

  Dit berichtje is pure stemmingsmakerij. Europa kan en mag dit niet doen vermits door het gelijkheidsbeginsel dit dan in alle lidstaten moet toegepast worden en dan ook in iedere lidstaat door zijn eigen parlement moet doorgenomen en goedgekeurd worden.
  Als je van die regelgeving niet meer begrijpt en er zo maar op los fantaseert naar aanleiding van een tendentieus krantenartikel ga je een helboel mensen bijzonder en onterecht ongerust maken.

  • Khun Peter zegt op

   Moet je mij toch eens uitleggen waarom juist de Duitse politiek niet akkoord is gegaan en hun pensioenpotten buiten het bereik van de EU willen houden?

   • chris zegt op

    Omdat China graag heeft dat Duitsland wat terugdoet voor al die investeringen die China heeft gedaan in Duitsland en daarmee de economie daar heeft gered. Als de EU daar wat over mag zeggen gaan die investeringen in China met pensioengelden van de Duitsers niet door, schat ik. Wees blij dat je in Nederland woont en niet in Duiotsland.

 10. Bruno zegt op

  Wat mij betreft, hoog tijd voor een NExit, een BELGexit, een LUXexit, een FRexit, kortom schaf de hele EU af.
  Met europa, en zeker met de eenheidsmunt worden we er alleen maar armer op.
  – Torenhoge belastingen (meer dan de helft van ons inkomen),
  – administratieve zever,
  – regelneverij,
  – bureaucratie,
  – geen democratie (want 3/4e van de nationale wetgeving komt uit europese regels die geen rekening houdt met de nationale realiteit)
  En ja, daar zijn ook nadelen aan verbonden. Maar op lange termijn denk ik dat we er beter aan toe zijn.

  • Cornelis zegt op

   Bruno, een ieder heeft recht op een mening natuurlijk, maar zou het niet mooi zijn als die op de juiste feiten was gebaseerd en er niet zomaar wat wordt geroepen? De hoogte van belastingen is een zaak van de lidstaten, niet van de Eu, en bij alle ‘regelneverij’ zijn onze democratisch gekozen regeringen uiteindelijk degenen die voor- of tegen stemmen. Waar je overigens die 3/4e vandaan haalt is me een volstrekt raadsel.

 11. willem zegt op

  Alvorens en artikel te lezen en eventueel te reageren lijkt het me niet onverstandig de achtergrond van diegene te achterhalen van het artikel schrijft en of het blad/website die het publiceert.

  The post online is niet echt het meest objectieve opiniewebsite.

  Door kritisie wordt over TPO o.a. gezegd: TPO een ‘ratjetoe aan taaltechnisch nogal eens rammelende stukjes over van alles en nog wat: van wielrennen via Zware Politiek tot aan Lowlands.

  Ik neem de waarde van het artikel dan ook met een korreltje of misschien beter met een pak zout.

 12. Rob V. zegt op

  Ik sluit me volledig bij Cornelis en Tino aan. Nu is het goed om kritische stukken te lezen die niet stroken met je eigen visie, zo ben ik zelf pro-EU ondanks dat er veel te verbeteren valt aan het systeem. Maar een bron als TPO is natuurlijk verre van neutraal en objectief. Ze zijn net als geen stijl tegen de EU. Mensen geven graag de schuld aan de EU. Den Haag vind dat prima, als het een kabinet uit komt dan wijst men met de vinger naar Brussel terwijl de schuld meestal toch echt bij de Haagse politiek ligt. Ten eerste omdat over veel onderwerpen waar Brussel de schuld van krijgt alle lidstaten unaniem akkoord moesten gaan, wat betekend dat een afvaardiging uit Den Haag in de Europese Raad haar goedkeurig gaf. En het komt ook voor dat Nederland de Europese spelruimte optimaal benut.

  Zo was er vorig jaar gedoe over een of andere heffingspercentage. Dit ging omhoog in Nederland, Rutte wees naar Brussel terwijl en een nieuwe Richtlijn. De EU gafin deze nieuwe Richtlijnen lidstaten speling tussen (even fictieve getallen want ik weet helaas niet meer waar het over ging) zeg 15 en 25 procent. Nederland zat op de 15% maar greep die kans aan om naar het maximum van 25% te gaan. Moest van Brussel… nee, het mocht van Brussel, maar men had het ook zo kunnen laten. En Den Haag komt er mee weg. Partijen als de VVD lachen zich rot als Brussel als bliksemafleider dient, en een PVV geniet al helemaal als ze fact free kunnen schoppen tegen de EU. En menig burger slikt het als zoete koek.

  Zo ook met deze pensioenen. De manier waarop dat gegaan is valt zeker wat over te zeggen zo lijkt men in Den Haag zeker weer te hebben geslapen, en getekend bij het kruisje zonder kennis te nemen van de inhoud. Maar dan is ten eerste onze Kamer(s) en/of regering de schuldige. De EU staat bijna altijd machteloos als een lidstaat geen trek heeft in nieuwe regeltjes. Die pensioenen zijn privaat eigendom, daar kan Brussel niet in graaien als men zou willen. Maar de burger is liever angstig, dat het boze Brussel met een grote schep zo al onze zuurverdiende centjes jat.

  Waar ging dit dan echt over? Het gaat vooral over grensoverschrijdende pensioenactiviteiten. Iets wat verdomde handig is om dan gezamenlijk te regelen. Maar de pensioenbeheerders zijn degene die met die regels moeten werken als ze er voor kiezen over de grens te gaan. Brussel kan de pensioenpot niet plunderen, een pensioenfonds met graaiende managers, ja die kan het pensioen wel verkwanselen. Maar dat risico was er toch altijd al.

  Als tegengewicht aan de NPO propaganda presenteer ik:
  http://sargasso.nl/laffe-paniekzaaierij-pensioenen/
  http://sargasso.nl/hocus-pocus-en-weg-is-pensioen/

  NB: ook goede links Tino.

 13. Sommeil zegt op

  Stemmingmakerij.
  Graag schuiven politici hun slecht beleid
  graag af op EU. Anderzijds worden goede maatregelen van de EU ten onrechte door dezelfde politici opgeëist.
  Ondanks de brexit wil het VK toegang tot de eengemaakte Europese markt, dit zonder de lasten .
  Dit bewijst de waarde van de EU.
  Vergeet niet dat de bankencrisis werd veroorzaakt door het ” casinobeheer ” van Amerikaanse en Britse banken. Iets waar veel Europese burgers nog steeds
  voor betalen.
  De EU heeft de speelruimte van de banken al serieus beperkt, en het kan nog beter.
  De EU is en blijft belangrijk voor elke Europese burger.

 14. Harrybr zegt op

  In NL hebben we TWEE oudedagsvoorzieningen: de AOW, betaald door de huidige werkenden naar de huidige gepensioneerden. U als gepensioneerde heeft dus per definitie GGEN CENT aan uw eigen AOW betaald. Uitkeringsgerechtigde op basis van de jongste wetgeving. Als die luidt: gekoppeld aan de levensverwachting ( als door Drees c.s. al geschreven) ween wordt verhoogd naar – net als toen- 5 jaar onder de gemiddelde levensverwachting, zijnde 80, dan krijgt u pas AOW op uw 75e. Als dan ook er aan toegevoegd wordt: gebaseerd op de kosten van levensonderhoud in het woonland, hebben velen in Thailand een forse terugval te verwachten, net als menig “naar eigen land teruggegane” Turk en Marokkaan . Wordt bovendien toegevoegd: moet in de economische circulatie van Euro-land blijven, krijt u buiten de Euro-landen niets meer.( denk aan Wilders)

  De tweede is uw PARTICULIERE pensioen: 20-25% zelf ingelegd en de rest moest maar uit rendement van beleggingen komen. Nah, die is al een paar jaar zo goed als nop. Jammer, risico van het vak. Daaroim is de rente op ,de gemeenschappelijke ( Staats) schuld ook een lachertje geworden. Denk wel: bij de huidige € 480 miljard voor NL houdt 2% meer rente wel € 9,6 miljard per jaar aan bezuinigingen in, 2x het bedrag, waar Wilders voor wegrende
  Wel vanaf de 70-er tot mid 00 jaren er heel erg fors van geprofiteerd, dus alle huidige pensioengerechtigden moeten de handjes dichtknijpen, voor wat er TOEN opgebouwd is.

  In die pensioenpotten heeft nog nooit zo veel geld gezeten als nu, doch… de verplichtingen zijn veel meer toegenomen, o.a. bijv. omdat vroeger er geen deelnameverlichting gold en… de mensen nu wel veel ouder worden. Er geldt immers niet: tot uw.. 75e als we oorspronkelijk dachten, doch.. tot aan uw graf op uw .. 85e..
  Die zg REKENrente = contante waarde, de factor om toekomstige verplichtingen naar een huidige contante waarde te berekenen: vraag uw (klein)kinderen met economie in hun pakket op de HAVO/VWO: kunnen u het zo voorrekenen. Heeft alles te maken met de WERELD-renteniveau’s, waar “Brussel” enkel over na kan denken, en kuchen. Dragi van de ECB en Jellen, de FED-lady kunnen een beetje sturen, doch daar houdt het knap mee op. Kijk maar, hoe hard dat ze inflatie proberen te bewerkstelligen, met resultaat… juist, tegen de psychologische krachten van de consumenten en bedrijven is niet tegen op te vechten.

  In div andere EU landen is dat pensioen meer te vergelijken met enkel onze AOW: de STAAT betaalt uit, want DAAR heb je 40 of meer arbeidzame jaren gespaard, als in Frankrijk en Duitsland. Staat krap bij kas… juist !

  De EU bestaat uit 3 machtscirkels: het gekozen parlement. Die mogen over bepaalde dingen stemmen en EEN VOORSTEL doen.
  Verder de door de lidstaten benoemde Raad van Eurocommissarissen met als voorzitter Junckers. Doe mogen UITVOEREN, wat de eigenlijke macht, de Raad van Ministers van de lidstaten besloten hebben. Daar zit bijv voor gezondheidszorg min. Edith Schippers in. En door de Euro/ de centen: Dijsselbloem.

  Dus.. de EU, “Brussel” heeft uiteindelijk net zoveel te vertellen als de penningmeester van de sportclub “op klompen begonnen”: wat de leden beslist hebben, mag die uitvoeren. Geen stap meer. Oh, hij mag ongevraagd kuchen…

  Zelfs de regeringen van de lidstaten kunnen niet aan privaat geld komen, hooguit via belastingen. Doch, dat wordt per lidstaat beslist, en nix in “Brussel”. Betekent dus: wel iedere keer gaan stemmen, u zou eens een partij aan de macht laten komen, die de AOW enkel in Euro-land overeind houdt en de pensioenrendementen 50% belast… als Vennootschapsbelasting bijv.

  En verder: lees een economie-boek. Uw dokter gaat u ook niet tegenspreken met de inhoud van een advertentiekrantje van Lommeradeel.

 15. leon1 zegt op

  Er zijn regels gemaakt door de EU om de burger nog meer te vernaggelen, van deze gemaakte regels weet het gros van de burger niets van.
  Het zou een goede zaak zijn dat daar een referendum over moet komen en de burger zelf laten beslissen.
  De niet gekozen leiders in de EU beslissen wat wij eigelijk niet willen.
  Het wordt tijd dat we uit de EU stappen, indien het pensioen geld naar de EU gaat, zeg dan maar dag met je handje.

  • Cornelis zegt op

   Ik probeer het nog één keer, al word ik er wel een beetje moedeloos van: de beslissers in de EU zijn, zonder uitzondering, de democratisch gekozen en door de nationale parlementen gecontroleerde regeringen van de lidstaten.

 16. Khun Peter zegt op

  Ik ben voor een beperkte Europese Unie, maar absoluut tegen een soort Verenigde Staten van Europa wat het ideaalbeeld is van veel politici. Vrijwel alle beslissingen die worden genomen zijn in het voordeel van de multinationals, dat geldt ook voor de pensioenwetten die de EU er door wil jagen. Hetzelfde liedje voor de open grenzen. Dat dient alleen maar een economisch belang van het grootkapitaal. Het belang van de burgers (denk aan veiligheid) is van ondergeschikt belang.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik moet je deze keer tegenspreken, Khun Peter. De belangrijkste beslissingen (en waar ook het meeste geld naar toe gaat) zijn de ondersteuning van landbouwers (bijna 50 procent van het EU-budget) , hulp aan achtergebleven gebieden (zoals Groningen 😉 en in Oost-Europa), bevordering van onderlinge handel, maatregelen op milieugebied etc allemaal zaken die alleen in Europees verband kunnen worden geregeld.
   Maar wat minder aandacht voor multinationals en vooral banken kan geen kwaad.

 17. Jan zegt op

  Ik denk dat er sommigen een boeman aan het zoeken zijn voor hun slecht geinvesteerd geld ! Want al is er 1700 miljard in kas, wil dit niet zeggen dat het goed beheerd is.

 18. Joost zegt op

  Het gevaar zit in een heel andere hoek, welk argument ik in de hele discussie nog niet ben tegengekomen, zijnde dat over een paar jaar vanuit de EU met het argument “solidariteit” onze pensioenbuffers gebruikt zullen gaan worden om bijv. de pensioenen van inwoners van Frankrijk te kunnen betalen. (N.B.: men moet zich realiseren dat de pensioenen in Frankrijk worden betaald op basis van het omslagstelsel, zoals bij ons de AOW en Frankrijk eigenlijk al een failliet land is.)
  De politici in Den Haag zullen dus zeer waakzaam moeten zijn om te zorgen dat die greep uit de kas van onze pensioenfondsen niet zal plaatsvinden!

 19. printen zegt op

  Zeer onjuiste informatie. De EU heeft niets te zeggen over de pensioengelden van Nederland. Wat er gebeurt is dat Nederlandse pensioenfondsen hun geld in een ander land kunnen onderbrengen waar misschien een betere belegging te vinden is.

  De Nederlandse Bank N.V. behoudt ten alle tijden het recht om een overgang te blokkeren.

  Ik wou dat er een goede en betrouwbare informatie gegeven wordt. Dit verhaal heeft ook in de Nederlandse media gestaan en is meteen onderuit gehaald door pensioenfondsen, waaronder het pensioenfonds van mij.

  Nogmaals, de EU had en heeft geen zeggenschap over de pensioengeld van Nederlandse pensioenfondsen.

 20. fernand zegt op

  als ik vele reakties lees is de EU aan niets schuldig ook niet aan d e grenzen open houden,hoe naief kan een mens toch zijn,t zijn die die het hards gaan brullen als we alles kwijt zullen zijn,maar nu niks durven/willen zeggen of zelfs nog die bende gangsters dureven steunen.

 21. Joseph zegt op

  Zou wel eens willen weten van welke hand dit onzinnig artikel is. “Door redactie” staat er, maar wie is de schrijver? Kan het niet anders betitelen als een L punt L verhaal. Heel wat reacties raken kant noch wal zoals overigens ook het hele artikel. Lekker over alledaagse dingen blijven schrijven en niet over dit soort onderwerpen die alleen maar domme reacties uitlokken.

 22. T zegt op

  En iedereen die Britten maar in de eerste instantie uitlachen met hun Brexit, maar volgens mij wie het laatst lacht…

 23. Henk@ zegt op

  Nog niet dus maar ik sluit het niet uit voor de toekomst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website