Er tikt een tijdbom in Thailand. Die tijdbom heet Thaksin Shinawatra. In 2006 werd hij verjaagd door het leger, in 2008 vluchtte hij voor een gevangenisstraf van 2 jaar, maar regeringspartij Pheu Thai en haar roodhemd achterban willen hem koste wat het kost terugbrengen. 

Erg populair

De populariteit van Thaksin valt moeilijk te begrijpen voor mij als farang (buitenlander). Thaksin’s bewind was het meest corrupt van alle regeringen volgens Saowani Thairungrote, een econoom verbonden aan de University of Thai Chamber of Commerce, die zes jaar studie heeft gedaan naar corruptie in Thailand.

Thaksin breidelde de pers, er kleeft flink wat bloed aan zijn handen vanwege de war on drugs (2819 doden waarvan 1370 vermoedelijk actief in de drugshandel) en incidenten als Krue Se (106 doden, 31 in de moskee), Tak Bai (85 doden, van wie 75 stikten terwijl ze opgestapeld in militaire voertuigen werden vervoerd).

Motieven adoratie

Thaksin-aanhangers heb ik wel eens geprobeerd uit te horen over de motieven van hun adoratie. De nachtwaker van een appartementengebouw waar ik ooit bivakkeerde, was zo iemand. Meer dan dat Thaksin de IMF-schuld na de financiële crisis van 1997 in hoog tempo heeft weggewerkt, kreeg ik niet te horen.

Het gratis maken van de gezondheidszorg met een eigen bijdrage van 30 baht per ziekenhuisbezoek noemde hij niet eens of initiatieven als Otop en het SML-fonds evenmin. Als ik niet abuis ben, waren dat ook initiatieven van Thaksin.

Otop staat voor One Tambon, One Product, een programma dat dorpen stimuleert zich op één product te concentreren dat ze vervolgens kwalitatief verbeteren. De producten worden in Otop-winkels verkocht. SML staat voor Small, Medium en Large en is een subsidieprogramma voor dorpen.

Terughalen

Regeringspartij Pheu Thai heeft er in haar verkiezingscampagne vorig jaar geen doekjes om gewonden: ze wil Thaksin terughalen, nadat zijn gevangenisstraf is kwijtgescholden. Die kreeg hij omdat hij zijn toenmalige echtgenote had geholpen bij de aankoop van een stuk land van de overheid onder de marktwaarde. De echtgenote heeft er weinig plezier aan beleefd, want ze heeft het land moeten teruggeven, waarbij ze het aankoopbedrag plus rente terugkreeg. De ontwerpkosten voor een gebouw dat ze erop wilde zetten, kreeg ze evenwel niet vergoed.

De gevangenisstraf van Thaksin kan vervallen wanneer alle besluiten van het militair bewind, na de coup van september 2006, nietig worden verklaard. Op basis van die besluiten is namelijk een commissie ingesteld die onderzoek heeft gedaan naar corruptie tijdens het bewind van Thaksin en op basis van dat onderzoek is Thaksin veroordeeld. Ergo: wanneer de besluiten ongeldig worden verklaard, is ook het onderzoek van die commissie ongeldig, dus vervalt het bewijsmateriaal op basis waarvan Thaksin is veroordeeld.

Amnestie

Amnestie voor Thaksin en trouwens voor allen die sinds 2005 wegens politieke vergrijpen zijn en worden vervolgd, kan langs verschillende wegen geregeld worden. De meest tijdrovende weg is die van wijziging van de grondwet van 2007, die door het militair bewind is opgesteld. De snelste manier is een amnestiewet die door het parlement wordt gejast, wat niet zo moeilijk is omdat regeringspartij Pheu Thai daar de absolute meerderheid heeft.

Of dat gebeurt en wanneer is koffiedik kijken. Zeker is wel dat dit niet zonder slag of stoot kan gebeuren. Oppositiepartij Democraten zal er alles aan doen om Thaksin’s terugkeer langs juridische weg te blokkeren en de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) heeft al gedreigd met protestacties.

Waartoe de geelhemden in staat zijn, hebben ze eerder laten zien met de bezetting van de vliegvelden Suvarnabhumi en Don Mueang en het regeringscentrum. Maar of de PAD weer zoveel mensen op de been kan brengen, is eveneens koffiedik kijken. En hoe het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) daar weer op zal reageren, is ook al koffiedik kijken. Intussen blijft de tijdbom tikken.


» Laat een reactie achter


20 reacties op “Er tikt een tijdbom in Thailand”

 1. Er tikt nog een bom. Wanneer een icoon komt te overlijden, die nu de bindende factor vormt. De opvolging zal voor onrust zorgen, vrees ik.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • dick van der lugt zegt op

   Daar heb je gelijk in. Het verschil met ‘mijn’ bom is dat bevolkingsgroepen bij ‘jouw’ bom elkaar niet de tent uitvechten.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Aan alle reaganten: alle concrete verwijzingen naar de identiteit van een zekere ‘icoon’ worden om begrijpelijke redenen verwijderd.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. teun zegt op

  Ik denk, dat de door Peter aangehaalde potentiele tijdbom van nog groter gewicht zal blijken te zijn. Als de formele opvolgingsregels worden gevolgd, zal er inderdaad veel turbulentie ontstaan.
  Ik heb nog geen thais ontmoet die voorstander zijn van de consekwentie van het volgen van de formele regels. Maar ook als die niet zouden worden gevolgd, ontstaat er een padstelling. ik ben benieuwd wat er gebeuren zal.

  In elk geval is deze tijdbom veel krachtiger in potentie dan het wel of niet terugkeren van Thaksin.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Roland Jennes zegt op

  Niemand is zonder zonde, ook Thaksin niet. Toch wil ik hem nog graag een kans geven.
  Hij verstaat beter dan wie ook van het Thaise establisment wat de noden zijn van zijn land, van zijn bevolking. Dat heeft hij in elk geval in het verleden al bewezen. Worden afgezet door een militaire putch bewijst al genoeg hoe ondemokratisch dit was. En misschien heeft Thaksin wel een oplossing voor die andere tijdbom.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. BramSiam zegt op

  Thaksin heeft zeker een oplossing. Hij wil de eerste gekozen president van Thailand worden. Ach en hij is natuurlijk zo geliefd omdat hij een echte family man is. Hij zorgt goed voor zijn familie. Dat kunnen Thais waarderen. De noden van het Thaise volk zijn hem inderdaad bekend. Dat heeft hem zeker geholpen bij het opzetten van een lucratief telecombedrijf. Hij is een uitstekende marketeer.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. ruud NK zegt op

  Het is een spel met de inzet van 43 biljard Bath die zijn geconfiskeerd van T. Met deze inzet is het duidelijk welke kant het op gaat. Iedere belangrijke medespeler 1 miljoen bath voor medewerking is centenwerk voor T. en als investering goedkoop. Met deze inzet heeft geen enkele tegenspeler een kans. Dit lijdt alleen tot nieuwe demonstraties en grotere problemen. Deze bom is groter dan een tijdbommetje.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. jogchum zegt op

  Er tikt een bom tussen arm en rijk. Arme mensen hebben hun hoop immer gevestigd op
  iemand die hun veel beloofd. Wat er gaat gebeuren als T. weer voet aan wal zet weet niemand. Zeker is dat een boven klasse nooit vrijwillig hun verworven-heden ook maar een
  ietsie bietsie zullen afstaan aan de onder-klasse.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. tino kuis zegt op

  Dick,
  Je schrijft”… de populariteit van Thaksin is voor mij als buitenlander moeilijk te begrijken..”
  De populariteit van een leider is meer afhankelijk van zijn/haar charisma dan van het beleid. Je noemt terecht een aantal zeer negatieve gebeurtenissen onder Thaksin. maar voor de meeste Thais geldt helaas: het Zuiden: een “ver van mijn bed show”, de oorlog tegen drugs: collateral dammage, corruptie: niet veel meer dan daarvoor.
  Zijn charisma. Hij sprak de taal van het volk, niet dat duffe en deftige Thais van andere politici, hij was zelfs vaak grof in de mond. Hij riep het beeld op van een man van het volk, begaan met hun noden. Hij verzette zich tegen de heersende machten. Hij kwam authentiek over. Zo zag men hem.Een geheel andere man dan alle voorafgaande politici, daar viel men bij in slaap. Thaksin schudde wakker. En of het allemaal ook echt was moet iedereen maar zelf beoordelen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • De populariteit van Thaksin valt volgens mij wel mee. Er is een kleine harde (militante?) kern. De rest van de bevolking denkt: “of we nu door de hond of de kat gebeten worden, dat maakt weinig uit”. Het zijn vooral proteststemmen van de ontevreden bevolking.

   Hetzelfde als met Wilders. Er zijn niet veel Nederlanders die hem als premier willen hebben, toch stemmen ze op hem bij wijze van onvrede en vooral tegen de gevestigde orde.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • tino kuis zegt op

    Khun Peter,
    Met alle respect, er is echt meer aan de hand dan alleen die kleine harde kern en verder onverschilligheid Ik verzeker je dat, zeker hier in het noorden (en ik neem aan ook in Isaan), Thaksin heel populair en zeer geliefd is en dat bijna iedereen met enthousiasme over hem spreekt. Ik denk dus dat het meer is dan alleen proteststemmen.
    men heeft wel degelijk echte waardering voor zijn beleid, zijn inzet en charisma.
    Ik dacht dat de rooie rakkers alleen aanhangers hadden onder wat we dan maar het gewone volk zullen noemen. Eergisteren at ik met een een dokter en een biologe en tot mijn verbazing hoorde ik dat zij ook aanhangers waren van Thaksin!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Piet zegt op

     De vader van mijn vriend is prof in Petchabun en ook een rode stemmer. Ik moest ook even slikken maar zo ziijn er nog veel meer hoger opgeleiden thai die Thaksin aanbidden, vooral in het binnenland waar armoede nog tiert. Een prof verdient ook nog amper een hollanse uitkering dus het is begtijpelijk.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • jogchum zegt op

     Tino Kuis
     Dat hoog opgeleiden T aanbidden is voor mij het zelfe dan wanneer een ongeschoolde
     arbeider in NL VVD zou stemmen. Zeer ongeloof-waardig dus.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
     • Hans Bos (redactie) zegt op

      Helaas, helaas, stemmen veel lager opgeleiden in NL op de VVD. In de hoop later ook rijk te worden?

      VN:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • jogchum zegt op

       Hans Bos,
       Mensen willen allen rijk zijn. Mensen in dit land zeggen (( hoog opgeleiden )) Thaksin is hun man. Zeggen ze dat om nog rijker te kunnen worden? Voor mij geen twijfel daar over.

       VA:F [1.9.22_1171]
       Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • Harold Rolloos zegt op

       Wat een raar argument. Liberalisme betekent niet dat je rijk moet zijn of willen worden.

       VN:F [1.9.22_1171]
       Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • Marcel zegt op

       Hans , ik denk dat je daarin gelijk hebt. De mensen lezen en denken niet verder over een bepaald beleid, zij gaan tegenwoordig af op de uitspraken van de politici. Vandaar dat blondje (te)veel stemmers heeft met alleen zijn one-liners en tweets. Een onderbouwd beleid zit er niet achter. Als ze zich eens gingen verdiepen zouden ze erachter komen dat het VVD beleid alleen maar leid tot een grotere kloof tussen arm en rijk.

       @Harold. Uitgangspunt van het hedendaagse Liberalisme is toch wel het vergroten van de welvaart (en status), wat alleen weer kan worden bereikt door een grotere koopkracht.

       VA:F [1.9.22_1171]
       Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
     • tino kuis zegt op

      Kom op, Jogchum! De tijd dat in Nederland alleen lager opgeleiden op de PvdA stemmen en alleen hoger opgeleiden op de VVD is goddank al lang voorbij. En zo gaat het gelukkig in Thailand ook. Rijken en hoogopgeleiden stemmen op Thaksin omdat ze weten dat de toekomst van Thailand als geheel en van hen in het bijzonder afhangt van de mate waarin meer mensen uit hun armoede worden bevrijd. En, terecht of ten onrechte, ze denken dat Thaksin (of de Pheua Thai partij) dat voor elkaar kan krijgen. Niet alles in Thailand draait om geld, geloof me of niet.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • Pujai zegt op

       @Tino Kuis

       Goed verwoord Tino. Mee eens. Een revolte, à la de Franse Revolutie, zal ook hier ooit losbarsten en of die nu getrokken wordt door de Pheua Thai of een andere politieke partij die daadwerkelijk opkomt voor de arme Thaise bevolking (nog steeds in de meerderheid) zal de toekomst uitmaken. Zoals Dick van der Lugt al zei: ” Een politieke tijdbom.” We zullen het weldra ervaren als het icoon er niet meer is. De stilte voor de storm. Helaas.

       VA:F [1.9.22_1171]
       Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • jogchum zegt op

       Tino kuis,
       De laag op geleiden stemmen in NL niet op de VVD maar op de SP. Hoog op geleiden hier in Thailand steunen de partij Pheua Thai en denken dat Thaskin voor een beter land kan zorgen
       Wel laten we het maar hopen.

       VA:F [1.9.22_1171]
       Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website