Wie in Thailand rondloopt komt ze af en toe tegen: T-shirts met hakenkruizen en/of het portret van Adolf Hitler. Om de zoveel tijd is er ook een rel met studenten die zich verkleden als Nazi’s of de Hitler-groet maken. Afgelopen zondag was het weer zover.

Dit keer ging het om eerstejaars studenten van de Silpakorn universiteit in Bangkok. Zij droegen tijdens een gekostumeerd rollenspel uniformen van de communistische Mao Zedong Rode Brigade en één student was verkleed als Hitler. Een aantal keren brachten ze de Nazi-groet.

Foto’s van de verkleedpartij werden zondag door een student op internet gezet, maar inmiddels verwijderd. De universiteit heeft haar excuses aangeboden aan de Israëlische ambassade. Ze gaat een onderzoek instellen, een tentoonstelling inrichten over de holocaust en de leerlingen kennis bijbrengen van de wereldgeschiedenis.

Ook in 2011 was er een schandaal rondom leerlingen van de Sacred Heart Preparatory School in Chiang Mai die tijdesn de jaarlijkse sportdag, gekleed in SS uniformen, in optocht door de stad liepen.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Het is weer zover: Thaise studenten maken de Nazi-groet”

 1. frans zegt op

  Deze, als ik ze zo moet noemen, studenten hebben kennelijk hun hersens voor een andere doelstelling gebruikt, waarvoor ze bestemd zijn.

 2. Khun Peter zegt op

  Eigenlijk wel een goed voorbeeld van het falende onderwijssysteem in Thailand. Men leert in de schoolbanken vrij weinig.

 3. John Castricum zegt op

  De kinderen in Thailand zijn wereldvreemd. Ik merk dat ook aan mijn kinderen. Het onderwijs loopt flink achter. Ik heb daar vaak vragen over gesteld maar nooitt een goed anywoord gekregen. Highschool lijkt op kinderkarten.

 4. adri zegt op

  L.S.

  Van enig hystorisch besef gespeend. Het is werkelijk onthutsend te ontdekken hoe gebrekkig de kennis is van de kinderen hier.
  Ik doe af en toe vrijwilligerswerk in scholen hier in Thailand……!

  Adri

 5. chris zegt op

  Hoewel ik op geen enkele manier het gedrag van deze studenten goedkeur (op mijn eigen universiteit nog wel) past enige bescheidenheid volgens mij bij een regelrechte veroordeling.
  Hoeveel Nederlandse studenten weten iets over de verschrikkingen van de Birma-spoorweg of de Jappenkampen in Indonesie, hoeveel Engelse studenten weten iets over de opium-oorlogen met China, hoeveel Amerikaanse studenten weten wie er tegen wie vochten in de Vietnam-oorlog?

  • Hans Struijlaart zegt op

   Moderator: Niet op de man spelen svp.

 6. Sjaak S zegt op

  Ik zie het niet als een “falend” systeem als wel een bewijs daarvoor dat men zich gewoonweg niet voorstellen kan wat een ellende de vroegere gebruikers van hakenkruis en Hitlergroet veroorzaakt hebben.
  Wij zijn ermee opgegroeid. 80 jarigen zijn rond de oorlog geboren en een enkeling zal de oorlog nog bewust meegemaakt hebben. Maar wat wij bijna allemaal moesten leren was hoe vreselijk en verfoeilijk dat was en er werd snel afgestraft wanneer iemand een nazi groet gebracht zou hebben.

  Maar laten eerlijk zijn…wie in Nederland, België weet veel van het verleden van de Thais of andere volkeren in Zuidoost Azië? Wat weet men van Japan? Wat weten wij van het verleden van deze landen, waar ook niet altijd even lief met elkaar omgegaan werd?

  Telkens hoor je weer over buitenlanders die bij een volkslied niet opstaan, mensen die respectloos een tempel binnen stappen in bikini of zwembroek… Er zijn genoeg voorbeelden van het gebrek aan eerbied voor tradities tijdens o.a. Songkran en andere religieuze feesten.

  Hoeveel buitenlanders waren verbaasd toen ze voor de eerste keer een hakenkruis op tempelwanden in Azië zagen? Niet wetend dat dit teken (andersom dan) al veel ouder was dan de swastika die de Hitler aanhangers gebruikten…

  • theoS zegt op

   Hi Sjaak S, je was mij net voor. Had net dezelfde vragen en opmerkingen willen stellen als jij. Ik moest er eigenlijk om lachen, om die comedy van die studenten. Hoewel ik tijdens de oorlog in Amsterdam woonde en de hongerwinter meegemaakt heb. Ook verzetstrijders zien gefusilleerd worden, 3 op de Stadhouderskade-A’dam. Weten die kinderen veel., net zoveel als de Nederlandse kinderen van wat de Japanners in Azie en China uitgehaald hebben.

 7. Harrybr zegt op

  Het onderwijs in Thailand is slecht, doch geschiedenisonderwijs… en dan van buiten Thailand ? ?
  Kijk naar de hoofd-bron van wereldkennis bij de meeste Thais: wat wordt daar ooit uitgezonden aan geschiedkundige onderwerpen ?

 8. John Chiang rai zegt op

  Als ik af en toe praat met de familie van mijn vrouw,waaronder zich ook z.g.n.universitair opgeleiden bevinden,merk ik zelfs dat ze hun eigen Thai geschiedenis niet eens kennen. Vandaar is het eigenlijk niet verwonderlijk,en alleen maar treurig,dat ze haast niets van de wereld geschiedenis kennen.

 9. Nico zegt op

  Tja,

  Ik ben het met Khun Peter eens, je kan ze het nauwelijks kwalijk nemen, door gebrek aan kennis, weten ze totaal niet wat er in de oorlog heeft afgespeeld.

  Ik zat koffie te drinken in mijn stam hmm, koffiezaakje, en er reed een pick-up voor mij met een sticker met een hakenkruis de parkeerplaats op. Toevallig gaat deze man ook koffie drinken en komt een tafeltje naast mij te zitten, ik begroeten hem in het Egels en dat sprak hij ook redelijk, waarop ik het niet kon laten en hem vroeg hem naar de sticker met het haken kruis op zijn auto. Deze had hij van zijn zoon gehad, die het uit India meegenomen had.

  Toen ik hem vertelde dat dit het symbool was van de nazipartij en dat die tijdens de oorlog in Europa, 6 miljoen mensen hadden vermoord, stond hij mij aan te kijken of hij water zag branden. Hij had geen flauw idee wat die sticker betekende. Dit is kenmerkend voor heel Thailand, er wordt geen of nauwelijks aandacht aan besteed.

  Groepjes Nico

  • Koenthai zegt op

   Het symbool van het hakenkruis oftewel de Swastika komt o.a. voor in het Hindoeisme maar ook in het Boeddhisme en staat los van het gebruik door Nazi-Duitsland.

   Zie voor meer informatie:https://nl.wikipedia.org/wiki/Swastika_(symbool)

   Dat de leerlingen niet op de hoogte zijn van de verschrikkingen tijdens de tweede wereld oorlog kan ik begrijpen maar ik mag aannemen dat er op iedere willekeurige universiteit docenten rondlopen die daar wel van op de hoogte zijn.

  • Sjaak S zegt op

   Dat is nou precies wat ik bedoel: een eeuwenoud symbool – dat komt in India zowel in Thailand als in andere boeddhistische landen voor, wordt door de westerse mens niet eens herkend. De vorm van de Duitse is anders als die van de Indiase of oorspronkelijke swastika. Deze is namelijk – zie wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Swastika_(symbool) 1/8 slag gedraaid en bovendien zijn de lijnen anders getrokken.
   Dus, dat wat jij voor een Nazi symbool zag, was niets anders dan een symbool dat vandaag de dag nog steeds – ondanks Duitse verkrachting – door vredelievende mensen gebruikt wordt.

  • John Chiang rai zegt op

   Dat veel Thais hun eigen, en ook de wereld geschiedenis niet kennen is een feit,er zijn echter ook genoeg farangs die zelfs jaren in Thailand wonen,en niet weten dat het hakenkruis wat men regelmatig in Thailand tegenkomt,niet altijd met het nazisymbool te doen heeft. Het hakenkruis (Swastika) wordt o.a.ook gebruikt als een heilig symbool in het Hindoeisme en het Boeddhisme. Vandaar dat de vader het meebrengsel van zijn zoon uit India, op geen enkele wijze in verbinding gebracht heeft,met het nazisymbool. Het heiligheids symbool(hakenkruis) wat o.a.door Hindoes en Boeddhisten gebruikt wordt,bestond natuurlijk veel langer, en heeft niets,maar dan ook helemaal niets,met de 2e wereldoorlog te doen.

 10. Frank zegt op

  Ik kwam regelmatig bij een klein restaurantje op soi 56 in Hua Hin.

  Daar raakte we in gesprek met de eigenaar, een zeer aardige man. Veel gesprekken gevoerd over Thailand etc. – Lang verhaal kort. –

  Wij moesten een visa run doen en besloten dat te doen in Cambodja waar we een week verbleven. Bij terug komst waren we onder de indruk wat we mee hadden gemaakt. oa de Killing Fields.

  Tijdens het gesprek met de restauranteigenaar, vertelden we daarover……….. Hij stond te klapperen met zijn oren. Hij wist van niets. Had er nooit over gehoord, nooit geleerd. ( zijn buurland notabene )

  En de beredenering van Sjaak S. …….. De naam zegt het al, het ging ons allemaal aan. Tweede WERELD oorlog.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   En hoeveel Nederlanders weten iets over de Eerste wereldoorlog ?

 11. T zegt op

  Och ja een beetje dubbel allemaal, onze oudere generatie hecht nogal veel waarde aan WOII zaken omdat zei of hun ouders die bewust meegemaakt hebben. En omdat wij een traditie hebben in het gedenken van die oorlog en daden die gepleegd zijn. Ik merk wel dat de belangstelling e.d. bij jongere generaties steeds minder word, herdenken oké maar we hebben toch ook wel bijna 100 jaar oorlog met de Spanjaarden gehad en wie herdenkt dat nog denk ik ook wel eens.

  In Thailand hebben ze helemaal niks van deze oorlog met nazi Duitsland op het oude continent meegekregen. Laat staan dat de Thaise jeugd zich er in verdiept, en laten we wel wezen voornamelijk in de Engelse comedies van vroeger is zich op een humoristische wijze een heil groet uitgebracht. Dan kun je het sommige Thai bijna niet kwalijk nemen dat ze dit en die rare pakjes en snorretjes nogal grappig vinden.

  En laten we wel wezen hoeveel mensen hier vinden het niet belachelijk als een Thai alle Birmezen nu nog slecht noemt ivm. de vele oorlogen vroeger met dat land, maja ook in Thailand is vergeven en vergeten schijnbaar moeilijk als het op dat soort zaken aankomt. Smakeloos voor vele hier misschien maar je moet er denk ik niet te veel achter zoeken.

 12. Slagerij van Kampen zegt op

  Zou het nu echt alleen maar aan het onderwijs liggen? Iedereen kijkt tegenwoordig TV, men gaat, ook in Thailand, naar de film. Maak mij niet wijs dat men niet weet wie Hitler was.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website