Rijst kan met veel minder water toe

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
24 april 2012

Het waterverbruik bij de rijstverbouw kan met 10 tot 30 procent worden teruggebracht, wanneer de zogeheten ‘Alternative Wetting and Drying’-methode wordt toegepast, een techniek ontwikkeld door het International Rive Research Institute.

Dat is volgens Bas Bouman van het IRRI hard nodig gezien de ernstige droogteperiodes in de regio. De methode vermindert ook het energieverbruik en zorgt voor lagere productiekosten. In China, India en Vietnam wordt de techniek al toegepast.

De methode gaat ervan uit dat een rijstakker niet constant onder water hoeft te staan. Onder de grond liggen bamboebuizen om het waterpeil te meten. Wanneer het water tussen 5 en 10 cm onder de oppervlakte staat, is er voldoende water voor de zaailingen. Als het water zakt, pompen de boeren water in de akker. In Bangladesh werd bij proeven een waterreductie van 30 tot 50 procent bereikt en de irrigatiekosten daalden met 21 tot 27 procent.

Een andere manier om minder water te gebruiken, is het planten van zogeheten aerobic rijst. Die hoeft niet onder water te staan, maar gedijt op vochtige grond. Meer proeven zijn nodig om deze rijstsoort te ontwikkelen, want de opbrengst is 20 tot 30 procent lager dan van rijstvelden die onder water staan. De waterreductie is met 50 procent niettemin indrukwekkend.

Uit cijfers van het IRRI blijkt dat een rijstveld twee tot drie keer zoveel water nodig heeft als een akker beplant met tarwe of maïs. Om 1 kilo rijst te produceren is 2.500 liter water nodig.
In Thailand heeft het IRRI al in de noordoostelijke en centrale regio’s geëxperimenteerd met de AWD-methode.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website