Sinds het instorten van de inkoopprijzen voor rijst zatten de Thaise rijstboeren met hun handen in het haar. Prayut laat weten dat de regering de boeren financieel zal ondersteunen maar er zijn grenzen. 

De premier liet gisteren, na een vergadering van het National Rice Policy Committee (NRPC), weten dat voor boeren 18 miljard baht beschikbaar komt. Het moet wel gaan om boeren die andere rijstsoorten dan Hom Malo verbouwen, omdat er voor deze boeren al in een eerder stadium 20 miljard baht is toegezegd. Die financiële steun zorgde voor wrevel bij andere rijstboeren. Zij wilden ook hulp van de regering.

Prayut benadrukt wel dat de overheid zich niet kan veroorloven steeds weer veel geld uit de staatskas te halen om boeren te helpen. De premier hekelt het feit dat boeren te afhankelijk zijn van de overheid: “Het wordt tijd dat boeren anders gaan werken, zoals meer diversiteit van de gewassen en door coöperaties op te richten”. Daarnaast moeten boeren leren duurzaam te werken, zoals minder water gebruiken, ruilverkaveling, kleinere akkers en de productiekosten moeten omlaag.

Ongeveer 661.886 boeren zullen gebruik maken van de 18 miljard baht aan steun. Zij krijgen 10.500 baht per ton witte rijst die voor een bepaalde tijd in loodsen worden opgeslagen. Meer dan 91.000 boeren uit Pathum Thani die jasmijnrijst verbouwen, krijgen 11.399 baht per ton.

Boeren die geen eigen opslagruimte hebben moeten coöperaties benaderen die rijst voor hen kunnen opslaan. In tegenstelling tot de boeren in het Noordoosten hebben de boeren in het centrale gedeelte van Thailand geen rijstschuren omdat ze de rijst direct na de oogst verkocht wordt.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Regering geeft rijstboeren financiele ondersteuning maar niet onbeperkt”

 1. David H. zegt op

  Voila n nu mag hij zelf eens voor Yingluk spelen …., blijkt de noodzaak van voorgaande dus overduidelijk nodig , zelfs HIJ kan het niet oplossen in dit item

 2. Nico zegt op

  Tja,

  Was de vorige regering niet weg gestuurd om het rijst hypotheek systeem?
  Die regering deugde toch aan geen kanten met dat systeem.

  En wat blijkt………… de regering Prayut gaat het zelfde doen…….

  Twee jaar geleden heeft de regering Prayut gezegd dat iedereen iets anders moet gaan verbouwen.
  Waarom zal je, je krijgt toch wel geld van de regering en wala, ze hadden gelijk.

  Sterkte Thailand, dat zullen jullie nodig hebben.

 3. jan zegt op

  Sinds jàren is de rijst van dezelfde “hom mali” kwaliteit te krijgen in de omringende landen aan de huidige prijs…Het is me steeds een raadsel geweest waarom de Thaise rijstboeren hun rijst 2 tot 3 x duurder wilden verkopen…Uiteraard stort de Thaise markt dan in…en daar moeten ze nu de gevolgen van dragen!

 4. jan zegt op

  De vader van mijn Thaise familie…inmiddels ruim in de 80 heeft nog ècht rijst verbouwd met buffels en karren…alles werd toen met de hand gedaan…ook bevloeïng en onkruid wieden. Het nam vele maanden in beslag, maar de oogst was rijkelijk en de kwaliteit uitmuntend….Nu is het een bezigheid van enkele weken geworden, er wordt met pesticiden gesproeid zodat het één vergif geworden is, vroeger hadden ze ook krabben en vissen in de rijstvelden die ook als voedsel dienden. Dat is allemaal voorbij, de kwaliteit is lang niet meer als voorheen…de krabben zijn zeldzaam en de vergiftigde vis eveneens; meer en meer gevallen van kanker worden zichtbaar. Maar nu hebben hele families allemaal hun smartphones waar ze de hele dag mee in de weer zijn om de grootste onzin te verkondigen op “Line” of ” Facebook”…ze hebben ook allemaal kleuren tv’s waar ze de hele dag voor liggen en zich vol vreten zodat ze op een gemiddelde leeftijd ook allemaal diabetesproblemen krijgen en overgewicht een alledaags aanvaard gebeuren werd.
  Arm Thailand…

 5. janssens marcel zegt op

  De regio rond Nakhon Sawan bestaat uit kleigrond ge moet daar eens proberen iets te verbouwen dat niet onder water staat . De grond is zo hard als beton . Alleen ryst gaat en een beetje groenten met veel moeite en in kleine hoeveelheden . De huur van machienes is zo hoog geworden dat de winst minimaal is .Als dan de oogst mislukt , dit jaar rot te veel water , vorig jaar te droog , ben je wel gezien . Dan naar het hulpfonds voor financiele hulp , krijg je te horen ”wachten ” en dat telkens weer door corrupte ambtenaren . Die mensen zien nooit hun geld en de schulden hopen zich op . Nu al zie ik akkers die gewoon braak blijven liggen .Zullen wel opgekocht worden , denk ik. De hulp is dus gerechtvaardigt maar ze moet dan ook uitbetaald worden .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website