Vandaag is het 9 jaar geleden dat het Thaise leger 32 militanten in de Krue Se moskee in Pattani dood schoot. Morgen vindt het tweede vredesgesprek tussen Thailand en rebellengroep BRN in Kuala Lumpur plaats. Vrijdag doodde het leger drie militanten in hun schuilplaats in Bannang Sata (Yala).

Drie redenen waarom de autoriteiten rekening houden met extra geweld dit weekend. Twee pickup trucks en twee auto’s zouden door militanten met bommen zijn uitgerust en klaar staan om in Pattani tot ontploffing te worden gebracht. Soldaten, politie, lokale ambtenaren en defensievrijwilligers hebben wegblokkades ingericht en ze doorzoeken gebieden met een hoog risico.

De drie verdachten die vrijdag zijn doodgeschoten, waren niet betrokken bij de bomaanslag op de adjunct-gouverneur van Yala, is gebleken uit DNA-onderzoek. Een van hen was wel betrokken bij de aanval op de marinebasis in Bacho (Narathiwat) op 13 februari. Nummer 2 werd gezocht omdat hij dorpelingen in Bannang Sata (Yala) tijdens een religieuze ceremonie had gedood en nummer 3 wordt verdacht van de dood van twee paratroopers.

Zaterdag resulteerde het zuidelijk geweld in één dode en twee gewonden. In Sai Buri (Pattani) werd een ranger doodgeschoten en in hetzelfde district raakten twee rangers gewond. Ze patrouilleerden met een team te voet toen een bom ontplofte. Na de explosie ontstond een kort vuurgevecht met militanten.

– Het Amerikaanse State Department heeft een vernietigend rapport uitgebracht over het falend beleid van Thailand op het gebied van de mensenrechten. Het bevat een waslijst van dingen die niet deugen.

De meeste aandacht gaat uit naar de situatie in het Zuiden. Troepen maken zich schuldig aan buitensporig geweld, marteling en misbruik van verdachten, en de schuldigen worden niet gestraft. Dit gebeurt in de provincies waar de Noodverordening van 2005, de Internal Security Act en de staat van beleg van kracht is.

Verder een kleine greep uit de waslijst: overvolle en onhygiënische gevangenissen; arbitraire arrestaties en opsluitingen; beperking van de vrijheid van vergadering; onvoldoende bescherming van vluchtelingen; geweld tegen en discriminatie van vrouwen; seksuele exploitatie van kinderen; mensenhandel enzovoort.

– PCC Development and Construction Co, de aannemer verantwoordelijk voor de bouw van 396 nog steeds niet afgebouwde politiebureaus, heeft met vervalste documenten in totaal 579 miljoen baht bij de Government Savings Bank kunnen opnemen. De documenten bevatten verklaringen van commissies dat de bouw afgerond was, en er staan handtekeningen op van politieofficieren die niet eens lid van die commissies waren. Een en ander is gebleken uit onderzoek van het Department of Special Investigation.

– In de provincie Loei hebben de afgelopen vier maanden 500 personen dengue fever opgelopen. Twee personen zijn overleden. De gezondheidsautoriteiten maken zich zorgen over de verspreiding. In het Noordoosten is Loei de provincie met de meeste besmettingen en landelijk de vijfde.

– Bij een aanrijding in Khura Buri (Phangnga) tussen een bus en een personenauto zijn twee personen om het leven gekomen en 41 gewond. De bus met 45 passagiers was op weg van Phuket naar Bangkok. Een Totyota sedan die van de tegenovergestelde kant kwam, reed tegen de bus aan, waardoor die tegen een boom botste.

– Het doel van mijn verzoeningsvoorstel is om Thaksin terug te brengen. Ik heb dat beloofd aan kiezers in het Noordoosten. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung wond er gisteren geen doekjes om tijdens een radio-uitzending van het roodhemdstation Khon Rak Udon in Udon Thani.

Chalerm vertelde zijn voorstel nog niet aan de partij te hebben voorgelegd; hij wil het eerst met de bevolking bespreken. Behalve Thaksin zou iedereen die beschuldigd wordt van politiek geweld in de afgelopen jaren van het voorstel profiteren. Vier andere verzoeningsvoorstellen liggen al bij het parlement. Ze zijn nog niet behandeld.

– Een gedetineerde in de gevangenis van Phitsanulok loopt het risico niet op 1 november na 5 jaar vrij te komen, maar er nog eens 1 of 2 jaar te moeten blijven. Op Facebook zijn foto’s opgedoken, waarop hij met ketens aan zijn voeten zit. Die foto’s moeten met een mobieltje zijn gemaakt en mobieltjes zijn streng verboden in de lik. Volgens de man zouden de foto’s met het mobieltje van een vriend zijn gemaakt. De gevangenisstaf heeft het corpus delicti nog niet gevonden.

– Doe wat tegen de kusterosie, vragen bewoners van het kustdorpje Ban Khun Samut Chin (Samut Prakan) aan de regering. Het dorpshoofd zegt dat de zee al 30 jaar aan het snoepen is. Houten en betonnen barrières hebben niet het gewenste effect gehad. Volgens de afdeling geologie van de Chulalongkorn universiteit is gedurende die periode 1 kilometer land in zee verdwenen, oftewel 18.000 rai.

Minister Plodprasop Suraswadi laat de komende maanden alle voorgestelde oplossingen bestuderen voor de kust tussen Phetchaburi en Chachoengsao. Het Department of Public Works and Town and Country Planning heeft een plan klaarliggen voor de aanleg van een 15 km lange dijk tussen Bang Khunthian (Bangkok) en Laem Fa Pha (Samut Prakan). Daar zou Ban Khun Samut Chin van kunnen profiteren.

Politiek nieuws

– De spanning loopt op rond de demonstratie van roodhemden buiten het gebouw van het Constitutionele Hof. Premier Yingluck weigert in te gaan op de oproep van oppositieleider Abhisit de roodhemden te gelasten hun protest te beëindigen. En parlementsleden van regeringspartij Pheu Thai zijn het niet eens of ze gehoor moeten geven aan een bevel van het Hof om een toelichting te geven op hun besluit voor wijziging van vier grondwetsartikelen te stemmen.

Het draait allemaal om een verzoekschrift van sentor Somchai Sawaengkarn aan het Hof. Die heeft het Hof gevraagd zich uit te spreken over de vraag of de behandeling van die voorstellen in strijd met de grondwet is. Toen het Hof besloot de petitie in behandeling te nemen, kwamen de roodhemden maandag in actie.

Wat olie op het vuur heeft gegooid is de aangifte van het Hof vrijdag bij de politie tegen vier leiders. Ze zouden zich schuldig maken aan smaad en oproepen tot onrust. De leiders reageerden daarop door hun achterban op te roepen de negen rechters aan te houden middels een zogeheten ‘citizen’s arrest’. En die oproep irriteerde weer Abhisit.

Regeringspartij Pheu Thai vergadert 30 april over de vraag of ze gehoor gaat geven aan het bevel van het Hof. Het Hof heeft de 312 senatoren en parlementsleden, die in eerste termijn voor wijziging van vier grondwetsartikelen hebben gestemd, opgedragen hun stem te motiveren.

Sommigen pleiten voor een boycot van het verzoek, omdat het Hof zich met het wetgevend proces bemoeit, wat in strijd is met het principe van scheiding der machten. Maar parlementsvoorzitter Somsak Kiatsuranont en zo’n twintig PT-ers zijn wel bereid die toelichting te geven.

Meechai Ruchupan, voormalig president van de National Legislative Assembly (het noodparlement na de militaire coup) heeft de voorstemmers opgeroepen het gezag van het Hof te erkennen. ‘Het land zou in totale chaos terecht komen wanneer instellingen de autoriteit van andere instellingen niet erkennen’, schrijft hij op zijn website.

Financieel-economisch nieuws

– Het wordt bijna vervelend, maar minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) zong zaterdag weer hetzelfde liedje dat hij al tijden zingt: de baht is te sterk, waardoor de economie dreigt te vertragen. Hij zei dit zaterdag tijdens Yingluck’s wekelijks tv-programma.

Volgens Kittiratt houdt de huidige prognose van 4,5 tot 5,5 procent economische groei nog geen rekening met de koersstijging van de baht. Wanneer de munt niet stabiliseert, kan de economie nog trager groeien, denkt de minister.

Kittiratt beloofde niet de wet te zullen overtreden; hij zei de commissie die verantwoordelijk is voor vaststelling van de policy rate, te respecteren. Kittiratt is er onlangs van beschuldigd druk op de Bank of Thailand uit te oefenen om dat tarief met 1 procentpunt te verlagen. Volgens hem zou de instroom van buitenlands kapitaal dan afnemen, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de koersstijging van de baht. Economen betwijfelen dat omdat buitenlandse investeerders voornamelijk in de equity en aandelenmarkt investeren.

– De agrarische export heeft het eerste kwartaal een verlies van 7,69 miljard baht geleden als gevolg van de koersstijging van de baht, zegt het Agricultural Economics Foresight Center. Vooral de export van rijst, rubber, tapiocazetmeel en vis had te lijden van de sterke baht. Wanneer de stijging blijft aanhouden, wordt ook de export van pluimvee, fruit en andere tapiocaproducten zoals chips en korrels getroffen.

– Het bedrijfsleven is bang dat de export in het derde en vierde kwartaal van dit jaar afneemt als gevolg van de sterke baht, tenzij krachtige maatregelen worden genomen. Volgens Vallop Vitanakorn, vice-voorzitter van de Federation of Thai Industries (FTI), zijn de exporteurs in april hard getroffen. Normaal plaatsen buitenlandse bedrijven in die maand orders voor textiel, consumentengoederen en andere kernproducten.

De meeste zorgen maakt de FTI zich over de gevolgen voor de aanvoerketen van industrieën, die van de export afhankelijk zijn. Diverse fabrikanten betrekken hun grondstoffen nu uit buitenlandse bronnen, waardoor lokale leveranciers het omkijken hebben.

De exporteurs willen dat de policy rate van de centrale bank met 1 procent wordt verlaagd en ze eisen een verbod van drie maanden op buitenlandse geldinstromen waarmee gespeculeerd wordt op kortetermijn wisselwinsten. Indien nodig zou die termijn moeten worden verlengd tot zes maanden.

– De target van de regering voor de vervanging van fossiele brandstoffen door alternatieve brandstoffen is te hoog gegrepen, zegt de Federation of Thai Industries. De regering wil de huidige vraag van 5 miljoen liter alternatieve brandstof in 2021 op 40 miljoen liter brengen. Thailand gebruikt thans dagelijks 90 miljoen liter brandstof, waarvan 5,5 procent bestaat uit alternatieve brandstof.

De target gaat uit van 9 miljoen liter ethanol per dag, 6 miljoen liter biodiesel en 25 miljoen liter van nieuwe alternatieve brandstoffen. Nieuwe brandstoffen zijn jatropha, algen, fatty acid ethyl esthers, bio-hydrogenated diesel, vloeibaar gemaakte biomassa en bio-ethanol voor bussen (ED95).

ED95, een mix van 95 procent ethanol en 5 procent additieven, wordt commercieel haalbaar geacht. Met de brandstof, die in Zweden beschikbaar is, wordt thans een proefproject gedaan. De ethanol wordt geproduceerd uit suiker en cassave. De andere alternatieve brandstoffen komen pas over 10 jaar beschikbaar, want ze vereisen nog veel R&D.

Van 5 tot 8 juni wordt in Bitec (Bangkok) de Renewable Energy Asia 2013 gehouden. Driehonderd bedrijven uit dertig landen geven er acte de presence.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website