Gaan we met modder gooien? Minister Plodprasop Suraswadi, die volgens Bangkok Post adjunct-hoofdredacteur Atiya Achakulwisut niet kan worden vertrouwd (zie verder onder Opinie), herinnert Pramote Maiklad eraan dat de Mae Wong dam, waar hij zich nu tegen verzet, in 1982 is voorgesteld door het Royal Irrigation Department (RID).

Pramote werkte van 1968 tot 2000 bij de RID. Hij hield er zich bezig met het ontwerpen en bouwen van dammen en vanaf 1997 stond hij aan het hoofd van de RID. ‘Geef me een dag en dan vind ik de brief van Pramote, toen hoofd van de RID, die ik als hoofd van het Forestry Department heb ontvangen’, zegt Plodprasop.

De Mae Wong dam staat weer volop in de schijnwerpers, sinds de regering het bouwplan uit de kast heeft gehaald en milieuactivisten een protestwandeltocht van 13 dagen hebben gehouden, die zondag in Bangkok eindigde. Plodprasop, doelend op zichzelf, vindt dat de tegenstanders zich richten op de verkeerde persoon; ze moeten tegen Pramote demonstreren.

De minister zegt dat hij destijds een tegenstander was van het oorspronkelijke plan en twee milieu-effectrapportages (MER; in 1998 en 2002) naar de prullenbak verwees. In het oorspronkelijke plan zou het hele stuwmeer in nationaal park Mae Wong komen te liggen en daar verzette het Forestry Department zich tegen. Plodprasop eiste destijds een nieuwe MER.

Plodprasop is nu een fervent voorstander van de dam. Het plan is opgenomen in het watermanagement programma van 350 miljard baht, dat wordt beheerd door een commissie, waarvan hij voorzitter is. Het programma gaat uit van de bouw van 28 dammen. Plodprasop vindt dat de voordelen van de dam, het tegengaan van overstromingen, zwaarder wegen dan de negatieve gevolgen voor het bos en de dieren, die er in het wild leven.

Premier Yingluck heeft Plodprasop gevraagd de organisator van de wandeltocht uit te nodigen voor een hearing. Naar verluidt zou Yingluck de indruk willen vermijden dat de regering geen barst om de bossen geeft. Plodprasop houdt zijn poot stijf. ‘Ik luister niet naar de mensen die zeggen dat ik de dam niet moet bouwen. Als een MER vereist is, betekent dit dat gevolgen voor het milieu worden verwacht. Het punt is: hoe kunnen we die verkleinen zodat ze minimaal zijn?’

– Het idee om van het Zuiden een zogeheten ‘special administrative zone’ te maken, naar het voorbeeld van Bangkok en Pattaya, is een idee van buitenstaanders en wordt niet gedeeld door de bevolking, zegt legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha.

Bangkok en Pattaya kregen die status omdat het grote stedelijke centra zijn en er veel toeristen komen, aldus Prayuth. Een nieuwe bestuursstructuur vereist een nieuwe vorm van management en een budget en de generaal denkt dat het Zuiden niet rijp is voor een eigen budget. Er zijn volgens hem ook geen aanwijzingen dat het leger op de verkeerde weg is bij het bestrijden van de onrust.

Prayuth is voorstander van voortzetting van de vredesgesprekken tussen Thailand en verzetsgroep BRN, die in februari begonnen. ‘Als er na één gespreksronde geen oplossing komt, komen we terug en praten verder. Maar wanneer beide partijen blijven vasthouden aan hun eigen voorstellen die niemand accepteert, komen we nergens.’ Volgende maand worden de gesprekken hervat.

– Twee politieofficieren zijn gisteren licht gewond geraakt bij een bomaanslag in Yala. De twee maakten deel uit van een patrouille van acht man, die onderwijzers beschermen. Na de bomaanslag openden opstandelingen het vuur op hen. Een burger werd gewond.

– China gaat met Thailand samenwerken bij het ontwikkelen van spoorwegen, watermanagement, schone energie en onderwijs, zegt de nieuwe Chinese ambassadeur in Thailand, Ning Fukai. ‘China mag laat begonnen zijn, maar we hebben nu de snelste en grootste spoorwegen ter wereld. En we kunnen binnen de kortste tijd een hogesnelsnelheidslijn aanleggen. Qua bouwtechnieken, ervaring en overheadkosten kunnen we de concurrentie aan.’

De ambassadeur zong verder de lof van China met opmerkingen als: China heeft aan meer dan de helft van de economische groei van Asean bijgedragen, en: China investeert de komende 8 jaar US$ 150 miljard in de regio.

– Het lijkt mij een open deur, maar het ministerie van Onderwijs heeft vastgesteld dat de leesvaardigheid van een kwart van de leerlingen van Prathom 3 en 6 (lagere school) onvoldoende is. Dit is gebleken uit een lees- en spreektest van het Office of the Basic Education Commission. De test werd door 889.000 leerlingen gemaakt. De laagste scores werden behaald door leerlingen in Yala, Narathiwat, Pattani, Nakhon Phanom en Chiang Mai.

De minister van Onderwijs heeft beloofd er iets aan te doen, maar wat precies blijft vaag. De krant schrijft ‘extra courses to improve the students’ reading skils’. Die worden in het tweede semester gegeven aan 200.000 leerlingen.

– De kroonprins en zijn echtgenote hebben gisteren in het Siriraj ziekenhuis in Bangkok een krans gelegd bij het standbeeld van prins Mahidol of Songkla. Prins Mahidol is de vader van de koning en heeft veel gedaan voor de bevordering van de ziekenzorg in Thailand.

– Nog steeds is Red Bull erfgenaam Vorayudh Yoovidhaya niet teruggekeerd naar Thailand om zich te verantwoorden voor zijn hit-and-run van vorig jaar, waarbij hij een motoragent doodreed. Vorayudh had zich moeten melden bij de openbare aanklagers om de aanklacht tegen hem in ontvangst te nemen, maar hij kwam niet opdagen.

Volgens de politie is hij nog steeds in Singapore, alhoewel het kleurrijke parlementslid Chuvit Kamolvisit beweert dat hij het land is binnen geslopen. Hij zegt dit gehoord te hebben van een bron bij het Immigration Bureau. Vorayudh verliet op 28 augustus met zijn privéjet Thailand.

– In gewoon Nederlands noemen we het een welles-nietes spelletje, maar het is geen spelletje. De jeugdgroep Luk Kwan Loy Lom ontkent verantwoordelijk te zijn voor het geweld tijdens een treffen op zondag 15 september tussen politie en demonstranten op de protestlocatie van rubberboeren in Nakhon Si Thammarat. De politie daarentegen beweert dat en vindt dat de groep moet helpen de rotte appels te identificeren. De politie zegt dat de groep betrokken was bij 19 gevallen van geweldpleging.

Gisteren spraken politie en jongeren, vergezeld van hun advocaat, met elkaar. Een deel van het gesprek vond achter gesloten deuren plaats. De groep heeft toegegeven dat ze aanwezig was op de Khuan Nong Hong kruising op snelweg 41, maar ontkent verantwoordelijk te zijn voor de gevechten. [De krant schrijft ‘van vorige maand’, maar volgens mijn archief vonden ze op 15 september plaats.]

In het district Ron Phibun ontvingen gisteren de eersten van 2.043 rubberboeren de tegemoetkoming van 2.520 baht per rai, een douceurtje dat de regering heeft aangeboden ter beëindiging van de protesten. In totaal hebben in de provincie Nakhon Si Thammarat 81.168 rubberboeren een aanvraag gedaan. De kruising Khuan Nong Hong wordt nog steeds bezet gehouden door boeren die vechten voor een hogere rubberprijs in plaats van een eenmalige subsidie. Op de foto incasseert een boer het geld.

– Panda Lin Hui heeft belangstelling voor Xuang Xuang, maar haar avances worden niet beantwoord. Dus gaat de dierentuin van Chiang Mai het wijfje kunstmatig insemineren wanneer ze volgende maand ovuleert. De twee panda’s zijn de ouders van Lhinping, die naar China is gebracht om er een mannetje te zoeken.

– Studenten van het Youth Network Against New Drinkers pleit voor een verbod op alcoholverkoop binnen een straal van 300 meter rond onderwijsinstellingen. Volgens het netwerk verkopen veel winkels en pubs die in de buurt van een campus zijn gevestigd, alcohol aan minderjarige studenten. De verkoop leidt tot ongelukken en misdaden, zegt het netwerk.

– Oppositiepartij Democraten heeft weer wat gevonden om het wijzigingsvoorstel voor de verkiezing van de Senaat te blokkeren. Ze zegt over een videoclip te beschikken, waarop te zien is dat een parlementslid van regeringspartij Pheu Thai de elektronische ID-kaart van partijgenoten in een stemmachine stopt. Dus stappen de Democraten weer naar het Constitutionele Hof. Daar ligt al een eerste petitie, waarin gevraagd wordt de grondwettelijkheid van het voorstel te beoordelen.

– De bekende luk thung zangeres Baitoey R-Siam heeft in tranen haar excuses voor een leugentje gemaakt. Ze had verslaggevers verteld dat ze 1 miljoen baht had ontvangen voor een optreden tijdens twee feestjes van oud-premier Thaksin.

– Drie bankfilialen en een goudwinkel in Bangkok, Samut Sakhon en Surat Thani zijn gisteren beroofd. In Samut Sakhon gingen twee jongeren er vandoor met 1,3 miljoen baht, in Surat Thani bedroeg de buit 800.000 baht. De beroving van de goudwinkel mislukte; wel schoot de dief de dochter van de eigenaar in haar rechterhand.

Opinie

Het is al eens eerder voorgesteld om een eind te maken aan de ruzie tussen Thailand en Cambodja over de 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear: laat de tempel en omgeving door beide landen beheren.

In een opinieverhaal in Bangkok Post van dinsdag komen Volker Grabowsky, hoogleraar Thaise studies aan de universiteit van Hamburg, en journalist/advocaat René Gralla met een variant: maak van Preah Vihear een ministaat à la Andorra dat sinds 1278 gezamenlijk door Spanje en Frankrijk wordt geregeerd.

Een ministaat met een tweehoofdig bestuur, gezamenlijke veiligheidstroepen en rechtspraak. Op deze manier zijn er geen winnaars en verliezers in het conflict waarover het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag naar verwachting volgende maand een uitspraak doet.

Voorwaarde is wel dat Cambodja enige edelmoedigheid en een vooruitziende blik toont, want het was Cambodja dat naar het ICJ stapte om het Hof een uitspraak te ontlokken over het omstreden gebied. Het heeft gevraagd om een interpretatie van het vonnis uit 1962 waarbij de tempel en ‘its vicinity’ aan Cambodja werd toegewezen, maar de omvang van de omgeving liet het Hof destijds in het midden.

– Minister Plodprasop Suraswadi, voorzitter van de commissie die beslist over de besteding van 350 miljard baht voor waterwerken, kan niet worden vertrouwd en daarvoor zijn drie redenen, schrijft adjunct-hoofdredacteur Atiya Achakulwisut in Bangkok Post van dinsdag. De minister laat de bevolking onkundig van de precieze plannen, alhoewel de bedrijven al geselecteerd zijn; hij desavoueert zijn critici (NGO’s zijn ‘garbage’) en hij denkt niet na voordat hij iets doet.

1 Er is sprake van de bouw van 28 dammen of zijn het er 21? En wat voor gevolgen zullen die hebben? Er zouden ook waterwegen worden gegraven vanaf het beneden-Noorden via de Central Plains naar de Golf van Thailand. Waar komen ze, wat gebeurt met de gebieden waar ze doorheen gaan?

2 Plodprasop gaat nauwelijks in gesprek met de bevolking en NGO’s die het niet eens zijn met zijn ideën over watermanagement. Hij wuift hun zorgen weg en zegt dat ze anti-ontwikkeling zijn. Typerend is zijn reactie op het protest tegen de bouw van de Mae Wong dam in het gelijknamige nationaal park. Zelfs wanneer de dam, die kostbaar bos vernielt, wordt gebouwd is de effectiviteit tegen overstromingen in Nakhon Sawan slechts 30 procent. Het stuwmeer kan slechts 1 procent van het water opslaan, dat in 2011 de Centraal Plains overstroomde. Plodprasop zegt er niets over. De dam gaat door, basta.

3 Atiya roept in herinnering hoe de minister na de olielekkage een duik in de zee bij Koh Samet nam om te bewijzen dat het water inmiddels schoon was. Een dag later meldde het Pollution Control Department dat de verontreiniging 20 procent hoger was dan normaal. Conclusie: de minister denkt niet na voordat hij iets doet. Atiya vraagt zich retorisch af: Is hij de beste beschermheer voor onze 350 miljard baht en onze kostbare waterbronnen? Als ze eenmaal zijn veranderd, duurt het generaties om ze te herstellen.

Economisch nieuws

– Lange rijen maandag in het hoofdkantoor van de Metropolitan Electricity Authority (MEA) en de Provincial Electricity Authority (PEA) in Bangkok. Allemaal mensen die zonnepanelen op hun dak willen installeren om de elektriciteitskosten terug te dringen en wellicht ook uit bezorgdheid voor het milieu. Ze leverden een aanvraag in voor een vergunning van het ministerie van Energie.

Het ministerie heeft 200 megawatt beschikbaar, waarvan de helft voor particulieren en de helft voor bedrijfs- en kantoorgebouwen. Na 11 oktober wordt bekend gemaakt wie in aanmerking komt voor een vergunning, die 25 jaar geldig is. Bij de MEA werden 424 aanvragen ingediend, bij de PEA 842.

Volgens Wandee Khunchornyakong, directeur van Thailand’s grootste zonneboerderij, kan een 10 kW paneel voor huishoudens binnen 7 tot 8 jaar worden terugverdiend, gebaseerd op een gemiddeld piekgebruik van 4 uur per dag. De investeringskosten variëren van 200.000 tot 700.000 baht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website