Het Internationale Hof van Justitie te Den Haag buigt zich maandag over het verzoek van Cambodja om zijn uitspraak van 1962, waarbij Hindu-tempel Preah Vihear aan Cambodja werd toegewezen, nader te precisiëren.

Cambodja wil het Hof een uitspraak ontlokken over het gebied van 4,6 vierkante kilometer bij de tempel dat door Thailand en Cambodja wordt geclaimd en waar regelmatig troepen van beide landen slaags raken.

Het Hof wees in 1962 de tempel aan Cambodja toe met als voornaamste argument dat Thailand zich nooit had verzet tegen de zogeheten Dangrek kaart. Op deze kaart liggen zowel de tempel als het omstreden gebied op Cambodjaans grondgebied. De kaart werd begin twintigste eeuw getekend door Franse officieren, toen het toenmalige Siam en Frankrijk onderhandelden over de grens. Eén rechter, sir Henry Spender, distantieerde zich destijds van de uitspraak.

Thani Thongphakdi, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, verwacht dat het Hof volgende maand beslist of Cambodja’s verzoek in behandeling wordt genomen. Vervolgens duurt het, denkt hij, twee jaar alvorens het Hof een uitspraak doet. Cambodja heeft het Hof ook gevraagd een rechterlijk bevel uit te vaardigen, waarin Thailand wordt gesommeerd het omstreden gebied te ontruimen.

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Na 49 jaar is Preah Vihear weer terug in Den Haag”

 1. Ferdinand zegt op

  2 jaar wachten. Hopen dat het intussen rustig aan de grens blijft en niet duizenden mensen iedere keer opnieuw moeten evacueren. Aan beide kanten zitten gewone mensen niet te wachten op deze onzin.

  Vraag me af waarom partijen ditmaal een 3e uitspraak van het Hof wel zouden accepteren als dat de 2 vorige malen niet is gebeurd. Hoelang moet dit doorgaan.

  • Dick van der Lugt zegt op

   De regering van Thailand heeft de uitspraak van 1962, waarbij Preah Vihear aan Cambodja werd toegewezen, geaccepteerd. Het conflict spitst zich nu toe op die 4,6 vierkante kilometer. Alleen het militante Thai Patriots Network eist teruggave van de tempel aan Thailand. Een van de leiders van dit netwerk zit met zijn secretaresse gevangen in Cambodja.

 2. HansNL zegt op

  Ik kan me zo voorstellen dat met de door de Franse officier getekende kaart de problemen tussen de twee landen niet zullen eindigen door een volgende uitspraak van het Hof.
  De grens tusen de twee landen is volstrekt onlogisch en onnatuurlijk.
  Helaas, uitspraak van het hof of niet, vrees dat het gedonder zal voortduren.

  • Dick van der Lugt zegt op

   ‘Je bent een rover die de macht over het land heeft gestolen. Als je me niet gelooft, houd verkiezingen en je zult zeker een nederlaag lijden.’ Dit heeft de Cambodjaanse premier Hun Sen vorig jaar gezegd over premier Abhisit van Thailand. De huidige minister van Buitenlandse Zaken van Thailand noemde de Cambodjaanse premier ooit een kui (een beledigende term die zwerver betekent), khikha (slaaf) van Thaksin en nakleng (gangster). Weinig diplomatieke taal die de verhoudingen tussen beide landen wel tekent. De grensperikelen zullen dus nog wel een tijdje voortduren, niet alleen bij Preah Vihear maar ook op andere plaatsen waar geruzied wordt over de precieze grens. Was er maar GPS en luchtfotografie geweest aan het begin van de twintigste eeuw, dan zouden er heel wat mensenlevens zijn gespaard aan beide kanten van de grens.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website