De verkiezingen op 2 februari gaan door, oppositiepartij Democraten doet niet mee, oppositiepartij Matubhum pleit voor uitstel, premier Yingluck stelt een verzoeningsraad voor en de protestbeweging blijft hameren op haar aftreden. Zie hier in een notendop de politieke situatie aan de vooravond van wat een massa-rally in Bangkok moet worden.

Het People’s Democratic Reform Committee (PDRC) van actieleider Suthep Thaugsuban denkt groot. Het heeft vijf grote podia en tien kleinere in de stad geplaatst. Bangkok krijgt vandaag mogelijk te maken met verkeersopstoppingen, die niet eerder zijn vertoond: de stad komt volledig plat te liggen. Wat zijn de eisen? Het demissionaire kabinet moet aftreden, de verkiezingen dienen te worden geschrapt en er moet een Volksraad komen, die de macht overneemt.

Het kabinet intussen buigt niet. Om een opening te forceren heeft Yingluck voorgesteld dat alle politieke partijen een overeenkomst tekenen, waarin ze beloven na de verkiezingen een ‘reform council’ te vormen.

De raad zou moeten bestaan uit vertegenwoordigers van diverse beroepsgroepen, instituten, alle politieke partijen en groepen die belangrijke politieke ideeën hebben. De raad dient 2 jaar te functioneren en voorstellen te doen voor met name politieke hervormingen op de lange termijn. Yingluck’s voorstel zou de goedkeuring hebben gekregen van het leger tijdens een vergadering van de Defence Council op vrijdag.

Regeringspartij Pheu Thai zegt: ‘Wanneer de partij de regering kan vormen, geeft het zodra het hervormingsproces is voltooid, de macht terug aan het volk.’ De partij verwacht dat het hervormingsproces een jaar in beslag neemt. Daarna vinden opnieuw verkiezingen plaats.

Oppositiepartij Democraten neemt niet deel aan de verkiezingen. Partijleider Abhisit zegt dat de partij geen tegenstander is van verkiezingen. De politici die zich verkiesbaar stellen, willen volgens hem het regime voortzetten dat steunt op het systeem van ‘Thaksinomics’, een term die betrekking heeft op Thaksin’s beleid toen hij aan de macht was. Simpel gezegd: het land besturen als ware het een bedrijf.

Volgens Abhisit faalt het politiek systeem al tien jaar. De Democraten geloven niet dat de verkiezingen tot nationale hervormingen leiden of het vertrouwen van de bevolking in het parlementaire systeem herstellen.

Maandag begint in het Thai-Japan stadion de registratie van verkiezingskandidaten. Politieke waarnemers vrezen dat demonstranten het stadion gaan omsingelen, zodat ze niet naar binnen kunnen. De voorbereidingen zijn klaar; zie foto.

(Bron: Bangkok Post, 22 december 2013)

Meer protest- en verkiezingsnieuws later vandaag in Nieuws uit Thailand.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Massa-rally in Bangkok: Top of Flop?”

 1. teun zegt op

  Nu de huidige regering – mede door het opstappen van Abhisit’s “democraten” – demissionair is, zijn verkiezingen de enige manier om uit de impasse te komen.

  Nu Abhisit’s Democraten (?) en Suthep’s club niet aan de verkiezingen gaan deelnemen, treedt een al oud gezegde in werkingnl.: wie niet stemt verliest het recht om mee te praten na de verkiezingen. Dat maakt de weg vrij voor Yingluck cs. En wat te denken van Abhisit’s opmerking dat “het politieke systeem de laatste 10 jaar heeft gefaald”. Bij mijn weten heeft hij in die periode 2 jaar (zonder verkozen te zijn overigens) geregeerd. Wat heeft hij in die periode aan hervormingen tot stand gebracht? Volgens Suthep zou dat in 1 jaar kunnen. Dus lijkt 2 jaar toch ruim voldoende. Nietwaar?

  Yingluck zou er verstandig aan doen om – in geval zij de verkiezingen wint – reeds nu aan te kondigen met de democraten een regering te vormen met enkele democraten op relevante posities. Ja, ik weet dat de democraten dan mogelijk in de minderheid zijn, maar op die manier bindt zij de democraten aan zich. Zij zal zich dan niet kunnen veroorloven om alle ideeen van de democraten zomaar naast zich neer te leggen zonder het nieuwe kabinet direct weer op te blazen. Deze regering van Pheu Thai en Democraten zal zich dan SAMEN moeten buigen over hervormingen. Eventueel gesteund/geadviseerd door een adviesraad bestaande uit non-politieke vertegenwoordigers uit de maatschappij.

  Verder is het voordeel, dat op die manier Suthep de wind uit de zeilen wordt gehaald. Zijn ideeen (volksraad en volksregering) werken niet. Zoveel is wel duidelijk.

  Tot slot. Alle acties van Suthep hebben alleen maar tot grote schade aan de economie (o.a. wegblijven toeristen) geleid. Ook de koers van de thaise baht loopt door zijn acties volledig uit de hand (goed voor de meeste farang, maar daar gaat het niet om natuurlijk). De import (zoals olie/benzine/diesel om maar wat te noemen) wordt daardoor alleen maar duurder.

  Hoe eerder er verkiezingen komen hoe beter. En laten we hopen, dat Abhisith toch besluit mee te doen en Yingluck hem daarna uitnodogt om samen een regering te vormen.

  • top martin zegt op

   De Baht is nog steeds aan de USA dollar gekoppeld, in ieder geval inofficieel. De achtergronden werden hier al heel uitgebreid uitgemeten. De Euro is gestegen en daar door de Baht gevallen en niet door de onrusten in Bangkok. De Baht staat al jaren boven koers en is eigellijk niet meer als 2/3 waard wat hij nu waard is. Dus wel even bij de les blijven en niet dingen gaan roepen die niet helemaal kloppen. Als we dan even kijken welke schade (rijs overschotten) in de afgelopen 7 jaar door de familie Taksin werd veroorzaakt, zijn die paar touristen die nu wel blijven gewoon peanuts.

 2. dick zegt op

  Ik vraag me af of het er allemaal beter op word met die dreigende democraten .of je door de hond of de kat word gebeten .corrupt blijft het toch wel.

  • danny zegt op

   beste Dick,

   De hond ,Yingluck ,heeft al vele jaren gebeten , maar de kat ,Suthep, nog niet.
   Zolang de demonstraties vreedzaam verlopen zie ik winst voor Thailand.
   Phuket zit in ieder geval bomvol met toeristen…vooral Russen en Chinezen.
   De toeristen zijn dus nog steeds niet zo bang voor deze demonstraties.Zo slecht doet Suthep het dus nog niet..
   Elke dag dat Yingluck geen beslissingen meer kan nemen voor het land is winst.
   Elke dag dat er geen geld wordt uitgegeven aan een ongeorganiseerd watermanagement is winst.
   De mensen die al weken demonstreren zijn de corruptie zat en sinds de bankrekeningen zijn geblokkeerd van de leiders zullen de demonstranten zelf de acties , eten en drinken moeten gaan betalen , dat zie ik de roodhemden niet zo gauw doen.
   Natuurlijk hoor je mij niet zeggen dat Suthep de nieuwe leider moet gaan worden (wil hij zelf volgens mij ook niet) en heeft hij soms wat rare ideeën ,maar tot op de dag van vandaag heeft hij heel veel goeds bereikt.door het kabinet naar huis te sturen.
   Als je gelijk krijgt met jouw uitdrukking , dan zijn we inderdaad terug bij af ,maar vindt jezelf nou ook niet , dat er iets moest worden geprobeerd ? Want niets doen zou zo ie zo slecht zijn geweest voor Thailand.
   Een goede groet van Danny

 3. Siamees zegt op

  Mijn naam is Farang, ik spreek de Thaise taal niet ik ben hier niet geboren en opgegroeid en zal dus nooit kunnen begrijpen en voelen als een Thai, want ik ben en ben en blijf een Farang, al mag ik nog zo oud zijn en hier al een halve eeuw wonen. Bij deze heb ik hier dus ook geen oordeel te vellen over de huidige politieke impasse want we zullen er nooit een snars van kunnen begrijpen als Farang zijnde. 1 ding weet ik wel zeker en dat is dat ik deze situatie heel spijtig vind voor dit land en alle mensen die in dit prachtige land wonen.

  • top martin zegt op

   Ik ben het met de hele rommel in Bangkok niet eens, omdat het mij niet intereszeerd. Ik heb geen mogelijkheid om in te grijpen omdat ik hier gast ben. Maar als de gast gever mij niet meer bevalt, ga ik toch langzaam uitkijken naar een betere, een andere gastgever. Jammer is ook, dat de Thais zelf schijnbaar helemaal niet begrijpen, dat ze al jeren bezig zijn hun eigen land naar de vaantjes te helpen. Belangrijk voor hun is alleen, dat ze demonstratie bonus krijgen, uit welke hoek dan ook. En als er verkiezingen zijn, wint Thaksin weer, omdat het grootste deel van de bevolking in hun denken analfabet mindestens niet in staat is voor de toekomst te denken. Het meeste deel is niet alleen dag looner maar ook, alleen de dag vandaag denker. En als we niets meer te eten hebben, is er altijd nog ergens een dochter te vinden die we naar Pattaya of Phuket kunnen sturen.

 4. Monte zegt op

  Het is een flop geworden.er waren niet zoveel demonstranten als verwacht.Suthep kan achter de garaniums gaan zitten. En Teun heeft goede ideeen maar hoe kun je nu democraten uitnodigen , als ze niet meedoen aan de verkiezingen.maar of deze huidige regering nog een regering gaat vormen of niet.
  er zal een hervorming komen, dat wel.
  Maar echt waar als je corruptie uit wil bannen in dit land moet je al op de straat beginnen.
  En Dick heeft gelijk

  • teun zegt op

   Monte,

   Je weet nooit wat er achter de schermen gebeurt. Het kan maar zo gebeuren, dat Abhisit in de komende dagen besluit dat het toch beter is wel mee te doen. En misschien kan Yingluck hem daartoe verleiden op een manier zoals ik al aangaf.

   Want wat heeft Abhisit te winnen als hij niet mee doet?? Dan zijn de Democraten immers helemaal veroordeeld tot het tanende rebellenkamp van Suthep.

   Hoog tijd voor overleg en samenwerking tussen politieke partijen……

 5. teun zegt op

  Nog een laatste gedachte die zo even bij me opkwam. Suthepcs. en Abhisit (democraten) vinden dat er hervormingen moeten komen. Dit na ca 2 jaar (2011-2013) dat Yingluck daar met haar regering niet in geslaagd zou zijn.
  Bij mijn weten waren Abhisit als premier en Suthep als vice-premier in de daaraan voorafgaande periode (2008-2011) degenen, die Thailand aan hervormingen hadden kunnen helpen. Het was des te eenvoudiger omdat de rooien als partij toen door de rechter waren verboden/opgeheven. En dus in het parlement niet vertegenwoordigd waren.Kans voor open goal…..

  Wat hebben Abhisit en Suthep (overigens nooit als winnaars van verkiezingen aan de macht gekomen, maar uitsluitend door opheffing/verbod van de rooien) in die ca 2-2,5 jaar van hun regering nou eigenlijk aan hervormingen voorgesteld laat staan doorgevoerd? Mij schiet zo niks te binnen………….

  En dan nu zeggen, dat het maken van voorstellen en het deels invoeren in ca 1 jaar zou kunnen?Ik heb er weinig mee op met dat soort “windvanen” of schreeuwers langs de kant……….

  • chris zegt op

   besteTeun
   Je hebt helemaal gelijk dat de Democraten zelf hervormingen hadden kunnen voorstellen aan het parlement. Je hebt geen gelijk dat er geen ‘rooien’ in het parlement waren. Toen de ene rode partij werd verboden werd de volgende dag een nieuwe rode partij opgericht en waren alle parlementsleden gewoon terug. Abhisit kwam aan de macht omdat een deel van de oude rode partij (de fractie met Newin aan het hoofd die zelf voor 5 jaar uit de politiek werd verbannen) zich van hen afsplitste en ‘overliep’ en daarme Abhisit aan een parlementaire meerderheid hielp.
   In de onderhandelingen tussen Abhsiist en de bezetters van Rachaprasong (de red shirts) stelde Abhisit nieuwe verkiezingen voor. Dat was voor de protesterende red shirts niet voldoende. Het kabinet moest aftreden. Vergelijk deze situatie met nu…….oftewel: de pot verwijt de ketel….

   • teun zegt op

    Chris,

    Strikt feitelijk gezien, heb je gelijk. De uitkomst is dus het zelfde. Abhisit won nooit verkiezingen, maar had wel 2-2,5 de meerderheid en dus de kans op het bedenken en invoeren van hervormingen. Maar liet dat – uiteraard – na en was zelfs van mening, dat hij wel 4 jaar kon blijven zitten als premier…… Maar dat pikten de rooien niet.

    In elk geval is je conclusie terecht (de pot etc). En geeft dus aan dat het democratiseringsproces zich in het “kleuter-stadium” bevindt. Het zal dus – helaas nog even duren voor het in een volwassen-stadium terecht komt……

 6. Gerard zegt op

  @ Siamees. Fantastische reactie. Ik kan het niet beter verwoorden. Nederlanders waar ook ter wereld voelen zich altijd geroepen overal en altijd een mening over te moeten geven. Woon al 27 jaar in Thailand en inderdaad… je bent en blijft die farang en er wordt überhaupt niet naar je mening gevraagd. Zal me werkelijk worst zijn hoe ze rollend over straat gaan in het rood, geel of wellicht groen? Jammer van het land maar dat denk ik ook over te teloorgang van ‘mjn’ Nederland die uitgemergeld wordt door dat zinkende schip genaamd ‘EU’.

  • Cornelis zegt op

   Je geeft zelf een goed (?) voorbeeld van het ‘zich geroepen voelen overal een mening over te geven’. Al 27 jaar weg uit NL en toch een mening over Nederland en de EU………………

 7. chris zegt op

  Barack Obama zei niet zo lang geleden:
  als je hetzelfde doet (en ook met dezelfde mensen) moet je niet verwachten dat het resultaat anders is.
  Op 2 Februari zijn er wellicht verkiezingen (moet ik nog zien trouwens) maar er valt niks te kiezen. Partijen zijn lege hulzen, geen inhoud, geen echte achterban, geen lokale afdelingen waar politieke discussies plaatsvinden, geen verkiezingsprogramma, behalve populistische leuzen die wellicht nadelig zijn voor ‘s lands economie. Maar daar maakt niemand zich zorgen over alleen wanneer er demonstraties zijn.
  Dit land heeft nog een lange weg te gaan op weg naar democratie en op die weg wordt ook gevochten zoals in elk democratisch land gebeurd is. Niks nieuws onder de zon, en ook niks mis mee.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website