De Bank of Thailand (BoT) begrijpt de zorgen van bedrijven over de dure baht en de gevolgen voor de export, maar ze is niet van plan om in te grijpen.

Volgens de BoT is de waarde van de munt marktconform. Gouverneur Veerathai van de BoT laat weten dat de waarde van de baht gelijk opgaat met de trend van de regionale valuta.

Woensdag zakte de baht licht van 34,60 tegen de Amerikaanse dollar naar 34,61. In augustus steeg de baht en andere regionale valuta sterk omdat de Amerikaanse economie minder goede vooruitzichten had. De baht steeg ook na de het Brexit besluit in Groot-Brittannië. De goedkeuring van de nieuwe grondwet na het referendum en de verrassende economische groei in het tweede kwartaal zorgde daarnaast voor een waardestijging van de baht.

Thaise exporteurs zijn echter niet blij met deze trend. Ze willen dat de BoT maatregelen neemt tegen de dure baht. De centrale bank is dat niet van plan. De BoT richt zich voornamelijk op de beheersing van de toestroom van vreemd kapitaal omdat dit het economisch herstel dupeert. De bank zet alleen middelen in wanneer de koers onverenigbaar is met de financiële stabiliteit of ’s lands economisch herstel, zo laat Veerathai weten.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Zorgen om dure baht: BoT wil niet ingrijpen”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Als we de grafiek van de Baht tov de US Dollar over de afgelopen tien jaar erbij nemen, zien we dat er talloze momenten zijn geweest waarop de zorgen groter hadden kunnen zijn. Er is eigenlijk niets opvallende aan de hand.
  .
  https://goo.gl/photos/h5cBBY4kzXaZVULE7

 2. Harrybr zegt op

  Als Fransamsterdam al schrijft: niets bijzonders aan de hand. Niets anders als het schuld van de dalende omzet verschuiven naar die valuta.
  Wat echter WEL aan de hand is: al decennia doen de Thais zelf weinig aan hun export. Het zijn de buitenlandse bedrijven, die wegens lage lonen naar Thailand gekomen zijn, en nu aan het verschuiven zijn naar Burma. Ook worden steeds meer producten in China zelf gemaakt dan geïmporteerd uit Thailand ( chili in sri racha saus, mais, lychees enz ). En als derde: de landen om Thailand heen liggen niet continue te slapen ( met hun mia noi), doch doen WEL hun best nieuw klanten te vinden, nieuwe producten te ontwikkelen, terwijl Thailand niet verder komt dan wachten tot een order in de inbox valt cq kopiëren van wat anderen uitgedacht hebben. Als ik zie hoeveel intro-e-mails ik uit China krijg tov Thailand ( niet één ), is de teloorgang van Thailand niet verwonderlijk.
  Nu ook nog eens vele Burmese -semi-slaven- fabriekswerkers terugkeren naar hun eigen land, zullen de Thais zelf de armen uit de mouwen moeten steken.

  • ruud zegt op

   Ik hoor dat het momenteel klachten, dat het moeilijk is om werk te vinden voor de (arme) Thai.
   Ze geven de schuld aan de ASEAN.
   Mogelijk dat die ASEAN toch voor een grote instroom (goedkope) buitenlanders zorgt.
   Of mogelijk wordt er werk naar het buitenland gebracht.

   • Dennis zegt op

    Als het slecht gaat is dat in de ogen van de publieke opinie altijd de schuld van iets institutioneels (“Europa”, “Brussel”, “Washington” of zoals in Thailand “Asean”).

    De waarheid is iets genuanceerder en misschien ook pijnlijker: De arme Thai zijn “13 in een dozijn”. Veelal ongeschoold, dus makkelijk vervangbaar. Voor jou 10 anderen en het liefst goedkoper, want zo zijn werkgevers; leuk als je gekwalificeert bent, nog leuker als je goedkoper en gekwalificeert bent. De gastarbeiders in Nederland kwamen hier niet omdat “wij” het vuile werk niet wilden (of willen) doen, maar omdat “wij” meer geld ervoor wilden (of “zij” het goedkoper wilden doen). Er is geen tekort aan lassers of verpleegkundigen in NL, er is een tekort aan werkgevers die bereid zijn het personeel op te leiden (wat geld kost). En zo is het ook in Thailand; er staan goedkopere buitenlandse werknemers klaar en dus worden de “dure” Thaise werknemers buiten spel gezet.

 3. Slagerij van Kampen zegt op

  De sterke baht maakt ook nog eens de rijst van de Isaan extra duur. Ze kunnen toch al niet meer concurreren met Vietnam of India. Trouwens: Zelfs hier in Nederland kopen wij geen Thaise rijst meer. De Cambodjaanse is minstens even goed en een stuk goedkoper. Zo calculeert de mens nu eenmaal. Geld gaat voor principes. Dus mijn vrouwj, Isaanse, koopt rijst uit Cambodja! Als de regering de rijstboeren wil helpen, devalueren dus… En eh, ook wat mij betreft! natuurlijk Een calculerende farang met niet al te veel principes

 4. Dennis zegt op

  Moderator: Dat is niet het originele artikel, je verwijst naar een artikel van 18 augustus. Dit artikel stond in Bangkok Post van 1 september. En let op, het gaat om de gedrukte versie. Op internet verschijnt meestal een soort samenvatting.

 5. teun zegt op

  Alsof de BoT zelfstandig de koers van de Thai Baht blijvend kan beinvloeden! En daarnaast: even naar koersverloop afgelopen 4 jaar. Dan wordt volstrekt duidelijk dat nu pas zeuren over de koers op z’n minst merkwaardig genoemd mag worden.
  Wat een merkwaardige klaagzang is het eigenlijk. Zorg gewoon voor meer rust en trek vooral nieuwe markten aan i.p.v. zeuren over koers. Die is een afspiegeling van concurrentiekracht. Dus…..aan het werk en niet anderen de problemen (zo die er zijn) op laten lossen.
  Daar komt ook vooruit kijken (planning) aan te pas en dat is ein thaise economie.en nog weinig ontwikkelde eigenschap onder de thais.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website