De gesprekken zijn moeilijk, maar we hebben enige vooruitgang geboekt. Met deze nietszeggende mededeling van Joao Aguiar Machado, EU-delegatieleider bij de tweede onderhandelingsronde van de EU-Thailand vrijhandelsovereenkomst (FTA – Free Trade Agreement) in Chiang Mai, moeten we het vandaag doen.

Machado zei dit in een telefonisch interview met Bangkok Post. Gevraagd of de rally van tegenstanders van (delen) van de FTA de Thaise delegatie onbuigzaam maakt, zei hij dat de Thais ‘goede onderhandelaars’ zijn. ‘Ze zijn goed voorbereid en doen een prima job. Overigens zijn zowel de Thaise als de EU onderhandelaars zich heel goed bewust van de gevoelens van de Thaise en Europese burgerlijke maatschappij.’

Gevraagd wat hij vindt van de oproep dat de Nobelprijs voor de Vrede dient te worden afgenomen van de EU, zei hij dat de prijs van groter belang is dan de handelsbesprekingen. Hij wees erop dat geen enkel land in Azië en Latijns Amerika, waarmee de EU onderhandelt, vraagtekens zet achter de rol die de EU speelt bij het bereiken en handhaven van de vrede. ‘De Thaise samenleving dient dat te begrijpen. Ik heb het gevoel dat ze ons aanvalt omdat ze haar zin niet krijgt.’

FTA Watch heeft gisteren de Thaise onderhandelaars nog maar eens opgeroepen zich te houden aan de randvoorwaarden die door het parlement zijn gesteld. De organisatie maakt zich met name zorgen over de regeling met betrekking tot arbitrage over gevoelige kwesties. Ze blijft bij haar standpunt dat de FTA niet verder mag gaan dan Trips, een overeenkomst van wereldhandelsorganisatie WTO over intellectueel eigendom (IPR). Machado zei hierover in het telefonisch interview dat zaken die verder gaan, in het voordeel van Thailand kunnen zijn.

Gisteren wandelden zo’n achthonderd demonstranten in oranje T-shirt met de tekst ‘Life is not for sale, IPR out of FTA’ van Tha Phae naar het Le Meridien Chiang Mai, waar de onderhandelingen plaatsvinden. Ze droegen ook borden met anti Thai-EU FTA teksten. Honderd agenten van de oproerpolitie blokkeerden de toegangsweg tot het hotel.

Akarachote Saikrachang, adviseur van een Thaise gedelegeerde, zei dat de onderhandelaars hun best zullen doen de belangen van Thailand te beschermen. ‘We verzekeren jullie’, zei hij tegen de demonstranten, ‘dat het Thaise team zich bewust is van jullie zorgen en ermee rekening zullen houden.’

Na de tweede ronde deze week volgt in december een derde ronde in Europa. Machado verwacht dat de onderhandelingen binnen twee jaar zijn afgerond.

Zie verder de posting FTA bedreigt volksgezondheidsverzekering en goedkope medicijnen van gisteren.

(Bron: Bangkok Post, 20 september 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “De gesprekken zijn moeilijk, kan het nog nietszeggender?”

 1. Rob V. zegt op

  “Gevraagd wat hij vindt van de oproep dat de Nobelprijs voor de Vrede dient te worden afgenomen van de EU, zei hij dat de prijs van groter belang is dan de handelsbesprekingen.” Heb ik iets gemist? Ik heb gisteren wel gelezen over de bezwaren en zorgen over een mogelijk akkoord mbt medicijnen en de gezondheidsverzekering. Maar dat dit verdrag een bedrieiging of hindernis voor de (wereld?) vrede zou zijn… wat voor absurde argumenten zitten daar achter? Of gewoon weer een gevalletje absurde dingen roepen en en allerlei onzinnige, niet onderbouwde punten inbrengen om zo de hopen dat de steun voor een mogelijk akkoord strand…

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Rob V De krant schrijft vandaag voor het eerst dat de actievoerders een oproep hebben gedaan om de EU haar Nobelprijs voor de Vrede af te nemen. De EU-delegatieleider is daarover nogal gebelgd en terecht zou ik zeggen, wanneer je het woordje vrede interpreteert als ‘geen oorlog’. Maar er zijn ook interpretaties die verder gaan en stellen dat vrede ook rechtvaardigheid inhoudt. Geredeneerd vanuit die interpretatie is de oproep niet zo onlogisch.

 2. Harry zegt op

  De EU is veel en veel te lief voor de tegenpartij. Zou alles wat sneller gaan, als men dezelfde regels en voorwaarden oplegt aan de invoer uit een bepaald land, als dat dat land op invoer uit de EU legt.
  Invoerrecht 30-45-60 % op EU goederen in TH terwijl uit TH naar de EU het invoerrechtenpercentage vaak onder de 5 % blijft ?

  • Cornelis zegt op

   Het uiteindelijke doel van een FTA ofwel een Vrijhandelsovereenkomst is ook dat de beide partijen op goederen die ‘van oorsprong’ zijn uit het partnerland geen invoerrechten meer heffen. De bij het aangaan van de overeenkomst nog bestaande invoerrechten worden dan geleidelijk, over een af te spreken aantal jaren, naar nul afgebouwd. Vaak worden bepaalde goederen geheel of gedeeltelijk uigesloten van die afbouw, vooral in de sector van de landbouwproducten.
   Overigens geniet Thailand al tientallen jaren van verlaagde invoerrechten bij invoer in de EU, onder het eenzijdige EU-stelsel van tariefpreferenties voor ontwikkelingslanden. Dit is m.i.v. 2015 niet meer van toepassing op Thailand, vandaar de noodzaak om tot een alternatief te komen om te vermijden dat voor Thaise goederen dan in de EU het volle pond moet worden betaald. Onder de regels van de WTO – de World Trade Organisation – is het enige alternatief het afsluiten van een FTA.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website