De aanhouding van Pongpat Chayapong, voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau, en zijn bende lijkt niet meer te zijn dan een krasje op de oppervlakte van het probleem: de plaag van politiecorruptie. Dit schrijft Bangkok Post vandaag in haar hoofdredactioneel commentaar, nu nog eens vijf verdachten zijn aangehouden en meer details bekend worden.

Het goede nieuws is, aldus BP, dat Pongpat, die bekend stond als ‘de tweede landelijke politiebaas’ is aangehouden; het slechte nieuws dat opnieuw een smet is geworpen op de al bezoedelde reputatie van het politiekorps. De grote vraag is: Waarom zijn de verdachten pas nu aangehouden? En er is een mysterie: de zelfmoord van het voormalig hoofd van Subdivision 1 van de Crime Suppression Divison en zijn [?] gehaaste crematie.

Ondanks de belofte van de nationale politiechef om de zaak tot op de bodem uit te zoeken, heeft het politiekorps meer nodig dan een aspirientje om de hoofdpijn te verlichten. Het korps heeft dringend behoefte aan een ingrijpende operatie of complete hervorming om het vertrouwen van de bevolking te herwinnen, concludeert Bangkok Post.

Nog eens vijf aanhoudingen

Het openingsverhaal vandaag meldt dat nog eens vijf burgers zijn aangehouden. Ze worden verdacht van majesteitsschennis (ze hebben met de monarchie geschermd bij het vragen van steekpenningen), het illegaal innen van schulden, mensen opsluiten en afpersing. Een van hen, een ex-legerofficier, is zijn rang ontnomen.

Pongpat’s bende (zes politiemensen en vijf burgers) heeft jarenlang ongestraft steekpenningen kunnen incasseren. In de huizen van Pongpat is een gigantische hoeveelheid bezittingen in beslag genomen: 24 goudstaven, 225 frames van gouden amuletten, 224 gouden armbanden en 114 grondaktes – dat alles ter waarde van 418 miljoen baht, aldus een bron.

En is er meer dat hij en zijn maatjes hebben verzameld: onder andere zeldzaam en duur hout. Er zijn meer dan zestig vrachtwagens nodig om het te vervoeren, zegt politiecommissaris Somyot Pumpunmuang.

De krant maakt verder nog op basis van een bron melding van een onderzoeksrapport over kwalijke zaken in het Zuiden. Een zakenman heeft er het (al aangehouden) hoofd van de Marine Police Division (MPD) plus 33 andere hoge politieofficieren en ambtenaren elke keer [?] bedragen toegeschoven variërend van 1.500 tot 12 miljoen baht.

Het hoofd van de MPD heeft bekend maandelijks 12 tot 15 miljoen te hebben ontvangen van bendes die benzine smokkelden. Een politieagent heeft de zakenman helpen ontsnappen nadat hij wegens het vervalsen van documenten was veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden.

Volgens de bron doen de autoriteiten onderzoek naar andere groepen die ambtenaren hebben omgekocht. Verdacht worden zakenlui, politici, lokale leiders en ‘influential figures’; ze zijn betrokken bij het smokkelen van benzine en drugshandel, en hebben vermoedelijk banden met het zuidelijk verzet.

(Bron: Bangkok Post, 27 november 2014)

Eerdere berichten:

Corruptieschandaal: Meer arrestaties op komst
Zeven hoge politiemensen en vijf burgers betrokken bij corruptieschandaal
Grootscheepse corruptie: Acht hoge politiemensen aangehouden

12 reacties op “Corruptieschandaal: Nog meer modder komt boven”

 1. Ad de Vogel zegt op

  Moderator: Wij zullen uw vraag plaatsen als lezersvraag. Wilt u de volgende keer daarvoor het contact formulier gebruiken Rechts bovenaan de website.

 2. Tino Kuis zegt op

  De feiten in dit verhaal over het corruptie schandaal zullen wel juist zijn. Maar waarom komt nu juist dit schandaal op dit moment naar buiten? We weten allemaal dat het politie korps vergeven is van de corruptie.
  Het antwoord is dat de achtergrond en de redenen zich uitstrekken tot op het hoogste niveau. Het is ook, en misschien wel vooral, een politieke zaak. Meer mag en kan ik er op deze plek niet over onthullen.

 3. chris zegt op

  Beste Paul,
  Dit is nog maar het topje van de ijsberg.
  Volgens mijn informatie is het niet zozeer een politieke zaak (zoals menige journalist, Thai-kenner vooral die in het buitenland wonen, ons wil doen geloven) maar een ‘vuil spel’ tussen personen op het hoogste niveau in dit land waarvan vele boter op hun hoofd hebben. Sommigen hebben een politieke kleur, sommigen in het geheel niet. Hun tegenstanders laten daar nu de zon op schijnen.
  Ik mag hopen dat alle verdachten nu eens de waarheid vertellen over wat er gaande was en is in dit land achter de schermen. De hoogste tijd niet alleen voor hervormingen maar ook voor schoon schip maken.

 4. Tino Kuis zegt op

  Ik geef een kleine hint, beste Paul. Drie van de verdachten (broers) hebben als achternaam Akharaphongpreecha (ook wel gespeld als -akara- of akkhara-) en ga die naam eens googelen. De hoofdverdachte, Pongpat, is de oom van de persoon die je dan vindt. Ook de man die al eerder in deze zaak ‘zelmoord’ pleegde, Akhawut, heeft daar connecties mee. Het aanpakken van corruptie is vaak meer een politiek wapen dan het nastreven van recht. Het zet geen zoden aan de dijk.
  Maar beste Paul, geshockeerd door de omvang van deze zaak? Dit is het topje van de ijsberg. Het politieke topje. Daar is een strijd op leven en dood gaande, meest onttrokken aan onze blik.
  Ik heb medelijden met Thailand en vrees voor haar toekomst.

  • jasmijn zegt op

   choquerend als je op die naam in Google gaat opzoeken……

  • Hans Mondeel zegt op

   Om het je nog gemakkelijker te maken, Google eens op de naam van de hoofdverdachte ‘Pongpat uncle’. Je vindt dan genoeg om de kreet “Amazing Thailand” met een heel andere visie te beschouwen.
   Voor de Thais is deze hele zaak niet interessant: “dat weten we toch al jaaaaaaren!”
   Het is wat er achter de schermen gebeurt (wat niet in de krant komt en waar op TV niet over gepraat wordt). Vergis je niet: alle Thai zijn op de hoogte en de speculaties gaan alle kanten op. Ik woon in de Isaan en ook (of misschien juist) daar wordt over nix anders gepraat.
   Tja, als je geen Thais verstaat, of als je je gedraagt alsof je een betweter bent, of als je interesse in Thailand alleen maar voor een leuke vakantie is, dan zal het je worst zijn. Maar voor mensen die werkelijk in Thailand geïnteresseerd zijn is een beetje achtergrond nooit weg.

   Hans Mondeel

   • janbeute zegt op

    Beste Hans Mondeel , daar waar ik woon ergens in het noorden , hoor ik ook veel .
    Heel veel soms .
    En ik vermoed ook wel wie er achter dit corruptie schandaal zit en er is zeker veel en veel meer .
    Ik heb vaker op dit webblog wel eens een voorbeeld gegeven met als achtergrond een voetbal team .
    En eindigde meestal met de vraag wie is de coach van dit team .
    Maar laten wij ons als enkele ervaren in Thailand wonende Farangs en webbloggers , maar beter zwijgen over wat we te horen krijgen .
    Want ik waarschuw ,voordat je het weet zit je meer en dieper in de problemen dan je aankan .
    Big brother is watching you, geld namelijk ook hier .
    Thailand is geen Holland of Belgie , daar kun je vrij praten .
    Maar ik ben bang dat jij en ik met de zelfde gedachten rondlopen .
    Over zulke dingen is het voor ons als buitenstaander , hoe erg je je ook ergert .
    Spreken is zilver en zwijgen is goud , wij zijn hier te gast vergeet dat niet .

    Jan Beute .

 5. arjanda zegt op

  Het waarom nu pas? Denk dat er nu iemand met ballen aan het roer staat! Iemand die er het beste met Thailand voor heeft (hoop)

 6. Jack G. zegt op

  Wordt corruptie bestrijden ook niet een beetje gebruikt om bepaalde mensen op een zijspoor te krijgen? In China is het corruptie bestrijden zo’n succes geworden dat het verlammend schijnt te werken. O, bouwbedrijf Lee heeft een opdracht gekregen. Nou, dan zullen zij wel betaald hebben aan die en die. Hup allemaal verdachten. Dan krijg je iets van omgedraaide corruptie.

 7. piet zegt op

  Eigelijk is elk commentaar hier overbodig tenzij men achterlijk genoeg is om van deze zaken niks te weten/kunnen weten

  Hier en daar moet er kopje rollen doch ……….denk eens na en wees eerlijk ; zou men het anders doen ? zo ja ……………..?

 8. reint zegt op

  Beste jack G, Het bestrijden van corruptie in China is een succes? Hmm ja tot op zekere hoogte. De Chinese regering weet perfect het publiek te manupuleren, en door hoge amtenaren voor het gerecht te slepen krijgen ze waardering voor dit feit. Maar als men door gaat met het voor het gerecht brengen van invloedrijke mensen zal dat hun eign positie in gevaar brengen. Er zijn dus grenzen en het succes zal beperkt zijn.

  Moderator: Graag de discussie beperkt houden tot Thailand.

 9. henry zegt op

  In Thailand is het een publiek geheim, wat de redenen zijn waarom het zolang geduurd heeft, en ook waarom er nu word ingegrepen. Het is niet voor niets dat LINE hier veruit het populairsfe sociale mdium is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website