In Thailand is er veel ongelijkheid tussen arm en rijk. Wereldwijd is de situatie niet veel anders. De rijkste 1 procent kaapt 82% van groei rijkdom; de armste helft krijgt niets. Uitbuiting en belastingontwijking vergroten de ongelijkheid, zegt Oxfam Novib.

Van maart 2016 tot maart 2017 kwamen er wereldwijd 233 miljardairs bij, elke twee dagen één. Dit is de grootste toename van miljardairs in de geschiedenis. Negen van de tien miljardairs zijn man. In diezelfde periode ging 82% van de toegenomen mondiale rijkdom naar de 1% rijkste mensen van de wereld. De toename van rijkdom ging voorbij aan de 3,7 miljard armste mensen. In Nederland ging 45% van de toename in rijkdom naar de rijkste 1% van ons land. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van Oxfam Novib, dat vandaag verschijnt aan de vooravond van het World Economic Forum in Davos.

Het Oxfam Novib-rapport Reward Work, Not Wealth, laat zien hoe ons economische systeem ervoor zorgt dat een rijke elite steeds rijker wordt, terwijl honderden miljoenen mensen moeten overleven van een hongerloon. Winstuitkeringen aan aandeelhouders en beloningen van directies nemen excessief toe. Daar staat een steeds verdere uitholling van werknemersrechten tegenover in combinatie met een groeiende invloed van bedrijven op overheidsbeleid. De enge focus van bedrijven op kostenvermindering en steeds hogere uitkeringen aan aandeelhouders gaan ten koste van werknemers.

Het rapport over ongelijkheid wordt gepresenteerd aan de vooravond van de jaarlijkse bijeenkomst van de economische en politieke elite in het Zwitserse Davos. Het nieuwe rapport van 2018 maakt duidelijk dat de concentratie van rijkdom in de handen van een klein aantal mensen, zich voortzet. En dat miljoenen mensen ondanks hard werken gevangen blijven zitten in armoede.

‘De extreme groei van rijkdom in handen van steeds minder mensen is pervers en ondermijnt de samenleving wereldwijd,’ zegt Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib. ‘Het economisch systeem werkt voor een rijke elite, maar onthoudt miljoenen mensen de kans op een menswaardig bestaan. Miljoenen mensen worden uitgebuit terwijl grote bedrijven en miljardair-investeerders steeds grotere winsten opstrijken. Dit leidt tot meer conflicten, onmenselijke armoede en extremisme. “

Zo zou het bijvoorbeeld 2,2 miljard dollar per jaar kosten om de lonen van alle 2,5 miljoen Vietnamese kledingarbeiders te verhogen tot een ‘leefbaar loon’. Dit is ongeveer een derde van het bedrag dat de top 5 bedrijven in de kledingsector in de periode van maart 2016 tot maart 2017 aan rijke aandeelhouders hebben uitgekeerd. De top 5 bestaat uit H&M, Inditex ( moederbedrijf van Zara ), Fast Retailing (UNIQLO), Gap en L Brands (Victoria’s Secret).


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Rijken worden rijker, armen krijgen niets: Grote ongelijkheid in de wereld”

 1. frans zegt op

  Leuk om onder de aandacht te brengen. Niets nieuws. Gebeurt al jaren zo en er wordt niets tegen gedaan.

 2. Bert zegt op

  Er komt een dag dan pikt het proletariaat het niet meer en zal in opstand komen.
  Natuurlijk zullen velen zeggen dat de rijken ook de risico’s nemen om te ondernemen, maar er zijn er ook velen die hun rijkdom hebben geërfd. De huidige generatie kun je niets kwalijk nemen, maar de vroegere hebben hun rijkdom toch veel al gehaald over de rug van de armen,

  • l.lagemaat zegt op

   Hoezo kan de huidige generatie niets kwalijk genomen worden?

   Zijn zij bezig, waar mogelijk de armoede te bestrijden? Hulde aan deze mensen.

   Van Trump heb ik nog geen tweet gelezen, welke charitatieve doelen hij steunt!
   Wat doen die vetgemeste dictatoren in Africa?
   Mensen uit Europa met het hart op de goede plaats geven die mensen daar te eten!

   Volgens Rutte gaat het goed in Nederland!
   Hoezo Rutte? Zijn er nieuwe bonussen in het vooruitzicht gesteld?
   Bedankt Rutte, namens de AOW-ers!

 3. Rob zegt op

  De kloof tussen rijk en arm wordt alsmaar groter. Dat is economisch, sociaal, democratisch en ecologisch onhoudbaar. Vroeg of laat zullen we naar een implosie gaan: economische crisissen omdat de globale koopkracht alsmaar verder achterblijft bij de wereldwijde capaciteit, speculatie die steeds meer zeepbellen creeert omdat er in de reeele economie geen winstgevende investeringen haalbaar zijn, opstanden en alsmaar meer instabiliteit, dictaturen om verzet te onderdrukken, klimaatvluchtelingen omdat de voedselproductie ineen stuikt en sommige regios onleefbaar worden,…

 4. Tino Kuis zegt op

  Helaas zijn er in de wereldgeschiedenis maar drie soorten gebeurtenissen geweest die de ongelijkheid in vermogens verminderde:

  1 oorlogen
  2 epidemieën
  3 opstanden

  Een progressief belastingsysteem zou moeten helpen maar dat viel ook vies tegen.

  Een voorstel. Zoals boven gezegd is het erven van rijkdom een van de belangrijkste oorzaken van die ongelijkheid. Die rijkdom is verkregen over ‘de ruggen van de werkenden’ met steun van de gemeenschap (infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg). Een zeer hoge erfbelasting is nodig. Kinderen mogen niet meer erven dan zeg 50.000 euro, en schenkingen moeten zwaar worden belast.

  • Leo Bossink zegt op

   Kan het totaal niet met jouw voorstel eens zijn Tino. Vergaarde rijkdom is, in ieder geval in landen die economisch meetellen, al vele malen belastingtechnisch belast (hoge inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, enz.). Ook nog eens een hoge erfbelasting heffen en schenkingen zwaar belasten slaat dan ook helemaal nergens op. Maar bij een aantal politieke partijen, zoals de communistische SP in Nederland, zul je wel de handen op elkaar krijgen.

   • Herne63 zegt op

    Hahaha Leo, dat de rijken zoveel belasting betalen hebben de Panama papers wel bewezen. Type gewoon op Google “rijken ontlopen belasting” en zie hoeveel artikelen zijn over belastingconstructies die ervoor zorgen dat rijken nauwelijks belasting betalen. De enigen die werkelijk veel belasting betalen is de gewone man en werknemer. Voordat de werknemer de werkdag begint heeft hij al een paar euro aan belasting betaald door een douche te nemen, het licht aan te doen, verwarming, eten, vervoer naar het werk, enz. allemaal zaken waar belasting opzit. Daarnaást gaat bijna eenderde van mijn loon op aan belasting en ik ben echt geen miljonair of vermogende. Gewoon een werknemer met 1800€ netto in de maand en 700€ huur voor een tweekamer appartment. in de maand. Als u gelooft in rijken die veel belasting betalen, gelooft u zeker ook nog in de kerstman?

  • Fransamsterdam zegt op

   En dat zou dan natuurlijk in alle landen zo moeten zijn, anders vertrekken een hoop mensen naar Thailand, om maar eens wat te noemen. Mooie utopie, maar gaat nooit werken. Werkt het bezit van zwart geld ook alleen maar in de hand.

  • Gerard zegt op

   Wellicht kan je het zo bekijken, wanneer een persoon in zijn wekzaam leven flink heeft geboerd dan ontneemt hij/zij dit van de gemeenschap en zou het bij overlijden aan de gemeenschap teruggegeven moeten worden. Giften aan verwanten direct of indirect worden afgeschaft/niet toegestaan.

   De regel zou moeten zijn: iedereen dient op nul te starten dus is erven/giften hierbij uit den boze.

   De gemeenschap dient aan een ieder de kans te geven zich te ontwikkelen om te zijner tijd in zijn eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

 5. Lungjohn zegt op

  Het zal nooit of nooit veranderen. De armen zullen altijd armer worden en de rijken rijker. Het gaat maar stoppen wanneer onze aardbol wordt vernietigt.

 6. brabantman zegt op

  Er zijn altijd verschillen geweest tussen rijk en arm en dit zal blijven bestaan. Onder het mom van socialisme werd in de laatste eeuw z.g. gestreefd naar gelijkheid. Bleek echter voor de meeste socialistische leiders zelf niet te gelden. Voorbeelden ten over.
  Oxfam Novib, de subsidieslurper en organisatie die als huisvesting een kapitaal pand bewoont en bezit pal naast de Belgische ambassade.
  Die Oxfam heeft zijn rapport terug moeten nemen. Blijkt een grote verspreider van nepnieuws te zijn. De reden ligt voor de hand. De heren leven er goed van. ‘Directeur Oxfam Novib verdient 184 keer zoveel per dag als de allerarmsten namens wie ze zegt te spreken’ kopt HP de Tijd.
  Stond vandaag een interessant artikel op een bekend weblog in Nederland.
  (Oxfam neemt stiekem uitspraak over 8 miljardairs die net zo rijk zijn als helft wereldbevolking terug).
  Neemt niet weg dat het natuurlijk hemelschrijend is dat mensen van honger sterven. Maar ja, als machthebbers in het verleden al stelden ‘houd jij ze dom, dan houd ik ze arm’ dan weet u het wel.

 7. niek zegt op

  Thailand hoort bij de tien landen in de wereld, waar de verschillen tussen rijk en arm het grootst zijn, heb ik ergens gelezen in een gezaghebbende statistiek. Bron ben ik spijtig genoeg vergeten.

 8. Ferdi zegt op

  Wat is er gebeurd met de oude Nederlandse uitdrukking “de gulden middenweg bewandelen”?
  Deze filosofie hebben we niet voor niets van de Grieken geleerd, die op hun beurt weer het e.e.a. van de Boeddhisten hebben geleerd nog voordat Jezus Christus geboren werd.

  “Gulden middenweg
  Aristoteles (384 v.Chr-322 v.Chr.)
  De deugd is het midden tussen twee extremen, maar Aristoteles pleit niet voor middelmatigheid!

  Wat is het idee?
  Volgens Aristoteles is de deugd het midden tussen twee extremen. Zo houdt moed het midden tussen lafheid en roekeloosheid.”

  https://www.filosofie.nl/nl/artikel/29224/gulden-middenweg.html

 9. Huub Bouwens zegt op

  Een groter wordende kloof is een krachtig beeld. Doet het lekker in de media. Maar je moet bij die “kloofdiscussie” meenemen dat de armen er wereldwijd ook een beetje op vooruitgaan. De kloof wordt groter maar net als in Nedetland gaan de armen er veelal ook wat op vooruit. Te weinig natuurlijk, maar tóch. In Viernam kost het $600 per jaar om een kind naar de basisschool te laten gaan. Het gevecht van de armen gaat over dat soort bedragen. Het interesseert die mensen totaal niet dat Bill Gates er weer een paar miljard bij heeft gesprokkeld.

 10. Emiel zegt op

  Eerts moet je je afvragen waarom worden de rijken rijker. Dat is eenvoudig. Geld maakt geld. Je investeert en morgen heb je meer. Dat de armen armer worden geloof ik niet. De kloof wordt groter, dat wel. Over het algemeen en in heel de wereld is de armoede flink afgenomen en dat gaat door.
  Op het strand van Cannes ligt de loodgieter naast de multimillionair. Dat was niet zo 50 jaar terug.
  In Belgie roept de linkse oppositie “Doe de rijken betalen”. Maar de rijken betalen al gul. Zeker in onze landen. De inkomstenbelasting gaat over de 50% voor hogere inkomsten.
  Opdat de armen het beter zouden hebben moeten de rijken enigszins ontzien worden. Een communistisch systeem werkte niet en zal nooit werken. Hier in Z-O Azie ligt het wat anders. Hier viert corruptie hoogtij. Daaraan werken zal de armoede fors bedwingen.

 11. Snelly zegt op

  Dat is stelen van de armen noemt men dit. Schuren vol met geld dat ze nooit gebruiken. Anderen laten sterven van honger.

 12. Marco zegt op

  Beste mensen,

  Ik woon in de buurt van Alblasserdam daar worden bij Oceanco superjachten voor de superrijken gebouwd.
  Dit zijn werkelijk jachten die honderden miljoenen kosten.
  Ik denk dan maar als je honderd miljoen kan missen voor je hobby, en wat te denken van de jaarlijkse kosten om zo’n jacht te hebben. ( havengeldje Monaco is niet goedkoop)
  dan hoeft er geen honger te zijn in de wereld.
  Het is gewoon exhorbitant .
  Hiermee bedoel ik overigens niet dat het slecht is dat mensen die hard werken ook wat etra’s te besteden hebben.

  • brabantman zegt op

   De scheepsbouw in Alblasserdam zorgt werkelijk voor honderden banen zowel op de werven als bij de toeleveringsbedrijven. Het geld wat daar verdiend wordt, wordt uitgegeven en daar profiteren ook anderen van.
   Zouden deze superrijken hun geld niet hier uitgeven dan doen ze het ergens anders wel. Niets mis mee, de meesten hebben er hard voor gewerkt.
   Maar altijd zijn er weer linksdenkenden die het een en ander niet gunnen, hoewel ze zichzelf graag goed bedelen. Zoals Thatcher ook eens de volgende wijze woorden sprak: “The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”

  • Peterdongsing zegt op

   Het klinkt nobel hoor Marco, maar helaas werkt het niet zo. Stel dat zo’n rijke meneer jou stukje hier leest en denkt, weet je wat, ik koop geen boot en geef het geld aan de mensen die het hard nodig hebben. Die brave meneer verdeelt zijn € 100.000.000,- aan laten we aannemen een half miljard mensen die in armoede moeten leven, krijgt ieder toch mooi……… € 0,20. Of in onze termen, 8 baht. Ik ben bang dat je daarmee het probleem niet oplost helaas.

 13. Emiel zegt op

  Het gaat maar door lees ik. Een klein voorbeeld; Ik verdien 25.000 euro per jaar en betaal daarop ongeveer 10.000 euro aan belastingen. Wat er rest spendeer ik aan een relatief goed leven waardoor ik lekker consumeer waarop ook taxen worden ingehouden. Een andere persoon verdient 1.000.000 euro per jaar. Waarschijnlijk een stervoetballer waarop ooit kritiek wordt gegeven. Die betaalt dan zeker 500.000 euro aan belastingen en verder spendeert hij heel wat meer dan ik kan en dus nog veel meer taxen afdraagt.
  Die RIJKE betaalt 490.000 euro meer aan belastingen dan ikzelf. Jullie schrijven hier allemaal dat de rijken moeten betalen maar je ziet toch dat die al heel wat meer betalen. Zonder die bijdragen van de rijken zou heel ons systeem in mekaar zakken. Jullie willen dat ze nog meer betalen. Ja, het zal nooit genoeg zijn. Afgunst noem ik dat.

  • herne63 zegt op

   @Emile el, google gewoon eens op rijken en belasting betalen en je stuit op belasting betalen, fiscale constructies e.d. Voetballers en rijken betalen juist nauwelijks belasting terwijl de gewone werknemer een derde van zijn salaris ziet opdrogen aan belasting. Waar komt toch die mythe vandaan dat rijken zoveel belasting betalen terwijl de Panama papers en andere onthullingen tonen dat rijken veelal maar een paar cent belasting betalen door financiële constructies die de werknemer nóóit mag en kan toepassenn

   • Emiel zegt op

    Het geld dat op die eilanden wordt geplaatst kan allerlei oorsprongen hebben. Meestal is het verdiend in de grote industrie of grote bedrijven. Daar werd al goed belasting betaald. Het geld wordt naar de eilanden versluisd omdat die mensen al genoeg betaald hebben en hun winsten op dat geld nogmaals worden afgeschuimd. Ik ben het er wel mee eens dat de overheid deze deuren moet sluiten maar door een heksenjacht zal dat niet erg lukken.
    Een rijke vermijdt belastingen een arme werkt links en rechts wat in het zwart. Ieder op zijn niveau. Geen van beide is goed te praten. Goof me, die rijken hebben al duchtig betaald eer ze een euro naar Panama kunnen versturen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website