Thailand is uitgegroeid tot één van de grootste elektronica fabrikanten ter wereld. Maar dat heeft ook zijn keerzijde.

Lange uren, lage lonen en ontslag zonder reden, zijn aan de orde van de dag. De ontevreden werknemers organiseren zich en gaan de straat op om te protesteren tegen de slechte arbeidsomstandigheden.

Een half miljoen Thai zijn werkzaam in de florerende elektronica industrie in Thailand. De fabriek in deze video levert producten voor Sony, HP en Dell. De fabrieksarbeiders werken 12 uur per dag voor minder dan 100 euro per maand. Het merendeel van de werknemers zijn jonge ongehuwde vrouwen, verteld een journalist.

De Thaise overheid creëert een gunstig vestigingsklimaat voor buitenlandse bedrijven door ze een aantal jaren vrij te stellen van belastingen. Met als gevolg dat als deze periode afgelopen is, de fabriek sluit en het personeel ontslagen wordt. Vervolgens start het management onder een andere naam een nieuwe fabriek. Ook wordt er dan weer nieuw en vooral jong personeel aangenomen om zo weer optimaal te profiteren van de lage lonen en het belastingvoordeel voor nieuwe bedrijven.

De werknemers van deze fabrieken eisen meer loon en betere werkomstandigheden. Ook willen ze dat de fabrieken niet zo maar de poorten kunnen sluiten.
Dit leidt weer tot woede van de managers die geen protesten en tegenspraak dulden.

De videorapportage is alleen op Youtube zelf te bekijken, klik op de foto.

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “De prijs van werk in Thailand”

 1. Joseph zegt op

  Het zal voor wat betreft elektronica net zo min als dat met de auto-industrie het geval is iets te maken hebben met fabricage en/of ontwikkeling. Buitenlandse fabrikanten laten in Thailand assembleren vanwege de geschetste lage lonen.

 2. bkkhier zegt op

  Heb hier toch de nodge twijfeks bij-zeg niet dat het alllemaal rozengeur is, maar zeker op oncontroleerbare sites als youtube kan elke geschokte zieligheidsprofeet elke bedenkbare misstand wel op het web kwijt. De bedragen liggen ruim beneden de wettelijke THaise minimumlonen-en aangezien ik zelf net uit Indonesia kom-daar is het wel een nog heel redelijk maandloon. En dan ligt inmiddels het prijspeil in Indonesia al wat hoger als in Thailand.
  IN de kledingindustrie zijn de misstanden veel srijpender-en veel van die ”sweatshops” liggen langs de Burmese grens-die gastarbeiders kan/mag je blijkbaar wel meer uitknijpen-al verdienen ze dan nog ruim 2 tot 3 zoveel als in Burma zelf mogelijk zou zijn.

 3. carrot zegt op

  De Thaise levensstandaard is niet te vergelijken met die in Nederland. Een winkelbediende bij seven-eleven (geen buitenlands bedrijf) verdient 3.000 bath per maand. Een huishoudster bij een Thaise familie krijgt 4.000 baht per maand voor werkdagen van 12 uur zonder vrije dag.

 4. Chris zegt op

  Voor de liefhebbers zijn de minimum salarissen te vinden op de site van de Board of Investment onder de noemer Minimum Wages.
  Het zijn de daglonen van arbeiders bedienden en kaderleden.
  Voor de arbeiders liggen deze toch wel iets hoger dan de aangehaalde 3000 Baht die er wordt betaald bij 7/11

 5. carrot zegt op

  Het zijn gemiddelde lonen in het formele circuit en niet iedereen houdt zich eraan. Tevens leeft meer dan 60% van bezigheden in het informele circuit zoals bedrijfje aan huis, bouwvakker, eettentje, huishouding, etc.etc. Zij hebben daginkomsten van 200-250 baht en moeten derhalve 7 dagen werken en feestdagen zijn er bij (in tegenstelling tot de witte boorden in het formle circuit).

 6. namphoe zegt op

  De aangehaalde 3000 bht is niet juist, ik weet bv dat er bij een elektonica fabrikant in BKK meer wordt betaald. Het lijkt mij niet juist ons als gast hier in Thailand mee in te laten. Bedenk wel dat de situatie zich in ons nadeel kan wijzigen, de PAD wil alle buitenlanders weg hebben.

  • Redactie zegt op

   ‘de PAD wil alle buitenlanders weg hebben.’

   Dat lijkt me een beetje stemmingmakerij. Waaruit blijkt dat? Waar staat dat?

 7. Chris zegt op

  Beste redactie,
  op de website van de Bangkok Post staat een item over PAD and foreigners.
  De PAD,eigenlijk Chamlong Srimuang pleit al jaren voor het beperken van de buitenlanders.
  Als Abhisit GEEN buitenlandse waarnemers wil en Korn op de BBC verklaart dat de fondsen die recent door buitenlandse investeerders uit de beurs zijn gehaald helemaal geen probleem is en dat ze ook wel zo verder kunnen,wijst dit alles toch niet in de goede richting.
  Ik kom reeds 30 jaar in dit mooie land,maar zoals de situatie zich nu voordoet is er toch weinig goeds te voorspelen . Als je zegt dat dit stemmingmakerij is dan moet je toch maar eens dieper ingaan op deze materie en
  misschien krijg je dan een antwoord en begrijp je de vrees van buitenlanders dat deze huidige toestand niet helemaal stabiel is.

  • Redactie zegt op

   Hallo Chris, heb je een link naar dat artikel?
   Maar volgens mij begrijp ik nu wat je bedoelt, heb je het over buitenlandse investeerders of over expats die in Thailand hun pensioen opmaken? Want die laatste groep is voor iedere land interessant. In Brazilië betalen pensionado’s ook bijna geen belasting omdat ze graag zien dat ze komen.

   • Chris zegt op

    Dit zou hem moeten zijn?
    http://www2.bangkokpost.com/forum/vieuwtopic.php?f=&t=913&sid=8da8965f9c71394a71394a7d7c3c0933ad7d1b

 8. Luc (SH) zegt op

  Info: Het gemiddelde loon in Thailand.. http://www.worldsalaries.org/thailand.shtml


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website