Vanaf februari 2017 moet iedereen in Thailand bij de aankoop van een nieuwe prepaid SIM-kaart een vingerafdruk afstaan. Dit zou noodzakelijk zijn om de veiligheid van het elektronisch bankieren te vergroten.

De telefoonmaatschappijen hebben de opdracht gekregen een systeem te introduceren om het elektronisch bankieren veiliger te maken. Gebruikers die al een SIM-kaart hebben en mobiel bankieren, zijn niet verplicht hun vingerafdruk af te geven. Toch wordt geadviseerd dat wel te doen.

Thailand heeft 103 miljoen mobiele telefoon abonnees, zo’n 14 miljoen abonnees gebruikers hun telefoon om te telebankieren.

De vingerafdrukken die worden afgegeven worden vastgelegd in een database van de NBTC (Telecom autoriteit). De telefoonmaatschappijen gaan een applicatie ontwikkelen om de vingerafdrukken van hun klanten te verifiëren.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Vingerafdruk geëist bij aanschaf nieuwe prepaid of postpaid SIM-kaart”

 1. Peter V. zegt op

  Die applicaties moeten in februari al in gebruik genomen worden, dus over 3 maanden.
  Dat gaat zeker een succes worden.
  Ook hier is de vraag wat men ermee wil. Veilger bankieren vast niet, dat bereik je niet met een overhaaste actie en door ook nog eens andere partijen binnen dat systeem verantwoordelijk te maken.

 2. ReneH zegt op

  Ik ben benieuwd of ze deze regel wel handhaven. Het is al geruime tijd verplicht om simkaarten te registreren, maar toen ik er eind december een vroeg bij een uitdeelpunt op Suvarnabhumi, werd mij gevraagd of ik alleen wilde telefoneren of ook wilde internetten.
  Ik zei dat ik alleen lokale gesprekken wilde voeren en kreeg het kaartje mee. No further questions asked.

 3. ReneH zegt op

  Sorry het was uiteraard nog geen eind december, maar eind september.

 4. Daniël M. zegt op

  Wat heeft die vingerafdruk met internet-bankieren te maken?

  Als de vingerafdruk bij de aanschaf van een SIM-kaart verplicht wordt volgens het opgegeven argument, dan zou die gevalideerd worden als je met die smartfoon, waarin die SIM-kaart steekt, internet-bankiert. Maar dan hebben ze bij die bank toch ook uw vingerafdruk nodig om deze validatie suksesvol te laten verlopen???? Een validatie is toch gebaseerd op een vergelijking???

  En wat als je in je vinger gesneden hebt of die vinger verwond is?

  Ik snap niet goed hoe ze dat gaan doen…

 5. Wim zegt op

  Er staat nergens dat het voor internet bankieren is maar wel voor mobiel bankieren dit betekent dat je met je smartphone elektronisch kan betalen ook je veronderstelling van wat als ik in m’n vinger heb gesneden slaat nergens op je hebt er toch nog meer !!

  • Daniël M. zegt op

   Bij mijn weten nemen ze maar de afdruk van 1 vinger: de wijsvinger.

   Zou je de andere vingers dan ook kunnen gebruiken? Volgens mij zit er dan toch een verschil in de afdruk.

 6. Bob zegt op

  Ik blijf wel mijn Nederlandse simkaart gebruiken.
  Ik wil niet meewerken aan die politiestaat.
  Het slaat nergens op, wat ze aan het doen zijn.

 7. sjef zegt op

  Een “vinger afdruk” voor een prepaid simcard voor internet bankieren?
  Lijkt meer op controle voor bellers krijg je nu ook Simkaart Katvangers haha
  Ik ben waarschijnlijk te wantrouwig,maar Klinkt niet goed zal ik maar zachtjes zeggen
  mvg sjef

 8. T zegt op

  Als je op veel plaatsen wifi hebt wat moet je dan nog met een Thaise simkaart, appen en line e.d. is gratis en je kunt met deze apps ook gewoon wifi bellen. En met sommige zelfs beeldbellen zie je elkaar ook nog en met wifi is dat allemaal ook nog eens gratis. Nou en mocht je dan eens ergens dringend contact met iemand op moeten nemen een ouderwetse sms sturen kost ook in Thailand de wereld niet met een Nederlandse of Belgische simkaart.

  • Daniël M. zegt op

   Beste T,

   Het verschil tussen WiFi en internetten met een SIM-kaart ligt in de veiligheid van het surfen.

   Als je via free WiFi surft, dan is de informatie die je verstuurt of ontvangt onbeveiligd en kan dus eenvoudig gehakt of onderschept worden. Als je de WiFi-optie in je smartfoon inschakelt, dan is deze ook gemakkelijker toegankelijk voor hackers, die dan paswoorden, die op je smartfoon opgeslagen zijn, kunnen stelen.

   Met een SIM-kaart surfen is veiliger als de informatie beveiligd is met een wachtwoord. Je schakelt dan best de WiFi-optie uit en de netwerkverbinding – die veiliger is – in.

 9. ton zegt op

  Wat is in hemelsnaam het idee achter het moeten afstaan van een vingerafdruk voor een prepaid kaart voor het gebruik van bankieren
  Laat mensen dan gewoon hun vingerafdruk op de bank zetten lijkt mij stukken safer dan bij 7 11 of tesco lotus

 10. theoS zegt op

  Big Brother wil alles weten en zien wat je doet.

 11. David H. zegt op

  Die vingerafdruk zie ik enkel nuttig indien je Smartphone of Laptop met een vingerafdruk sensor is uitgerust , zie het nut niet in als je met een gewone smartphone /laptop internet bankiert ….of mis ik hier iets in mijn denken…? Telecom misschien een proxy voor de junta misscien ..?

  • Dennis zegt op

   Wat u mist is dat de vingerafdruk HELEMAAL NIET gebruikt gaat worden om de veilgiheid bij mobiel bankieren te vergroten, maar voor andere doeleinden. Het is vooral een makkelijke manier om veel en snel vingerafdrukken te verzamelen.

   Een vingerafdrrukscanner in een smartphone, en vooralsnog vaak alleen in het middel- en topsegment, werkt middels door de gebruiker gedefinieerde vingerafdrukken welke intern (dus op het toestel zelf!) zijn opgeslagen. Er is dus geen enkele controle met een externe database. Bovendien is veilig mobiel bankieren geen zaak van de telecom-autoriteit en ook geen zaak van de overheid. Primair ligt dit bij de bank en de gebruiker.

   Maar nogmaals; welk etiket je er ook opplakt, dit is gewoon een makkelijk, snelle en in mijn ogen dubieuze manier om vingerafdrukken te vergaren. “Privacy” is geworden tot een belangrijk, onzichtbaar goed. De handel in kennis over iemands doen en laten (momenteel vooral ge-geanonimiseerd) is tegenwoordig big business. Bedrijven als Google en Facebook verdienen heel erg veel geld door adverteerders zoveel mogelijk op maat advertenties te kunnen aanbieden. Dan moet je wel weten wie je wat moet voorschotelen en Google en Facebook weten dat als geen ander.

   Terug naar de verplichte vingerafdruk; Zoals het een overheid (of overheidsorgaan) niet zou moeten gaan over of een burger wel of niet veilig bankiert, zo zou een overheid WEL die burger moeten beschermen als het gaat om z’n privacy. Maar vaak zijn overheden ook de grootste boosdoeners als het gaat om inbreuken in iemands privacy. En de spreuk “ik heb niets te verbergen” gaat niet op. ‘t Gaat niet om iets verbergen, ‘t gaat om het recht gewoon in alle rust te doen wat je wilt doen! Ook in Thailand (hoewel m’n schoonzus ook graag alles wil weten)

 12. KhunFlip zegt op

  Tipje voor Thailand reizigers (zoals wij) die eenmaal per jaar een maand in Thailand vertoeven waardoor je niet elke keer weer een nieuwe simkaart hoeft te nemen: Wij hebben al jarenlang hetzelfde nummer. Vlak voordat je weer vertrekt naar Nederland ervoor zorgen dat er nog wat tegoed op staat en de vervaldatum van je nummer, simkaart en tegoed checken. Vervolgens je Thaise echtgeno(o)t(e) (of als je die niet hebt, iemand anders of jezelf) vlak voor of op die datum laten bellen naar de DTAC, TRUE of AIS klantenservice en tegen betaling van een paar bahtjes zorgen zij op afstand dat je nummer gewoon in de lucht blijft. Ideaal.
  Hadden ze ook maar zoiets bij de ANWB voor je internationale rijbewijs, want ik moet dat vermaledijde papiertje elk jaar, als ie nét verlopen is, steeds weer opnieuw aanschaffen en in 10 jaar tijd is de prijs van dat grijze vodje met bijna 100% gestegen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website