Beste lezers,

Het omzetten van verzekerd kapitaal naar een lijfrente met maandelijkse uitkering geeft moeilijkheden. Op dit blog in maart stond de overeenkomst van het verbond van verzekeraars, DNB, het ministerie van financiën en de belastingdienst om dit mogelijk te maken. In de praktijk lukt het echter niet. Mijn assurantiekantoor in Nederland en ik zelf hebben dit geprobeerd maar geen bank/verzekeraar wil het kapitaal aannemen.

Twee dezelfde adviezen kreeg ik en dat was inschrijven in Nederland, speciale bankrekening openen, geld laten storten en maandelijks uit laten keren. Vervolgens weer naar huis in Thailand.

In Thailand wonende heb ik een non-o visum heb ziektekosten verzekering bij een Thaise maatschappij en betaal belasting in Thailand. Nu leef ik van een pensioen en binnenkort word ik 65. Dan verminderd mijn pensioen en moet ik 16maanden wachten op mijn AOW. Vandaar dat een aanvulling via lijfrente welkom is.

Nu mijn 2 vragen:

 1. Weet iemand een oplossing voor het lijfrente probleem?
 2. In september ga ik voor 3 weken op vakantie naar Nederland is die tijd lang genoeg om ingeschreven te zijn om mijn bankzaken te regelen?

Groet,

René uit Buriram.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Lezersvraag: Moeilijkheden om verzekerd kapitaal naar lijfrente om te zetten”

 1. stevenl zegt op

  Ben ook heel benieuwd, komend jaar komen ook voor mij de eerste polissen vrij. Deze zijn flexibel dus ik hoef niet tot aanschaf van een lijfrente over te gaan, kan het ook laten staan of anders inzetten, maar een lijufrente is wel een van de opties.

 2. Roel zegt op

  Beste Rene,

  Er is een overeenkomt dat je lijfrente bij zelfde verzekeraar met voortzetting zelfde polisnummer om te zetten in een direct ingaande lijfrente. Helaas kunnen niet alle verzekeraars hieraan voldoen omdat ze daarvoor de mogelijkheden niet hebben.

  Ik heb net bericht gehad dat Aegon wel akkoord is gegaan voor een persoon die ook al zeer lange tijd in Thailand woont. Hij krijgt dus gewoon een maandelijkse uitkering nu.

  De beste oplossing is zoals ze hebben geadviseerd, inschrijven bij gemeente, direct ingaande lijfrente aanvragen of gaan shoppen wie het meeste wil uit betalen, alles rond maken en weer uitschrijven.
  Als je al een adres hebt in Nederland kan je natuurlijk via dat adres wat voorwerk verrichten.
  Maar om alles in 3 weken te regelen, dat zal niet gaan of je moet alles heel ver hebben voorbereid en getekende offertes hebben van de verzekeraars, dan is het een kwestie van inschrijven, daarna ondertekenen en opsturen en wachten op eerste betaling.

  Later als alles is geregeld en na uitschrijven een verzoek doen om sociale premies via verzekeraar en de belastingdienst niet meer te laten inhouden. Loonbelasting vrijstelling kan, maar dan moet je eerst gaan berekenen wat het beste en goedkoopste is, of belasting in NL of Thailand. Belastingvrijstelling kan niet voor ABP pensioen, wel voor lijfrentes.

  Succes, Roel

 3. Wim zegt op

  Ik heb did van mij gewoon uit laten betalen. Daar wordt redelijk verl belasting op ingehouden maar het meeste kon ik gewoon terug vorderen. Al met al zat er iets van 6% belasting druk op.

  • Rik zegt op

   Zij er nog meer mensen die hier ervaring mee hebben? Als je het geld grotendeels terug kunt vorderen lijkt dit me wel de makkelijkste oplossing.

  • Roel zegt op

   Als je polis valt onder revisie rente van 20%, die krijg je niet terug.

 4. JanLao zegt op

  Beste mensen,
  Het is zeker een probleem. Ik heb contact gehad met de Bond voor Verzekeraars. Deze verwezen naar het schrijven van maart en voor verdere afwikkeling verwezen ze me dor naar de verzekeraar.

  _ ik heb drie verschillende polissen lopen. Allen lopen in juni en juli dit jaar af.
  Voor zover ik nu kan inschatten wordt de polis van ABNAMRO omgezet in een 5 jaars maandelijkse uitkering,.
  Er loopt er 1 bij Delta Lloyd. Tot enkele maanden geleden leek het er op dat deze ook uitgekeerd zou worden. Nu net bericht ontvangen dat Delta LLoyd samen is gegaan met Nationale Nederlanden , die de polis afhandelt. Resultaat; Zij kennen geen direct ingaande lijfrente aanbieden omdat ze die niet in hun pakket hebben.
  De derde polis is er 1 van RVS , nu onderdeel van Nationale Nederlanden . Zelfde situatie als bij Delta LLoyd. Advies ; Geen
  ADVIES: wachten… Er open gesprekken met de belastingdienst, aldus Delta Lloyd
  Ik woon in Laos en ben derhalve gewoon belastingplichtig in Nederland !! Er is geen belastingverdrag tussen Laos en Nederland. (LB tot ongeveer E.18.000 2 % daarboven 19 %)
  Als er geen sluitende oplossing kom betaal ik over de bedragen 52 % Inkomstenbelasting ( jaar na uitkering via belastingdienst, teveel betaalde belasting terug vorderen en 20 %revisierente ( niet terug vorderbaar) Al met al zal ik dan een hoog percentage aan de belastingdienst betalen !!! Zonder er ook maar iets voor terug te krijgen.
  Door alle verzekeraars is mij verteld dat ik tot 1 januari 2020 de tijd heb om een beslissing te nemen. Weet alleen niet wat er gebeurt als er later dan de datum waarop de polis afloopt.een regeling komt. In dat geval sluit de nieuwe polis niet aan gelijk na de afloopdatum en als je alles volgens de letter leest zou de regeling dan niet meer gelden.
  Ben erg benieuwd naar situaties van anderen. Zelf vraag ik me af of er wel serieuze aandacht aan de kwestie door de verzekeraars en Belastingdienst geschonken wordrt. De belastingdienst krijgt n.l. minder inkomsten.
  Zeg tegen iedereen; Hou ons op de hoogte !

  gr. Jan

 5. kees zegt op

  Probeer Allianz in Rotterdam.
  Daar kon ik nog terecht met dit probleem in 2013
  Lijfrente wordt nu 10 jaar lang ,maandelijks uitgekeerd.

 6. René zegt op

  Bedankt allen voor de reacties en sugesties, zal er over nadenken.

  René Buriram.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website