Beste lezers,

Ik kom uit Nederland en woon net 2 jaar nabij Chiang Rai stad. Omdat er reeds een drietal ambassades gaan stoppen met het afgeven van de inkomensverklaring, de Visumondersteuningsbrief voor Nederland, ben ik het traject gestart voor vrijstelling van loonheffing voor mijn bedrijfspensioen.

Eerste stap was het verkrijgen van de TIN bij het plaatselijke belastingkantoor. Dat ging vrij vlot: na een aantal formulieren te hebben ingevuld en ondertekend kreeg ik mijn 10-cijferige TIN en was ik helemaal blij!!

Daarna de Nederlandse kant kant van het verhaal: heb het formulier “Aanvraag Vrijstelling van Loonheffing” gedownload en ingevuld. Één van de bewijsstukken die moet worden meegestuurd is het formulier ‘Verklaring belastingplicht woonland’. Ook gedownload en ermee naar hetzelfde lokale belastingkantoor getogen voor de handtekening en stempel–> appeltje-eitje dacht ik….niet dus. Ik moest naar het Chiang Rai Revenue kantoor en kreeg aldaar een drietal formulieren die ook ingevuld en ondertekend dienen te worden. Daarnaast moeten er kopieën worden gemaakt van paspoort, beider huisboeken, mijn Thai ID.

Terugkomen als alles klaar is waarna men e.e.a. opstuurt naar het regionale Revenue office stuurt om daar mijn aanvraag na te lopen en af te stempelen. Duurt ongeveer tweeënhalve week en dan wordt de gestempelde Verklaring belastingplicht woonland naar mijn huis gestuurd en daarna kan ik e.e.a. compleet naar Heerlen opsturen.

Mijn vraag aan overige blog-leden of dit herkenbaar is en wat jullie ervaring is met het aanvragen van de vrijstelling qua tijd, additionele documenten en of de aanvraag ook per email kan worden verstuurd?

Groet,

Hansman

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Traject gestart voor vrijstelling van loonheffing voor mijn bedrijfspensioen”

 1. erik zegt op

  Waarom ziet Hansman een verband met het niet meer verstrekken van een visumondersteuningsbrief? Die ziet immers alleen op het krijgen van een extension in Thailand?

  • timker zegt op

   Ik denk dat de schrijver dit doet omdat de netto pensioenen dan hoger uitkomen en hij dan voldoende inkomsten heeft voor zijn visum verlenging.

  • hansman zegt op

   Er zijn al een 3-tal landen die zo’n brief niet meer uitgeven zal NL waarschijnlijk binnenkort volgen (denk ik) waardoor ik via mijn Thaise bank moet kunnen aantonen dat ik per maand voldoende bathjes overmaak. Nu doe ik dat nog niet want maak ik geld over naar mijn vrouw d’r rekening. Vandaar…mijn vraag was of er forumleden zijn die hetzelfde hebben ervaren bij het aanvragen van de vrijstelling van loonheffing en dan met name het Thaise traject.

   • Cornelis zegt op

    De betreffende 3 landen gaven een heel ander soort verklaring af dan de Nederlandse Ambassade afgeeft met de Visumondersteuningsbrief. Voor die laatste moet je bewijsstukken overleggen op basis waarvan in de brief het nettio inkomen per maand wordt aangegeven. Met die controlevwordt aan de eusen van Immigration voldaan.
    Het probleem is dat die andere landen stellen het inkomen niet te kunnen controleren, waardoor ze weinig meer kunnen verklaren dan dat ‘de aanvrager heeft verklaard een inkomen van xxxx te hebben. Voor Immigration is dat onvoldoende.

    • Sjaak S zegt op

     Er ontstaan weer eens tal van geruchten, die alleen dat zijn. Cornelis, ik ben het volledig met je eens. Tot voor kort kon je als Amerikaan, Australiër of Engelsman bij je respectievelijke ambassade ieder bedrag aangeven, zonder dat er gecontroleerd werd. Het wel extreem. In plaats van dat ze van de aanvrager een officieel bewijs van inkomen verlangen en aan de hand daarvan controleren kunnen, laten ze nu de brief helemaal achterwege.
     Hoewel ik de laatste verandering niet geweldig vond, voldoet de Nederlandse Ambassade aan de eisen. Ik moet voor mijn verklaring naar de Duitse ambassade en daar wordt ook naar mijn inkomstenbrief gekeken en ben binnen tien minuten klaar.
     Ik vraag me nog steeds af waarom het bij de andere Ambassades niet ook zo kan.
     Maar ik begrijp ook het verband niet dat in het stuk van de schrijver gelegd wordt..

     • erik zegt op

      Sjaak S, dat hebben ze me een keer uitgelegd: privacywetgeving. Dat verhindert het natrekken van hun gegevens. Ze worden op hun woord geloofd en de Immigration weet dat.

      Tel daarbij op dat een visumkantoortje in Nongkhai de verklaringen zelf uit zijn printer draaide (en die man is betrapt en heel snel naar zijn eigen land teruggekeerd….); dat maakt voor de eerlijke mensen de zaak kapot.

   • erik zegt op

    Hansman en Timker, ik proef dat de vrijstelling niet zou worden gevraagd als de ambassades de brief gewoon zouden blijven verstrekken. Dan zou iemand dus in NL belasting blijven betalen terwijl dat niet nodig is. Een donatie aan de Staat der Nederlanden die alleen maar kan worden toegeluicht! Zo zouden meer mensen moeten zijn. 🙂

    Om op de vraag terug te komen: ik heb die vraag van Heerlen nooit gehad (dat vraagt men pas sinds najaar 2016). Ik heb me vrijwillig bij de Thaise belastingdienst gemeld en kreeg geen TIN want men legde het verdrag anders uit. Overigens bleef mijn inkomen onbelast door het Thaise stelsel van aftrekposten, persoonlijke vrijstellingen en een nulprocentschijf.

 2. timker zegt op

  Ik heb ca. 2 maanden geleden hetzelfde gedaan, maar bij ons Revenue Office in Sawang Daen Din werd zowel de Tax brief als de Woonplaats brief meteen door een medewerker ondertekend en voorzien van een Office stempel en een naam stempel. Misschien ging het zo vlot omdat ik al sinds het belasting jaar 2015 Thai Tax betaal.
  Daarna heb ik alles met o.a. kopien van Thai ID en Tabien baan per EMS opgestuurd naar Heerlen (het kan niet per mail). Afgelopen week kreeg ik te horen dat Heerlen tot 8 weken na ontvangst de tijd heeft om de aanvraag te bekijken. Als het net zo gaat als bij mijn vorige 2 vrijstellingen stuurt Heerlen het dan door naar mijn “oude woonplaats” belastingkantoor en krijgt men daar weer 8 weken de tijd om een beslissing te nemen. Gelukkig gaat het bij mij om een vrijstelling waar over ik volgende jaar geld terug krijg… Maar dat wordt weer veel gebel met Nederland ondat er geen belasting formulier bestaat voor “niet in NL belasting plichtigen”…
  Succes met je aanvraag !!!
  Tim

  • hansman zegt op

   Beste Timker, thx voor jouw ervaring. Erg informatief.

 3. Aad van Vliet zegt op

  Klopt Eruc we hebben gisteren de VOB binnen gekregen van de ambassade dus er is niets aan de hand.
  Was dat verhaal van de anerikaanse en Engelse ambassades soms Fake News ?

 4. Han zegt op

  Volgende week heb ik alle benodigde papieren naar mijn kantoor in nederland gestuurd die gaan het voor me regelen. Ik heb geen verklaring van het belastingkantoor in thailand volgens mijn “mannetje”heb ik dat niet nodig

  • hansman zegt op

   Han, de zg.”Verklaring Belastingplicht Woonland” moet worden meegestuurd; zonder deze verklaring wordt de “Aanvraag voor vrijstelling…” niet in behandeling genomen–> zie onder “voorwaarden”, #B.

   • Han zegt op

    Ik heb het gelezen hansman, maar volgens mijn bureau hebben ze dat niet nodig. De belastingdienst probeert het wel om het particulieren moeilijker te maken maar als een fiscaal jurist met de papiertjes gaat wapperen zullen ze toch bakzeil moeten halen.
    Zo heb ik het althans begrepen, we zullen zien.

 5. janbeute zegt op

  ik vraag mij af of het wel twee weken gaat duren daar bij het regionale belastingkantoor van Noord Thailand , dat overigens gevestigt is in Chiangmai .
  Ze kunnen daar nog wel eens lastig doen en het hemd van je lijf vragen met bewijs dit en dat ,voor de eerste keer .
  En je moet daar zelf in persoon verschijnen met al je papierwinkel
  Eenmaal alles voor elkaar dan gaat het daarna elk jaar weer vlot verlopen .
  Ik ben daar al vele malen geweest elk jaar na invulling van de belasting opgave en betalen en soms geld terugontvangen van de Thaise fiscus van de nodige papier winkel .
  Dit ivm met het verkrijgen van het bewijs van belastingplicht de RO 21 en 22
  Een vriendelijke oude dame miss Yoares helpt mij op deze afdeling van het regionale belasting kantoor .

  Jan Beute .

  • hansman zegt op

   Janbeute, Ik heb begrepen dat het Revenue office in CR alles checked en dubbel checked voordat het naar CM wordt gestuurd. Enfin, we gaan het zien aanstaande vrijdag als we alle documenten en ingevulde formulieren naar het RO in Chiang rai brengen. Ik zal de naam van miss Yoares noemen om te kijken of dit e.e.a. kan bespoedigen dan wel stroomlijnen. Bedankt!

 6. Theo zegt op

  Welke drie ambassades gaan stoppen met de inkomensverklaring

 7. Hans Bos zegt op

  Geachte heer

  Op dit moment zijn er voor de Nederlanders in Thailand geen wijzigingen ten aanzien van het verkrijgen van de visumondersteuningsbrief. De ambassade blijft deze brief tot nader order gewoon verstrekken. Of er in de toekomst wijzigingen zullen plaatsvinden kan ik u niet op voorhand zeggen. De ambassade houdt Nederlanders geïnformeerd via nieuwsberichten op de website en social media. Mocht er een wijziging zijn, dan wordt de Nederlandse gemeenschap daarover via die kanalen bericht.

  Het is de ambassade niet bekend dat Thai Immigration kantoren de visumondersteuningsbrief weigeren. In geval Thai Immigration kantoren de visumondersteuningsbrief niet meer accepteren en andere eisen stellen, dan heeft dit uiteraard consequenties en zal u voldoende inkomen op een Thaise rekening moeten hebben staan.

  Met vriendelijke groet,

 8. Theo zegt op

  Er worden steeds drie ambassades genoemd echter geen namen van de ambassades of landen.
  En wat is de reden van het niet meer afgeven.
  Het werk kan het niet zijn.

  • Cornelis zegt op

   Zie mijn reactie en de aanvulling van Sjaak S. hierboven.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   USA, GB en Australië dacht ik zijn (momenteel) de enige landen die laten weten hebben geen Affidavit van inkomsten meer af te leveren.

   Een Affidavit is een document waarop een verklaring op eer wordt afgelegd. Die verklaring wordt vervolgens ondertekend door diegene die de verklaring aflegt. Vervolgens legaliseert de ambassade die handtekening als bewijs dat het die persoon was die deze verklaring heeft afgelegd.
   De inhoud (verklaring) mogen ze niet legaliseren, net omdat dit een verklaring op eer is en ze wettelijk niet bevoegd zijn om zulk een verklaring te controleren op de juistheid ervan.
   En daar zit dan het probleem.
   Niet iedereen neemt het zo nauw met zijn eer als het hem uitkomt…. en vullen in naargelang de omstandigheden. Tot zover de eer dan.
   Immigratie is daar ook achter gekomen en wil nu een “proof of income” dat gecontroleerd werd door de ambassade. Maar dat kan dus niet d.m.v. een “Affidavit” en dus moet er iets anders afgeleverd worden.
   Maar ook dat kan niet zomaar.
   De reden dat sommige ambassades geen ander document kunnen opmaken als “proof of income”, is meestal omdat deze ambassades vanuit hun land en hun wetgeving geen wettelijke basis hebben of krijgen om dit te doen. Privacy kan hier een rol spelen. Ze moetend daarvoor toegang krijgen tot bepaalde registers om te kunnen controleren en hebben of krijgen die bevoegdheid niet wegens de wet op de privacy… etc

   Nederland heeft die bevoegdheid om te controleren blijkbaar wel gegeven aan hun ambassades en heeft daarom sinds 22 mei 2017, ter vervanging van het affidavit, een visumondersteuningsbrief waarbij de inkomsten gecontroleerd worden. Normaal is dit geen enkel probleem dus voor na 1 januari 2019.
   België heeft een Affidavit waarbij de inkomsten niet gecontroleerd worden. Ik heb nog niet vernomen dat ze dat niet meer afleveren. Ik weet ook niet wat zij gaan doen.

   Ik heb ergens gelezen dat er momenteel overleg is met de Thaise immigratie van hoe het in de toekomst kan opgelost worden. Misschien horen we binnenkort hier wel meer over.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website