Beste lezers,

Ik lees op internet dat de ‘Health Card for foreigners’ niet meer aan farangs worden uitgereikt per maart 2014 en dat huidige bezitters van een dergelijke Card niet meer verzekerd zijn en hun 2200 baht kunnen terugkrijgen.
Sta net op punt morgen naar staatsziekenhuis te gaan om me in te schrijven maar haal niet graag zeperd. Is hier iets officieels over bekend ?
Ze worden nog wel uitgereikt aan werkende Cambodjanen en mensen van Laos etc maar niet meer aan farang, niet werkend.

Wie kan hier iets over zeggen?

Met vriendelijk groet,

Piet

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Wordt de Thaise Health Card for foreigners afgeschaft?”

 1. Lex K. zegt op

  Beste Piet,
  Dit is de laatste en meest actuele info die voor de kon vinden, dit is informatie van/door de overheid, dus dir zou moeten kloppen.
  Ik zal proberen het heel kort samen te vatten; de kaart was in 1e instantie bedoeld voor buitenlandse WERKNEMERS, maar i.p.v. daarvan hebben op de kaart alleen “Foreigner” gezet, terwijl hij alleen bedoeld was voor mensen uit Cambodja, Birma ed. die daar kwamen om te werken, hij was dus niet bedoeld voor westerlingen die daar gewoon komen wonen, de regering gaat de regeling nu dusdanig aanpassen dat hij alleen geldt voor de mensen waar hij in 1e instantie voor bedoeld was, voor de westerlingen komt er een aangepast systeem, duurder uiteraard, met ook meer uitsluitingen.

  Met vriendelijke groet,
  Lex k.
  lees hier de publicatie van de overheid;
  The Thai government has initiated a new system which allows foreigners living in Thailand to enroll in the UC (AKA “30 baht”) scheme on a fee basis. The directive issued thus far, which involves a premium of only 2,200 baht a year plus another 600 for initial medical screening, was aimed at migrant workers, but the directive failed to specify this clearly, rather stating only “foreigner”. As a result many up-country hospitals are issuing the cards to resident expats. We have confirmed that this was not the original intent of the MoPH, and that they plan on introducing something for resident expats subsequently which would have a different premium, as yet to be established (it will be based on analyses of age, expected utilization etc). It will surely be more than 2,000 baht a year but also almost certainly still be much less than private insurance. Meanwhile, many resident expats are getting the cards at the 2,000 baht rate. So far there are no reports of any hospital in the Bangkok area doing this, but up-country it seems more common than not.

  • Piet zegt op

   Dan maar hopen dat de nieuwe regeling voor expats snel van kracht wordt en niet eeuwig zingen de bossen wordt….zeer sneu voor de expats die nu een Card hebben en denken ( deels) verzekerd te zijn en nu in een gat vallen waarvan we niet weten hoe diep dat is

 2. Sjaak S zegt op

  Een kort antwoord: Ja, deze is niet langer geldig voor expats. Mensen die zich hebben laten inschrijven en zo’n kaart hadden, kunnen een refund krijgen minus de 600 Baht voor de gezondheidstest en wanneer er gebruik gemaakt werd van de kaart, worden de kosten van de onderzoeken ook afgetrokken.

  Als ik het verder goed begrijp was deze kaart geldig in de staatsziekenhuizen. Je kon deze krijgen, wanneer je in Thailand zou werken (dus een werkvisum had) en tussen de 15 of 60 jaar was. Het was ook niet zo gek lang geleden dat de Thaise regering deze kaart introduceerde – rond september 2013!

  Verder kon ik lezen dat er sprake is over een nieuwe soort verzekering voor expats, die dan duurder zou uitvallen, maar vele malen goedkoper zou zijn dan een privé verzekering.
  Hier zijn een paar links (in het engels) waarin alles beschreven staat:
  http://www.bangkokpost.com/news/investigation/368589/public-health-care-for-foreigners-in-thailand
  http://donslifeinthailand.com/Govn_Health_Insurance.html

  De kaart dekte ook alleen de basics af. Een expat betaalde dan rond de 80 baht voor een behandeling, een Thai 30 Baht (oh oh discriminatie!!!). Als particulier betaal je dan weer iets meer. Maar ook weer in de staatsziekenhuizen vele malen minder dan in de privé ziekenhuizen.

  • ruud zegt op

   De geneeskundige zorg in Thailand is niet kostendekkend, maar wordt gesubsidieerd door de overheid.
   Er lijkt mij niets mis mee, als de vakantieganger/ expat meer betaalt voor de behandeling.

 3. Jan Vissers zegt op

  Hou me op de hoogte aub !

 4. van wemmel Edgard zegt op

  Vind gans normaal dat een expat meer betaald in de staatziekenhuizen dan de Thais.U neemt de geneeskundige zorgen weg van deze bevolking die het zeker veel minder breed heeft dan wij.Hebt ge al de wachtende rijen zieken gezien dikwijls buiten in de zon bij de dokter wachten voor hun beurt.Ik zou mij schamen als buitenlander daar te staan tussen die mensen die het dikwijls veel meer nodig hebben dan wij en het kunnen betalen in een privee ziekenhuis.Maar ja die zuinige nederlanders.

  • Piet zegt op

   Heeft niets te maken met zuinige Nederlanders maar is gewoon een mogelijkheid( geweest) om toch nog een redelijke basis verzekering te hebben in Thailand die betaalbaar is in vergelijking met een privé ziekte kostenverzekering..probeer maar eens een premie op te vragen als 73 jarige ..als je al een premie krijgt !!
   Er zijn ook farangs die niet de dure priveziekenhuizen kunnen betalen en van stukken minder moeten rondkomen dan blijkbaar kapitaalkrachtige Belgen ….en daardoor onverzekerd rondlopen wat een veel slechtere zaak is

  • marc965 zegt op

   “Schamen” waarom? ik wordt gewoon al ziek van deze stelling, alsof mensen van waar dan ook er voor kiezen om ziek te worden, en als of iedereen hier in Thailand als buitenlander kapitaal krachtig genoeg is om en op oudere leeftijd deze in mijn ogen overdreven premies te kunnen betalen voor verzorging !!. no way.
   waarschijnlijk moeten buitenlanders hier in Belgie en Nederland zich ook maar beginnen schamen om van onze gezondheidszorg gebruik te maken.
   mensen die ziek zijn (eender van welke nationaliteit ) arm of rijk, moeten geholpen worden overal ter wereld. no matter what. dat is mijn mening. Prettige en gezonde dag nog.

 5. Eddy uit Oostende zegt op

  Ik ken geen verzekering hier in Belgie die een ziekteverzekering zouden aanbieden aan een 73 jarige.Op die leeftijs komen er veel onkosten aan dus geen enkele verzekering zal dat riseko lopen Vergeet niet dat de gemiddelde leeftijd van een man 78 jaar en voordat hij er het boontje bij neerlegt kan er veel (onkosten)gebeuren.Een verzekeringsmaatschappij is nu eenmaal geen liefdadigheidsinstelling-en niet te vergelijken met de bodemloze staatsuitgaven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website