Beste lezers,

Mijn Thaise stiefzoon is van plan om in Italië te gaan trouwen met zijn Nederlandse vriendin. Hij is in het bezit van een Nederlands paspoort. Op het gemeentehuis in Nederland vraagt men nu om zijn Thaise geboortecertificaat. Deze heb ik in bezit met de gecertificeerde vertaling in het Engels. Gedateerd 16 januari 1984.

Hierop ontbreekt volgens het gemeentehuis alhier de stempel ter legalisering van de Nederlandse ambassade in Thailand. Overigens verkreeg hij met dezelfde papieren in 1984 wel het Nederlandse staatsburgerschap. Geboorteplaats etc. staat dus nu ook in zijn Nederlandse paspoort.

Mijn vraag is nu of het mogelijk is dat een kennis (al dan niet Thais) of Thais familielid dit voor hem op de Nederlandse ambassade kan regelen bij overlegging van de juiste documenten.

Ik verwacht dat hij of zij daarvoor het Thaise geboortecertificaat nodig heeft plus de gecertificeerde vertaling. Andere dwingende noodzakelijkheden en/of suggesties van uw kant zijn natuurlijk van harte welkom.

Groet,

Frans

7 reacties op “Lezersvraag: Thaise geboortecertificaat laten legaliseren ivm huwelijk”

 1. Ger-Korat zegt op

  Kijk op de site van de Nederlandse overheid : Legaliseren van documenten uit Thailand voor gebruik in Nederland

  daar staat: ” U wilt uw Thaise document gebruiken in Nederland. U heeft eerst legalisatie nodig van de Thaise autoriteiten. Daarna kunt u uw document laten legaliseren bij de Nederlandse ambassade in Bangkok.

  Wie kan documenten laten legaliseren?
  Iedereen met 1 of meer documenten uit Thailand. ”

  Dus ook een ander kan de legalisatie verzorgen oo de ambassade.
  Kijk op de volgende link…

  https://www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken/buitenlandse-documenten-legaliseren/thailand

 2. Taitai zegt op

  Gebruikmakend van deze vraag wijs ik iedereen er op dat in het buitenland geboren Nederlanders hun geboorteakte kunnen registreren bij het Buitenlandloket van de Gemeente Den Haag. Doe dit ook! Het maakt volgens mij niet uit of iemand pas later in zijn leven Nederlander is geworden of dat hij dit vanaf zijn geboorte is geweest, De eisen zijn dat de aanvrager een Nederlander is en een redelijk recent gelegaliseerde geboorteakte kan overhandigen dan wel opsturen. Na opname in het register van dat Buitenlandloket kan deze Nederlander er zijn hele leven op terugvallen. Hij heeft niets meer van doen met zijn geboorteland/geboorteplaats.

  Denk niet dat een kind nog te klein is. Het kan zodra een gelegaliseerde geboorteakte beschikbaar is. Het kind moet natuurlijk wel een Nederlander zijn. U bespaart uw kind later veel problemen indien het besluit in Nederland te gaan studeren, te huwen voor de Nederlandse wet en wellicht meer. Ik ken ouders die voor de onmogelijke opdracht stonden om voor de studie van hun 18-jarige zoon een recent gelegaliseerde geboorteakte op te vissen in een dorp dat in een uithoek van de wereld lag. Bleek dat er ooit brand was geweest en er niets meer te legaliseren viel. Dan sta je erna voor de gigantische klus om het toch voor elkaar te krijgen. Voorkom dit probleem en regel het meteen goed na de geboorte,

  Indien deze stiefzoon dit onmiddellijk had gedaan nadat hij Nederlander was geworden, had hij nu die geboorteakte bij het Buitenlandloket in Den Haag op kunnen vragen.

  • theoS zegt op

   @ Taitai, je was me net voor. Dit klopt helemaal en is wat ik ook gedaan heb met mijn dochter en zoon. Zijn nog nooit in Nederland geweest maar kunnen daar terecht indien nodig.

  • Jasper zegt op

   Het is inderdaad heel handig, evenzo met huwelijkspapieren. Een kanttekening: De gelegaliseerde geboorteaktie hoeft absoluut NIET “redelijk recent” te zijn, dit mag ook nog 30 jaar na dato.

 3. Rob V. zegt op

  Voor het sluiten van een huwelijk is een geboorteakte meestal nodig. Maar die is destijds dus niet in Nederland opgenomen in het archief van de gemeente? Dan kan de gemeente dat zelf op gaan snorren.

  Als de geboorteakte niet achterhaald kan worden of dit onredelijk is dan zijn er echter ook nog andere wegen te doorlopen zoals bijvoorbeeld een verklaring of in Thailand trouwen en dan terug hier het huwelijk in laten schrijven.

  De Rijksoverheid schrijft:

  Wanneer moet u een geboorteakte overleggen?
  Bij een melding van een voorgenomen huwelijk of partnerschap zal de ambtenaar van de burgerlijke stand uw geboortegegevens controleren in de Basisregistratie Personen (BRP). De gegevens in de BRP zijn in beginsel gebaseerd op uw geboorteakte als u in Nederland bent geboren. Zijn de gegevens niet op een geboorteakte gebaseerd? Dan kan de ambtenaar van de burgerlijke stand u verzoeken om uw geboorteakte te overleggen. Kunt u geen geboorteakte overleggen? Dan kunt u een beëdigde verklaring over uw geboortegegevens afleggen.

  Bron:
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap/vraag-en-antwoord/trouwen-of-geregistreerd-partnerschap-sluiten

  Overigens is de tip dan ook om (indien niet in Nederland woonachtig en je dus niet bij de gemeente terecht kan) de buitenlandse aktes van geboorte, trouwen etc. bij Landelijke Taken in Den Haag in te schrijven. Dan kun je altijd daar terecht voor een uittreksel en hoef je niet de halve wereld over te vliegen. Alle andere instanties hebben dat Nederlandse uittreksel dan te accepteren. Heeft de vraagsteller niets meer aan maar andere mogelijk wel:
  https://www.rijksoverheid.nl/contact/contactgids/gemeente-den-haag-afdeling-landelijke-taken

  • Ger-Korat zegt op

   De laatste alinea is een beetje vreemd. Registratie is in Den Haag is alleen wenselijk indien je van plan bent dit later in je leven in Nederland te gebruiken. Voor een huwelijk elders zal dit door een Nederlandse ambassade gelegaliseerde stuk niet te gebruiken zijn. Als voorbeeld in het verhaal dat ze in Italie gaan trouwen. Stel dat de stiefzoon, bijvoorbeeld woonachtig in Italie, met zijn Nederlandse nationaliteit en Thaise geboortakte wil trouwen; zal hij toch met de Thaise gelegaliseerde vertaling naar de Italiaanse ambassade in Bangkok moeten want immers de Italiaanse authoriteiten kunnen niets met de Nederlandse stempeltjes.
   Idem als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar in zijn geheel nooit of heel onwaarschijnlijk in Nederland gaat wonen maar wel elders in de wereld. Dan is een Haagse registratie ook onnodig. Pas als echt het plan wordt opvat om van Thailand naar Nederland te verhuizen, heeft zo’n registratie zin. Voorbeeld zijn mijn 2 jonge kinderen in Thailand. Heb een Nederlandse nationaliteit voor hen geregeld, want ik ben ongehuwd dus niet automatisch de Nederlandse nationaliteit verkregen, zodat ze zonder visa-problemen de wereld over kunnen reizen of binnen de EU kunnen werken zonder beperkingen.

   • Jasper zegt op

    Dit is onjuist. Binnen de gehele EU worden juist de in Den Haag geregistreerde documenten geaccepteerd.
    Sterker nog, een land als Spanje accepteert ALLEEN een huwelijksdocument als dit in Den Haag is geregistreerd, mijn Thaise documenten, vertaald en gelegaliseerd door de ambassade in Bangkok werden afgewezen!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website