Beste lezers,

Ben op 5 december 2009 geëmigreerd naar Thailand. Heb eind 2012 aanslag conserverende aanslag gedateerd 15-11-2012, inclusief acceptgiro. Volgens de aanslag heb ik automatisch 10 jaar uitstel van betaling.

Heb op 30-11-2012 contact gehad met belastingtelefoon buitenland (namen genoteerd met wie ik gesproken heb). “De acceptgirokaart is standaard, hoef je niet te gebruiken. Je krijgt dan een brief met verzoek tot kwijtschelding”. Nooit een brief gehad. Op 12 september 2022 een aangetekende brief verstuurd naar Belastingdienst Buitenland in Heerlen, met verzoek tot kwijtschelding. Tot nu toe geen antwoord. Heb begin vorig jaar ook al eens een aangetekende brief gestuurd over een ander onderwerk, ook nog steeds geen antwoord. Het ligt niet aan de postbezorging in Thailand. Post van de SVB en brief met activeringscode van DiGid komen gewoon aan.

In het verleden heeft de heer Erik Kuijpers aangegeven, dat de aanslag na 10 jaar verjaard. Ik denk, dat ik mijn acceptgiro ook maar ga inlijsten. Mijn vraag aan de lezers en/of Erik is nu is dit 10 jaar na de datum van emigratie of 10 jaar na datum van de aanslag? Op de belastingsite kan ik daar niets over terug vinden.

Dank jullie alvast voor eventuele antwoorden.

Groetjes,

Hanso

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

8 reacties op “Thailand vraag: Conserverende aanslag van d belastingdienst in Nederland verjaard?”

 1. Lammert de Haan zegt op

  Dag Hanso,

  Ik ga ervan uit dat je deze conserverende aanslag hebt gekregen t.z.v. in Nederland opgebouwde pensioenrechten. Zo’n conserverende aanslag heeft een geldigheidsduur van 10 jaar na emigratie. Je kunt om vrijstelling verzoeken maar dat is niet echt nodig. Als je geen verboden handeling hebt verricht voor het verstrijken van deze 10 jaar dan kan hij niet meer worden ingevorderd.

  Overigens durf ik nu al vast wel te stellen dat deze conserverende aanslag ook nog eens tot een veel te hoog bedrag is vastgesteld en niet in overeenstemming is met de door de Hoge Raad bij zijn arrest van 14 juli 2017 gestelde beperkingen t.a.v. het opleggen van een conserverende aanslag

  • Hanso zegt op

   Beste Lammert, Heel erg dank voor je antwoord. Gezien de (non)communicatie met de belastingdienst wacht ik het (voorlopig?) maar af. De aanslag is 139.533,00 euro, kan ik van mijn leven niet opbrengen. Destijds moest het pensioenfonds de gegevens aandragen over betaalde premies. Het pensioenfonds gaf aan, dat er geen historisch overzicht bestaat. Dit doorgecommuniceerd naar de belastingdienst. Hoe zij destijds dan toch een berekening hebben kunnen maken ontgaat mij.

 2. Michel Kleinmann zegt op

  De aanslag kan niet verjaren zolang er uitstel van betaling is verleend en nog van toepassing is. Kijkt u maar op (als u die nog heeft) op de beschikking uitstel van betaling. Echter de aanslag gaat over het jaar 2009 en dat houdt in dat u onder de oude regelgeving valt. Voor 2014 is de regelgeving veranderd. Als de belastingdienst zijn werk correct uitvoert had de aanslag allang kwijtgescholden moeten zijn. Ze horen u een brief te sturen met de vraag of u verboden handelingen (denk aan afkoop pensioen etc.) t.o.v. uw pensioen heeft verricht. Dat is voor u natuurlijk niet van toepassing, maar als u een verboden handeling heeft verricht dan wordt de aanslag invorderbaar. Vandaar de vraag. Het enige wat ik u kan adviseren is een herinnering te sturen aan de Belastingdienst afd. invordering LIC. Deze afdeling behandeld de particulieren in heel Nederland. Het LIC is ook de afdeling van de toeslagen dus ga ervan uit dat je niet snel en adequaat geholpen wordt. Sterkte

 3. john zegt op

  Kijk eens in google conderverende aanslag bij jongbloed adviseurs: 10 jaar na dagtekening.

 4. Christiaan zegt op

  De Belastingdienst Heerlen heeft achterstand. Het verzoek om vrijstelling heefy dan gen prioriteit.
  Ik heb na 10 jaar vrijstelling van de coservernde aanslag gevraagd. Na enkele maaden kreeg ik ie, maar de Belastingdienst kon het niet laten erbij te vermelden: “indien later mocht blijken, dat ….., dan …..

 5. Loe zegt op

  Ik zat in dezelfde situatie met de conserverende aanslag. Na 10 jaar is die inderdaad vervallen.
  Ik weet niet meer of ze daar bericht van hebben gestuurd. Ik heb er nooit meer iets van vernomen iig.
  Ik heb er zelf geen vragen meer over gesteld aan de belastingdienst. Ik ben er blij mee .

 6. hurm zegt op

  Stel, omdat dat fiscaal gunstiger uitpakt, nadat het nwe verdrag van toepassing is, je terug wilt verhuizen naar Nederland. Dan blijft de, veel te hoge, conserverende aanslag een heet hangijzer als je 10 jaar nog niet voorbij zijn.

 7. Hanso zegt op

  Beste lezers, Harteljk dank voor jullie reakties. Groetjes Hanso


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website