Beste lezers,

Ik ben vorig jaar officieel in Thailand gehuwd, de documenten werden op de Belgische ambassade gelegaliseerd en door mij op de gemeente in België afgegeven voor registratie, dit is intussen gebeurd. Wij wonen in Thailand maar mijn adres staat in België.

Nu komt het probleem, daar mijn Thaise vrouw ten mijnen laste is aangezien ze niet werkt werd mijn pensioen verhoogd. Om mijn belastingsbrief in te vullen moet zij een nationaal rijksregisternummer hebben volgens de dame van de belastingdienst waar ik deze morgen was, maar wat ik moet doen om dit te verkrijgen of hoe ik dit kan oplossen wist ze niet daar ik de eerste ben met dit probleem voor haar.

Daar mijn echtgenote en ikzelf het ganse jaar in Thailand verblijven kan zij geen Belgisch paspoort krijgen.

Kan iemand mij informatie geven over wat ik kan doen in deze situatie want ik zou niet graag het verschil tussen mijn pensioen van ongehuwd naar gehuwd terugbetalen aan de belasting daar ik er mijns inzien toch recht op heb.

Dank u bij voorbaat voor de reacties.

Groet,

Eddy


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Hoe krijg ik een Rijksregisternummer voor mijn Thaise vrouw (BE)”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Volgens mij zal ze zich dan eerst in België moeten laten registreren in de gemeente op uw adres.
  Ze zal dus dan een verblijfsvergunning voor België moeten hebben.
  Dat verloopt dan via de Dienst Vreemdelingen zaken.
  Neem daar eens contact mee.
  https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/NL/Over-ons/Pages/Contactgegevensenadress.aspx

  Ter info
  Volgens mij moet je trouwens samenwonen op hetzelfde adres als je getrouwd bent.
  Jij een adres in België en je vrouw een adres in Thailand klopt niet echt.
  De belastingen zal dat aanzien als gescheiden leven denk ik.
  Informeer je best eens naar bij de belastingen.

  • Khun Yan zegt op

   Ik vrees dat Ronny gelijk heeft…Je zal inderdaad een aanvraag moeten indienen welke onderzocht zal worden. Dit kan meevallen, maar soms ook niet en dan kan het, als het al doorgaat een jaar duren. Indien “ja”, dan zal je echtgenote een F-kaart krijgen (met register nummer) die 5 jaar geldig is. Het feit dat jullie niet samenwonen (op het adres in België) kan een impact op het pensioen hebben.

 2. Eddy boogaerts zegt op

  Beste naamgenoot
  Het begin van uw verhaal in idem dito als dat van mij. Het probleem voor u i’s echter dat dat u nog een jaar in Thailand heeft gewoont. Om uw echtgenote een Belgisch rijksregister te laten bekomen moet zij eerst ingeschreven worden in uw gemeente / stad waar u woont . Hiervoor dient u alle documenten van uw huwelijk voor te leggen deze moeten vertaald zijn naar het Nederlands . Doe dit niet in België of u betaald u arm. U kan dit in Bangkok doen door een erkend vertaalbureau aangewezen door de Belgische ambassade . Dit kost u ongeveer 5000 Bath . Het schoentje wringt hem echter dat u na uw huwelijk nog een jaar in Thailand heeft gewoont en uw echtgenote niet heeft laten inschrijven in België waardoor zij een verblijfskaart kon bekomen in afwachting van haar Belgische ID kaart na 5 jaar ononderbroken verblijf in België. Ononderbroken wil zeggen dat u wel op verlof kan gaan maar uw verblijfplaats moet België zijn. De hele wetgeving i’s hier in veranderd om schijnhuwelijken tegen te gaan. Mijn echtgenote heeft nu eindelijk de Belgische nationaliteit maar ik kan u zeggen dat dat bloed,zweet en tranen gekost heeft.ik raad u aan een afspraak te maken met de Belgische ambassadeur op de ambassade ikzelf heb ook een afspraak kunnen maken bij deze persoon.Probeer uw probleem niet zelf op te lossen daar u hier nooit uitkomt . Men stuurt u van het kastje naar de muur en niemand kan u het correct antwoord geven.
  Succes Eddy en geliefde !!!

  • Stefaan zegt op

   Nodige documenten voor de Ambassade : laat enkel deze vertalen door de aangestelde vertalingsbureaus in Bangkok.

   Nodige documenten voor Belgie : laten vertalen door beëdigd vertaler in België.

   De vertaalde documenten van Thailand worden niet aanvaard in België. Uitzonderlijk kan dat de gemeente dit door de vingers zien, maar is niet wettelijk.

   Dus ja, sommige documenten worden dus 2 keer vertaald, en door jou betaald.

   TIP : controleer minutieus de documenten.
   Bij ons had de Amphur een fout gemaakt, het vertaalbureau in Bangkok én de beëdigde vertaler in België.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Wat is dat voor onzin dat documenten, die in Thailand vertaald werden, niet zouden mogen aanvaard worden omdat dit niet wettelijk zou zijn. Daar is helemaal niks onwettelijk aan.

    Documenten die in Thailand vertaald en gelegaliseerd werden door het Thaise Ministerie van Buitenlandse Zaken, en door de Belgische Ambassade zijn 100 procent wettelijk in orde om te worden gebruikt in België.

    Echter, de legalisatie van de handtekening van de uitgevende autoriteit zegt nog niks over de inhoud van het document.
    Een Belgische autoriteit kan het document alsnog niet aanvaarden indien ze twijfels heeft over de inhoud van het document.
    De reden van twijfel kan van alles zijn.
    Als ze bijvoorbeeld iemand voor zich zien die er in de twintig uitziet, maar op het document staat een geboortedatum die zegt dat die persoon blijkbaar maar 16 jaar is kan dat twijfels oproepen, etc
    Ook de vertaling kan eventueel in twijfel worden getrokken.
    Men kan dan een nieuwe vertaling vragen van het document, indien men twijfelt over de juistheid van de eerste vertaling.
    Dat wil echter daarom niet zeggen dat de eerste vertaling (in Thailand) niet mag aanvaard worden en dit dan niet wettelijk zou zijn.
    Indien de Belgische autoriteiten geen twijfels hebben over de inhoud/vertaling, mag die eerste vertaling die gemaakt werd in Thailand zonder meer aanvaard worden en is dit ook volkomen wettelijk.
    Mijn in Thailand vertaalde en gelegaliseerde documenten werden in België aanvaard zonder nieuwe vertaling in België en dat is dan ook volkomen wettelijk.
    Heeft niks te maken met door de vingers zien.

    Op de website staat het als volgt
    “Géén controle van de inhoud!
    De legalisatie garandeert niet dat uw buitenlands document wordt aanvaard in België. De instantie die om uw document gevraagd heeft kan steeds onderzoeken of de inhoud ervan wel klopt. Deze instantie kan dan bijvoorbeeld aan u vragen om ook nog andere documenten te laten zien of kan uw gelegaliseerd document laten verifiëren in het land waar het document vandaan komt.”
    https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/legalisatie_van_documenten/faq#2

    1. Hoe Belgische documenten legaliseren voor gebruik in het buitenland?https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/legalisatie_van_documenten/faq#1

    2. Hoe buitenlandse documenten legaliseren voor gebruik in België?
    https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/legalisatie_van_documenten/faq#2

    Wat de tip betreft.
    Ik ben toch eens benieuwd hoe men jouw tip minutieus moet controleren.
    Getallen kan je inderdaad eenvoudig controleren, maar hoe controleert je zelf minutieus of een tekst juist vertaald werd ?
    Je hebt trouwens wel pech. En de Amphur was fout, en de vertaler in Bangkok was fout, en de vertaler in België was fout. Benieuwd wat die fout(en) dan wel waren (hoef je niet te zeggen als je dat niet wil) want als ze alle drie in de fout gaan is dit wel echt pech.

    Gelukkig was dat bij mij nooit het geval, zou het trouwens toen, buiten eventueel fouten in de getallen dan, ook nooit kunnen opgemerkt hebben.

  • herman zegt op

   Eddys naamgenoot zijn wel goede en betaalbare vertalers in Belgie, hier inLlimburg Maasmechelen
   is er een Thaise , die maakt alles in orde voor alles , huwelijk enzoverder en ze regeld het ook ineens inTthailand als je daar wil trouwen, alle nodige formulieren en daar rechtstreeks met de stad zijn hier wel
   goed te betalen , maar er zijn ook vertaalburelen die je echt wel diep in je zak laten graaien .
   Ben in Belgie getrouwd 2 jaar geleden , na veel mizerie en kosten , daar mijn liefste geen visum kreeg ,zelfs tot 4 maal toe moeten aanvragen en Consul in Thailand moeten aanschrijven voordat ze die kreeg, maar ja hier kunnen vluchtelingen en welke personen daartussen zitten zo binnen maar de vrouw waarvan je houd
   niet ,maar daar vertel ik niets niews mee op dit voortrefelijke blog, lees iedere dag mee en leer zo ook veel bij van Thailand doe zo verder groetjes alle respect Herman

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Gezien hij blijkbaar het huwelijk heeft laten registreren in zijn gemeente in België, denk ik dat hij al in het bezit is van alle nodige vertalingen. Anders kan men dat huwelijk niet laten registreren denk ik.
   Hoe zijn vrouw dan nu in het register staat weet ik niet.
   Waarschijnlijk voorlopig met RRN 00.00.00-000.00

   Je kan dan wel zeggen dat je in Thailand woont, zolang hij een adres in België houdt en hij niet officieel werd uitgeschreven, woon hij officieel nog in België.
   “Wij wonen in Thailand” bestaat dus in dit geval niet voor de administratie.
   Officieel woont hij in België en zijn vrouw in Thailand.

   Dit is misschien ook “Nice-to-Know / Need-to- Know”

   Kan ik mijn gelegaliseerde buitenlandse akte laten overschrijven in België?

   Bent u Belg dan kan u een buitenlandse akte van de burgerlijke stand (geboorteakte, huwelijksakte of overlijdensakte), na legalisatie ervan, laten overschrijven in België.
   Deze akten kunnen in België worden overgeschreven in het register van de burgerlijke stand van de gemeente van uw huidige woonplaats dan wel van de eerste gemeente waar u zich na uw terugkeer uit het buitenland vestigt.
   Hebt u in België geen woon- of verblijfplaats dan kan de akte overgeschreven worden in het register van de burgerlijke stand van uw laatste woonplaats in België of van de woonplaats van uw bloedverwanten in stijgende lijn (vader, moeder, grootvader, grootmoeder), ook nog in het register van de burgerlijke stand van de gemeente waar u geboren bent in België of, in laatste instantie, van de stad Brussel.
   U kunt altijd afschriften en uittreksels opvragen van de akte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar deze akte is overgeschreven. U hoeft de akte dan niet opnieuw in het buitenland aan te vragen en te laten legaliseren.
   https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/legalisatie_van_documenten/faq#6

   Hij heeft eigenlijk nooit in Thailand gewoont vermits

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Corr
    Laatste zin onderaan negeren “Hij heeft eigenlijk nooit in Thailand gewoont vermits”. is per ongeluk meegestuurd. Diende gewist te worden.

  • henr zegt op

   neen.
   ik ben gehuwd in Thailand, mijn echtgenote heeft nooit 1 voet in belgie gezet en zij heeft een belgisch rijksregister nummer. dat werd automatisch toegekend, na registratie van het huwelijk op de belgische ambassade. De huwelijksakte werd ook nooit neergelegd op een belgische gemeente.Is trouwens ook voor niks nodig.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Misschien was ingeschreven op de ambassade ?

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Indien je op de ambassade bent ingeschreven dan fungeert de ambassade als je gemeentehuis.

     In zijn geval heeft hij nog een adres in België en dan is de situatie weer net iets anders.

     Of het voor niks nodig is om een huwelijksakte neer te leggen weet ik niet.
     Moet ieder voor zich uitmaken
     Waarom zou je het niet neerleggen kan je dan ook vragen.

     In ons geval is mijn vrouw een 13 jaar geleden, na ons huwelijk in Thailand, in België komen wonen en werken, en sinds een kleine 10 jaar heeft ze ook de Belgische nationaliteit.
     Waarom zou ik dus toen dat niet in België neergelegd hebben.

     Ondertussen ben ik op pensioen en verblijven we de meeste tijd in Thailand.
     Ik heb natuurlijk een verblijfsperiode nodig om in Thailand te verblijven, maar mijn vrouw reist en verblijft in beide landen zoveel en zolang ze wil en heeft in beide landen alle rechten.
     Ze is dus beter af dan ik.
     Bovendien is reizen in de wereld op een Belgisch paspoort veel eenvoudiger dan op een Thais paspoort. Denk maar alleen al eens als je een WE naar Londen zou willen.

     Nu ja ieder doet maar wat hij wil daarmee

 3. henny zegt op

  ik denk dat uw moet aan tonen dat jullie samen wonen in belgie en dat zij ook de verplichtingen na volgt die daar voor gevraagd zijn
  en ook dat zij hier aangemeld bij de gemeente en ingeschreven moet zijn
  denk dan ook dat zijn nederlandse les moet volgen en inburgering moet volgen
  anders is dat niet geloof waardig

 4. lung addie zegt op

  Beste,
  in je laatste zin schrijf je : “daar ik er mijn inziens recht op heb”.
  Het antwoord is heel simpel en kort : je hebt er GEEN recht op want bij rechten horen plichten en je voldoet op geen enkele wijze aan deze plichten, die zijn er waarschijnlijk voor de anderen maar niet voor jou.
  Met Uw huwelijk is alles blijkbaar in orde, aanvaard en geregistreerd in Belgie, doch daarmee is de kous niet af.
  Jouw echtgenote kan geen F kaart met daar bij behorend rijksregisternummer bekomen zonder in Belgie ingeschreven te zijn in het bevolkingsregister en dat is ze blijkbaar niet.
  Daarvoor moet zij natuurlijk in de eerste plaats een verblijfsvergunning, visum, aanvragen.
  Dan zal zij zich bij de gemeente moeten inschrijven waarop een onderzoek van de wijkagent volgt en het dossier naar de dienst Vreemdelingen Zaken moet welke advies krijgt van het gemeentelijk onderzoek.
  Dan zal zij ook de inburgeringscursus moeten volgen.
  Dat zijn om te beginnen haar plichten.

  Nu deze van jezelf want jijzelf voldoet ook niet aan de verplichtingen als Belg.

  In de eerste plaats hou je een woonadres in Belgie aan zonder er te wonen= onwettig .. waarom?
  Je verblijft meer dan 6 maand in het buitenland waarschijnlijk zonder melding hiervan= onwettig.. waarom?
  je verblijft zelf een jaar in het buitenland zonder uitschrijving= onwettig … waarom?

  Als gehuwden dien je op het zelfde adres te wonen wil het huwelijk rechtmatig herkent worden anders wordt je beschouwd als ” feitelijk gescheiden”.

  Je wil dus, naast een verhoogd pensioen ook nog genieten van een verminderde belastingaanslag, zonder aan de verplichtingen te voldoen. Het enige wat nog ontbreekt is dat het je recht zou zijn dat je echtgenote, zonder in Belgie ingeschreven te zijn, ook nog aanspraak zou kunnen maken op een werkloosheidsuitkering. Zou mooi zijn hoor.
  Maak eerst je eigen zaken in orde al voor je begint met aanspraken te maken want de ene boete zou de andere kunnen opvolgen. Dat is het resultaat van de wijze raad van sommige mensen: laat je in geen geval uitschrijven!

 5. henr zegt op

  Uw echtgenote heeft als u ee wettig huwelijk heeft afgesloten dat geregistreerd is op de ambasade vanaf dat ogenblikeen Rijksregisternumer deze kunt u terugvinden via

  https://my.belgium.be/nl?locale=nl

  met in te loggen met -ID en kaartezer.

  haar rijksregisternummer is
  laatste 2 cijfers geboortejaar – geboortemaand – geboortedag – aangevuld met 5 nullenbijvoorbeeld 27 februari 1980 word rijksregisternummer 80022700000

  Dit nummer staat ook op de data gegevens van het levensbewijs.

  Ogelet echter, als U niet onder het hetzelfde dak woont, heeft u geen recht op gezinspensioen en belastingsaftrek voor gehuwden, OF u moet ambtenaar zijn.

  • lung addie zegt op

   Ga jij vraagsteller leren toveren? Zij heeft GEEN Belgische ID kaart, noch een F kaart. Zij heeft gewoon NIETS … wat gaat zij in die kaartlezer stoppen? Haar Thaise ID kaart?

   Bij ambtenaren bestaat geen gezinspensioen. U bent slecht ingelicht. Bij ambtenaren is de verhoging van het pensioen voor gehuwden afkomstig van de mindere belastingen afgehouden aan de bron.

   Vraagsteller heeft er eigenlijk zelf een zootje van gemaakt wegens het niet volgen van de officiele verplichtingen om welke reden dan ook. Daar hij niet officieel op het zelfde adres woont heeft hij idd geen recht op een gezinspensioen, noch op belastingvermindering want hij wordt rechtmatig beschouwd als “feitelijk gescheiden”. Hoogst waarschijnlijk heeft hij deze toestand zelfs niet gemeld aan de pensioendienst. Het risico zit er dan ook in dat, indien de pensioendienst hier achter komt, via de belastingen, hij het onrechtmatig teveel ontvangen pensioen, zal moeten terugkeren, zoals klaar en duidellijk op de pensioensdocumenten wordt aangegeven.

   • henry zegt op

    met uw E-ID en UW kaarllezer kan u in het rijksregister uw Huwelijksakte samenstelling gezin en nog veel meer, raadplegen en daar vind U naast de naam van de echtgenote ook haar rijksregisternummer terug.

    Dat de O.P er een zooitje van gemaakt heeft, geef ik u volmondig gelijk in.

    Lung Addie, herlees even de laatste zin van mijn bijdrage
    .”OF u moet ambtenaar zijn”

    daar bedoelde ik mee dat een ambtenaar geen pensioen trekt maar een uitgestelde wedde, die ten persoonlijke tittel is. Dus heeft al of niet gehuwd zijnde daar geen invloed op, wel op de bedrijfsvoorheffing uiteraard. Bovendien word die uitgesteode wedde ook belast als wedde en niet als vervangingsinkomen, wat een heel groot verschil maakt.
    U ziet ik ben wel een heel klein beetje op de hoogte 555


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website