Beste lezers,

Wij overwinteren ieder jaar in Thailand normaal 6 maanden. Nu blijven de kosten maar stijgen en mijn pensioenuitkering wordt er de laatste jaren ook niet beter op.

Het plan is nu om mijn woning in Nederland te gaan verkopen en iets te gaan huren. Wij zijn dus jaarlijks een halfjaar in Nederland. Wij willen wel ingeschreven staan in het GBA.

Wij kunnen natuurlijk een huis gaan huren bij een woningbouwvereniging maar dat is ook een dure oplossing.

Mijn vraag is heeft iemand een vergelijkbare situatie? En hoe lost hij dat op? Of heeft iemand een idee wat een aanvaardbare manier is om iets te huren?

Ik hoor graag enige suggesties!

Groet,

Timo


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

36 reacties op “Lezersvraag: Overwinteren in Thailand en mijn huis in Nederland verkopen”

 1. jan zegt op

  Beste Tino
  Huren in Nederland is duur.
  Denk eens na over huren in Portugal.
  Daar kan je nog huren voor +/- 350 euro per maand.
  Je hebt dan ook geen dure ziekte kosten verzekering nodig in Thailand.

  • jan zegt op

   YouTube link:https://www.youtube.com/watch?v=DHsI_eAIKyk (Portugal).
   Eight Miles From Home: info over Cost of living Hua Hin -BKK-Chiang Mai etc
   https://www.youtube.com/watch?v=DHsI_eAIKyk
   https://www.youtube.com/watch?v=hu8gVKjjEfA

  • Johan zegt op

   In Noord Groningen kan je ook een woning huren voor 350 tot 400 euro per maand. Genoeg aanbod!! (Ik woon er zelf.) Ik zit in een vergelijkbare situatie als Timo en overweeg nu een klein huisje te kopen om de dure expat-verzekering te omzeilen. Met de huidige rentestand heb je hier een leuke koopwoning voor ongeveer 250 euro per maand. Dus je behoud het voordeel van ingeschreven staan in Nederland en 8 maanden per jaar in Thailand te verblijven.

  • Lammert de Haan zegt op

   Portugal lijkt me geen optie, Jan.

   Met een bedrijfspensioen, waar hier sprake van is, kwalificeer je vast niet als kwalificerend buitenlands belastingplichtige. Gevolg: verlies aan heffingskortingen, aftrekposten voor de inkomstenbelasting en verlies van heffingsvrij vermogen in box 3. Je AOW-uitkering blijft in Nederland belast. Daar ‘mag’ je meer belasting over betalen dan de belasting en premies sociale verzekeringen tezamen bij wonen in Nederland. Daarmee ben je het ‘melkkoetje’ van de Nederlandse Staat: je krijgt geen ‘voer’, in wat voor vorm dan ook, maar je ‘mag’ wel ‘melk’ geven maar dan wel het liefst in keiharde euro’s graag!

   Dan is Spanje een betere optie. Ook dan zul je wel niet kwalificeren, met alle gevolgen van dien, maar zowel je AOW-uitkering als je bedrijfspensioen zijn niet belast in Nederland.

 2. Jan zegt op

  Hoi Timo.
  Ik weet niet hoe jou situatie nu is en wat de kosten van je hypotheek is. Je zou kunnen overwegen om een kleiner huis te kopen of een klein huisje huren/kopen op een recreatiepark aangezien je er niet het hele jaar woont moet dit mogelijk zijn, een vriend van mij heeft een soort van chalet gekocht op en recreatiepark net over de grens in België maar die heb je natuurlijk ook in Nederland.
  Succes.

 3. theo zegt op

  Ik ken verschillende mensen in een vergelijkbare situatie. Zij huren een zomerhuisje op een camping voor de tijd dat zijn in Nederland zijn.

 4. Adri zegt op

  Beste Timo,
  GBA ingeschreven staan is bij deze constructie essentieel. Het SVB gaat moeilijk doen als je niet ingeschreven bent. Het beste is om bij vriend en/of familie iets te huren en daar je te laten inschrijven. Zonder GBA registratie vragen ze een bewijs van inschrijving in Thailand. En je hebt n meldplicht als je terug bent. Mbt gemeubileerd huren….is erg duur. Om die reden heb ik een klein flatje gekocht en die verhuur ik als in Thailand ben. Veel goedkoper. Maar de huurder mag zich niet inschrijven in GBA. Dan gaat SVB weer zeuren. Je mag nl niet langer dan 6 maanden je huis verhuren dan krijg je een korting op je AOW of partner toelage….
  Je mag mij mailen als je meer wilt weten.
  Groet
  Adri

  • Kees 2 zegt op

   Beste Adri,
   Je wordt niet gekort op AOW als je een commerciële relatie hebt met de persoon die je huis (of een kamer daarin) huurt. https://www.svb.nl/int/nl/aow/wonen_met_iemand_anders/huurder_verhuurder/

   Beste Timo,
   Je huis verhuren gedurende meerdere maanden dat je er niet woont is de oplossing waarvoor ik zou kiezen. Sterker: ik heb mijn huis voor meerdere jaren verhuurd en huur iets goedkopers als ik in NL ben.

   Ik verkoop mijn huis niet, omdat stenen waardevast zijn (en het dus ook nog eens huurinkomsten oplevert).

 5. Roeland zegt op

  Zoals Adri zegt is een zomerhuisje huren inderdaad geen oplossing, want dan mag je je niet inschrijven bij de gemeente waarin het zomerhuisje staat. Dit tenzij er permanente bewoning is toegestaan (niet gedoogd, maar echt toegestaan) wat slechts een hele enkele keer het geval is.

 6. Jan Hillaert zegt op

  ik verkeer in een soortgelijke situatie
  wil graag op de hoogte blijven van de reacties
  misschien kan ik mijn voordeel er mee doen
  gr jan

  • Rene Chiangmai zegt op

   Ik wil ook graag op de hoogte blijven.

 7. Foodlover zegt op

  Wij zitten in hetzelfde schuitje. We huren hier in Thailand per jaar terwijl we maar 6 maanden in Thailand verblijven, tot vorig jaar was dit 7 maanden maar voor de AOW mogen we maar 6 maanden per jaar in het buitenland zijn anders vervalt de zorgverzekering. Terwijl je als nederlander toch 8 maanden buiten ned. Mag verblijven alvorens uitgeschreven te worden. Dus houden we ons koopappartement in ned maar aan.

  • Lammert de Haan zegt op

   Dit is een misverstand, Foodlover. Ik hoor dat trouwens wel vaker: max. 6 maanden per jaar in het buitenland verblijven. De meeste naar Thailand geëmigreerde Nederlanders genieten immers van een AOW-uitkering. Hiervoor is wel een Sociaalverdrag met Thailand afgesloten. Zou dat niet het geval zijn geweest dan krijg je onmiddellijk te maken met de woonlandfactor (is sinds vorig jaar 0,4 voor wat betreft Thailand) of een gehele uitsluiting voor de AOW-uitkering. Maar van beide is dus geen sprake als je woont in Thailand.

   Daarnaast vervalt je zorgverzekering niet wanneer je gebruik maakt van de zgn. ‘8+4 – regeling’, d.w.z. : 8 maanden Thailand en 4 maanden Nederland: je hoeft je niet te laten uitschrijven uit de gemeentelijke BRP en blijft dus gewoon ingezetene van Nederland. Wat wel eens vervelend kan zijn is, als je een medische ingreep moet ondergaan, terwijl je in Thailand bent. Als daar geen spoedeisend karakter aan verbonden is, dan wordt je nogal snel door je zorgverzekeringsmaatschappij verplicht om deze behandeling in Nederland te laten uitvoeren.

 8. RuudRdm zegt op

  Timo, je wilt je huis verkopen omdat de (hypotheek)lasten en overige kosten te veel worden. Het totaal ervan zet je af tegen het al dan niet huren, waarvan je opmerkt dat dit geen oplossing blijkt. Je ilt 6 maanden p.jr. in Thailand wonen en 6 maanden in Nederland, zodat je ingeschreven blijft in de BRP, voorheen GBA. Dat heeft uiteraard onder andere als voordeel dat je in Nederland verzekerd bent tegen ziektekosten.
  Ik weet niet goed wat je bedoelt met: “een aanvaardbare manier om iets huren”? Als je bedoelt “goedkoop”, dan gaat dat in Nederland niet lukken. In de buurlanden ook niet. Als je bedoelt op een vakantiepark, dan is dat zoeken naar een speld in een hooiberg. Vakantieparken met de mogelijkheid je in te schrijven bij de gemeentelijke BRP bieden veelal enkel koopwoningen aan. Let wel: niet op elk park kun je ingeschreven worden in de BRP. Vraag dat eerst goed na bij de betreffende gemeente.
  Ik heb destijds mijn veel te groot geworden (vrouw was al weg, en kinderen al lang de deur uit) huis verkocht. Hypotheek afgelost, en van het overige een appartement gekocht. Ik heb nu geen last van financiering, noch van huur. De fiscale eigen woning forfait wordt door de Belastingdienst genivelleerd wegens geen hypotheek-aftrekkosten. Een ander voordeel is dat je niet het gevoel hebt ver weg van de stad en de mensen te wonen.

  • Evert zegt op

   Geachte RuudRdm,
   Aan het eind van je stukje heb ik toch een vraagje, je zeg geen last van financiering, nog huur te hebben, dat kan mogelijk zijn maar heb je met een appartement geen service kosten ? Het kan zijn dat je die vergeten te vermelden dat die er wel zijn.

   met vriendelijke groet

   • RuudRdm zegt op

    Natuurlijk zijn er maandelijks bijdragen aan de VvE. Die bestaan uit
    1- (stads)verwarmingskosten, dus hoe minder er gebruik van gemaakt, hoe lager die kosten, dus als je de wintermaanden in Thailand bent wordt het des te goedkoper;
    2- servicekosten, bv tbv schoonmaak algemene ruimtes, onderhoud lift e.d., en
    3- kosten tbv algemeen onderhoud/renovatie/vergraaiing etc, dus hoe beter onderhoud, hoe ruimer de marge van opbrengst bij (eventuele) verkoop later.
    Kortom: niets is gratis maar voor mij na veel wikken en wegen het meest acceptabel gebleken.

 9. Lammert de Haan zegt op

  Helaas Timo, ik denk dat er dan niet veel anders opzit dan maar te huren van een woningbouwvereniging.

  Naast de markt voor koopwoningen staat ook de huurmarkt onder grote druk en zal het huren in de vrije sector voor minder woongenot vast een hogere huurprijs te zien geven dan huren bij een woningbouwvereniging.

  En of het verkrijgen van een huurtoeslag wel tot de mogelijkheden behoort is twijfelachtig. Mocht de te verkopen woning als gevolg van een eventuele overwaarde leiden tot een hoger gezamenlijk vermogen van € 50.000,– dan heb je geen recht meer op huurtoeslag. Dat geldt ook als jullie gezamenlijk inkomen meer bedraagt dan € 30.175,– of wanneer de huur incl. service kosten hoger is dan € 710,68. Hou hier dus goed rekening mee.

  Voor de zorgtoeslag geldt een maximum aan gezamenlijk vermogen van € 132.752,–. Hoe dat dan verder gaat, al naar gelang de hoogte van het inkomen, zul je wel weten omdat je daar wellicht nu ook al recht op hebt.

  • Ger zegt op

   Ja leuk een huurwoning niet in de vrije sector, als je gaat inschrijven heb je een gemiddelde wachttijd van zo’n jaar of 15.

   • Lammert de Haan zegt op

    Dat hangt er helemaal vanaf waar je een sociale huurwoning zoekt, Ger. In Groningen (maar dan niet in de stad) ben je vaal al heel snel aan de beurt. Zeker als je ook nog eens bereid bent om in Oost Groningen te gaan wonen, met zelfs leegstand in de sociale huursector. Trouwens: kortgeleden bedroeg de leegstand in Lelystad in deze sector ook nog 590 woningen en zo vind je leegstand in veel meer plaatsen.

    En anders: een (kortdurende) scheiding. De gescheiden vrouw krijgt als urgent geval al heel snel een sociale huurwoning aangeboden. Na 6 maanden kom je beiden tot de ontdekking dat dit ook niet ‘je van het’ is en gaat weer trouwen. De man keert fluitend weer bij z’n vrouw in (maar beiden hebben wel mooi even genoten van een 6-maanden durende AOW-uitkering voor alleenstaanden). Je moet er toch wat voor over hebben, is het niet?

 10. jan zegt op

  beste
  kijk eens op de app of website http://huizen.trovit.nl/ , daar vind je huur huizen in alle prijsklasse. Ik denk echter als je het geld niet nodig hebt kun je beter je huis aanhouden en verhuren kan ook via trovit of andere goeie websites.

  groet
  Jan

 11. Jan S zegt op

  Ik ben 6 maanden per jaar in Thailand en ben niet van plan mijn huis in Nederland te verkopen. Dan heb ik later altijd de vrije keuze waar ik wil verblijven. Wel verhuur ik mijn huis compleet gemeubileerd in de periode dat ik afwezig ben. Die huur is een welkome aanvulling op mijn pensioen. Als een huurder voor een langere periode wil huren dan huur ik weer iets anders.

 12. willem zegt op

  Een recreatiewoning/caravan kopen en daar 6 maanden in wonen.Kan je zelf ook weer verhuren als je in Thailand zit.Je woont er niet permanent in want een deel van het jaar zit je in Thailand.
  Ik zit op een recreatiepark waar ik de woning (60m2) voor 30000 euro gekocht heb en 2200 euro per jaar betaal voor huur van de grond.

 13. Ton zegt op

  Zelf heb ik een appartement in Thailand. Daarnaast in Nederland een klein appartement in een appartementencomplex voor senioren op basis van een coöperatieve vereniging. Hierbij geen vol juridisch eigendom, maar een “woonrecht”. De koopprijs is aanzienlijk lager dan in geval van vol juridisch eigendom (VVE). Dit woonrecht is ook weer gewoon te verkopen. Er is geen hypotheek mogelijk. Mij bevalt het goed. Veilig gebouw, vrijstaand, kantoorpersoneel, camerabewaking, warme sociale controle, trek de deur achter mij dicht en weg ben ik. Wel maandelijkse servicekosten maar ook met een normaal huis heb je kosten. Het is even de eerste aanschaf (wellicht heeft u ook overwaarde op uw woning), maar daarna valt het mee: voor de totale kosten zou ik niet zo lang kunnen huren. Verhuren kan en wil ik niet; daardoor ook nooit zorgen en schades.

  Terzijde:
  Overheid houdt niet van “spookburgers”. U blijft ergens officieel ingeschreven staan (geen postadres).
  Ik zou financieel beter uitgeschreven kunnen zijn, maar ik betaal belasting in NL en behoud daarmee wel de zekerheid van een nette ziektekostenverzekering. Soms geeft een expatziektekostenverzekering de garantie af, dat men cliënt er nooit uit zal “gooien”, maar na enkele claims wordt de premie expres zo hoog opgeschroefd, dat men vanzelf wel afzwaait. En probeer als oudere jongere dan maar nog eens elders bij een buitenlandse verzekeraar geaccepteerd te worden.
  Ziektekostenverzekering: houd een aanvullende verzekering aan, zodat u geen probleem heeft als u in het buitenland in een duur ziekenhuis/kliniek terecht komt, anders mag u het verschil tussen Nederlandse prijs en mogelijk hogere Thai prijs zelf bijbetalen. Uw verzekeringsmaatschappij kan u daarover alles vertellen. Daarnaast een doorlopende reisverzekering en u zit goed.
  Succes.

  • Rene Martin zegt op

   Ton zou je ons iets meer kunnen vertellen over dat woonrecht en o.a dan wat de werkelijke kosten zijn want misschien is dit ook iets voor ons.

   • Ton zegt op

    Rene,
    De normale situatie is meestal een appartementengebouw op basis van volledig juridisch eigendom, waarbij leden lid zijn van de VvE. Een andere juridische vorm is de Cooperatieve Vereniging, waarvan je lid kan worden. De bewoners (leeftijdgrens min. 50 jaar) zijn verenigd in de Algemene Vergadering (AV) en kiezen hun eigen bestuur en commissies uit hun midden. In een CV is er geen volledig juridisch eigendom, maar is er sprake van een woonrecht. Als nieuwe bewoner koopt u het woonrecht van een appartement. Het voordeel van een woonrecht is dat de aanschafwaarde laag is ten opzichte van een appartementengebouw met een Vereniging van Eigenaren. Met de koop van een woonrecht verkrijgt u het economische, maar niet het juridische eigendom van het appartement. Een woonrecht is wel overdraagbaar (net als bij een juridisch eigendom via een notariële akte).
    Op een woonrecht van een appartement is geen hypotheek mogelijk. Ook kan geen beroep op de Bijstandswet worden gedaan. Daarom moet de financiële situatie van een potentiële bewoner zo zijn, dat men ook in de toekomst de woonkosten kan betalen. De koopprijs van het woonrecht kan fluctueren, afhankelijk van de CV en de algemene marktsituatie.
    Net als bij een VvE betaalt men ook bij een CV servicekosten voor staf, onderhoud gebouw, etc.
    Servicekosten kunnen verschillen: sommige CV’s hebben hun servicepakket tot basic teruggebracht. Andere bieden volledig pakket aan (incl maaltijden); daaraan hangt dan wel een prijzig prijskaartje van een echte full-serviceflat.
    Heb enkele jaren geleden in centrum NL in rustige, bosrijke omgeving met veel voorzieningen in directe omgeving een flatje gekocht van ca. 65 m2 voor 28.000 EUR (hall, toilet, keuken, ruime woonkamer, 1 slaapkamer, badkamer, 2 balkons, 12.000 EUR opgeknapt. Huidige waarde ca. 50.000 EUR. Appartement met 2 slaapkamers doet nu ca. 100.000. In een VVE zou het bedrag hoger zijn.
    Servicekosten bij 1 slaapkamer bijna 400 EUR/maand, waarin standaard veel zaken opgenomen, zoals tig-tv-kanalen en waterverbruik; schilderwerk en tuin (park) worden nu voor ons bewoners gedaan.
    De aanschafprijs bij aankoop direct op tafel leggen. Daarna alleen de servicekosten; voor dat bedrag kan ik nergens iets normaals huren, zelfs niet via een gemeente, waarbij veel condities en hogere bedragen.
    Geld op de bank brengt niets op, en over wat spaargeld betaalt men onredelijk veel belasting; dan liever investeren in stenen, waarde houdt normaliter ook de inflatie bij, en met name de laatste 2 jaar netto waardestijging vanwege aantrekkende woningmarkt. Veel senioren die nog te groot wonen en kleiner willen; zelfstandig met privacy maar toch ook weer niet alleen.
    In dat geval kan een seniorenflat uitkomst bieden. En op basis CV meestal tegen lagere kosten.
    Desondanks toch vaak een soort selectie in bewoners, omdat men zelf geld moet inbrengen.
    Overheid wil dat we langer thuis blijven wonen, participatiemaatschappij, veel verzorgingshuizen gesloten, weinig aanbod in goede seniorenflats, dus steeds meer druk op de ketel.
    Verhuren kan/mag niet. Wil ik ook niet: veelal gedoe, gevaarlijk snelle huurbescherming, schade door huurders, tot hennepplantage aan toe.
    Dus ik houd het simpel en ga met gerust hart op vakantie.
    Heel verhaal geworden.

 14. Roel zegt op

  Probeer iemand te vinden in zelfde situatie en ga de woning delen, scheelt enorm in de kosten en iedereen profiteert. Ze doen dat met auto,s toch ook al in Nederland.

 15. René Martin zegt op

  Je huis verhuren voor een bepaalde tijd lijkt m.i. de oplossing om geld te besparen. Bepaalde spullen kan je dan misschien ergens anders opslaan. Het voorbeeld van wonen in bijvoorbeeld Portugal spreekt mij wel aan maar de medische stand is daar beduidend anders. Ook een overweging. Een sociale huurwoning is misschien moeilijk op korte termijn te verkrijgen en meestal mag je deze niet verhuren en moet je ook nog eens onder bepaalde voorwaarden vallen. Vrije sector is misschien mogelijk maar de jaarlijkse huurverhoging is op dit moment aanzienlijk. Recreatiepark zie de andere reacties.

  • Lammert de Haan zegt op

   Wonen in Spanje verdient ver weg de voorkeur boven wonen in Portugal, René Martin. Zie mijn eerdere bericht daarover.

   Verhuur kan zeker een optie zijn maar begin niet zelf te pionieren met een huurcontract. Schakel daarvoor een huurmakelaar in, want voor dat je het weet zit je aan huurbescherming voor de huurder vast. Het gaat hier immers om huur en verhuur van een woning en niet van een bedrijfspand.

   • Rene Martin zegt op

    Ik ben een stadsmens en dus wil in een grote stad leven. De huren zijn in het centrum van de grote steden van Spanje beduidend duurder dan Portugal. Uiteraard moet je de belastingen goed in de gaten houden wat je werkelijk moet betalen

 16. rene23 zegt op

  Het gaat hier vnl over mensen die een stekkie in NL/Europa willen ivm de ziektekosten verz. terwijl ze eigenlijk in Thailand (willen ) wonen.
  Heeft iemand dit eigenlijk wel eens goed onderzocht, is daar iets over terug te vinden?
  Ik zit te denken om me in te schrijven in het armste land van Europa, Roemenie, en zo de regeltjes te omzeilen.
  Iemand ideeën??

  • Johan zegt op

   Zat ik ook al aan te denken, even wil daar graag met je over brainstormen. Mocht er iemand zijn met soortgelijke ideeën mijn email is: adie15@hotmail.com

 17. Rene Chiangmai zegt op

  Ik heb een appartement in Nederland.
  Er zit nog een hypotheek op.

  Van de bank mag ik deze woning niet onderverhuren.
  Van de VVE mag ik deze woning ook niet tijdelijk onderverhuren. Via Airbnb bijvoorbeeld.

  Ik wou het maar even laten weten.

  Over een paar jaar wil ik graag gaan overwinteren (of langer?) in Thailand, maar voorlopig woon ik dus nog gewoon in Nederland.

  • Rene Martin zegt op

   Meestal mag je van de VVE wel langdurig verhuren (minimaal 6 maanden) De bank neemt standaard de regel op dat je niet mag verhuren maar je zou als de VVE akkoord is contact kunnen opnemen met je bank om hierover te praten of er mogelijkheden zijn.

 18. Timo zegt op

  Bedankt voor de vele reacties.

 19. Lammert de Haan zegt op

  Even twee opmerkingen, Corretje:

  1. De medische voorzieningen in Spanje staan hoog aangeschreven. Hoe de situatie in Portugal is kan ik niet beoordelen (geen ervaring mee).

  2. Anders dan wat jij stelt zijn de belasting en premies sociale verzekeringen tezamen lager dan alleen de belasting bij wonen in Thailand. Dat verschil loopt al gauw op tot enkele duizenden euro’s en als je daarnaast ook nog een fiscale partner hebt dan kun je zelfs rekenen op het dubbele. Enkele jaren geleden is een artikel geplaatst in Thailand Blog, waarbij de schrijver aangaf dat dit verschil wel eens € 2.000,– zou kunnen bedragen. In reacties daarop werd dit vaak in twijfel getrokken en sommigen vonden dit zelfs zwaar overdreven. Ik kom in mijn belastingadviespraktijk echter wel gevallen tegen dat het verschil is opgelopen tot € 4.000,– als je in Thailand woont i.p.v. in Nederland.
  Daar komt bij dat de kosten van een ziektekostenverzekering in Nederland ook nog eens een stuk lager zijn dan zo’n verzekering in Thailand. Daarbij kent Nederland een acceptatieplicht, zonder uitsluitingen. Vergelijk dat maar eens met Thailand!

  Ik denk dat jij niet goed op de hoogte bent van hoe dat in Thailand is geregeld.

 20. Peter zegt op

  Ik woon en werk nog steeds in nederland, heb 2 jaar in thailand verbleven.
  Ik heb al 15 jaar in nederland een postadres!! Let op geen !! Postbus.
  Kan van alle ‘gemakken’ gebruik maken.
  Het is dn wel zo, dacht ik, dat je maar180 dagen aanengesloten in het buitenland mag zyn ivm verzekeri g wbt ziekte kosten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website