Lezersvraag: Wat moet mijn Thaise vrouw doen wanneer ik overlijd?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
9 december 2020

Beste lezers,

Kan iemand mij informeren wat mijn Thaise vrouw moet doen (in Thailand) wanneer ik overlijd t.a.v. mijn Nederlandse AOW (SVB Roermond)?

Groet,

Ton

11 reacties op “Lezersvraag: Wat moet mijn Thaise vrouw doen wanneer ik overlijd?”

 1. haki zegt op

  Beste Ton!
  Je bent wel erg summier in je gegevens. Woon jij ook met je vrouw in Thailand of wonen jullie gescheiden? Heeft jouw vrouw recht op eigen aow vanwege werkverleden in NL? Of stel je die vraag puur en alleen wat je vrouw moet doen met jouw aow-uitkering als jij komt te overlijden. in dat laatste geval lijkt me de overlijdensmelding aan de NL ambassade met vermelding dat de aow-uitkering gestopt moet worden, voorlopig voldoende. Mocht dan nog meer gedaan moeten worden, dan zal de ambassade daar wel op wijzen.
  Groet, Haki

 2. Erik zegt op

  Melden dat je overleden bent. De SVB zal bewijs willen en dat is de overlijdensverklaring van Thailand die in twee talen wordt opgemaakt. Maak een kopie en hou die bij de hand.

  Kan jouw partner niet in de site op jouw naam dan kan het per brief; wellicht kan iemand haar daarmee helpen. Uiteraard moet de ambassade dat ook weten maar eerst en vooral jouw familie.

  • Cornelis zegt op

   Erik, ik vraag me af of die melding bij de Ambassade niet wordt verwerkt in de Basisregistratie Personen. Als dat zo zou zijn dan krijgt een instantie als de SVB toch vanzelf de informatie dat de betreffende persoon is overleden?

   • Robert JG zegt op

    De ambassade kan wel in de basisadministratie kijken maar geen wijzigingen aanbrengen. Althans dat vertelden ze mij in 2014.

 3. Ger-Korat zegt op

  Download een formulier en stuur het (aangetekend = registered mail) op naar het SVB kantoor, voor het adres kunt u doorklikken in de link :
  https://www.svb.nl/nl/aow/uw-zaken-online-regelen/wijziging-doorgeven-met-formulier

  Lijkt me raadzaam dat de AOW op een gezamenlijke rekening komt zodat er altijd door de partner terugbetalingen of opnames van gedaan kunnen worden van de AOW welke nog na het overlijden wordt uitbetaald. Ook raadzaam zo’n gezamenlijke rekening mocht u iets overkomen en niet meer in staat zijn handelingen te kunnen uitvoeren door bijvoorbeeld een ziekte of ongeval of andere geestelijke toestand.

 4. Robert JG zegt op

  Een telefoontje of mailtje naar de SVB is voldoende. Dat kan ze ook laten doen door iemand in Nederland. Klinkt bijna te simpel maar werkt. Geld ook voor het ABP.

 5. Evert van der Weide zegt op

  Ton, waar je bij stil moet staan is dat je Thaise vrouw geen recht op AOW heeft als ze niet met je in Nederland heeft gewoond en recht op AOW heeft opgebouwd.

  • Peter zegt op

   Ik heb een vrijwillige ANW verzekering waardoor mijn vrouw en zoontje verzekerd zijn volgens de Algemene Nabestaanden Wet

  • jan zegt op

   Evert /Ton
   volgens mij heeft ze recht op een nabestaanden pensioen, wat is afgeschaft na 2015 dacht ik, maar nog wel geld voor geboren NLers van voor 1950 ?, gehuwd een Thaise vrouw wettelijk geregistreed in Nederland en Thailand voor die tijd.

   • Erik zegt op

    Jan, ik denk dat je de partnertoeslag bedoelt die per 1-1-2015 is afgeschaft voor relaties waarin de oudste partner geboren is in 1950 of later. Maar ook al zou Ton nu nog de partnertoeslag hebben dan stoppen AOW en partnertoeslag bij zijn overlijden. Partnertoeslag is namelijk geen uitkeringsrecht van de partner maar een toeslag voor de AOW-genieter.

    Als Tons vrouw ooit in NL heeft gewoond dan heeft ze recht op AOW per de maand dat zij de AOW-leeftijd bereikt. Een weduwenuitkering kent de AOW niet.

    • Jan zegt op

     Erik
     dacht meer aan de Anw de nabestaanden uitkering voor de weduwe, niet aan de toeslag.
     deze is volgens mij ook in 2015 veranderd.
     misschien weet je er meer van.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website