Lezersvraag: Sociale Verzekeringsbank, samenwonen en AOW uitkering

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
16 juni 2016

Beste lezers,

Mijn Thaise inwonende vriendin wil niets te maken hebben met de Nederlandse overheid. De SVB (Sociale Verzekeringsbank) voert de AOW uitkering uit. De maandelijkse uitkering is, eenvoudig gezegd, € 1144,72 voor alleenstaanden en € 788,81 voor samenwonenden.
Jaarlijks ontvang je een vragenformulier waarin gevraagd wordt om een bewijs van leven en of je wilt opgeven of je samenwoont en zo ja met wie. Ik woon samen met mijn Thaise vriendin maar die is nogal wantrouwig en wil echt niets tekenen of iets dergelijks!!

Hoe los ik dit op? Voor de SVB maakt het toch niets uit met wie ik samenwoon als ik gewoon verklaar dat ik samenwoon? Of moet ik gewoon het probleem omzeilen door de SVB te berichten dat ik regelmatig met iemand samenwoon maar dat dit regelmatig wisselt?

Als achtergrond misschien nog van belang dat ik nog gehuwd ben. Mijn echtgenote woont in Nederland. Is het niet zo dat als je nog gehuwd bent je, onafhankelijk of je met je ex samenwoont of niet per definitie de lage uitkering krijgt zodat volstrekt onbelangrijk is of je in Thailand al dan niet samenwoont?

Met groet,

John


» Laat een reactie achter


21 reacties op “Lezersvraag: Sociale Verzekeringsbank, samenwonen en AOW uitkering”

 1. John mak zegt op

  John, welke uitkering ontvang je nu, voor alleenstaand of samenwonend?. Als je voor alleenstaand ontvang is er niets aan de hand. In thailand kan ook worden gecontroleerd of je samenwoont thailand is een verdragsland, dus oppasen anders kun je nog een flinke biete krijgen en geld moeten terugbetalen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Cornelis zegt op

   Lijkt me het foute antwoord – als de vraagsteller nu de uitkering voor een alleenstaande krijgt is dat ten onrechte. Hij geeft immers hierboven zelf aan samen te wonen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 2. Rene Martin zegt op

  John volgens mij gaat de SVB uit van de werkelijke situatie anders had je ook geen alleenstaande AOW gekregen zelfs als je getrouwd bent. Dus je woont, m.i., volgens hun samen en dus helaas geen recht op een alleenstaande AOW zelfs als je partner niks met Nederland te maken wilt hebben.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. Arie zegt op

  Volgens mij krijg je als je gehuwd bent de gehuwdenuitkering, ongeacht of je met je vrouw samenwoont of niet. Maar even met de SVB mailen geeft 100 procent zekerheid.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • jasper van Der Burgh zegt op

   Dit is onjuist. Leidend is of er sprake is van daadwerkelijke samenwoning.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 4. NicoB zegt op

  Beste John, als je gewoon het formulier van de SVB volgt is er geen handtekening van je Thaise vriendin nodig. In je vraag geef je aan dat je samenwoont en ook nog getrouwd bent. Uitgaande van deze feiten is het dan als volgt:
  In vak B vul je de werkelijke situatie in, dus de gegevens van je vriendin. ( is de persoon waar je een gezamenlijke huishouden hebt ).
  Bij punt 1 vul je in gehuwd, met wie en de datum van je huwelijk.
  Bij punt 2 vul je in JA.
  Bij de toelichting van vraag 4 staat dat als je vriendin, de persoon in vak B genoemd, geen uitkering ontvangt van de SVB, dat je vriendin dan niet hoeft te ondertekenen.
  Je hebt dus geen probleem.
  De suggestie die je doet om maar iets anders in te vullen dan de feiten zou ik maar snel vergeten.
  Gezien het feit dat dat je nog getrouwd bent en met een vriendin samenwoont zou je die situatie aan de SVB kunnen melden, in eerste instantie is dat zeker overbodig, dat kan de SVB jou afzonderlijk vragen als men dat nodig vindt, in je formulier Levensbewijs is geen ruimte om een toelichting te geven.
  NicoB

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 5. john zegt op

  ik ontvang nu gewoon de lage (samenwonende) uitkering omdat ik tot ongeveer een jaar geleden nog echt samenwoonde. Is natuurlijk uitstekend als dat zo blijft MAAR ik ben wat benauwd voor de ambtenaarij.
  Immers ik kan niet aan het regeltje voldoen dat ik kan opgeven met WIE ik samenwoon.
  Een beetje ambtenaar maar ook de sociale dienst in Thailand (SSO heet dat meen ik) zal mijn opgave niet accepteren omdat het immers niet volgens de regels is ingevuld!!
  Ik kan toch niet zeggen “doe me maar de lage uitkering want ik woon samen maar kan niet zeggen met wie ” Een beetje ambtenaar zegt dan: is niet goed.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • NicoB zegt op

   Beste John, bang voor ambtenarij hoef je niet te zijn als je niets achterhoud dat van belang is.
   Zie mijn reactie hierboven, gewoon invullen zoals het is, weg angst.
   Ik neem aan, dat je de naam van je vriendin toch wel kent, anders overnemen van haar ID-Card, haar adres ken je ook, zelfde als jou adres. Uiteraard krijg je als je samenwoont de lage uitkering.
   Dus invullen kan geen probleeem meer zijn.
   Succes.
   NicoB

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • NicoB zegt op

   Ja, vergat dat, je schrijft, ” Immers ik kan niet aan het regeltje voldoen dat ik kan opgeven met WIE ik samenwoon “.
   Je schrijft niet waarom je daar niet aan kunt voldoen en dat ontgaat mij, waar wringt de schoen nu nog?
   Succes.
   NicoB

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 6. Kees 2 zegt op

  Om met je laatste vraag te beginnen:
  Op de site van svb staat dat als je apart woont maar nog wel gehuwd (en niet van plan bent op korte termijn weer samen te gaan wonen), je ieder de uitkering voor een alleenstaande ontvangt:
  https://www.svb.nl/int/nl/aow/samenwonen_scheiden/uit_elkaar/

  Dus dat je nog getrouwd bent in NL speelt geen rol.

  Als je een vaste partner hebt hier in Thailand, waarmee je samenwoont, dan lijkt het mij persoonlijk voldoende dat je dit meldt, je krijgt dan de laagste uitkering zoals je zelf al aangeeft, dus waarom zou de SVB dit nog controleren? Een handtekening van je vriendin lijkt mij dan ook overbodig, maar bel de SVB op… (Ik ken het formulier niet, worden naam en handtekening partner gevraagd?)

  Overigens zou je (als haar handtekening wel vereist is) gewoon haar naam op het formulier kunnen plaatsen met een kopie van haar ID erbij en construeer zelf een krabbeltje.

  Dat je wisselend partners wilt opgeven lijkt me niet zonder risico: wie weet zegt een welwillende ambtenaar dat je dan toch recht hebt op AOW voor een alleenstaande (en moet je dat weer rechtbreien). Of je krijgt aanvullende vragen hoeveel maanden per jaar je eventueel alleen bent…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. Theo Moelee zegt op

  Beste John,

  Gewoon je vragen voorleggen aan de SVB als je niets te verbergen hebt. Geven goede service en volgen gewoon de wet. Je Thaise concubine hoeft m.i. niets te tekenen als ze dat niet wil, maar eventuele consequenties zijn voor jou.
  Niet van twee walletjes willen eten, het is belasting geld

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Leo Th. zegt op

   Theo, van welke twee walletjes bedoel jij? Als in dit geval John alleen woont in Thailand krijgt hij een hogere WAO-uitkering (bruto 1138,= p/m excl. vakantiegeld) dan wanneer hij samenwoont met een Thaise vriendin, die hoogstwaarschijnlijk financieel niets inbrengt en waardoor de huishoudkosten uiteraard hoger uitvallen, terwijl de WAO-uitkering van John eventueel verlaagd wordt. (naar bruto 784,= p/m) Dat John geen rechten heeft op partnertoeslag, die overigens per 1-4-2015 voor nieuwe gevallen sowieso voor iedereen is afgeschaft, is vanzelfsprekend. Nederlanders, die in het buitenland wonen, kunnen geen beroep doen op inkomens aanvullende regelingen. Maar waarom zij in feite verplicht worden om alleen te blijven wonen, op straffe van verlies van een gedeelte van je AOW-uitkering, begrijp ik niet. De wet had hier beter op in kunnen/moeten spelen. Die aanpassing is inmiddels wel gemaakt voor kinderen die hun hulpbehoevende ouder(s) in huis hebben genomen. Tot voor kort was er sprake van dat ook deze AOW-uitkeringsgerechtigden gekort zouden worden.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
   • Leo Th. zegt op

    Sorry, waar ik WAO-uitkering schreef hoort natuurlijk AOW-uitkering te staan!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. haki zegt op

  Beste John! Ik kan je enkel adviseren het advies van “John mak” niet te letterlijk te nemen. Je woont samen, dus je hebt geen recht op alleenstaande-aow. Indien je slechts een deel van het jaar samenwoont, met je dat ook opgeven zodat men dan wellicht pro rato de uitkering aanpast.
  Onthou dat het gaat om “samen huishouden delen” en dan maakt het niet uit of getrouwd of niet, locatie van samenwonen, noch de nationaliteit van de persoon waarmee je samenwoont.
  En in jouw specifieke geval zou ik gewoon stellen dat je samenwoont met Thaise vriendin. Dat moet voldoende zijn. Gr. haki

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 9. Leo Th. zegt op

  Nee John, als je nog getrouwd bent maar gescheiden leeft dan is dat wel degelijk van belang voor de hoogte van je AOW-uitkering. Met een bezoekje aan de site van de SVB had je direct kunnen zien dat gehuwden die apart wonen en dus een eigen huishouding voeren recht hebben op het AOW-bedrag voor alleenstaanden (70% van het minimum loon). Het inwonen van je Thaise vriendin, waarbij ik ervan uitga dat zij de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt en in Nederland ook geen AOW heeft opgebouwd, is echter ook van belang voor de hoogte van je AOW. Voor de SVB woon je samen als je vriendin meer dan 50% van de tijd bij jou in/samenwoont en de kosten van de huishouding deelt óf voor elkaar zorgt! Als je vriendin geen inkomsten heeft en je dat ook kan aantonen dan draagt zij niet bij aan de kosten van huishouding maar ze voldoet hoogstwaarschijnlijk wel aan het criterium van voor elkaar zorgen. Daar wordt namelijk onder verstaan het doen van boodschappen, koken, gebruik maken van elkaars spullen, verzorging bij ziekte, etc. Als er derhalve sprake is van samenwonen ontvang jij de (lagere) AOW-uitkering van 50% van het netto minimum loon. Met betrekking op jouw situatie wil ik je toch ook attenderen op de “Tweewoningenregel” die de SVB hanteert. Deze regel gold al t.a.v. je huwelijkspartner in Nederland maar kan ook gelden voor het samenwonen met je Thaise vriendin. Je moet dan wel aan een aantal eisen voldoen; je mag niet met elkaar getrouwd zijn (maar daar is geen sprake van want je bent voor de wet nog gehuwd met je in Nederland verblijvende vrouw), je moet beiden beschikken over een eigen huur – of koopwoning en op dat adres ook bij de (Thaise) gemeente ingeschreven staan (wellicht heeft je vriendin een eigen woning of staat zij nog ingeschreven bij haar ouders) én jullie betalen zélf de volledige kosten en lasten voor jullie beide eigen woningen. Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt, neem anders contact op met de SVB. Het verstrekken van onjuiste informatie aan de SVB is uiteraard strafbaar en kan gevolgen hebben maar indien jouw vriendin minder dan de helft van de tijd bij jou doorbrengt / in jouw woning verblijft is er volgens de regels van de SVB geen sprake van samenwoning en hoef je dat dan ook niet te vermelden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 10. bob zegt op

  Hallo Corretje e.a. Er staat geen SSO adres meer op het formulier. Ook niet in het begeleidend schrijven. Wel staat er een website genoemd maar als je die overneemt krijg je een error.
  Ik schreef hierover reeds aan info@thailandblog maar er werd nog niets geplaatst.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 11. Ton zegt op

  wellicht nog deze mogelijkheid???

  http://www.svb.nl/int/nl/aow/samenwonen_scheiden/trouwen_en_samenwonen/index.jsp
  • AOW en gezamenlijke huishouding (pdf, 656 kB)
  Tweewoningenregel – wat als u beiden een woning heeft?
  U verblijft samen met iemand van 18 jaar of ouder meer dan de helft van de tijd in een woning. En u heeft beiden een woning. Dan wordt u beschouwd als niet-samenwonend. Deze situatie wordt de tweewoningenregel genoemd. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden:
  • u bent ongehuwd én
  • u heeft beiden een eigen huur- of koopwoning; of een huurwoning voor begeleid wonen of groepswonen; óf een woning op basis van een recht van vruchtgebruik of een zakelijk recht van bewoning én
  • u staat beiden bij de gemeente ingeschreven op het eigen adres én
  • u betaalt de volledige kosten en lasten voor uw eigen woning én
  • u kunt vrij over uw eigen woning beschikken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 12. john zegt op

  beste mensen,

  hartelijk dank voor jullie reacties. Was erg waardevol en ik kreeg voldoende informatie om te weten wat ik ga doen. Dat is het mooie van deze blog: snel veel informatie.
  Sommige lezers gingen van verkeerde vooronderstelling uit. Ik probeer niet de hogere AOW uitkering te krijgen. Heb ik niet en krijg ik niet. Terecht. Ik wilde alleen niet in een ambtelijke mollen terechtkomen omdat dat de communicatie vanuit thailand naar Nederland wat moeilijk kan zijn.
  Nogmaals DANK aan allen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • NicoB zegt op

   De communicatie per email van Thailand naar Nederland gaat net zo snel als de communicatie in Nederland.
   Iets dat ik de SVB moet nageven is, dat men daar zeer snel en uiterst deskundig reageert en dan helpt het dat je een stabiele en duidelijke vraag stelt en/of melding doet, uiteraard conform de feiten.
   Dat kan via Digid rechtstreeks op de site van de SVB en anders naar hun emailadres.
   Heb je nog geen Digid dan kun je die als je Aow hebt via de SVB aanvragen.
   Succes.
   NicoB

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 13. edard zegt op

  Gewoon een commerciele relatie aangaan dan is er niks aan de hand
  zwart op wit met handtekeningen beider
  ook doorgeven aan de immigration office etc.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 14. teun zegt op

  Het is mogelijk enigermate buiten het onderwerp, maar toch. Ik heb begrip voor de regel, dat je je alleenstaande status t.a.v. de AOW kwijtraakt als je samenwoont met iemand, die een Eigen inkomen heeft.
  Maar als je partner dat niet heeft dan wordt het toch wel een wat merkwaardige situatie: je krijgt geen gehuwden AOW (in tegendeel: je alleenstaande status wordt sterk verlaagd), terwijl je thaise partner nooit (!) enige aanspraak op AOW verkrijgt. M.a.w. je partner moet de nederlandse staat financieel helpen om het gat van ca E 250 op te vangen, terwijl daar vanuit de nederlandse staat niks (!!) tegenover staat! Wel plichten voor je partner, maar geen rechten. Dat heet “teren op de zak van een ander!”

  En dat er een gat ontstaat is volkomen duidelijk: van een sterk verlaagd alleenstaande AOW met 2 (!!) mensen leven is volkomen onmogelijk.

  Mij is de logica van deze regel volkomen onduidelijk.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website