Beste lezers,

Wij gaan eind augustus voor het eerst naar Thailand op vakantie. Wij zijn ons vast wat aan het inlezen, vooral op dit blog. wij twijfelen nog bij de vraag of je wel of geen fooi moet geven in Thailand? Natuurlijk snap ik dat je geen fooi moet geven als je niet goed geholpen bent. Maar als dat wel het geval is? En hoeveel moet je dan geven?

Groet,

Frank

No votes yet.
Please wait...

36 reacties op “Lezersvraag: moet ik nu wel of niet een fooi geven in Thailand en hoeveel?”

 1. Peter Van Lint zegt op

  In Thailand is het de gewoonte om in een restaurant 10% van het rekeningbedrag als fooi te geven.
  Ik heb de ervaring dat als je in het hotel bij het ontbijt een flinke fooi van 100 bath per week geeft dit erg geapprecieerd wordt. Ook het kamermeisje geef ik dagelijks 20 bath ( leg dat op het bed ). Wordt ten zeerste geapprecieerd. Goede reis, Peter

  • Cornelis zegt op

   Ik weet niet waar je die bewering op baseert, maar in Thailand behoort het geven van fooien – en al helemaal geen 10% – helemaal niet tot de gewoontes.

   • Lung addie zegt op

    Waar heb jij je info vandaan? Je bent vast en zeker geen vaste bewoner van Thailand. Mogelijk komt jouw info van iemand die niet van fooien gedeeltelijk moest leven. Het is totaal afhankelijk van waar en wat je consumeert. Als je een soepje van 50THB, langs de straatkant, als hoofdmaaltijd beschouwt, dan geef je geen fooi. Doch als je in een goed restaurant gaat eten en goed bediend wordt dan geef je wel een fooi. Ken je wereld man.

    • Bertus zegt op

     Ik ben tegen elke form van zgn fooi geven. Geld weg geven omdat men goed bediend wordt? Dat is zijn of haar werk en behoort, als elk ander werk, zo goed mogelijk gedaan te worden. Geeft je baas je ook een fooi na gedane arbeid? Dacht het niet.

     • Leo Th. zegt op

      Dat jij om welke reden dan ook, waarschijnlijk gewoon gierigheid, principieel tegen fooien bent is jouw pakkie aan. Lijkt mij een beetje overdreven om dat in 3 reacties mede te delen. Zou mij overigens niet verbazen dat juist jij extra service vereist. In Nederland krijgt elke werknemer en zelfs AOW’er vakantiegeld. Kunnen ze in Thailand enkel van dromen. Met een beetje fantasie kan je dat ook als ‘fooi beschouwen, net als bonussen, gratificaties, winstuitkeringen en een dertiende maand. Neem aan dat jij dat niet van je werkgever aanneemt, je bent immers al voldoende betaald voor de gedane arbeid.

   • Jan Scheys zegt op

    Cornelis inderdaad. In toeristische gebieden wordt een fooi zeker geappreciëerd maar in het binnenland kan het zijn dat men je niet begrijpend aankijkt als je meer betaald dan wat men vraagt.
    Tip geven is een westerse gewoonte als men tevreden is over de geleverde service of kwaileit

  • henk zegt op

   LET OP: Het gebeurd dat voordat het kamermeisje je kamer komt doen er eerst iemand anders komt kijken of er fooi ligt, en het kamer meisje heeft nog niets. Zelf meegemaakt.
   Veel plezier daar.

  • rori zegt op

   Het is helemaal niet nodig om fooi te geven. Mijn vrouw is een echte thai en houdt mij ervan af.
   Hotel bell boy 10 of 20 bath.
   Kamermeisje ZELF het geld geven 10 a 20 bath
   Restaurant bediening zelfde. Ik rond vaak de prijs af naar boven en als ik bijvoorbeeld 478 bath moet betalen geef ik 500. Laat het kleingeld dan altijd in de omslag op tafel liggen.

   Taxi is anders hangt een beetje af van wie het is waar je naat toe gaat. Geen fooi bij de “huur” taxi van suvarnabhumi naar Jomtien a 100 of 1500 bath.
   Zelfde in groeps taxibus of in Jomtien bus.

   Gewone taxi soms afhankelijk van tijdstip en ritduur. Hang af van extra service. Ik zelf ga hier altijd uit van de afgelegde kilometers (te controleren via Google maps) De prijs moet in de buurt liggen van de prijs van de gereden km en de tijdsduur (lijst hangt in de taxi). Ook hoor je vanaf het vliegveld 50 bath toeslag te betalen want dat betaald de chauffeur om bij aankomst te mogen komen.

   Let op bij de ritprijs komt verder wel en dat betaalt de passagier zelf de tol op de snelweg. Dat zit NIET in de meterprijs.
   De eerste km kost standaard 35 bath. een 5km rit komt op een 55 bath en 10 km op een 80 bath.
   Ik weet als ik in de taxi stap hoe ver het is eenvoudig te controleren met google maps.
   Fooi geven doe ik wel. Ritprijs 85 bath gewoon 100 bath geven als de chauffeur aardig is.
   Als ik denk of weet dat hij een “touristische” route heeft gereden geen bath fooi.

   Oh let op bij een taxi dat je kleingeld bij je hebt. Veel taxichauffeurs hebben niet terug van 1000 bath.

   • rori zegt op

    huurtaxi geen 100 a 1500 maar 1100 a 1500 bath

    • Khun Kampaen zegt op

     Hou toch op met die flauwekul,met die grote Bwana mentaliteit,even laten zien hoe machtig jij wel niet bent,en zeker financieel boven die werkende sloebers staat.
     Heb jij nou niet in de gaten dat op de manier zoals jij dat benaderd dienstverlening geprostitueerd word,een ander nadeel is dat die,in jou ogen arme loonslaven,in de toekomst afhankelijk worden van fooitjes,want dat vind de baas wel een mooi uitbuitmodel.
     Nee,heel vlug stoppen daarmee,en zeker geen op de borstklopperij dat jij als financieel almachtige farang extra service krijgt,omdat jij het kan kopen, b.v.de gewone Thai in zijn eigen land moet een beetje minder service verwachten,omdat ie niet met zijn geld kan strooien?

 2. Enrico zegt op

  Fooien geven was in Thailand ongebruikelijk, maar buitenlandse begeleiders van groepsreizen hebben het geintroduceerd. Er zijn groepsreizen met een verplichte fooienpot. Inmiddels is in de plaatsen waar veel buitenlandse toeristenkomen de tip in zwang geraakt.
  In bars gericht op westelingen vragen de dames om een tip.
  In het echte Thailand is een tip in een restaurant alleen gebruikelijk, als het personeel zich echt voor de klant heeft ingezet. Men is vaak al in de wolken bij een klein bedrag. Vaak is dat het kleine wisselgeld.
  Tip geef je ook aan de bell boy van het hotel, als hij de koffers naar je kamer draagt. Deze bell boys zijn erg belangrijk bij het verlenen van tal van diensten. 20 baht is een aardig bedrag.
  Denk ook aan het kamermeisje.Als een week in een hotel geslapen heeft, dan zal de dame met 100 baht in de wolken zijn.
  Voor een taxi betaal je het afgesproken bedrag. Is er een meter, dan betaal je het bedrag dat op de meter staat.

 3. hein zegt op

  Lijkt me nogal duidelijk.
  Wij zijn de bovenlaag van een rijk land (anders kun je niet dit soort reizen maken) en daar gaat het over de onderlaag van een arm land (met meestal het minimuminkomen in de bediening).
  Dus ik zou zeggen: geef fooi naar verhouding van het bedrag,dat je besteed .
  En ga niet overal aan het afdingen (behalve bij zeer toeristische verkoopplekken)
  veel plezier

 4. Henny zegt op

  Is reeds besproken op Thailandblog.
  Kijk even op: https://www.thailandblog.nl/toerisme/fooi/

 5. Rob V. zegt op

  Over het algemeen zou ik me niet anders gedragen dan in Nederland. Afhankelijk van hoe tevreden je bent het wisseldgeld laten liggen, het bedrag naar boven afronden of zeg een procent of 10 laten liggen. Let op dat sommige restaurants 10% service charge rekenen, of je daar nog fooi op wilt geven is aan u.

  Dienverleners in het hotel (kofferdragers, housekeeping) inderdad aan baht of 20+ geven. Persoonlijk vindt ik al jaren ongeschreven regel van 20 baht wat weinig worden gezien de inflatie. Afhankelikl vna wat ik bij de hand heb hou ik het op 20-40 baht.

  Uiteraard daarnaast gewoon vriendelijk wezen naar de mensen om je heen. Een glimlach, knikje met je hoofd (een begroeting met de ‘gesloten handen, de ‘wai’ behoor je niet terug te maken naar service personeel) en een dankjewel (khap-koen-khrap’ indien je als man spreekt of ‘khap koen kha’ als je als vrouw spreekt) stelt iedereen op prijs. Gewoon een logisch op natuurlijke wijze je dankbaarheid tonen naar andere mensen. Met goede wil en een glimlach krijg je dat veelal terug, behandel anderen zoals je zelf behandeld zou willen worden of wat je zelf op prijs zou stellen.

  Wil je echt in het onderwerp fooien duiken, via de zoekfunctie op dit blog kun je diverse blogs tegen komen met duizend en 1 reacties over wel, geen, hoeveel fooi , het waarom etc. Maar ik zou zeggen, doe wat voor jullie goed voelt.

  • Leo Th. zegt op

   Beste Rob, service charge van doorgaans 10% en vervolgens VAT (BTW) van 7% over de gehele rekening zijn toeslagen die voornamelijk door de wat prijziger (hotel) restaurants apart op de nota worden opgevoerd. Vaak staat er dan ++ op de menukaart vermeld. Eenvoudiger en eerlijker zou zijn om alle prijzen inclusief te vermelden op de kaart. Veel mensen associëren ‘service charge’ met fooi en gaan ervan uit dat het ten goede komt van de medewerkers in de bediening. Service charge is echter geen tip, gaat doorgaans gewoon naar de eigenaar. Te vergelijken met de term ‘couvert’, vroeger gebruikelijk in Italië en Frankrijk en nog wel in Kroatië, waarvoor je dan bijv. een klein mandje brood krijgt met een cupje boter. Net als jou zou ik Frank adviseren om 20 of 40 baht aan de bell boy te tippen, de kamerschoonmaakster minimaal 20 baht p/d en wanneer je te spreken bent over de receptioniste, die je misschien wel heel veel van advies dient, kan je die ook een kleinigheid schenken. In restaurants is het loon erg laag en wordt een fooi bijzonder op prijs gesteld. Een percentage valt niet te noemen, over een rekening van pakweg 3000 baht hoef je natuurlijk geen 300 baht te tippen maar doe gewoon zoals je in Nederland bent gewend. Ook nu weer lees ik in reacties dat ‘volgens mijn Thaise vrouw’ fooien onnodig zijn. Nou, dat is dan haar mening en haar zaak, ik denk er totaal anders over en zolang ik het mij kan permitteren geef ik met plezier wel een aardig fooitje.

 6. Jacobus zegt op

  Fooi geven is wel gebruikelijk. Als mijn Thaise partner de rekening betaald geeft ze nooit meer dan 20 baht. Ik geef soms wel wat meer, maar max 40 baht. Zeker geen 10 of 15 % van de rekening, wat meer gebruikelijk is in Europese landen.

 7. George zegt op

  Er is maar 1 land in de wereld waar je geen fooi moet geven omdat dat een belediging is en dat is Japan
  En wees verder niet krenterig
  Alleen in Amerika hebben ze daar een oplossing voor gewoon 20 procent bij de rekening opgeteld

  • Christina zegt op

   We hebben familie in Amerika. Zelf komen we er ook vaak en mijn familie weigert een rekening met 20%
   extra. Van 10 mensen in een restaurant zie ik er negen geen fooi geven mijn familie geeft alleen geld
   bij valet parkeren 1 dollar. Uiteraard geef je de serveester die je drankjes brengt in casino wel wat maar de
   meeste mensen geven niets. In Thailand uiteraard wel de bell boy en het kamer meisje in haar hand.

 8. Kemosabe zegt op

  Type in het zoekveld “Fooi”en je vind het antwoord

 9. raymond zegt op

  Daar gaan we weer (fooi geven of niet en hoeveel).

  Wanneer het eten goed/lekker was en bediening vriendelijk dan ik geef ik EVENVEEL fooi als ik ook in Nederland zou geven. En dan maak ik geen onderscheid dat het menu/gerecht in Thailand veel goedkoper was (het kan dus heel soms zijn dat mijn fooi, zelfs hoger is dan wat het gerecht heeft gekost). Waarom zou je in Thailand minder fooi geven?

  • Bertus zegt op

   Waarom zou je, waar dan ook, fooi geven? In mijn ogen is het extortion.

 10. Aad zegt op

  Fooi geven gebeurt alleen daar waar toeriste zijn
  Ik woon in de isaan en daar betaal je gewoon je rekening
  Maar nooit een fooi hoor
  Drinkwater bv dat zijn flessen van 20 liter kosten 12 bath
  In me schuur word dat gezet door de beste man
  Schuur staat altijd open er staat een bakje met kleingeld
  En hij pak zelf zijn geld eruit
  Ga we uit eten wat we elke dag doen
  Geef nooit iemand een fooi hier

  • Kemosabe zegt op

   Beste Aad, Mijn vriendin uit de Isaan is bij me op bezoek en heb haar jouw reactie laten zien. Ze reageerde nogal een beetje verbaasd, ook in de Isaan wordt het geven van een fooi zeer gewaardeerd. Zelf de Thai doen het. Hoeveel je wilt geven is “up to you”.
   Doe je het niet, ook goed maar volgens haar heb je het hart dan niet op de juiste plaats. Een bedrag van 10 of 20 baht is al voldoende en maakt de mensen blij en waarderen het ten zeerste. Een overdreven grote fooi is echter “not done”.

 11. John Chiang rai zegt op

  Hoe zou je zelf graag behandeld willen worden als je voor een vaak klein loontje een gast op vriendelijke wijze probeert een goede service te verlenen.?
  Zeker mensen in Hotels,en dit is zelfs in Europa niet anders,zijn aangewezen op een fooi omdat ze anders van hun vaak schamele loontje geen eens leven kunnen.
  Als je een kofferdrager in een hotel meteen een goede fooi geeft,heb je hier meestal gedurende je hele verblijf zelf ook een voordeel van.
  Het zelfde geldt voor een kamermeisje die je dagelijks wat in de handen drukt,zodat ze je bijv. ook misschien graag een extra drinkwater of een frisse handdoek brengt.
  In de betere hotels wordt het personeel geleerd,dat zolang een gast nog niet bij het uitchecken geweest is,dat al het het geld en verdere bezittingen,die eventueel gevonden wordt van het kamermeisje ten aller tijden eigendom blijft van de gast.
  Daarom laat je tijdens deze Periode geen fooien geld op het bed of ergens anders liggen,maar geef je het beter persoonlijk.
  Anders is het als de gast reeds bij het uitchecken geweest is,en als laatste dank nog een fooi op het nachtkastje laat liggen.
  Je zelf graag goed bedienen laten in een hotel,restaurant,of bij een andere service, en dan te krenterig zijn om een fooit te geven,zou iedereen eigenlijk meer als pijnlijk moeten zijn.

  • Bertus zegt op

   Niemand dwingt hun om voor een klein loontje te werken en goede service geven hoort bij dat werk.

   • John Chiang rai zegt op

    Beste Bertus,In een land waar men geen sociale zekerheden kent zo wij die uit Europa kennen,en bovendien de werkmogelijkheden ook niet zo voor het opscheppen liggen, grijpen mensen iedere kans om tenminste een beetje voor hun levensonderhoud te kunnen zorgen.
    Als je hier een beetje over na zou denken,zou je jou uiterst kortzichtige reactie,dat alles vrijwillig en niets gedwongen is, nog een keertje overdenken.

 12. Ser zegt op

  Wij (TH/NL) geven altijd een fooi van 40 Baht plus het klein geld wat terug komt. Nou ze waarderen het echt wel. Als we weer terugkomen om te eten zijn we zeer welkom. Vergeet niet dat ze vaak niet meer verdienen dan 8000 Baht per maand of minder.

  • rori zegt op

   Het minimumloon in Thailand ligt op een 325 bath per dag. Vooral als je in touristische gebieden zit en als medewerkster of medewerker en je spreekt goed engels dan ligt het vaak al op een 400 bath.
   Wel vaak een 10 urige werkdag.
   Echter vooral in winkels en dergelijke krijgen de verkopers cq verkoopsters commissie vaak 5% van wat er is of word verkocht.
   Voor restaurants geldt dat de fee van een 10% word verdeelt onder al het personeel. Dus niet alleen de serveersters maar ook de kok, de afwasser, de receptiemedewerkster, de man bij de parking etc dus allen (bij goede werkgevers) hun deel ervan krijgen.

 13. Frank zegt op

  ik kom ieder jaar op vakantie in thailand, Als ik leuk en goed bedient wordt geeft ik fooi. Zit ik hele avond in bar is 50 bath toch echt niet te veel hoor. (vind ik). Ook in restaurant waar je lekker gegeten hebt en goed bedient bent, vindt ik zo’n bedrag goed. Kamer meisje die alles keurig voor elkaar heeft 40 bath . Vergeet ze keertje bv de handdoeken 20, ze heeft het gelijk door voor volgende keer. Zit je gezellig met een staflid in bar te drinken in bar , is het ook normaal wat te geven. (afhankelijk het gezelschap zal je tippen) Thais verdienen echt zeer matig, en een fooi(tje) is voor very welcome. The thaise bath is zo sterk op dit moment dat een thai gewoonweg niet voldoende heeft een biertje te kopen als ie vrij mocht zijn. (vele werken hierom ook 7 dagen per week om toch room te betalen en eten te kopen, en internet te hebben. Succes.

  • Theiweert zegt op

   Ik ben het met je verhaal eens, echter dat van de sterke Thaise baht niet. Hij/zij krijgt in baht betaald en betaalt ook in baht. Voor hem/haar maakt het dus niets uit de prijs blijft het zelfde.

 14. jan zegt op

  In Thailand geven we altijd tip, afhankelijk van de service en de kwaliteit, in Nederland nauwelijks meer de bediening krijgt hier gewoon loon via cao, is hier al duur genoeg in Nederland

 15. Bert zegt op

  Wij geven altijd wel een kleine fooi, ook bij de restaurants met ++ bij de prijs.
  Die fooi is wel afhankelijk van het gebodene en natuurlijk ook hoe je behandeld wordt.
  ook in LOS zijn ze wel eens wat minder vriendelijk dan je zou verwachten 🙂
  Maar overdreven fooien geven we eigenlijk nooit.
  Meestal tussen de 30 en 50 Thb, tenzij de bediening extreem vriendelijk is en je een zeer goede avond bezorgd, dan is een grotere (persoonlijke) fooi op zijn plaats.
  Ik laat dat aan mijn vrouw over, mede gezien het feit dat ik eigenlijk nooit meer dan een kleine 3 – 400 Thb op zak heb.

 16. Gerard zegt op

  Zelf heb ik het meegemaakt met een collega , op vakantie in Thailand , dat ik het een grote ergernis vond.
  Hij had altijd zijn geld in een bundeltje en bij afrekenen kwam dan altijd het hele bundeltje tevoorschijn waarbij de gene aan wie betaald moest worden met grote ogen tegen deze rijkdom aankeek.
  Samen naar de kapper waar een knippen 100 bath kost , hup bundel bankbiljetten tevoorschijn en 100 bath betalen plus 100 bath fooi , ergens werd ik gedwongen het zelfde te doen om teleurstelling te voorkomen van het meisje die mij knipte , persoonlijk vind ik 50 bath genoeg fooi maar in dit geval werd het dus 100 bath.
  En zo ging het de hele vakantie door , de portier van het hotel , serveersters , allerlei personeel van het hotel allemaal kregen zij ter pas of te onpas zomaar 100 bath in hun handen gedrukt.
  Laatste avond bij het uitchecken in het hotel werd mijn kamer gecontroleerd en werd mij verteld dat ik mijn waarborgsom niet terug kreeg want er zat opgedroogd bloed op een laken.
  Zelf kon ik het met geen mogelijkheid plaatsen , het was een uiterst klein vaag spatje wat ingedroogd was en er duidelijk al langer tijd zat , dus een oud vaag vlekje wat kennelijk er niet meer uitging in de was.
  We stonden op het punt om in de taxi te stappen dus tijd voor discussie was er niet.
  In de taxi zei mijn collega , ja je bent gewoon geflikt door die man! maar had hem dan af en toe 100 bath gegeven dan was er niets aan de hand geweest.
  Weer wat geleerd maar ik doe het nog steeds op mijn manier , iedere dag 20 bath op mijn bed voor de schoonmaakster en 20 tot hooguit 50 bath in een eetgelegenheid.

 17. John Chiang rai zegt op

  Velen vliegen over de halve wereld omdat ze het geluk hebben tenminste een uurloon te verdienen waarvoor veel Thais een hele dag van vaak 10uur moeten werken,en hebben dan ook nog de arrogantie een discussie te voeren of we nu wel of geen fooitje moeten geven.
  Doet het ons dan zo’n pijn als we af en toe mensen een paar Baht in de hand drukken zodat ook hun het ietsje beter hebben?
  Sorry als ik sommige reacties lees,dan kan ik spuug misselijk worden van zovel kortzichtigheid en krenterigheid.

 18. Jean jacques zegt op

  mijn conclusie is altijd tip in hand. De serveerster doet goed werk dus zij krijgt het zelf. Mijn vriendin werkt in een restaurant en schandalig hoe weinig tip ze krijgt voor het harde werk wat ze doet. Groetjes

 19. Bert zegt op

  Vraag me ook wel eens af al ik weer een artikel lees over fooi hoeveel mensen een fooi geven bij BigC of 7/11.
  Deze mensen verdienen vaak nog minder per dag dan iemand in de horeca.
  Zelf ga ik regelmatig grotere hoeveelheden halen voor mijn dochter, dat ze nodig heeft voor haar winkel.
  Als ik dan de man of vrouw, die met de volgepakte winkelwagentjes met mij meeloopt naar de auto 20 Thb fooi wil geven kijken ze me aan alsof ze water zien branden.(went trouwens wel snel, als ze mij nu zien bij de winkel staan e snel klaar om mij te helpen, dus voordeel heeft het wel)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website