Moet ik een fooi geven in Thailand?

Door Redactie
Geplaatst in Thailand tips, Toerisme
Tags: ,
22 juli 2022

Fooien zijn vaak een onderwerp van discussie. De meningen erover zijn nogal verdeeld. Niet alleen de vraag of je een fooi moet geven, maar ook hoeveel en aan wie?

Fooien als aanvulling op het salaris

Het salarisniveau in Thailand is in vergelijking met Nederland een stuk lager. Zeker voor ongeschoold personeel. Een kamermeisje werkt vaak zeven dagen per week, soms tot wel 10 uur per dag. Per maand slechts twee dagen vrijaf. Het maandsalaris voor deze bijna onmenselijke werktijden: 9.000 baht (€ 230,-).

Een kamermeisje in een hotel verdient dus ongeveer 320 baht per dag. Je kunt je voorstellen dat zij blij is met een fooi van bijvoorbeeld 100 baht. En daar ga ik zelf altijd mee in de fout. Ik reken het om naar euro’s en dan denk ik ach, ik geef maar 2,5 euro dat is ook niet veel. Maar 100 baht is dus vergeleken met het dagloon wel een behoorlijke tip.

Wel of niet een fooi?

Eigenlijk zijn fooien niet gebruikelijk in Thailand. Maar de vele toeristen die Thailand jaarlijks bezoeken zijn goed gehumeurd en vaak scheutig met geld en fooien. Veel Thai zijn er aan gewend geraakt en sommigen houden zelfs al het handje op. Een fooi is niet vanzelfsprekend. Soms rekenen hotels en restaurants een service charge van 10% die aan de rekening wordt toegevoegd, een soort fooien toeslag dus. Let daar op, want als je dan alsnog een fooi geeft is het dubbelop.

Wie kun je een fooi geven?

Het staat natuurlijk iedereen vrij om dat zelf te bepalen. Er zijn geen regels voor. Meestal geef ik een fooi aan een serveerster, kamermeisje en de jongens die met de bagage sjouwen. Een vriendelijk gids/reisleider en de chauffeur geef ik 100 baht per persoon. Een taxichauffeur geef ik 20 of 50 baht als hij vriendelijk en behulpzaam is. Anderen kiezen er voor om het bedrag van de meter naar boven af te ronden.

Biljetten van 20 en 50 baht

Het muntgeld laat ik vrijwel altijd achter of het moet echt hopeloos met de service zijn geweest. Heb ik ergens lekker gegeten en was bediening goed dan geef ik een fooi tussen de 20 – 100 baht. Zorg er daarom voor dat je altijd wat biljetten van 20 en 50 baht in je zak hebt.

Graag hoor ik ook van jullie wie, en hoeveel fooi je geeft in Thailand.

35 reacties op “Moet ik een fooi geven in Thailand?”

 1. Henk zegt op

  Een behulpzame taxi kom ik niet tegen. Dus standaard geen fooi. Klein bedrag afronden ok. Echter als er als een gek gereden wordt of getelefoneerd tijdens het rijden en ik herhaaldelijk gevraagd heb om dit te stoppen alsmede de radio luid aan of de airco niet aan zetten dan wil ik zelfs de laatste baht terug.
  De restaurantjes waar wij dagelijks komen willen absoluut geen fooi.
  Maar zit je in de touristische regio dan zal een fooi meer op prijs gesteld worden.

  • Han zegt op

   Ik heb een eigen auto dus gebruik alleen taxis met reizen ed maar heb tot nu toe alleen maar behulpzame taxis gehad.
   En in mijn, beslist geen toeristische omgeving, wordt een fooi wel degelijk op prijs gesteld.

   • Jacobus zegt op

    Deze ervaringen heb ik ook. Ik woon wel in een toeristisch gebied, Kau Yai, maar daar komen hoofdzakelijk Thaise toeristen. Mijn ervaring is dat ze in de restaurants hier in de buurt erg blij zijn met een fooi. Als het eten en de bediening goed zijn, wat meestal het geval is, dan geef ik altijd fooi. Ook met taxis, maar dan in Bangkok, heb ik geen slechte ervaringen, dus meestal wel een tip.
    Opvallend is wel dat mijn Thaise vrouw beduidend minder fooi geeft dan ik.

 2. Marijke. zegt op

  Wij geven oom altijd een fooitje.Inderddaad ook vaak kleine losse muntjes.Een paar jaar geleden hadden we in pattya op een terras koffie gedronken en gaven 20 bath als tip.Tot onze verbazing werden we aangesproken door een nederlandse farang dat we niet zo veel moeten geven.Volgens hem verpesten wij het en voelen zij zich ook verplicht om tip te geven.We hebben geantwoord dat wij zelf wel uit maken hoeveel we geven.De nederlander woonde er dus voelt hij zich verplicht om ook iets extra te geven.Ik weet niet hoe jullie dit vinden maar 20 bath lijkt mij toch niet echt te veel.

  • rori zegt op

   Nee 20 bath is standaard en zeker erg gewenst. Bij een hotel geef je dat als iemand de koffers naar je kamer brengt. Als ik in een restaurant eet rond ik altijd af naar het dichtsbijzijnde 20 bath in de rekening en vul het soms zelf nog eens aan met 10 bath.
   Hangt van het restaurant af. geen fooi bij MK, Mc Donalds, KFC. wel vaak de muntjes in de pot bij de kassa.
   Taxi afhankelijk van rit en afspraak.
   Indien van Bkk of Sukhumvit naar Jomtien voor 1500 bath GEEN fooi. Wel vaak als we het mee hebben een fles water of zoiets.
   Hangt een beetje van de omgeving en bediening af maar 20 bath is wel normaal en niet echt overdreven.

   • Cornelis zegt op

    Inderdaad. Als een Thai al fooi geeft, bij voorbeeld in een restaurant, is het meestal niet meer dan 20 baht, plus eventueel de losse muntjes, is mijn ervaring. 10 – 15 % vind ik echt onzin.

  • JanvanHedel zegt op

   Op zich hebben jullie gelijk. Jullie en alleen jullie bepalen of je ergens fooi geeft en hoeveel.
   Maar:
   Reken eens mee;
   * De jongen die in het hotel je de kamer wijst en je koffers ervoor een trolley geen brengt geef je 20 Bath. Dat hoeft hij maar max 30 keer per dag te doen en hij heeft er een salaris bij.
   * In een restaurant geef je fooi bij het afrekenen. Wie garandeert ja dat dat niet in de zakken van de baas komt. Niemand i als ik al fooi geef dan geef ik het aan de bediening zelf. Maar ook daar zitten andere kanten aan. De kok en schoonmaaksters krijgen niks.
   * Heb gemerkt dat een cadeautje ( bijvoorbeeld reep chocolade uuit Nederland of België het ook goed doet .
   * Als de service van het kamermeisje ( of vrouw) goed is geef ik meestal een tip bij vertrek. Leg dat niet in de kamer neer maar geef het persoonlijk. Dan weet je dat het bij de juiste persoon terecht komt.
   * Als ik merk dat er bij het afrekenen , wisselgeld op zo.n manier terug gegeven wordt dat je wel erg dom moet zijn om niet te begrijpen dat er een fooi verwacht wordt. Rustig wachten dan, want zelfs het losse bathje gaat weer mee.
   * Ik koop nog wel eens een softijsje . Kost 19 Bath en geef dan 20 Bath . Die ene Bath hoef ik niet terug, maar onbewust geef je wel 5 % fooi. Geen moeite me hoor.
   Wat ik alleen maar wil zeggen. Ga er bewust mee om. Reken de fooi niet om naar euro s en doe je dat wel reken de rekening dan bom naar euro. Nogmaals een fooi moet echt verdiend zijn

 3. Pat zegt op

  Ik ben een fooigever voor restaurant-, bar- en hotelpersoneel, taxichauffeurs, massagepersoneel, en daar houdt het eigenlijk bij op bedenk ik mij nu…

 4. Han zegt op

  Meestal geef ik wel wat fooi, moet alleen wel vriendelijke bediening zijn anders gaat het niet door. Fooi is afhankelijk van de totale kosprijs, meestal ergens rond de 10/15 procent.

 5. Nik zegt op

  In een hotel geef ik iedere dag fooi aan het kamermeisje. 50 baht. De receptie tip ik pas op het einde vh verblijf. Bedrag afhankelijk van service en vriendelijkheid. Bij langer verblijf tip ik de mensen persoonlijk. Arrogantie en onvriendelijkheid: 0 baht. Behulpzaam en vriendelijk: 50 baht per dag.
  Bij 10% charge tip ik niet in restaurants. Tenzij de bediening uitzonderlijk is. Dan maak ik duidelijk dat de tip persoonlijk is voor degene die de service heeft verleend.
  Taxi s altijd afronden naar boven. Ook als het ritje 60 baht is rond ik af naar 100.
  Ik tip in de eerste plaats uit eigenbelang. Kamermeisjes kunnen het hotelleven hogelijk aangenamer maken.
  In Bangkok zitten taxichauffeurs een beetje te azen op langere ritten. Vandaar mijn royale tip bij korte ritjes: als ik langere tijd in hetzelfde hotel verblijf weten de taxichauffeurs dit.
  Voor lange ritten maak ik gebruik van Mr Rush taxiservice. Deze man is al vaker besproken op dit blog. Ik betaal hem een fatsoenlijke prijs dan hoef ik niet te tippen of te onderhandelen. Mr. Rush is een echte professional

 6. John Castricum zegt op

  Ik woon nu 16 jaar in Thailand en geef altijd een fooi maar nooit meer dan 20 of 40 baht.

 7. PETER zegt op

  Ik ben het grotendeels eens met de schrijver. Ik vraag me echter vaak af of the 10 % service charge, die steeds vaker op de rekening wordt bijgeschreven, ook inderdaad bij het personeel terecht komt. Daarom ben ik vaak geneigd om alsnog een extra fooi achter te laten. Wellicht overbodig, maar toch…

  • Nicky zegt op

   In de grote internationale hotels word dit altijd verdeeld onder het personeel. Dat weet ik 100 % zeker.
   Ik dacht zelfs dat het verplicht was volgens de Thaise wet. Zeker weten voor de kleinere zaken weet ik niet. Ik ga er wel vanuit

 8. George zegt op

  Ik ben in heel veel landen geweest en geef altijd fooi
  Horeca en fooi hoort bij elkaar
  Er is maar 1 land waar ik geweest ben waar het geven van fooi min of meer een belediging is en dat is Japan

 9. Ger-Korat zegt op

  Service charge wordt het salaris van het personeel betaald, zegt het toch : bedieningsgeld. Denk dat er weinig ondernemers vinden dat het tipgeld voor het personeel is, anders ben je geen goede ondernemer. Wel weet ik van hotels, duurdere, welke de service charge verdelen onder het personeel in de vorm van een extra beloning voor iedereen die er werkt, faire oplossing vind ik.

 10. janbeute zegt op

  Wij geven altijd een fooi afhankelijk naar gelang de vriendelijkheid en de service .
  Als mensen soms een klusje voor ons doen , geven we ook een fooi deze is wat hoogte betreft afhankelijk van de kwaliteit en de periode dat ze voor ons werkten , een enkele keer een fles Sangsom oid .
  Bij overheids personeel, alleen als men zich behulpzaam inzet , geeft mijn ega soms wat vruchten meestal uit eigen tuin , maar nooit geen geld .
  Wij geven dit uiteraard niet om de gunst van een ambtenaar te verkrijgen , we hebben beiden een grote hekel aan corruptie .

  Jan Beute .

 11. Lung zegt op

  Hallo Jan,

  Als wij in thailand zijn dan geven wij altijd een fooi, ook indien ze niet vriendelijk zijn. Maar hoe vriendelijker en behulpzaam hoe hoger de fooi. En dat gaat tussen de 20 en 100 bath per persoon, omdat ze altijd met 2 kamermeisjes zijn.

  Met vriendelijke groet

  • Cornelis zegt op

   Zo verliest de fooi wel z’n waarde natuurlijk, als-ie automatisch wordt gegeven. Heeft dan meer het karakter van een aalmoes……..,,

 12. RonnyLatPhrao zegt op

  Daar gaan we weer.
  “We vinden het toch zo erg dat minimumloon”
  Maar een tip.
  Een tip. Ben je gek. Enkel als ze het verdienen.

 13. Anton zegt op

  Ik laat het fooien geven altijd over aan mijn thaise vrouw. Haar zus vindt het beetje zonde, maar ik heb haar verteld dat het meestal gewoonte is in europa 10 – 15% te geven. Maar als haar familie het ziet durft ze niet zo goed.
  Als ik zef betaal wordt ik met argusogen door de familie aangekeken eat ik geef. Vandaar dat ik het meestalninfluister en zij naar binnen gaat om te betalen met gepaste fooi.

 14. theiweert zegt op

  Fooi is een belangrijk deel van het salaris van veel personeel in restaurants en bars.
  Vaak verdienen zij inderdaad maar 300 bath per dag en het zijn lange dagen.

  Bij een Bin afrekening in bar geef ik standaard 20 bath extra, in een restaurant kan dat wat meer zijn afgerond naar rond bedrag.

  Voor een kamermeisje leg ik elke dag 20 bath op mijn kussen, soms meer als zij b.v. extra water of iets een mooie zwaan op bed heeft gemaakt.

  Een bellboy voor de koffers 40 bath. Een gids 100 tot 250 bath voor een dag en een chauffer 50 tot 100 bath

 15. v veen zegt op

  ik leg iedere dag s”morgens bij het verlaten van de kamer 20 bath op bed voor het kamer meisje.

 16. theoS zegt op

  Ik beb altijd, al van jongs af aan, tegen dat fooien systeem geweest en ik geef dan ook absoluut geen “fooi”. In Nederland kon men vroeger ook dit fooien system tot bij de kapper aan toe, die toen 2 kwartjes koste en een kwartje tip wou hebben, vergeet het maar. Ik vind dit een idioot system, ik betaal wat het kost en willen ze meer dan de prijzen opschroeven.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Tot het moment dat men, om die reden, de prijzen gaat opschroeven…..
   Gaat men het weer idiote prijzen noemen.

  • samee zegt op

   wij in Nederland hebben daar ook uitdrukkingen voor hoor 😉

  • Sir Charles zegt op

   Ook veel Nederlanders hebben een beschrijving daarvoor, ze noemen zo’n iemand centenn**ker. Je zal ze dan ongetwijfeld weleens tegen zijn gekomen, het zijn diegenen die moeilijk kunnen doen omdat het bordje khao pad en dat flesje bier wel 5 baht duurder zijn dan in dat andere restaurant waar ze gisteren zaten.

   Oh ja en voor de niet verstaanders onderons; met de beide asterisks wordt de klinkercombinatie ‘eu’ weergegeven. 😉

 17. Oean Eng zegt op

  20 baht….ik vroeg het mijn Thaise ex-vriendin destijds, wat normaal is, en zij melde 20 baht. Waarvoor maakt niet uit. Kroeg, restaurant, tuktuk, overal. Altijd vriendelijk bedankt, voor die 20 baht. Als iedereen 20 baht zou tippen, altijd, dan schiet dat toch op.

 18. Stan zegt op

  Restaurants met zo’n 10% service charge loop ik altijd voorbij. Meestal zijn dit ook van die restaurants in de toeristische straatjes, die er vervolgens ook nog 7% btw bovenop zetten.
  Als ik fooi geef is het 20 baht en geen satang meer. Ik probeer de fooi altijd in muntgeld te geven, ben ik daar ook weer vanaf.

 19. Bert zegt op

  IK geef in een restaurant meestal ook wel fooi, behalve bij die kleine eetkraampjes langs de weg.
  Maar eigenlijk is het van de gekke, fooi geven omdat iemand weinig verdient.
  Ook het kassameisje bij 7/11 of BigC zal niet meer verdienen dan een serveerster. Die geef je toch ook geen fooi. Hetzelfde geldt eigenlijk in NL, de kassameisjes verdienen vaak hetzelfde als iemand in de horeca en krijgt ook geen fooi.

 20. John Chiang Rai zegt op

  De mening in het bovenstaande verhaal, dat in Thailand een fooi niet gebruikelijk is,is natuurlijk niet helemaal waar.
  Bij het nemen van een taxi,wordt meestal het bedrag wat op de meter staat afgerond,en een fooi hoort alleen tot de goede orde als de chauffeur zich extra inzet met bijv. koffers dragen etc.
  Ook als ik in Bangkok in het spitsuur ,na vele weigeringen een tour aan te nemen,eindelijk een chaufeur vindt die zo vriendelijk is mij wel van dienste te zijn,ben ik ook geneigd hem extra te belonen.
  Verder vindt ik dat je aan een kamermeisje in een hotel ,veel meer profijt hebt,als je haar in het begin reeds een fooi in haar handen drukt.
  Ik heb zelf vroeger een tijdje in een hotel gewerkt,en weet daarom dat gierigheid snel bekend is bij het overige hotel personeel.
  Iemand die denkt,dat dit eigenlijk geen verschil mag maken,zou is diep in zijn binnenste moeten kijken,hoe hij/zij in de zelfde situatie zou gaan functioneren,
  Als wij op ons karige loontje geen fooi kregen,beperkten wij ons hoogsten nog op het minimale plichtwerk.
  Het zelfde geldt voor een restaurant bezoek,waaruit ervaring bij de bediening reeds bekend is, dat je een goede service best een fooitje wil laten kosten.
  Het hoeft beslist geen 10 of 15% van de rekening te zijn,maar naar een goed eten,vriendelijke bediening,en een geslaagde avond,mag het best een goedgemeende 100 Baht zijn.
  Ik verbaas mij altijd over mensen,die denken omdat alle Thai veel minder verdienen,dat wij best het dubbele prijssysteem tolereren moeten,terwijl ze in de dienstverlenende sector,waar ze werkelijk zelf iets voor deze minimaal verdiener doen kunnen,te gierig of te krenterig zijn een fooitje te geven.

 21. Frank zegt op

  Het heeft niet echt met Thailand te maken. De meeste mensen geven fooi. Krenterige mensen geven geen fooi. Ze hebben er altijd wel een uitleg voor, maar de enige uitleg is gierigheid .

 22. william zegt op

  Heb ooit wel eens vernomen dat TIP een afkorting uit de Engelse taal is van To Improve.
  Een kleine beloning dus voor iemand die zijn best doet in die zin meer dan dat gevraagd is.
  Eenieder die daar aan voldoet kan Tip van mij krijgen in alle redelijkheid.
  Men mag daar zijn mening over hebben.
  Vele suggesties over dit onderwerp hebben daar weinig mee te maken.

 23. RonnyLatYa zegt op

  Misschien een leuk weetje over de TIP

  TIP “To Insure Promptness”

  Oorspronkelijk werd dan ook de TIP voordien gegeven om zich te verzekeren van een goede bediening.
  Later werd het pas na de bediening gegeven

  https://didyouknow.org/tip/

 24. chris zegt op

  In hotels and restaurants betaal je al een service charge (staat aangegeven op de menukaart of elders) en die is ongeveer 10 tot 15 % van de rekening. Dit kan gezien worden als een ‘verplichte’ fooi. Een fooi is geheel vrijwillig.
  Bij 5-sterren hotels kan dat bedrag van service charge (uit te betalen aan de medewerkers aan het eind van de maand) wel oplopen tot 25.000 Baht per medewerker.

 25. carla zegt op

  in een restaurant in Pattaya gerund door 3 dames op leeftijd {de jongste 67 jaar) gaven we altijd fooi van gemiddeld 40 a 50 bath. De voorlaatste avond voor we terug gingen naar Nederland kwam de bazin (74 jaar) zelf afrekenen. We weten het nog precies 740 bath. we gaven 1000 bath en we kregen 300 terug. waarna we zeiden dat het te veel was. waarop zij antwoorden dat ze het fijn vonden dat we bijna altijd bij hun gingen eten en hiervoor ga zij een fooi aan ons.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website