Moet ik een fooi geven in Thailand?

Door Redactie
Geplaatst in Thailand tips, Toerisme
Tags: ,
22 juli 2018

Fooien zijn vaak een onderwerp van discussie. De meningen erover zijn nogal verdeeld. Niet alleen de vraag of je een fooi moet geven, maar ook hoeveel en aan wie?

Fooien als aanvulling op het salaris

Het salarisniveau in Thailand is in vergelijking met Nederland een stuk lager. Zeker voor ongeschoold personeel. Een kamermeisje werkt vaak zeven dagen per week, soms tot wel 10 uur per dag. Per maand slechts twee dagen vrijaf. Het maandsalaris voor deze bijna onmenselijke werktijden: 9.000 baht (€ 230,-).

Een kamermeisje in een hotel verdient dus ongeveer 320 baht per dag. Je kunt je voorstellen dat zij blij is met een fooi van bijvoorbeeld 100 baht. En daar ga ik zelf altijd mee in de fout. Ik reken het om naar euro’s en dan denk ik ach, ik geef maar 2,5 euro dat is ook niet veel. Maar 100 baht is dus vergeleken met het dagloon wel een behoorlijke tip.

Wel of niet een fooi?

Eigenlijk zijn fooien niet gebruikelijk in Thailand. Maar de vele toeristen die Thailand jaarlijks bezoeken zijn goed gehumeurd en vaak scheutig met geld en fooien. Veel Thai zijn er aan gewend geraakt en sommigen houden zelfs al het handje op. Een fooi is niet vanzelfsprekend. Soms rekenen hotels en restaurants een service charge van 10% die aan de rekening wordt toegevoegd, een soort fooien toeslag dus. Let daar op, want als je dan alsnog een fooi geeft is het dubbelop.

Wie kun je een fooi geven?

Het staat natuurlijk iedereen vrij om dat zelf te bepalen. Er zijn geen regels voor. Meestal geef ik een fooi aan een serveerster, kamermeisje en de jongens die met de bagage sjouwen. Een vriendelijk gids/reisleider en de chauffeur geef ik 100 baht per persoon. Een taxichauffeur geef ik 20 of 50 baht als hij vriendelijk en behulpzaam is. Anderen kiezen er voor om het bedrag van de meter naar boven af te ronden.

Biljetten van 20 en 50 baht

Het muntgeld laat ik vrijwel altijd achter of het moet echt hopeloos met de service zijn geweest. Heb ik ergens lekker gegeten en was bediening goed dan geef ik een fooi tussen de 20 – 100 baht. Zorg er daarom voor dat je altijd wat biljetten van 20 en 50 baht in je zak hebt.

Graag hoor ik ook van jullie wie, en hoeveel fooi je geeft in Thailand.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

29 reacties op “Moet ik een fooi geven in Thailand?”

 1. Henk zegt op

  Een behulpzame taxi kom ik niet tegen. Dus standaard geen fooi. Klein bedrag afronden ok. Echter als er als een gek gereden wordt of getelefoneerd tijdens het rijden en ik herhaaldelijk gevraagd heb om dit te stoppen alsmede de radio luid aan of de airco niet aan zetten dan wil ik zelfs de laatste baht terug.
  De restaurantjes waar wij dagelijks komen willen absoluut geen fooi.
  Maar zit je in de touristische regio dan zal een fooi meer op prijs gesteld worden.

  • Han zegt op

   Ik heb een eigen auto dus gebruik alleen taxis met reizen ed maar heb tot nu toe alleen maar behulpzame taxis gehad.
   En in mijn, beslist geen toeristische omgeving, wordt een fooi wel degelijk op prijs gesteld.

 2. Marijke. zegt op

  Wij geven oom altijd een fooitje.Inderddaad ook vaak kleine losse muntjes.Een paar jaar geleden hadden we in pattya op een terras koffie gedronken en gaven 20 bath als tip.Tot onze verbazing werden we aangesproken door een nederlandse farang dat we niet zo veel moeten geven.Volgens hem verpesten wij het en voelen zij zich ook verplicht om tip te geven.We hebben geantwoord dat wij zelf wel uit maken hoeveel we geven.De nederlander woonde er dus voelt hij zich verplicht om ook iets extra te geven.Ik weet niet hoe jullie dit vinden maar 20 bath lijkt mij toch niet echt te veel.

  • rori zegt op

   Nee 20 bath is standaard en zeker erg gewenst. Bij een hotel geef je dat als iemand de koffers naar je kamer brengt. Als ik in een restaurant eet rond ik altijd af naar het dichtsbijzijnde 20 bath in de rekening en vul het soms zelf nog eens aan met 10 bath.
   Hangt van het restaurant af. geen fooi bij MK, Mc Donalds, KFC. wel vaak de muntjes in de pot bij de kassa.
   Taxi afhankelijk van rit en afspraak.
   Indien van Bkk of Sukhumvit naar Jomtien voor 1500 bath GEEN fooi. Wel vaak als we het mee hebben een fles water of zoiets.
   Hangt een beetje van de omgeving en bediening af maar 20 bath is wel normaal en niet echt overdreven.

   • Cornelis zegt op

    Inderdaad. Als een Thai al fooi geeft, bij voorbeeld in een restaurant, is het meestal niet meer dan 20 baht, plus eventueel de losse muntjes, is mijn ervaring. 10 – 15 % vind ik echt onzin.

 3. Pat zegt op

  Ik ben een fooigever voor restaurant-, bar- en hotelpersoneel, taxichauffeurs, massagepersoneel, en daar houdt het eigenlijk bij op bedenk ik mij nu…

 4. Han zegt op

  Meestal geef ik wel wat fooi, moet alleen wel vriendelijke bediening zijn anders gaat het niet door. Fooi is afhankelijk van de totale kosprijs, meestal ergens rond de 10/15 procent.

 5. Nik zegt op

  In een hotel geef ik iedere dag fooi aan het kamermeisje. 50 baht. De receptie tip ik pas op het einde vh verblijf. Bedrag afhankelijk van service en vriendelijkheid. Bij langer verblijf tip ik de mensen persoonlijk. Arrogantie en onvriendelijkheid: 0 baht. Behulpzaam en vriendelijk: 50 baht per dag.
  Bij 10% charge tip ik niet in restaurants. Tenzij de bediening uitzonderlijk is. Dan maak ik duidelijk dat de tip persoonlijk is voor degene die de service heeft verleend.
  Taxi s altijd afronden naar boven. Ook als het ritje 60 baht is rond ik af naar 100.
  Ik tip in de eerste plaats uit eigenbelang. Kamermeisjes kunnen het hotelleven hogelijk aangenamer maken.
  In Bangkok zitten taxichauffeurs een beetje te azen op langere ritten. Vandaar mijn royale tip bij korte ritjes: als ik langere tijd in hetzelfde hotel verblijf weten de taxichauffeurs dit.
  Voor lange ritten maak ik gebruik van Mr Rush taxiservice. Deze man is al vaker besproken op dit blog. Ik betaal hem een fatsoenlijke prijs dan hoef ik niet te tippen of te onderhandelen. Mr. Rush is een echte professional

 6. John Castricum zegt op

  Ik woon nu 16 jaar in Thailand en geef altijd een fooi maar nooit meer dan 20 of 40 baht.

 7. De Inquisiteur zegt op

  Altijd, tenzij de service of het geleverde zeer slecht was.
  Beetje naar verhouding van de te betalen som. Kleine zaken beneden de 200 baht 10% gemiddeld.
  Vervolgens iets meer, met een maximum van 100 baht.
  Seven/Eleven, Lotus, … nooit.
  Massage geef ik altijd 100 baht fooi – indien goed.

 8. PETER zegt op

  Ik ben het grotendeels eens met de schrijver. Ik vraag me echter vaak af of the 10 % service charge, die steeds vaker op de rekening wordt bijgeschreven, ook inderdaad bij het personeel terecht komt. Daarom ben ik vaak geneigd om alsnog een extra fooi achter te laten. Wellicht overbodig, maar toch…

  • Nicky zegt op

   In de grote internationale hotels word dit altijd verdeeld onder het personeel. Dat weet ik 100 % zeker.
   Ik dacht zelfs dat het verplicht was volgens de Thaise wet. Zeker weten voor de kleinere zaken weet ik niet. Ik ga er wel vanuit

 9. George zegt op

  Ik ben in heel veel landen geweest en geef altijd fooi
  Horeca en fooi hoort bij elkaar
  Er is maar 1 land waar ik geweest ben waar het geven van fooi min of meer een belediging is en dat is Japan

 10. Ger-Korat zegt op

  Service charge wordt het salaris van het personeel betaald, zegt het toch : bedieningsgeld. Denk dat er weinig ondernemers vinden dat het tipgeld voor het personeel is, anders ben je geen goede ondernemer. Wel weet ik van hotels, duurdere, welke de service charge verdelen onder het personeel in de vorm van een extra beloning voor iedereen die er werkt, faire oplossing vind ik.

 11. janbeute zegt op

  Wij geven altijd een fooi afhankelijk naar gelang de vriendelijkheid en de service .
  Als mensen soms een klusje voor ons doen , geven we ook een fooi deze is wat hoogte betreft afhankelijk van de kwaliteit en de periode dat ze voor ons werkten , een enkele keer een fles Sangsom oid .
  Bij overheids personeel, alleen als men zich behulpzaam inzet , geeft mijn ega soms wat vruchten meestal uit eigen tuin , maar nooit geen geld .
  Wij geven dit uiteraard niet om de gunst van een ambtenaar te verkrijgen , we hebben beiden een grote hekel aan corruptie .

  Jan Beute .

 12. Lung zegt op

  Hallo Jan,

  Als wij in thailand zijn dan geven wij altijd een fooi, ook indien ze niet vriendelijk zijn. Maar hoe vriendelijker en behulpzaam hoe hoger de fooi. En dat gaat tussen de 20 en 100 bath per persoon, omdat ze altijd met 2 kamermeisjes zijn.

  Met vriendelijke groet

  • Cornelis zegt op

   Zo verliest de fooi wel z’n waarde natuurlijk, als-ie automatisch wordt gegeven. Heeft dan meer het karakter van een aalmoes……..,,

 13. RonnyLatPhrao zegt op

  Daar gaan we weer.
  “We vinden het toch zo erg dat minimumloon”
  Maar een tip.
  Een tip. Ben je gek. Enkel als ze het verdienen.

 14. Anton zegt op

  Ik laat het fooien geven altijd over aan mijn thaise vrouw. Haar zus vindt het beetje zonde, maar ik heb haar verteld dat het meestal gewoonte is in europa 10 – 15% te geven. Maar als haar familie het ziet durft ze niet zo goed.
  Als ik zef betaal wordt ik met argusogen door de familie aangekeken eat ik geef. Vandaar dat ik het meestalninfluister en zij naar binnen gaat om te betalen met gepaste fooi.

 15. theiweert zegt op

  Fooi is een belangrijk deel van het salaris van veel personeel in restaurants en bars.
  Vaak verdienen zij inderdaad maar 300 bath per dag en het zijn lange dagen.

  Bij een Bin afrekening in bar geef ik standaard 20 bath extra, in een restaurant kan dat wat meer zijn afgerond naar rond bedrag.

  Voor een kamermeisje leg ik elke dag 20 bath op mijn kussen, soms meer als zij b.v. extra water of iets een mooie zwaan op bed heeft gemaakt.

  Een bellboy voor de koffers 40 bath. Een gids 100 tot 250 bath voor een dag en een chauffer 50 tot 100 bath

 16. v veen zegt op

  ik leg iedere dag s”morgens bij het verlaten van de kamer 20 bath op bed voor het kamer meisje.

 17. theoS zegt op

  Ik beb altijd, al van jongs af aan, tegen dat fooien systeem geweest en ik geef dan ook absoluut geen “fooi”. In Nederland kon men vroeger ook dit fooien system tot bij de kapper aan toe, die toen 2 kwartjes koste en een kwartje tip wou hebben, vergeet het maar. Ik vind dit een idioot system, ik betaal wat het kost en willen ze meer dan de prijzen opschroeven.

  • De Inquisiteur zegt op

   Wij Belgen hebben een beschrijving voor wat jij schrijft.
   Grapje hoor maar kan het niet laten.

   • samee zegt op

    wij in Nederland hebben daar ook uitdrukkingen voor hoor 😉

   • Sir Charles zegt op

    Ook veel Nederlanders hebben een beschrijving daarvoor, ze noemen zo’n iemand centenn**ker. Je zal ze dan ongetwijfeld weleens tegen zijn gekomen, het zijn diegenen die moeilijk kunnen doen omdat het bordje khao pad en dat flesje bier wel 5 baht duurder zijn dan in dat andere restaurant waar ze gisteren zaten.

    Oh ja en voor de niet verstaanders onderons; met de beide asterisks wordt de klinkercombinatie ‘eu’ weergegeven. 😉

   • Adam zegt op

    Ben ook een Belg, maar het mooiste woord hiervoor vind ik eentje uit Nederland: “krenterig”.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Tot het moment dat men, om die reden, de prijzen gaat opschroeven…..
   Gaat men het weer idiote prijzen noemen.

 18. Oean Eng zegt op

  20 baht….ik vroeg het mijn Thaise ex-vriendin destijds, wat normaal is, en zij melde 20 baht. Waarvoor maakt niet uit. Kroeg, restaurant, tuktuk, overal. Altijd vriendelijk bedankt, voor die 20 baht. Als iedereen 20 baht zou tippen, altijd, dan schiet dat toch op.

 19. Adam zegt op

  Als ik hier weer eens een discussie lees over fooien, moet ik altijd terugdenken aan die hilarische openingsscene uit Reservoir Dogs van Tarantino. Met theoS in de rol van Mister pink (Steve Buscemi).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website