Beste lezers,

Als je een huis of grond koopt in Thailand, komen daar dan ook nog kosten bij (zoals bij ons in België registratie + notariskosten)?

Al veel over opgezocht, maar nog nergens iets over gevonden! Ik zie soms wel staan 50/50 Transfer and fee kosten. Wat bedoelen ze daar dan mee? Maakt het voor de eventuele kosten of gewoon voor de aankoop een verschil of je gehuwd bent of niet ?

Ben nu al een aantal jaren samen met mijn Thaise vriendin, maar nog niet gehuwd.

Alvast bedankt.

Patrick

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Lezersvraag: Zijn er bijkomende kosten bij aankoop van huis of grond in Thailand?”

 1. Henk zegt op

  Ga naar een boekhandel en koop daar een setje “voorlopige koopakte”. Als de onderhandelingen rond zijn en het nodige afgesproken vul je als koper/verkoper samen die akte in meervoud in, je ondertekent samen al die paperassen, vervolgens samen naar de “landoffice” op het gemeentehuis, de overdracht wordt ingeschreven, de overdrachtsbelasting betaald, en onder toeziend oog van ambtenaar (en getuigen) wordt een bankcheque met het overeengekomen bedrag op naam van de verkoper door de koper overhandigd, en klaar is kees. Allerlei kosten zoals een courtage voor een tussenpersoon/makelaar (je kunt in Thailand heel gemakkelijk zonder zo’n persoon een pand aankopen), het gezamenlijk betalen van de overdrachtsbelasting, kosten van flyers/brochures/reclames betaal je zelf of indien afgesproken samen naar rato enz. Ben je gehuwd met een Thaise dan kun je met meer gemak grond (op naam van de echtegenote) en woning (op eigen naam) kopen. Ben je niet gehuwd dan is een condo meer aangewezen.

 2. Eddy Beelen zegt op

  overdrachtsbelasting(naamverandering )

 3. Herbert zegt op

  De extra kosten bij landoffice zitten in de onderhandeling.
  Kan zijn dat de verkoper ze voor rekening neem of jij zelf of 50/50. Het scheelt per stad of provincie hoeveel de kosten zijn. Koop je grond met of zonder woning kun je bij landoffice een veel lagere prijs opgeven en is die te laag dan bepalen zij naar de gangbare prijs de overdrachtskosten en die vallen daardoor lager uit.
  Let wel op is de grond minder dan 5 jaar in bezit van particuliere verkoper ligt de overdrachtsbelasting hoger daar de verkoper dan als handelaar wordt gezien.

 4. Erik zegt op

  Ja, Patrick, er komen kosten bij. Ik heb zelf grond plus huis gekocht (grond uiteraard op naam van een Thai) en daarna heb ik het woonrecht vastgelegd om zeker te zijn van ongestoord wonen. Maar ik ben nu in NL en kan niet bij de papieren dus cijfers kan ik je niet geven.

  Je kunt hier eens kijken:
  https://www.cbre.co.th/guides/thailand-land-property-tax

  De betaling ging zonder cheque: we gingen met zijn allen naar ‘mijn’ bank maar de bank van de verkoopster kon geen hoge bedragen via transfer ontvangen. Dus een paar stevig gebouwde familieleden met een dikke tas met geld naar de overkant van de straat. This is Thailand….

  Wat de grond betreft die gekocht gaat worden, ik adviseer je het chanoot degelijk te laten controleren door een advocaat. Klopt het chanoot wel, is er toestemming te bouwen, ligt het wel aan de openbare weg, zijn er erfdienstbaarheden, belemmeringen of ligt er een bestemmingsplan? Kost een paar centen maar dan weet je wat je koopt.

 5. anoniem zegt op

  Voor een Chanut moesten wij bij landoffice 10 % van de aankoopsom als belasting (registratie) betalen,
  op de waarde die zij gepast vinden en die was dubbel van wat wij opgaven, was aankoop van zuster

  • Erik zegt op

   Anoniem, uit mijn geheugen, dat percentage betaalden wij ook ongeveer al werd bij ons de koopsom niet gecorrigeerd want die was marktconform.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website