Kan een vliegmaatschappij mij weigeren om mijn visum voor Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
29 september 2018

Beste lezers,

Kan een vliegmaatschappij je ook weigeren mee te nemen indien je een vliegticket hebt voor 5 maanden (overwinteren), in het bezit bent van een Non-Immigrant-O visum welke 90 dagen geldig is en geen bewijs dat je Thailand binnen die 90 dagen verlaat door het aantonen van bijvoorbeeld een extra vlucht naar een naburig land?

Geeft de Thaise ambassade in Den Haag überhaupt wel zo’n visum af als je een ticket van bijvoorbeeld 2 december heen en 30 april retour (bijna 5 maand)?

Zijn er eventueel andere (slimmere en goedkopere) manieren om dit te regelen?

Ik heb het laatste visumdossier van A tot Z doorgespit, maar kom alleen tegen dat je problemen kan verwachten indien je op Visa Exemption binnenkomt en een vliegticket hebt welke over de 30 dagen heen gaat.

Ben zeer benieuwd naar de reacties waarvoor alvast hartelijk dank.

Groet,

Teunis


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Kan een vliegmaatschappij mij weigeren om mijn visum voor Thailand?”

 1. hanshu zegt op

  Nee…..als je een visum hebt nemen ze je mee…:) Zelfs met een enkele reis.

 2. Fon zegt op

  Nee hoor. Geen probleem. Wij hebben al vijf jaar een Non Immigrant O visum met multiple entries.
  Het is niet verplicht om binnen 90 dagen per vliegtuig het land te verlaten. Dit kan ook met de auto naar de grens van b.v. Myanmar voor een visarun en dezelfde dag weer terug naar Thailand.
  Veel plezier in Thailand. Wij gaan over anderhalve week ook weer voor een half jaar!

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Fon,Even goed lezen,de vraagsteller Teunis heeft het over een Non Immigrant Visum dat 90 dagen geldig is,dus een( single entry)
   Dat je met een Non Immigrant O met( multiple entry ) zo jullie hadden, geen problemen hebben,ligt eigenlijk voor de hand.

 3. RonnyLatPhrao zegt op

  – Een luchtvaartmaatschappij zal je in principe niet weigeren als je in het bezit bent van een visum.
  Normaal hoef je hun niet te bewijzen dat je Thailand zal verlaten binnen de 90 dagen en ook immigratie in Thailand zal dit niet vragen.
  Maar de check-in bediende zijn dikwijls niet goed op de hoogte van de visums en de wetgeving daarrond en kunnen altijd wel eens moeilijk doen.

  – Een Thaise ambassade kan wel een visum weigeren als de totale verblijfsduur niet gedekt wordt door het juiste visum en je niet kan bewijzen dat je Thailand tijdig zal verlaten.
  Meestal zullen ze je dan voorstellen om een Multiple entry te nemen ipv een Single entry.
  Maar het kan net zo zijn dat ze je wel dat visum geven.

  Maar waarom de randjes opzoeken door “slimmere” manieren te zoeken in een poging enkele Euro’s te besparen.
  Neem een Multiple entry visum en je bent gerust
  Ik ga er vanuit dat je gepensioneerd bent gezien de verblijfsperiode en je toch ook al van plan bent een Non-immigrant “O” te nemen.
  Waarom geen Non-immigrant “O-A” Multiple entry nemen. Kost 150 Euro.
  Bekom je bij binnenkomst meteen een verblijf van een jaar en hoef je dus ook geen “Borderuns” uit te voeren in die 5 maanden. En als je het wat uitrekent kan je het volgend jaar ook nog gebruiken voor een nieuw verblijf van 5 maanden. Kosten kan je dus spreiden over 2 jaar.

  • Walter zegt op

   Met een Non Immigrant O-A Multiple entry moet je je wel om de 90 dagen bij Immigration melden, bij het verlaten en weer terugkomen in Thailand is je visum dan weer voor een heel jaar geldig. Jammer dat veel mensen een onjuist en/of niet compleet antwoord geven.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Staat dan dat je dat niet moet doen ?

    Ja, je moet je melden, maar enkel indien je 90 dagen onafgebroken in Thailand verblijft.
    Als je dus een compleet antwoord wil geven doe dat dan ook zelf.

    Alles staat in het dossier en als ik dat allemaal hier opnieuw moet herhalen dan hoefde ik dat dossier niet te maken.

    En ik vertel al zeker geen onjuiste info.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Bovendien is je visum niet weer een jaar geldig bij een nieuwe binnenkomst, maar bekom je binnen de geldigheidsperiode van het visum, een nieuwe verblijfsperiode van een jaar.
     Dat is niet hetzelfde als dat je visum opnieuw een jaar geldig is….

     Jammer dat veel mensen een onjuist en/of niet compleet antwoord geven…. niet ?

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Laat ik er nog aan toevoegen dat een 90 dagen melding niets te maken heeft met het soort visum dat je bezit of met het soort jaarverlenging.

     90 dagen melding heeft te maken met de duur van ononderbroken verblijf in Thailand d.w.z. enkel melding bij een ononderbroken verblijf van 90 dagen en de daaropvolgende periode van 90 dagen.

     Dus iemand met een jaarverlenging of Non-immigrant “O-A” die Thailand verlaat om wat voor reden ook, voor de 90 dagen om zijn, hoeft ook helemaal geen meldingen te maken

 4. Corné Leeuwinga zegt op

  Bij mij is daar nog nooit naar gekeken, weet ook niet of ze om die reden mensen gaan wijgeren bij de luchthaven. Maar wil je op save spelen zou je gewoon een multiple entry visum kunnen aanvragen bij de Thaise ambassade in Den Haag.

  Voor zover als mijn kennis gaat, is dit ook wat ze willen. Het goede visum bij de juise verblijfsduur.
  Scheelt je de stress.

  Groetjes vanuit Phrae Thailand.

 5. Gerard zegt op

  Geen probleem, zeker omdat u ook een retourtje heeft, de duur van de rijs is niet zo relevant.

 6. teun zegt op

  Als je een non-Immigrant-O visum hebt dan kan er nooit een probleem ontstaan. Je moet je 90-dagen na aankomst wel melden en 90 dagen daarna weer etc. Tot het moment, dat je weer vertrekt. Niet vergeten wel voor je vertrek na 5 maanden tevoren een exit-/reentryvisum aan te vragen/halen..

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Het gaat hier niet om een jaarverlenging, maar over een Non-immigrant “O” visum.
   Per binnenkomt mag hij maar 90 dagen blijven, dus zijn 90 dagenmeldingen niet van toepassing.
   Zou enkel van toepassing zijn bij een verblijfsperiode bekomen met een Non-immigrant “O-A visum (1 jaar verblijf) en indien hij langer dan 90 dagen ononderbroken in Thailand blijft.

   Een “exit-/reentryvisum” bestaat niet.
   Je zal wel een “Re-entry permit” bedoelen vermoed ik, maar ook dat is niet nodig bij een Non-immigrant “O” visum.
   Als het een Non-immigrant “O” Multiple entry heeft kan hij, binnen de geldigheidsperiode van het visum, zo dikwijls Thailand binnen en buiten als hij wil.
   Een “Re-entry” zou enkel nuttig zijn indien hij een Non-immigrant “O” Single entry heeft, en hij om bepaalde redenen Thailand zou willen verlaten tijdens die 90 dagen en hij wil voorkomen dat dan de resterende dagen van zijn 90 dagen verblijfsperiode verliest.

 7. fred zegt op

  Een vliegtuigmaatschappij kan je altijd weigeren. Zij hoeven daar zelfs geen reden voor op te geven. Mijn vriend werd geweigerd opdat zijn ticket werd geboekt met een creditcard die niet de zijne was. Tegenwoordig kan je je overal en altijd aan de gekste dingen verwachten.

  • Sir Charles zegt op

   Men kan gewoon een ticket betalen met een creditcard voor een ander persoon, daar zijn dan wel restricties aan verbonden wat bij het boeken altijd vermeld wordt.

   Simpel gezegd bij het inchecken wordt de creditcard waarmee het ticket geboekt is fysiek verlangd getoond te worden echter dat hoeft dus niet dé reiziger te zijn.
   De houder van de creditcard had bijvoorbeeld je vriend kunnen wegbrengen en bij het inchecken de creditcard (dus waarmee betaald) kunnen tonen dan was er niets aan de hand geweest.

   Zo is een ex-collega van mij daar ook mee de mist ingegaan, ze had als eindexamenkado een ticket online met haar kaart voor haar dochter geboekt. Tja daar stond dochterlief dan beteuterd met een volle rugzak aan de incheckbalie,..

   Alhoewel boek zelf ook altijd met een creditcard, bij de een wordt gevraagd het te tonen tijdens het inchecken bij de ander weer niet dus daar zijn de vliegtuigmaatschappijen niet altijd even consequent in. Voor de zekerheid altijd de bewuste creditcard bij je hebben.

  • john zegt op

   Standaardfout : reis laten boeken door iemand anders met die anders creditcard. Ter voorkoming van fraude met creditcards hebben airlines in hun voorwaarden staan dat als een reis geboekt wordt met een creditcard die niet op naam staat van de reiziger men alvorens op reis te gaan met de airline contact op dient te nemen om dit te laten verifieren.

 8. PEER zegt op

  Ik ga al sinds 2004 elke winter naar Thailand. Gewoon als tourist!! Dus mag ik eenmaal 30 dgn verlengen. En als tourist maak ik ‘n vakantie naar bv Myanmar, Laos of Cambodia. Ik kan gewoon weer terugkomen en wéér 30 dgn verlengen á Th Bth 1900,- Maar moet wel bij inchecken op Schiphol ‘n verklaring ondertekenen dat ik géén visum heb, maar wél ‘n retourvlucht. Doe er je voordeel mee.

 9. Marian zegt op

  Wij hadden vorig jaar een non O visum (90 dagen) een ticket voor 4 maanden, zijn de 90e dag naar Cambodja gegaan voor 4 nachtjes, kregen bij terugkomst in Thailand ook overland 30 dagen.
  Alles ging perfect

 10. Teunis zegt op

  Bedankt allen voor de reacties, ben er iets wijzer van geworden. Blijf toch nog met een vraag (aan Ronny ?) zitten: wat is nu het verschil tussen een Non-Immigrant O Multiple Entry (1 jaar, € 150) en een Non-Immigrant O-A (1 jaar, € 150) ?, te lezen op pagina 19 hoofdstuk 5 van het visum-dossier.

  • Dries zegt op

   Ja, vliegtuigmaatschappij kan je weigeren indien er indicaties zijn dat je visum niet in orde is of zal zijn om de periode te overbruggen.
   Want als Thai-immigration je niet gelooft en de toegang tot het land ontzegt, moet de vliegtuigmaatschappij je terug meenemen.
   Dus die dekken zichzelf ook graag in.
   Beste is om aan te tonen dat je effectief van plan bent geen overstay te plegen.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Op zich zijn het eigenlijk twee dezelfde visums, omdat ze van dezelfde categorie en type zijn.
   Het grote verschil tussen beide zit hem in de aanvraagprocedure en in de verblijfsperiode dat je ermee kan bekomen.

   Met het gewone Non-immigrant “O” Single of Multiple entry visum, bekom je bij binnenkomst in Thailand een verblijfsperiode van 90 dagen en de aanvraagprocedure is eigenlijk vrij eenvoudig. Wil je langer blijven dan die 90 dagen moet je, ofwel “borderruns” gaan maken (moet je wel een “Multiple entry” voor hebben en kan dan enkel binnen de geldigheidsperiode van je visum), of je kan in Thailand een jaarverlenging vragen van je laatste 90 dagen verblijfsperiode. Moet je natuurlijk ook aan bepaalde eisen voldoen.

   Met een Non-immigrant O-A Multiple entry visum daarentegen, zal je bij elke binnenkomst en binnen de geldigheidsperiode van het visum, een verblijfsperiode van een jaar bekomen en dat is eigenlijk te danken aan die toevoeging van de “A” na de “O”.
   Die “A” is een toevoeging aan het Non-immigrant “O” visum en wil zeggen “Approved”. Dit wil zeggen dat je bij de aanvraag van het visum, in de ambassade, al voldaan hebt aan de eisen voor een ononderbroken verblijf van een jaar ipv de standaard periode van 90 dagen. Het is dus een aanduiding voor de immigratieofficier dat een ononderbroken verblijf van 1 jaar kan worden toegestaan bij binnenkomst.
   Natuurlijk zal je hierdoor bij de aanvraag van een Non-immigrant “O-A” Multiple entry visum, aan meerdere eisen moeten voldoen dan bij een normaal Non-immigrant “O” visumaanvraag zoals o.a. een bewijs van goed gedrag, een gezondheidsverklaring, etc.. en die dan mogelijk ook nog eens moeten gelegaliseerd worden (Ook hier neem je best eens voorafgaandelijk contact met de ambassade om de eisen 2018 te bekomen).

   Om dus op jou situatie terug komen en indien je eventueel zou overwegen om een Non-immigrant “O-A” Multiple aan te schaffen.

   – Bij binnenkomst in december zou je dan een verblijfsperiode van 1 jaar bekomen. Je hoeft dan geen “borderruns” uit te voeren tot je vertrekt op 30 april. Je mag natuurlijk altijd het land verlaten wanneer je wil. Door die “Multiple entry”, dat standaard bij een Non-immigrant “O-A” is, zal je bij terug binnenkomst opnieuw een verblijfsperiode van een jaar bekomen.
   Het enige waar je in die 5 maand moet op letten, is dat je bij een ononderbroken verblijf van 90 dagen (en de daaropvolgende perioden van 90 dagen ononderbroken verblijf), je een adresmelding maakt bij immigratie. Gezien het een verblijf van maximaal 5 maand betreft en indien je Thailand niet verlaat, is dit dus maar 1 keer dat je die melding zou moeten maken. Kost weinig moeite en is gratis.

   – Gezien je Non-immigrant “O-A” Multiple entry een geldigheidsperiode van een jaar heeft, kan je, als je het wat uitrekent, je visum ook eventueel het volgende jaar nog gebruiken voor een nieuw verblijf van 5 maanden in Thailand. Het enige waar je nu moet op letten, is dat je Thailand binnenkomt VOOR het einde van geldigheidsperiode van je visum. (Kijk daarvoor bij “Enter before datum” op je visum).
   Je vertrek dus eventueel wat aanpassen in functie van die datum.
   Je zal dan opnieuw een verblijfsperiode van een jaar bekomen bij binnenkomst. Voldoende om ook die periode van 5 maand te overbruggen.
   Nu moet je wel even opletten. Indien je tijdens die 2de periode Thailand zou verlaten, voor welke reden ook, en dat gebeurt na die “Enter before datum” moet je wel eerste een “Re-entry” aanschaffen, omdat de geldigheidsperiode van je visum dan verlopen is en je er dan geen binnenkomsten meer mee kan uitvoeren. Die “Re-entry” zorgt er dan voor dat je de einddatum van je laatste verblijfsperiode behoudt als je terug binnenkomt. Kost 1000 Baht voor een Single “Re-entry”. Verlaat je Thailand niet is die “Re-entry ook niet nodig natuurlijk.

   Op die manier zou je dus 2 jaar van je Non-immigrant “O-A” Multiple entry visum kunnen genieten en er 2 x 5 maanden mee in Thailand kunnen verblijven. Kan je de kosten van het visum en de administratieve kosten toch spreiden over 2 jaar, waardoor het allemaal wel meevalt.
   Denk er aan dat “borderruns” tenslotte ook geld kosten.

   Lees misschien ook dit eens
   http://www.thaiembassy.org/hague/th/services/76475-Non-Immigrant-Visa-O-A-(long-stay).html
   http://www.thaiembassy.org/hague/th/services/76474-Non-Immigrant-Visa-O-(others).html

   Dit geeft je een idee van de eisen voor een Non-immigrant “O” of “O-A” visum, maar het is ook een goed idee om de recente eisen per mail op te vragen bij de ambassade zelf.

   Wat het Dossier Visum betreft.
   Ik heb het niet meer aangepast sinds 2016. Er staan dus wat dingen in die achterhaald zijn maar het merendeel is nog goed bruikbaar.
   Ik zal proberen om voor 2019 het Dossier wat op te frissen door het Dossier Up-to-date te maken.

   Succes.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Even aanvullen :
    Ik schrijf :
    “Wil je langer blijven dan die 90 dagen moet je, ofwel “borderruns” gaan maken (moet je wel een “Multiple entry” voor hebben en kan dan enkel binnen de geldigheidsperiode van je visum), …”

    Ja, ik weet ook wel dat je ook nog langer kan blijven door aansluitend nog binnen te komen met een “Visa Exemption”, en zo zou je ook nog eerst een “Tourist visa” kunnen gaan halen in een Thaise ambassade of consulaat in Vientiane of waar ook, maar het gaat hier nu enkel over binnenkomsten met Non-immigrant “O” visums en wil het dan ook beperken tot dat.

   • Sir Charles zegt op

    Wie er nu nog twijfelt aan de deskundigheid van RonnyLatPhrao m.b.t de visaperikelen van Thailand zou eigenlijk voortaan met de sleurhut naar de Veluwe verbannen moeten worden. 😉

   • Teunis zegt op

    Hartelijk dank Ronny, 100% duidelijk.
    Echter, als 1 van de voorwaarden voor een O-A visum de financiële eis van 65k baht inkomen (of 800k op rekening of combi) is, zal het in mijn geval toch uitdraaien op een “gewoon” O-single entry en een aanvullend TR-visum (vanuit Penang), of de Euro moet weer in waarde stijgen zo rond de 50 baht zoals begin deze eeuw…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website