Beste lezers,

Sinds juli vorig jaar verblijf ik in Thailand. Dit bevalt mij uitstekend en ik heb een fijn huis gehuurd in Buriram, auto gekocht en een motor. Alles prima naar wens. Nu kreeg ik onlangs van de Nederlandse fiscus een voorlopige aanslag voor 2024, een bedrag waar ik hier makkelijk een jaar van kan leven.

In Nederland sta ik bij mijn broer ingeschreven. Mijn eigen huis is verhuurd alsmede nog 2 andere huizen en van de huuropbrengsten kan ik hier leven. Vervelend is dat de fiscus een aardige greep doet uit mijn budget, en daar wil ik graag van af.

Is emigreren naar Thailand een oplossing? Of zijn er andere manieren om geen of veel minder belasting te betalen?

Groet,

Camiel

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

8 reacties op “Is emigreren naar Thailand een manier om geen of minder belasting te betalen?”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Camiel, tja, nu kan ik de moraalridder uithangen en opmerken dat je weliswaar in NL belasting en volksverzekering betaalt maar daartegenover heb je nu een eerste klas zorgpolis en krijg je mogelijk ook toeslagen dus waar heb je het over? Voor wat hoort wat.

  Nu jouw vraag. Je vermeldt niet waar jouw inkomen uit bestaat, helaas. In dit blog is belasting na emigratie heel vaak aan de orde gekomen en ik adviseer je de adviezen daarover eens na te lezen. Bovenaan links staat een zoekveld en type daar eens ‘belasting’ in en daarna ‘enter’ op jouw toetsenbord en je krijgt een keur aan adviezen en aan antwoorden op vragen.

  Houd er rekening mee dat een nieuw verdrag ter voorkoming van dubbele belasting in de maak is tussen NL en TH en dat daarin, hoogstwaarschijnlijk, alle pensioenen en AOW en dergelijk inkomen uit NL straks alleen in NL belast zullen zijn. Weliswaar betaal je na emigratie naar TH geen volksverzekering meer maar je mist wel verdere opbouw van AOW en je mist de zorgpolis. Je zult je in TH zelf moeten verzekeren van een ziektekostendekking. Over jouw onroerende zaken in NL blijf je na emigratie naar TH box 3 betalen in NL, en de huur is in TH belast als je die binnenbrengt.

  Als je emigreert laat dan heel goed jouw feitelijke emigratie (het metterwoon verlaten van NL) en de positie van jouw oude woonhuis en de twee verhuurde panden beoordelen door een belastingadviseur. Je zult niet de eerste zijn die dat niet goed regelt en later toch, voor de fiscale spelregels, in NL woonachtig wordt geacht met alle geldzorgen van dien.

  Helemaal geen belasting betalen? Lijkt me een utopie met de ingevoerde belastingregels van TH ingaand dit jaar over binnengebracht inkomen onder meer uit verhuur. Ook daarover vind je info in dit blog al is de informatie van de Thaise overheid hierover nog niet compleet.

 2. Lammert de Haan zegt op

  Dag Camiel,

  Emigreren naar Thailand is geen oplossing voor jouw (vermeende) belastingprobleem. Verre van dat zelfs.
  Na emigratie blijven jouw onroerende goederen/tweede woningen, net als nu, in Nederland belast in box 3 – sparen en beleggen, met dien verstande dat je dan geen recht meer hebt op heffingskortingen en (mogelijke) aftrek t.z.v. hypotheekrente.

 3. Harry Romijn zegt op

  Over het algemeen betaal je inkomstenbelasting over het inkomen, wat je in een bepaald land verdiend heb, in dit geval dus verhuur in NL. Een voorlopige aanslag is … een voorlopige aanslag aan inkomstenbelasting, over wat de Belastingdienst nu inschat. Belasting betalen we met z’n allen om bepaalde kosten weer te kunnen betalen, bijv. het in eigendom houden van uw verhuurde woningen.

 4. Steven zegt op

  Eric zegt “Over jouw onroerende zaken in NL blijf je na emigratie naar TH box 3 betalen in NL, en de huur is in TH belast als je die binnenbrengt.”
  Eric, klopt het 2e deel van je zin wel? Als je kunt aantonen dat je in NL belasting in box 3 betaalt, dan is vervolgens toch belastingverdrag ter vermijding van betalen dubbele belasting tussen NL en Th van toepassing?

  Verder:
  Spaargeld wordt qua belastingheffing toegewezen aan TH. Dus als je je huizen verkoopt (wat mij overigens niet verstandig lijkt) en het geld op de bank in NL zet, is de rente-opbrengst belastingvrij (en de hoofdsom wordt niet in box 3 belast) zolang je het niet naar TH overbrengt. Verder kun je als 65+er 500.000 baht per jaar naar TH overbrengen zonder dat je belasting betaalt: vrijstellingen en een deel dat in de 0-schijf valt.

  Andere mogelijkheid is dat je een huis aan een kind verkoopt (en als je 2-3 kinderen hebt met die 2-3 huizen…?) en die een hypotheeklening verstrekt. Je kind betaalt je de hypotheekrente, die is in NL belastingvrij en ook in TH zolang je het geld niet naar TH overbrengt. Vervolgens kun je kinderen jaarlijks belastingvrij tot rond de 5000 euro schenken.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Steven, hier kom ik vandaag niet aan toe. Maar als het onderwerp open blijft reageer ik morgen.

   • Erik Kuijpers zegt op

    Steven, nou, een gaatje gevonden…

    Artikel 6 lid 1 van het huidige verdrag wijst heffing over inkomsten uit onroerende zaken inderdaad toe aan het land waarin die zaken liggen. Maar zie mijn laatste volzin aan Camiel; Thailand heeft nog geen uitsluitsel gegeven over hoe het land straks met de verdragen omgaat. Daarom houd ik een slag om de arm en kan het later alleen maar meevallen…

    Schenken aan een kind is in Nederland dit jaar vrij tot euro 6.633. Maar na emigratie naar Thailand kun je nog steeds Nederlandse schenkbelasting verschuldigd zijn; zie daarvoor deze link: https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/emigreren-schenken-nalaten-en-de-grijparmen-van-de-nederlandse-fiscus/

    Ben je buiten de daarin genoemde termijn dan is schenken onderworpen aan Thaise schenkbelasting maar daar gelden heel hoge vrijstellingen. Zie een oude bijdrage: https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/over-schenken-en-schenkbelasting-in-thailand/ Overigens weet ik niet of en/en hier ook kan gelden want het verdrag geldt niet voor schenk- en erfbelasting.

    • Steven zegt op

     Dag Eric, Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie.

     Als ik het goed begrijp is lid 1 in het artikel 3 via de 1e link van toepassing:

     “Een Nederlander die in Nederland heeft gewoond en binnen tien jaren nadat hij Nederland metterwoon heeft verlaten, is overleden of een schenking heeft gedaan, wordt geacht ten tijde van zijn overlijden of van het doen van de schenking in Nederland te hebben gewoond.”

     Dus de eerste 10 jaren na emigratie is ‘slechts’ 6633 vrijgesteld van schenkbelasting (ik had een vage herinnering van ruim 5000, wist niet dat het nu >6000 is). Dus de (nu nog) theoretische truc: huis verkopen aan kind die jou hypotheekrente betaalt (die je belastingvrij ontvangt) en daarna 6633 euro belastingvrij schenken aan kind, is dus mogelijk. Hetgeen ik over een paar jaren ga doen.

     Na die 10 jaren zijn hogere bedragen vrijgesteld van belastingheffing.

     • Erik Kuijpers zegt op

      Steven, na die tien jaar vervalt het heffingsrecht van NL. Dan geldt het recht van jouw nieuwe woonland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website