‘Er is niets zeker in het leven behalve dood en belasting’. Benjamin Franklin (1706-1790)

Pardon? O, je denkt dat je er vanaf bent? Emigreren en klaar? Wel, als je emigreert uit NL dan wacht je een verrassing. Want je weet, leuker kunnen ze het niet maken. Onze belastingdienst heeft lange armen en denkt nog tien jaar aan jou en vooral aan jouw centen. Niet voor niets noemt een enquête in 2009 erftaks ‘de meest gehate belasting van Nederland’.

Schenk- en erfbelasting wordt in Nederland geregeld in de Successiewet 1956. In die wet stonden vroeger ook de oude namen van het recht: schenkingsrecht, successierecht en het (vervallen) recht van overgang. Al in 1859 had Nederland een successiewet die werd herschreven tot de Successiewet 1956. Die wet is na heel veel wijzigingen nog steeds van kracht.

De wetgeving en emigreren

In artikel 3 van de wet staan de bepalingen die met emigratie uit Nederland te maken hebben. Dit is de tekst:

Lid 1:

Een Nederlander die in Nederland heeft gewoond en binnen tien jaren nadat hij Nederland metterwoon heeft verlaten, is overleden of een schenking heeft gedaan, wordt geacht ten tijde van zijn overlijden of van het doen van de schenking in Nederland te hebben gewoond.

 Lid 2:

Onverminderd het in het eerste lid bepaalde wordt ieder die in Nederland heeft gewoond en binnen een jaar nadat hij Nederland metterwoon heeft verlaten een schenking heeft gedaan, geacht ten tijde van het doen van de schenking in Nederland te hebben gewoond.

 Dit wordt genoemd de woonplaatsfictie. Zie je het verschil?

In lid 1 betreft het de NEDERLANDER die binnen tien jaar na emigratie uit Nederland schenkt of nalaat. In lid 2 betreft het de niet-Nederlander die binnen een jaar schenkt. In beide gevallen houdt Nederland heffingsrecht.

Dus als ‘Jan Klaassen’, Nederlander, uit Nederland emigreert naar Aland en binnen tien jaar schenkingen doet of gaat hemelen dan heft Nederland schenk- of erfbelasting. De belasting wordt berekend over wat wordt geschonken of nagelaten minus de vrijstellingen die de wet kent. De lange arm van de Nederlandse fiscus kan je na emigratie dus nog tien jaar grijpen.

Waarom is die wet zo, vraag je! Heel eenvoudig. Er zijn landen zonder of met heel lage erf- en schenkbelasting en dan zou je op zekere leeftijd emigreren naar zo’n land, alles wegschenken of, al dan niet volgens plan, overlijden, en Nederland heeft het nakijken. Omdat het kasboekje van de polder moet kloppen is deze wetgeving in het leven geroepen. Nee, niet leuk maar belasting is nooit leuk…..

Denk daaraan, en doe aangifte of laat dat doen door een belastingadviseur of door een notaris in Nederland. Doe je geen aangifte dan riskeer je boete en een hoop ellende voor jou en jouw erfgenamen.

Voor bijzondere omstandigheden zoek je best ook hulp bij deskundigen. Zoals bij ‘Jan Klaassen’; hij is Nederlander maar zijn partner heeft een andere nationaliteit en ze schenken kort na emigratie aan hun kind. Dan is professionele hulp nodig. Dat geldt ook als je in een land woont dat ook mag heffen over dat geld. Dan is soms reductie mogelijk. Voorts heb je deskundige hulp nodig als je schenkt of nalaat ‘vrij van recht’.

Tenslotte wil ik ingaan op een vraag in dit blog. Als je woont in Aland, hoe lang of kort ook, en jij KRIJGT een schenking of erfenis uit Nederland, dan betaal je het recht dat normaliter verschuldigd is. De woonplaatsfictie geldt dan niet.

De kansspelbelasting na emigratie

Daar kreeg ik laatst een vraag over. Er zijn emigranten en uitgezonden werknemers die hun Nederlandse loten aanhouden in Thailand of elders. Zijn zij kansspelbelasting verschuldigd?

Dit zegt de Wet op de kansspelbelasting (1961).

De kansspelbelasting is een directe belasting die wordt geheven van de gerechtigden tot de prijzen van binnenlandse kansspelen, niet zijnde casinospelen, kansspelautomatenspelen of kansspelen welke via het internet worden gespeeld.

Daar staat niets over de woonplaats van de prijswinnaars. Is de prijs op het volle lot meer dan 449 euro dan wordt kansspelbelasting ingehouden en het tarief is thans 30,1 procent. Overigens, heb je prijs in de ‘Staats’ dan betaalt de Nederlandse Loterij die belasting; de netto prijs wordt gebruteerd.

De belastingdienst heft over de prijs die valt op het volle lot. Doe je mee aan een clubje met familie of vrienden zodat je met 20 mensen inzet in de Toto, Lotto, Lucky Day en meer dan is die groep bij een prijs van meer dan 449 euro gewoon de 30,1 procent verschuldigd. Zonde van het geld maar ja, het is voor het goede doel, toch? 😀

10 reacties op “Emigreren, schenken & nalaten en de grijparmen van de Nederlandse fiscus”

 1. Cornelis zegt op

  Interessant onderwerp, Erik.Vraagje: is het niet zo dat de ontvanger van een schenking of erfenis in feite de belastingplichtige is – en als die Thais is en in Thailand woont, krijgt hij of zij dan de Nederlandse fiscus achter zich aan?

 2. Erik Kuijpers zegt op

  Cornelis, artikel 36: de belasting wordt geheven van de verkrijger.

  Bij erfenissen en schenkingen die via de notaris worden geregeld zal de notaris de belasting inhouden en afdragen. In andere gevallen zal de schenker of erfgenaam aangifte moeten doen en de aanslag betalen. Dan maakt nationaliteit niet uit en woonplaats ook niet.

  Maar ook hier geldt dat je van een kale kip… Ook bij onwil is er lastig te incasseren, helemaal als de landen geen bijstand hebben afgesproken. Dan zal de belastingdienst bij de schenker of de executeur aankloppen. Het aan de bron inhouden van de verschuldigde belasting is, zeker bij verkrijgers in een buitenland, een verstandige stap om deze procedure met extra kosten te voorkomen.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Excuseer, een typeduiveltje.

   In andere gevallen zal de begiftigde of erfgenaam aangifte moeten doen….

  • Cornelis zegt op

   Ik las er nog even over door op de website van de belastingdienst en daar zie ik dat de ontvanger van de schenking verantwoordelijk blijft voor de belasting. Dan lijkt het me toch dat de belastingdienst, als er in Thailand niet geïnd kan worden, niet meer bij de schenker kan aankloppen. Of zie ik dat verkeerd?

 3. haki zegt op

  Moderator: Lezersvragen moeten via de redactie.

 4. John zegt op

  Hoi Erik,

  Dat de staatsloterij je kansspel belasting betaald is een misvatting, iets wat ik van verschillende kanten heb gehoord, bij een prijs van 1.000.000 (belastingvrij) gaat het in feite om een hoofdprijs van 1.330.000 waarvan voor het gemak al de verschuldigde belasting is geheven en dus 1.000.000 aan de gelukkige wordt uitgekeerd.. het is precies tot op de cent uit te rekenen. Heb gehoord dat dit met alle prijzen de normale gang van zaken is bij de Staatsloterij. De bron weet ik niet meer…

  • Cornelis zegt op

   Erik schrijft toch dat de netto prijs wordt gebruineerd?

 5. Mia van Vught zegt op

  Er is wel een nieuwe erf belastingwet sinds dit jaar …https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/berichten/nieuws/nieuwe-regels-belastingrente-erfbelasting-vanaf-2021 ……. Misschien is er wat verandert ??

 6. Erik Kuijpers zegt op

  Ik beantwoord hier de drie vragen.

  Cornelis, zie artikel 46 Invorderingswet. Te vinden bij wetten.nl invorderingswet. Vandaar mijn suggestie, de belasting aan de bron in te houden en te reserveren.

  John, de nettoprijs wordt vermenigvuldigd met 1000/699 en dan komt de brutoprijs in beeld. Daarvan 30,1% is de belasting. De prijs is dus hoger zoals je al zegt en daarmee wordt de prijsruimte kleiner. Dus je betaalt het eigenlijk zelf…

  Mia, dat is geen nieuwe wet slechts een regeling inzake de belastingrente.

  • Cornelis zegt op

   Dankje, Erik, voor deze verwijzing. Het is me nu duidelijk!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website