Beste lezers,

Op dit blog is al heel veel gezegd over het verkrijgen van visa en toch, na urenlang zoeken denk ik niet dat voor mijn specifiek geval een antwoord te vinden is. Vandaar wil ik graag even uiteenzetten wat mijn situatie is en wat mijn streefdoel is. Ik ga proberen zoveel mogelijk details te geven om misverstanden te vermijden.

In het begin van 2017 zijn mijn Thaise vrouw en ik getrouwd in Thailand waarna we samen naar België gekomen zijn en de gezinshereniging aangevraagd op basis van ons huwelijk. Ondertussen ben ik ziek geworden (reumatoide artritis) en heb ik mijn zaak (restaurant) vroegtijdig definitief moeten sluiten vooraleer ik de bvba kon verkopen. Enerzijds ben ik dus quasi al mijn kapitaal verloren doordat alles wat ik had in de zaak stak en anderzijds mijn inkomen nu gereduceerd is tot een voorlopige uitkering.

De twee mogelijke vereisten voor een marriage visa gaan hier dus al in de mist op. Mijn vrouw heeft in Thailand (Bandung, Udon Thani) een drietal hectare bouwgrond, een huis, haar ouders dichtbij en alles staat daar eigenlijk klaar om te bewonen. Hoewel mijn vrouw IT-ingenieur is en vroeger les heeft gegeven, wil ze graag zelf iets ondernemen (verschillende opties aan het bekijken).

Ik heb uit dit blog begrepen dat, tenzij Thais personeel en/of dure vennootschap, het quasi onmogelijk blijkt om er te werken, en mijn lichamelijke toestand laat het dit moment niet echt toe, maar ik zou haar wel kunnen voorzien van een goede ondersteuning. Voor mij is vooral het klimaat een groot pluspunt. De medicatie die normaliter voor mijn aandoening gegeven wordt mag ik niet nemen vanwege hartritmestoornissen en telkens ik enige tijd verblijf in een warm klimaat zijn mijn problemen voor 90% verdwenen.

Er van uitgaande dat we naar Thailand zouden verhuizen moet ik dus 400.000 baht op een rekening zetten. Na drie maanden krijg ik dus een visum voor een jaar en kan ik in principe weer over de centen beschikken voor negen maanden en dan opnieuw van voor af aan… Gezien mijn financiële toestand is het krap voor mij om die 400.000 niet te gebruiken. Ik wil zoveel mogelijk geld ter beschikking houden om opnieuw iets op te starten zodat er zo snel mogelijk geld begint binnen te komen.

Zo, dat brengt mij nu eindelijk tot de vraag: mag de inkomensvereiste voldaan worden aan de hand van geld dat afkomstig is uit Thailand, namelijk mijn vrouw haar inkomen? We zijn immers gehuwd met gemeenschap van goederen en het lijkt mij dus logisch dat haar inkomen dus ONS inkomen is en dat wij ook samen belastingen gaan aangeven in Thailand. Om 400.000 baht te gaan lenen in Thailand lijkt mij ook moeilijker dan hier al vernoemd is vermits je daarvoor, althans volgens mijn vrouw, een Thai nodig hebt die daarvoor garant staat en in wil geen andere mensen betrekken in mijn persoonlijke risico’s.

Alvast bedankt voor jullie denkwerk.

Groet,

Kurt


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Lezersvraag: Kan ik aan de inkomensvereisten voldoen met geld van mijn Thaise vrouw?”

 1. Rene zegt op

  Ik neem aan dat u het hier heeft over een o-visum (retirement visa).

  Ten eerste: het moet geen 400.000 maar 800.000 baht zijn dat gedurende 3 maanden op uw persoonlijke rekening courant (‘savings account’) staat.
  Ten tweede: geld van derden (echtgenote of niet) wordt niet meegerekend, tenzij zij zij dit bedrag gedurende de noodzakelijke tijd op uw rekening stort.
  Indien u (staats) pensioen dan wel een andere vaste vorm van inkomen heeft mag het jaarlijks te ontvangen bedrag van die 800.000 baht worden afgetrokken; dan dient u wel een inkomensverklaring van de ambassade/consul te overleggen (voor Nederlanders kost dat 1.900 baht).
  Dus stel u heeft een pensioen van 500.000 baht, dan hoeft er nog maar 300.000 baht op die rekening courant te staan gedurende die 3 maanden.
  M.v.g.
  René

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Als hij officieel gehuwd is dan is 400 000 Baht of een inkomen van 40 000 Baht voldoende.
   Of hij dan “retired” is of niet maakt niks uit.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Tenminste als hij voor een een verlenging op basis van “Thai Marriage” gaat is de 400 000/40 000 Baht voldoende. Leeftijd is dan onbelangrijk.

    Dit wil natuurlijk ook niet zeggen dat wanneer je getrouwd bent, je verplicht bent om voor een “Thai Marriage” verlenging te gaan.
    Indien je ouder dan 50 bent mag je natuurlijk ook altijd voor een “retired” gaan. Ook als gehuwde
    In dat geval moet je dan ook aan de financiële voorwaarden van een “retired” voldoen
    dwz 800 000/65 000 Baht of de combinatie van inkomen en bankbedrag.

  • Chris van het dorpje zegt op

   Deze informatie is niet juist .
   Wanneer je niet getrouwd bent is het 800.000 .
   Wanneer je getrouwd bent 400.000 .

   • Marcel zegt op

    Vreemd….

    Ben niet getrouwd, heb een vriendin en een zoon van 8 jaar en ik laat al jaren THB 400.000 zien voor mijn “extension of stay ” (Non Immigrant O-visa) en geen THB 800.000

    Zitten ze in mijn geval dan te slapen op Immigratie?

    Denk het niet want we kunnen geen trouwactes overleggen…..

    Waarom wordt in mijn geval dan THB 400.000 geaccepteerd??

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Indien dit officieel je zoon is geldt het zelfde bedrag als een gehuwd m.a.w. 400 000 /40 000 Baht.

     Is het officieel je zoon niet is en je bent officieel niet gehuwd dan zitten ze inderdaad te slapen en kan je er maar je voordeel mee doen.

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Het bedrag van 400 000/40 000 Baht geldt
      “In the case of being a family member of a Thai national (applicable only to parents, spouse, children, adopted children, or spouse’s children):

      Order of immigration bureau No. 138/2557 Subject: Supporting documents for Consideration of an Alien’s Application for a Temporary Stay in the Kingdom of Thailand
      of
      Order of the immigrationbureau No. 327/2557 Subject: Criteria and Conditions for Consideration of an Alien’s Application for a Temporary Stay in the Kingdom of Thailand

     • marcel zegt op

      Duidelijk, jij hij is officieel mijn zoon, erkend op het ‘gemeentehuis’.

  • Albert zegt op

   Indien gehuwd met een Thai is het 400.000 bath.

  • janbeute zegt op

   Beste Rene .
   Bij een retirement extension geld de 800000 bath .
   Maar bij een spouse extension ( officieel wettig gehuwd zijnde met een Thaise onderdaan ) geld de 400000 bath regeling .
   Die 400000 bath moet wel alleen door u opgehoest worden op uw naam .

   Jan Beute

  • Walter zegt op

   Ik mis het eventuele maandinkomen van 40.000 Bath, geldt alleen voor gehuwden

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Misschien de reacties nog eens lezen dan…..

 2. RonnyLatPhrao zegt op

  Enkel inkomsten die op jouw naam staan mogen gebruikt worden.

 3. henry zegt op

  Een zeer kort antwoord NEEN.
  De waarborgsom mag alleen op een bankrekening met uitsluitend uw naam staan of een inkomen uit het buitenland als u geen Work Permit heeft

 4. tooske zegt op

  Als Uw vrouw deze 400k thb op uw bankrekening stort is er geen enkel probleem.
  Het maakt niet uit waar het vandaan komt als het er maar 3 maanden op staat.
  De eerste keer is de vereiste periode overigens slechts 2 maanden.

 5. Kurt zegt op

  Alvast bedankt voor de reacties. Ik ben 46 by the way. Voor de duidelijkheid ga ik even een praktijkvoorbeeld geven van wat door mijn hoofd speelde :
  Stel dat mijn vrouw een inkomen heeft waarvan ze iedere maand 40000 baht op een Thaise rekening stort die enkel op mijn naam staat, zou dit dan kunnen volstaan als vereiste voor bestaansmiddelen? Ik weet dat ik in Thailand niet mag WERKEN maar dit zegt niets over het verkrijgen van gelden waarvoor je geen arbeid levert. Tenslotte werd de regel van de 40000/400000 in het leven geroepen om er zeker van te zijn dat de buitenlander in staat zou zijn om in Thailand te kunnen verblijven zonder er te hoeven werken zodat er geen werkgelegenheid verloren gaat in functie van Thaise onderdanen.
  Wat ik mij ook afvraag is of je dat maandelijks inkomen van buiten Thailand moet aantonen aan de hand van bijvoorbeeld een arbeidscontract ? Of kopie van bankboek met maandelijkse storting als bewijs ? Bij deze laatste zou ik dan evengoed vanuit Thailand elke maand 40000 op onze borderless account kunnen storten en dan doorstorten naar mijn persoonlijke Thaise rekening. Lijkt mij volkomen legitiem.
  Als laatste optie zou ik ook ieder jaar aan de familie kunnen vragen om 400000 op mijn rekening te zetten voor drie maanden, en die zal dat met veel plezier doen, maar daar heb ik zelf geen goed gevoel bij.
  De Thaise familie zegt mij ook nog dat ik een paar keer per jaar gewoon eventjes naar een van de buurlanden moet voor een visarun maar dat is ook maar een heel gedoe.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   1. In de immigratienota staat het volgende :
   (Is een niet officiële vertaling uit het Thai maar duidelijk genoeg)
   ” In the case of marriage to a Thai woman, the alien husband must earn an average annual income of no less than Baht 40,000 per month or must have no less than Baht 400,000 in a bank account in Thailand for the past two months to cover expenses for one year. ”

   Je kan dit terugvinden in het volgend document :
   Order of the immigrationbureau No. 327/2557 Subject: Criteria and Conditions for Consideration of an Alien’s Application for a Temporary Stay in the Kingdom of Thailand

   2. Je moet dus een gemiddeld inkomen hebben van minstens 40 000 Baht op jaarbasis. Dat zal je moeten bewijzen. Hoe je dat moet bewezen staat niet in die nota voorgeschreven en dus mag elk immigratiekantoor dat voor zichzelf uitmaken.
   Standaard is dat overal wel hetzelfde, buiten misschien een extra handtekening (vb al dan niet legalisatie door Thaise Ministerie van Buitenlandse Zaken), of dat de duur van het bewijsstuk (vb bankbrief moet van dezelfde dag zijn, andere mag 1 of 3 dagen oud zijn)

   – Indient dit inkomen uit het buitenland komt moet je dit bewijzen met een “Proof of income” (Bewijs van inkomen). Op de Belgische ambassade kan je daarvoor een “Affidavit” invullen. Daarop vul je in wat je maandelijks inkomen is. De ambassade zal wat je verklaart hebt vergelijken met een bewijs van je inkomen uit België. Nadien zal je handtekening gelegaliseerd worden en niet het bedrag. De Belgische ambassade zal hiermee dus niet verklaren dat het bedrag dat je verklaart juist is. Ze legaliseert enkel je handtekening. Jij blijft verantwoordelijk voor je verklaring
   Sommige immigratiekantoren willen vervolgens nog een legalisatie van de handtekening van de ambassade door het Thaise Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar dat moet je lokaal bekijken want dit wordt niet overal gevraagd.
   Let op. Ook immigratie kan vragen waar het bedrag dat op het “Affidavit” staat vandaan komt. Gebeurt niet zoveel, maar het kan. Zorg dat je dus altijd het originele bewijs van je uitkering of pensioen bij je hebt bij het indienen van je aanvraag.

   – Indien inkomen uit Thailand. Hiervoor zal je een werkvergunning moeten tonen en een arbeidsovereenkomst waarop je maandelijks loon staat.

   3. Een andere mogelijkheid is een bankbedrag van 400 000 Baht dat op jouw naam staat.
   Volgens de wetgeving moet dit bedrag voor gehuwde minstens 2 maand op de bank staan, ook bij vervolgaanvragen (zie tekst in het immigratieorder), maar in de praktijk zal men meestal ook wel 3 maanden vragen dus hou je daar best rekening mee. De rest van het jaar mag je met dat geld doen wat je wil. Dat hoef niet op je rekening te blijven staan zoals vele denken. Enkel rekening houden met de periode die voorafgaat aan je aanvraag. Die moet minstens 2 (best 3) maand zijn.

   Sommige immigratiekantoren aanvaarden ook gemengde rekeningen, maar dan zal er enkel de helft worden toegewezen aan jou. Stel dus dat je vrouw en jij een gemengde bankrekening hebben, dan moet daar minstens 800 000 Baht op staan, waarvan dan de helft als van jou wordt aanzien.
   Maar of gemengde rekeningen worden aanvaard is maar de vraag. Je neemt daarvoor best eerst info bij je immigratiekantoor want wordt niet overal aanvaard.

   4. Je kan natuurlijk ook jaarlijks een Non-immigrant “O” visa halen in vb Savanakhet. Heb je enkel een bewijs van huwelijk nodig, adres in Thailand en kopie van het paspoort van je vrouw en je bekomt je visa. Financiële bewijzen worden daar (momenteel) niet gevraagd. (Controleer dit nog eens alvorens je dit zou beslissen, want kan dag op dag veranderen)
   Gevolg is wel dat je per binnenkomst maar 90 dagen verblijfsperiode bekomt.
   – Je moet dan elke 90 dagen een “borderun” maken (Multiple entry nodig)
   OF
   – Je kan die 90 dagen ook verlengen (1900 Baht) met 60 dagen bij immigratie omdat je gehuwd bent met een Thai.
   Gevolg is dat je dan maar om de 150 dagen die “Borderrun”(Multiple entry nodig) moet maken of eventueel een “Visarun” voor een nieuw Non-immigrant “O’ Single entry/Multiple entry

   5. Alle andere constructies, o.a. die maandelijks stortingen laten maken door je vrouw op je bankrekening, zal men (bijna zeker) niet aanvaarden.
   (Stel dat dit wel aanvaard wordt zou het eenvoudig zijn. Dan hoef je maar 40 000 Baht opzij te houden. Begin van de maand storten en gedurende de maand afhalen. Begin van de maand opnieuw datzelfde bedrag storten, etc… Hoef je enkel maar 40 000 Baht opzij te houden dat enkel daarvoor dient. Ik denk dat vele (zelfs “Retired” maar dan met een bedrag van 65 000 Baht) er gebruik van zouden maken.

   6. Vergeet verder alle andere constructies die je probeert uit te dokteren.
   Vele willen slimmer zijn dan immigratie, en soms lukt dat wel eens, maar uiteindelijk wint immigratie altijd.
   Ze zijn echt niet zo dom al vele beweren.

   Verder een goeie tip, lever gewoon wat immigratie vraagt, want dat is echt niet zo veel of onredelijk vind ik. Mensen die dat doen ondervinden geen/nauwelijks problemen.
   De grootste problemen ontstaan bij hun die de rollen willen omdraaien. Diegene die vinden dat immigratie de bewijzen maar moet aanvaarden waarvan zij vinden dat het voldoende moet zijn.

   Nog even dit want dit komt altijd terug.
   Je schrijft “Na drie maanden krijg ik dus een visum voor een jaar…”
   – Het is niet drie maanden maar 90 dagen
   – Het is je huidige verblijfsperiode die verlengd wordt met een jaar en je krijgt dus geen visum voor een jaar.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Had erover gelezen maar men schrijft wel wat over de bewijsstukken.
    “The applicant must attach a funds deposit certificate issued by a bank in Thailand and a copy of a bankbook, or attach documents proving that the parents or alien husband earns an average monthly income of no less than Baht 40,000 throughout the year, such as any particular individual income tax return together with payment receipt, evidence of receiving retirement pension, evidence of receiving interest from funds deposit, or evidence of having other funds issued by the relevant agency. An affidavit must also be submitted confirming the alien’s marital or parental status with a Thai national.”
    Dit kan je vinden in Order of immigration bureau No. 138/2557 Subject: Supporting documents for Consideration of an Alien’s Application for a Temporary Stay in the Kingdom of Thailand .
    (Is een ander document dan wat ik eerder al vernoemde)

 6. Jan zegt op

  Beste Kurt,het is geen 3 maar wel 4 maanden dat het geld op de rekening moet staan voor een hernieuwing van een retirement ,omdat ge moet wachten op de goedkeuring voor die verlenging.
  Groeten,
  Jan

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dit is nu weer eens een goed voorbeeld hoe foute informatie de wereld wordt ingestuurd.
   Straks lezen we wel ergens dat het nu 4 maand ipv 3 maand moet zijn…… zeker als het een paar avonden de togen heeft gepasseerd.

   De duur dat het bankbedrag op de rekening moet staan geldt op het moment van de aanvraag m.a.w. 3 maand op de dag van aanvraag. (2 maand voor een eerste aanvraag).
   Je aanvraag kan je indienen tot de laatste dag van je huidige verblijfsperiode.
   Eens je aanvraag goedgekeurd is, meestal onmiddellijk of de dag nadien voor “retirement”, mag je met dat geld doen wat je wil.
   Voor een “Thai Marriage” geldt meestal een “period of consideration” maar dat is niet om de financiële kant te bekijken, maar omdat er in vele gevallen een buurtonderzoek volgt en dat daar wat tijd over gaat..
   Zo een “periode of consideration” mag maximum een maand duren maar heeft geen invloed op de duur van de jaar verlenging. De periode van overweging die in je nieuwe jaarverlenging valt wordt afgetrokken van het nieuwe jaartotaal. Je verliest of wint er dus niks mee.

   Trouwens is hij 46 jaar en komt voor een “retirement” niet in aanmerking…..

 7. Kurt zegt op

  Bedankt, alles is duidelijk. Voor de eerste +~ 15 maanden zit ik safe met het multiple entry “o” en dan zal het afwachten zijn of ik die 400000 bij elkaar krijg. Ik wist ook niet dat ik een nieuw visum kon aanvragen in Savanakhet, ik dacht terug naar België eerst… Op internet lees je veel tegenstrijdigheden waardoor het er niet simpeler op wordt.
  Ik wil graag ook nog een weetje delen ivm huwen en gezinshereniging : als je eerst in Thailand huwt (wettelijk) en je nodigt je vrouw uit in België voor bvb een kennismaking met de familie en vraagt daarvoor een visum voor toerisme of voor privébezoek, dan kan je, eenmaal in België, de huwelijksakte laten overschrijven in het huwelijksregister van je gemeente en daaropvolgend de gezinshereniging aanvragen op basis van dat huwelijk. Ik ben dit ook pas te weten gekomen op het moment dat wij onze akte lieten overschrijven in België. In de ambassade in Bangkok reppen ze daar met geen woord over, waarschijnlijk uit vrees voor misbruik van het visum c of d. Maar het is volkomen legaal. Voor de gezinshereniging dien je uiteraard aan alle voorwaarden te voldoen, en mocht er iemand geïnteresseerd zijn dan wil ik het ganse proces dat wij tot op vandaag doorlopen wel eens posten.

 8. Rudolf 52 zegt op

  Beste Kurt, je schrijft dat je in Thailand getrouwd bent in gemeenschap van goederen, laten ze dat nu niet kennen in Thailand, als je officieel voor de Thaise wet trouwt, blijft alles wat iemand voor het hueelijknon gezit had van gem of haar en al hetgeen tijdens het huwelijk vergaard wordt gezamenlijk bezit; dit is dus degelijk iets anders dan gemeenschap van goederen,
  Groet
  Ruud

 9. Kurt zegt op

  Hey Ruud, inderdaad die regels zijn net hetzelfde in België. Wat Thailand betreft zijn we getrouwd zonder contract maar ik heb geen idee of daar een naam voor is in Thailand. In België is het exact hetzelfde: alles wat een van de partners had van voor het huwelijk blijft persoonlijk bezit, tenzij je het expliciet in de huwelijksgemeenschap inbrengt. Ook erfenissen blijven persoonlijk bezit. Veel mensen raadden me natuurlijk wel aan om zeker een contract te maken maar zonder dat blindelings vertrouwen was ik ook nooit met haar getrouwd. Lijkt naiëf en riskant maar niemand kan mij ooit verwijten dat ik mij niet voor de volle 100% gegeven heb. Die houding heeft er aan de andere kant wel voor gezorgd dat mijn Thaise familie mij ook voor 100% vertrouwt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website