Lezersvraag: Een huis kopen in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
11 maart 2017

Beste lezers

Het is mij bekend dat je als buitenlander geen huis of land kan kopen in Thailand, er zijn echter uitzonderingen. Maar welke?
Mocht iemand deze kennen wil ik daar graag kennis van nemen.

Vast bedankt.

Groet,

Robert


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Een huis kopen in Thailand?”

 1. ruud zegt op

  Je kunt wel een huis kopen, maar niet de grond waarop het staat.
  Op die grond moet je dan een huurcontract, of een gebruiksrecht krijgen.

  Het probleem is alleen, dat je dat huis aan de straatstenen niet meer kwijtraakt, als je wilt verhuizen, want niemand wil een huis kopen, waar hij (in de toekomst) uitgegooid kan worden, door de eigenaar van de grond.
  Als u van plan bent daar de rest van uw leven te blijven wonen en zich niet druk maakt over erfgenamen, is een levenslang gebruiksrecht van de grond een optie.

 2. Adrie zegt op

  een buitenlander kan geen grond kopen, behalve in constructies met verenigingen van eigenaars,
  waarin de thai 51% deel van uitmaken. Als je aan deze eisen voldoet is het geen probleem en krijg je gewoon een inschrijving bij het ministry of land.
  Let op , mocht je tot aankoop over gaan dan is een vereiste dat je het geld vanuit Europa in Euro”s
  overmaak per bank met de omschrijving waar het voor is, anders krijg je alsnog zonder een thaise
  bankverklaring geen inschrijving bij het ministry of land.
  Heb zelf zo een condo gekocht in centrum van Bangkok

  • Gerrie zegt op

   Adrie,

   Dit is een volledig legale manier om onroerendgoed te kopen.
   Hoeveel betaal je per maand aan onderhoud en beveiliging kosten?
   Misschien belangrijk voor Robbert.

   • Adrie zegt op

    ik zit midden in het centrum van bangkok en betaal voor het onderhoud, 24 uur bewaking en het schoonhouden van gebouw inclusief gebruik van zwembad, fitness zaal, sauna en stoombad.
    5000 baht per maand (oppervlakte condo 89m2) hier zit overigens ook de opstal verzekering bij.
    Het appartement beschikt over een receptie 3 liften tip top onderhouden met airco en een verhuislift. Het voelt als je aankomt als een 5 sterren hotel.
    Tevens een zeer goede vereniging van eigenaren met ook buitenlanders erin en krijg altijd netjes een overzicht van de vergaderingen in thais en engels inclusief financiele verantwoording.

 3. Nico zegt op

  Ik heb wel eens ergens gelezen;

  Dat als je 50 miljoen Euro investeert in Thailand, dat je wel eigenaar van de grond kan worden, maar of dat toen een tijdelijke regeling was of nog steeds is, weet ik niet.

  En voor de rest een condo of appartement (maximaal 49% buitenlanders), maar in de regel heb je wel een “eigenhuis” maar wordt je leeg gezogen door de maandelijkse kosten van z.g. onderhoud en beveiliging.

  Enne begin niet aan (goedbedoelde) BV’s vroeg of laat, loop je tegen de lamp.
  Ook als je je inschrijft als “verhuurbedrijf” en keurig netjes ieder jaar een aandeelhouders vergadering belegt en via een accountant een jaar rekening maakt, zolang je de enigste huurder bent……..

  In Hua Hin zit een Nederlandse makelaar, ga daar eerst eens mee praten.

  Groetjes Nico

  • Chris van het dorpje zegt op

   Zoveel ik weet is het 40 miljoen baht –
   iets meer , dan 1 miljoen euro
   en dan kan je 1 rai kopen op je naam .

 4. jan zegt op

  Zoals correct meegedeeld in eerdere reacties kan een farang hier als individu geen grond bezitten, met alle gevolgen van dien. Wat zijn dan de overblijvende opties?
  1) Je kan het land leasen voor een periode van 30 jaar en er dan eventueel ook op bouwen. Dit dient geregistreerd te worden op de Land Office en dan ben je gerust voor 30 jaar. Laat je niet vangen met zogenaamde “verlengclausules à la 30-60-90” want dit is in Thailand niet wettig. Het is ook niet zeker of een lease kan overgaan op een erfgenaam…de berichten hieromtrent zijn tegenstrijdig en overwegend negatief.
  2) Indien je het land koopt op naam van jouw partner of van een Thaise staatsburger kan je een “usufruct”-contract afsluiten voor “het leven”; je hebt dan levenslang het recht om over dat land te beschikken, maar je kan het niet zelf verkopen.
  3) Je kan middels het oprichten van een beperkte vennootschap samen met minstens 2 Thai een land of eigendom aankopen. Let wel: de Thai hebben steeds samen 51% van de aandelen in handen.

  • theoS zegt op

   @ jan, het is en blijft een geweldige gok. Men verblijft hier op een visum, met of zonder extension, wat a la minuut ingetrokken kan worden. Voorbeelden genoeg ten over. Een reden wordt of hoeft niet gegeven te worden. Ben je alles kwijt.

 5. Jacques zegt op

  Thailand is niet een land dat buitenlanders grondbezit gunt. Thailand is voor (de rijke) Thai, die de meeste grond bezitten en dit zo willen houden. Wees verstandig en koop hier niets, maar ga huren, dat kan je overal doen en levert veel minder kopzorgen op.
  De woningen worden op een dusdanige manier gebouwd dat ze na een aantal jaren er uit zien alsof ze al veel langer bestaan dan in werkelijkheid is gerealiseerd. Onderhoud zal een vaste rekenpost gaan opleveren.
  Verlies bij verkoop, als het al verkoopbaar is, zal je in de meeste gevallen moeten incalculeren.
  Hou je geld in je zak en doe er andere leuke dingen mee en begin niet aan zo’n bv fraude constructie, waarbij je zogenaamd drie Thai in dienst moet nemen, die er feitelijk niet zijn etc, dat kan je alleen maar opbreken. Dus bezint eer ge begint en een gewaarschuwd mens telt voor…….juist.
  Succes met de keuze en ik praat uit ervaring jammer genoeg en voor mij gaat de vlieger op: gedane zaken nemen geen keer.

  • John Chiang rai zegt op

   Dat buitenlanders geen grond kunnen bezitten,heeft in de eerste plaats niets te doen met het feit van gunnen,of niet. Als het voor westelingen mogelijk was,dan zou dit op grote schaal tot een uitverkoop van Thailand betekenen. Een uitverkoop waardoor de prijzen zodanig zouden stijgen,dat het voor vele Thais onmogelijk zou worden,om zelfs nog aan een koop te denken. Zelfs de rijke Thais,die nu nog iets makkelijker kopen kunnen,zouden in een speculatieve hysterie vervallen,en eveneens meehelpen het land te verschacheren. Zelfs de agrarische grond zou op die manier overgaan in handen van rijke buitenlandse multi’s,zodat de eigen bevolking hoogstens nog tegen een woekerprijs een bestaan kon vinden. Daarom is de regel,dat een buitenlander geen grond kopen of bezitten mag,geen verkeerde. Daarom bestaan er verschillende regelingen,zoals bijv. o.a leasing,of het kopen op naam van een thaise partner,die er voor zorgen,dat het bovenstaande niet gebeurd.

 6. Emiel zegt op

  Een appartement aankopen is de veiligste optie. Je moet er niet wonen. je kan het verhuren of af en toe betrekken. Huren is ook een risico. Je wordt eruit gezet of het huis wordt niet onderhouden zoals het moet. Je bent je eigen niet de baas. Laat je altijd begeleiden door een ernstig advocaat.

  • lung addie zegt op

   verhuren is een even groot of nog groter risico:

   veelal wordt het ook niet onderhouden
   veelal wordt de huur zelfs niet betaald
   ze vertrekken zonder iets te melden en laten een bouwval achter

   Indien je er zelf niet met je neus op woont is het risico groot.

   De vroegere achterdeur, het oprichten van een vennootschap, bestaande uit één woning welke je dan zelf huurt, is geen optie meer en is zelfs illegaal. Hiermee loop je enkel het risco op dikke problemen met verlies van alles.

 7. Roel zegt op

  Beste Robert,

  Jouw vraag is natuurlijk beknot, ben je alleen of heb je een Thaise partner of ben je getrouwd, zijn toch invloeden die meespelen om een goede keuze te maken. Maar ook waar wil je wonen, waar ben je een EIGEN huis voor nodig, wat is je doelstelling.

  Een huis kopen kan op velerlei manieren, wij regelen dat geregeld voor de buitenlander, op diverse manieren.

  Maar denk dat je eerst goed moet nadenken alvorens die stap te maken, ken je Thailand goed, kan je er verblijven, inkomen genoeg voor visa, of wil je gedeeltelijk in Nederland/ Belgie verblijven. Als je Thailand nog niet zo goed kent dan is het beter om eerst te huren, wellicht dat je later elders in Thailand wil gaan wonen, je weet het nooit. Bedenk ook een huis is sneller aangekocht dan weer verkocht, dat proces duurt jaren met alle gevolgen van winst of verlies vandien. Ik wil hiermee zeggen dat een eigen huis ook een blok aan het been kan zijn.

  Onlangs nog bemiddelt om een huis te huren voor Nederlanders, vrijstaande woning volledig gemeubileerd met airco’s en aparte unit te gebruiken als kantoor met eigen keuken, Betaal je dan 10.000 bath voor p/m en zo zijn er zovele mogelijkheden, of bv 2 kamer appartement, aparte slaapkamer, met toilet en douche, aparte woonkamer keuken, inclusief kabel tv en internet, 5000 bath p/m.
  En die mening over eruitgezet worden valt reuze mee als je zelf geen problemen veroorzaakt.
  In ieder geval is het beter om op de lokale markt te huren en niet via makelaars, dat zijn prijsopdrijvers.

  Als je meer info wilt kan je mij mailen ltdrg59@gmail.com, mijn vriendin doet feitelijk alles, van company;s maken, allerlei verzekeringen, testamenten, visa’s, aankoop/verkoop onroerend goed, verhuurbemiddeling op de lokale markt, dat wil zeggen dat ze met de klant de leegstaande huizen bezoekt voor bezichtiging en als je slaagt maakt zij dan de huurovereenkomst zowel Thai/engels. Kortom er zijn vele mogelijkheden.

  Dus bezint eer ge begint om een huis te kopen, vooral nu dat de euro zo laag staat, als dat omdraaid en je hebt een huis gekocht met een euro bath verhouden van 1/36 en hij gaat weer terug naar ca 1/48, verlies je zo 30% aan waarde van je huis.

  Wens je veel succes in ieder geval.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website